Radioteatteri

Lu Yun Teekirja

  • 54 min
  • ei kuunneltavissa

Tunnet kuinka paljaat jalkasi työntyvät muinaiskiinalaiseen saveen ja haistat hienoimpien teelaatujen eleganssin, niin kouriintuntuva aistimatka on Janne Saarakkalan käsikirjoittama ja ohjaama Lu Yun Teekirja.

Kuunnelmassa teen pyhimys Lu Yu vie sinut Tang-dynastian Kiinaan. Saat kävellä hänen jalanjäljissään, tuntea ihollasi tuulet ja draamat, haistaa ja maistaa sekä tutustua Kiinan 700-lukulaisen älymystön edustajiin, jotka rakastivat runoutta, vuoria, viiniä, hyvää seuraa ja tietenkin teetä.

Lu Yu oli alkujaan vanhempiensa hylkäämä orpo poika, mutta hänellä oli makua. Merkittävien suojelijoiden ansiosta hänelle kehittyi niin pilkuntarkka vainu teelle, että sen ansiosta hän kohosi sosiaalisessa hierarkiassa, vaikka oli luonteeltaan ujo ja syrjäänvetäytyvä.

Lu Yun elämäntyö oli kirjoittaa ensimmäinen kattava ohjekirja teen kasvattamisesta, valmistamisesta ja nauttimisesta. Sen ansiosta Kiinan keisari nimitti hänet teen pyhimykseksi. Mutta Lu Yu ei ottanut nimitystä vastaan. Miksi? Sen kertoo Lu Yun Teekirja, jonka hahmot pohjautuvat dokumentoituihin historiallisiin henkilöihin. Aistielämyksen lisäksi saat vinkkejä siihen miten valmistaa ja nauttia teetä 700-luvun hipsteri-tyyliin.

"Mikä palvelisi paremmin tiellä kohti ikuista elämää kuin tee."

Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Saarakkala
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
Tuotanto: Radioteatteri, Soila Valkama

Henkilöt:

Lu Yu ja Ly Yun henki - Konsta Mäkelä
Li Jilan - Lotta Lindroos
Jiaoran - Jukka Ruotsalainen
Huangfu Ran - Juho Milonof
Li Bai - Jouko Klemettilä
Erakko - Lassi Alhorinne
Fjong - Janne Saarakkala

Lähetykset

  • ma 3.4.2017 19.03 • Yle Radio 1

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä