Nosto

Luovuus ja mielensairaus

 • 56 min
 • toistaiseksi

Luovuus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. Vieraina kuvataiteilija ja tuoreen "Lucian silmät" -romaanin tekijä Maaria Oikarinen sekä toimittaja ja tietokirjailija Päivi Storgård. Puhutaan luovuuden ja mielen sairauden yhdistelmästä. Ja miten sujuu arki kun päällä on joko maaninen tai depressiivinen vaihe. Toimittajana Alina Kulo

Lähetykset

 • ma 20.2.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Nosto - tiedä mistä kahvitauolla puhutaan. Nosto selittää puhuttavimmat populaarikulttuurin ilmiöt ja paljastaa niiden taustat. Oppaina Miia Krause ja Suvi Puukangas.

 • Sähköistä jazzfunkia soittava Nassaun Fasaani julkaisi joulukuussa toisen levynsä nimeltä Nassonaut.
  Toni Porthénin ja Joonatan Raution luotsaama orkesteri keikkailee ja levyttää varsin säästeliäästi, koska jäsenet ovat kaikki täystyöllistettyjä huippumuusikoita.
  Jazz on kuitenkin kaikille lähellä sydäntä.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Aasialaiset elokuvat tuovat monelle mieleen Hayao Miyazakin elokuvia kuten Henkien kätkemä ja Naapurini Totoro. Mitä kaikkea muuta aasialainen elokuvagenre sisältää? Löytyykö siitä jotain erityispiirteitä tai tabuja?
  Nostossa vieraili juuri alkaneen Helsinki Cine Aasian taiteellinen johtaja Eija Niskanen.
  Toimittajana Suvi Puukangas

 • Kun esikoisromaani voittaa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, tunne on varmasti huikea. Mutta kuinka siitä lähtee syntymään se "aina vaikea toinen teos"?
  Tämän tietää Nostossa vierailulla käynyt Saara Turunen, jonka toinen romaani Sivuhenkilö on juuri ilmestynyt.
  Kun ensimmäinen, palkittu teos Rakkaudenhirviö voitti hesarin kirjallisuuspalkinnon, vaikutti siltä että ihmisten suhtautuminen teokseen muuttui. Muuttuiko Saara Turusen oma elämä tuon palkinnon myötä?
  Mitkä ovat Saara Turusen mielestä kirjoja, jotka kaikkien pitäisi lukea?

  Toimittajana Miia Krause

 • Suomalaisiin taidegallerioihin tehtiin lähes 1,3 miljoonaa käyntiä vuonna 2016. Kaikkiaan kuvataidekäyntejä tehtiin noin 3,8 miljoonaa. Silti esim. helsinkiläisgalleriat ovat tehneet tappioita jo useamman vuoden peräkkäin.

  Helsingin Kaapelitehtaalla on menossa vuosittainen Taidemaalariliiton Teosvälitystilaisuus, jonka yhtenä tavoitteena on löytää uutta kuvataideyleisöä ja madaltaa kynnystä kuvataiteen seuraamiseen. Mistä se korkea kynnys on syntynyt ja miten kuvataiteella ja taiteilijoilla Suomessa oikein menee? Auttaako muraali-innostus myös taidemyyntiä?

  Suomen taidemaalariliiton tuore toiminnanjohtaja Alina Mänttäri kävi Nostossa Suvi Puukankaan vieraana.

 • Äitiys muuttaa naisen ja perheen elämää monella tapaa. Samalla, kun naiset tasapainoilevat arjen kanssa, mielessä on monella kuitenkin jo paluu työelämään. Miten sitten säilyttää työvalmiudet vaippa-arjen keskellä? Mothers in Business - äidit työelämässä -yhdistys tarjoaa verkostoitumisapua arjen ja työn yhdistämisessä kamppaileville äideille.
  Noston studiossa vieraili Mothers in Business -yhdistyksen hallituksen jäsen Sanna Kranjc, joka sai itsekin tukea verkostolta oman lapsen ollessa pieni.
  Toimittajana Miia Krause

 • Suomesta virtaa alkoholia maailmalle jatkuvasti enemmän. Samalla suomalaiset tuotteet keräävät kehuja laadusta.
  Berliinissä järjestettiin Euroopan arvostetuimpiin kuuluva artisaanitisleiden festivaali maaliskuun alussa. Noissa festivaaleissa suomalaiset tislaamot keräsivät yhteensä 13 mitalia 7 eri sarjassa. Yksi palkituista on Helsinki Distilling Companyn mestaritislaaja Mikko Mykkänen, joka vieraili Nostossa Suvi Puukankaan haastattelussa.

 • Ensi viikolla TV2:lla starttaa uusi kotimainen 12-osainen rikossarja Karppi, joka lähtee liikkeelle varsin perinteisesti.
  Nuori nainen löytyy murhattuna ja tapausta tutkimaan laitetaan mies-naispari joilla kemiat eivät ihan kohtaa.
  Joko nyt päästään mukaan mukaan pohjoismaisen Nordic noirin eturintamaan maailmalle? Ja löytyykö meiltä suomalaisista joitain erikoispiirteitä, joilla maailma valloitetaan?
  Haastattelussa Karpin ohjannut ja osin käsikirjoittanut Rike Jokela.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Pari vuotta sitten Suomeen perustettiin katupartiojärjestö nimeltä Soldiers of Odin. Järjestö ilmoitti perustamisvaiheessa syksyllä 2015 tavoitteekseen parantaa katupartioinnilla ihmisten turvallisuudentunnetta, jonka se arvioi pakolaistilanteen vuoksi järkkyneen.

  Hyvin nopeasti partio sai kaksijakoisen maineen. Toiset tykkäsivät ja tukivat, toiset vihasivat. Odineita syytettiin natseiksi, mutta järjestö itse kielsi väitteet.

  Tämän vuoden aikana Odineista ei enää ole paljon kirjoiteltu. Järjestö on kuitenkin olemassa ja aktivoituu aina välillä joillain paikkakunnilla.

  Mutta ketä odinit oikein ovat?

  Sitä selvitti valokuvataiteilija Silla Simone, jolta ilmestyi juuri valokuvakirja Odinien arjesta.

  Toimittajana Suvi Puukangas

 • Alkoholin ja yökerhojen ympärillä on viime aikoina keskusteltu uusien lakien ja säännösten ympärillä.
  On maalailtu kuvaa kuolevasta bisneksestä ja raskaasta alasta.
  Totuus taitaa kuitenkin olla se, että ala elää pienessä muutoksessa. Kulutustottumukset, aukioloajat ja ravintolagenrejen muutos ovat tuoneet uusia tuulia. Se pahin vihollinen yökerhoille taitaa kuitenkin olla pieni lapsi.
  Näistä puhuttiin, kun Nostossa vieraana kävi 14 ravintolaa ympäri maata pyörittävän Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio.
  Toimittajana Miia Krause

 • Samalla kun teknologia on helpottanut työntekoa monella alalla, on se myös heikentänyt työntekjiöiden työhyvinvointia ja tuottavuutta. Taskuissa ja laukuissa piippaa kutsuvasti parhaillaan useita kymmeniä kertoja päivässä sähköpostia, erilaisia viestejä, muistutuksia ja sovellusten viestejä. Kaikki tärkeitä ja kaikki sellaisia, jotka vaativat huomiota. Mutta mitä nämä jatkuvat keskeytykset tekevät meille ja keskittymiselle vaikkapa työpäivän aikana?
  Ja mikä on teknologian pimeä puoli?
  Tampereen teknillisen yliopiston tietojohtamisen apulaisprofessori Henri Pirkkalainen kävi Suvi Puukankaan vieraana.

 • Jazz, sehän on vaikeaa ja vanhanaikaista?
  Tietokirjailija Harri Kalha on eri mieltä. Hän on julkaissut yli 500-sivuisen teoksen Unohtumattomat äänet - jazzin suuret naislaulajat, jossa käydään läpi jazzin kultakautta ja esitellään yli 60 tuon ajan tähteä jotka ovat jättäneet jäljen jazzin historiaan.
  Kirjassa luvataan myös ohjeita jazzin kuuntelemiseen.

  Toimittajana on Miia Krause.

Klipit

 • Perjantaina ensi-iltaan sai elokuva, joka kertoo ihmisistä, jotka lähtivät paremman elämän perässä toiseen maahan, kauas kotoa

  Kirjailija Antti Tuurin romaanista filmatisoitu Ikitie perustuu tositapahtumiin: kertoo amerikansuomalaisista, joille luvattiin, että Neuvosto-Karjala on työläisten paratiisi. Sitä se aluksi onkin, kunnes Stalinin aikana epäluuloinen järjestelmä rupeaakin pitämään heitä vakoojina. Ikitien ohjaaja AJ Anttila saapui Noston vieraaksi kertomaan hypetetyn elokuvat teosta. Kuva: Nordiskfilm

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä