Ajantasan vallattomasti valtiopäivillä

Vallattomasti valtiopäivillä: Eduskunnan kevät vauhtiin

 • 14 min
 • toistaiseksi

Eduskunnassa mitellään jälleen sanan säilällä. Valtiopäivien avajaiskeskustelun aluksi pääministeri Juha Sipilä esitteli eduskunnalle hallituksen tämän vuoden poliittiset tavoitteet ja keskeisimmät eduskunnalle annettavat esitykset.
Paikalla on politiikantoimittajamme Jari Niemelä.

Lähetykset

 • ke 8.2.2017 15.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Kittilän kuntapäättäjistä 27:a syytetään virkarikoksesta. Kittilä on noin 6500 asukkaan kunta. Syytteiden määrä tekee tapauksesta kuitenkin mittakaavaltaan niin merkittävän, että Kittilää on tiedotusvälineissä seurattu valtakunnallisesti. Siinä sivussa puhutaan myös hallituksen sisäisistä suhteista soteuudistuksen käsittelyssä. Vallattomasti valtiopäivillä haastattelussa on kolme kansanedustajaa Lapin vaalipiiristä: Eeva Maria Maijala Keskustasta, Matti Torvinen sinisestä eduskuntaryhmästä ja Markus Mustajärvi Vasemmistoliitosta. Toimittajana eduskunnan valtiosalissa on Jakke Holvas.

 • Valtakunnan vauva ja sote-sopu puhuttavat Vallattomasti valtiopäivillä. Jakke Holvaksen vieraina eduskunnassa ovat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta sdp, Sari Sarkomaa kok, Hannakaisa Heikkinen keskusta.
  ndia-palkintoraadin vetäjänä.

 • Junatermejä käyttäen: nyt hyppäämme eduskunnan matkaan. Vallattomasti valtiopäivillä -asemalla eduskunnan valtiosalissa on Mira Stenström ja kansanedustajat Jani Mäkelä, ps., Jyrki Kasvi, vihr. ja Sirkka-Liisa Anttila, kesk. Aiheina raideliikennettä koskeva välikysymys ja päivystysuudistus.

 • Elina Päivisen vieraina Sari Essayah, kd., Aila Paloniemi, kesk. ja Tytti Tuppurainen, sd. Aiheina mm. puhemiehen vaihdos, Ranskan presidentin puhe, Saksan vaalitulos ja USA:n ja Pohjois-Korean sanasota.

 • Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö. Budjetin käsittely on alkanut. Huonot säät pahentavat maatalouden ahdinkoa. Kansanedustajat Hanna Sarkkinen (vas), Kaj Turunen (sin) ja Mats Nylund (rkp) puhuvat taloudesta monelta kantilta. Mira Stenström johdattaa puhetta.

 • Eduskunta on aloittanut syysistuntokautensa remontoidussa tiloissa. Mukana menossa on myös Vallattomasti valtiopäivillä -osuus tutulla paikallaan eduskuntatalon valtiosalissa katsastamassa, millaisia asioita kansanedustajien pöydiltä syyskaudella löytyy. Mira Stenströmin haastattelussa on koolla kolmen eduskuntaryhmän puheenjohtajistoa. Haastattelussa ovat kansanedustajat Tiina Elovaara Sinisestä eduskuntaryhmästä, Peter Östman Kristillisdemokraateista ja Jukka Kopra Kokoomuksesta.

 • Kevään viimeisen Vallattomasti valtiopäivillä -osuuden aihe ei varmaankaan jätä ketään kylmäksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus - sote - on ollut jälleen otsikoissa. Aihetta puidaan hallitus-oppositio-akselilla neljän edustajan voimin.

 • Valtiovarainministeriö on tuplannut arvionsa tämän vuoden talouskasvusta 2,4 prosenttiin. Jo kertaalleen kuopattu alkoholilaki etenee sittenkin aiemmin esitetyssä muodossa. Mutta minkä vahvuisia juomia ruokakaupassa saa lopulta myydä, kun kansanedustajat saavat äänestää siitä omatuntonsa mukaan? Entä mitä tiedetään sotesta, kestääkö se perustuslakivaliokunnan arvioinnin? Elina Päivisen vieraina eduskunnan kuppilassa ovat kansanedustajat Tiina Elovaara Uudesta vaihtoehdosta, Anna-Maj Henriksson RKP:stä ja Timo Heinonen Kokoomuksesta.

 • Perussuomalaisen puolueen eduskuntaryhmä on haljennut ja nyt mietitään, mitä siitä seuraa. Mikä on puolueesta eronneen Uuden vaihtoehdon asema hallituksessa? Mikä muuttuu eduskunnassa? Toimittaja Iida Ylisen haastatateltavina ovat eduskunnan kuppilassa kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila Keskustasta, Johanna Karimäki Vihreistä ja Ari Jalonen eilen perustetusta Uudesta vaihtoehdosta.

 • Lontoossa lauantaina 3.6.2017 tehdyn terrori-iskun jälkimaininkeja on seurattu viikolla uutisissa tiuhaan. Terrorismi puhuttaa myös eduskunnassa. Eduskunnan kuppilassa ovat toimittaja Mira Stenströmin vieraana kansanedustajat Kari Tolvanen Kokoomuksesta, Matti Semi Vasemmistoliitosta ja Sari Essayah Kristillisdemokraateista.

 • Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat vääntäneet väsymiseen asti alkoholilain uudistuksesta, mutta eihän siitä tulosta tullut. Miten limuviinoista tuli hallituspuolueille hankala vastus, vaikka isompia asioitakin pitäisi käsitellä - vaikkapa sotea? Pääministeri Juha Sipilä on antanut ilmoituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä EU-toimintaympäristön muutoksista. Sipilän mukaan epävarmuus on lisääntynyt. Elina Päivisen vetämässä keskustelussa ovat mukana kansanedustajat Aila Paloniemi Keskustasta, Mika Kari SDP:stä ja Tom Packalen Perussuomalaisista.

 • Vallattomasti valtiopäivillä puhuttavat ainakin Yle, josta on vastikään tehty selvitys ja julkistettu kirja. Myös presidentti Mauno Koivistoa muistellaan. Mira Stenströmin johdolla keskustelemassa keskustan Hanna Kosonen, kokoomuksen Eero Lehti ja sdp:n Timo Harakka.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä