Koe uusi yle.fi
YleX Etusivu

Keskiviikon koko lähetys: Naistenpäivän juhlimisten rakenteet sekä kansa karkkikaupoilla

 • 1 h 57 min
 • ei kuunneltavissa

Ihanaa naistenpäivää kaikki Etusivun kuuntelijat! <3 Keskustelussa tänään juurikin naistenpäivän merkitys ja OIKEAT tavat juhlia. Nyt se on todistettu, veroilla on väliä. Tämän todistaa kansan ryntäys karkkikaupoille, kun makeisveroa on laskettu. Entä onko äitiyspakkauksen hehkutus turhaa? (Hannan mielestä kyllä!) Studiossa Jussi ja Hanna.

Lähetykset

 • ke 8.3.2017 10.59 • YleX

Jaksot

 • Miltä tuntuu olla ainoa uutislähde monille suomalaisille nuorille? Tähän kysymykseen pääsee tänään vastaamaan Etusivun vieras Roni Back, joka on yksi Suomen suosituimmista tubettajista. Entä miten Roni Back valitsee tubettamansa aiheet? Tiedonvälityksen vastuun lisäksi puhutaan Kardashianin tytärten vaikutuksesta muotiin, pirkanmaalaisten nuorten unelmista ja äitiyspakkauksesta, jolle mietitään uutta nimeä. Studiossa Silja ja Hanna.

 • Hyvää tiistaita! Tuoreimmat Pisa-tulokset tuli, mitä niistä pitäisi ajatella? Etusivun Hanna ja Silja kertovat omat kelansa. Joku vuotaa oppilaiden Wilma-viestejä Instaan ja se tuntuu huolestuttavan. Mut miks? Mitä väliä jos viestit on anonyymisti Instassa? Lisäksi puhetta liputuspäivien vakavuuslevelistä! Eiks ajatus ookkaan tärkein juttu?

 • Ihanaa maanantaita koko Suomen kansa! Some ei ratkaissutkaan kaikkia maailman ongelmia, ja siksi meidän kaikkien pitäisi käyttää nettiä kuten Hannan mummo! Eli miten?! Uusi Docstop-leffoihin liittyvä podcast-sarjamme jatkuu tänään, jes! Miksi turvapaikanhakijoiden unelmat kuolivat? Haastattelussa Kun unelmat kuolevat -dokkarin ohjannut Niklas Meltio ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Lisäksi puhetta suomalaisesta keksinnöstä, joka pelastaa valtameret! (ehkä) Studiossa Hanna ja Silja.

 • Witsit mikä perjantai-show YleX Etusivussa on! Lukupiiri starttaa uudelle kierrokselle, ja mukaan lukemaan saadaan YleX Aamun Köpi. Tällä kertaa muuten luetaan ei vain yksi vaan KAKSI kirjaa samassa lukupiirissä! Uutta on myös se, että nyt luetaan runoja! Käsittelyssä vloggaaja Mansikan eli Maiju Voutilaisen Itke minulle taivas sekä räppäri Paperi T:n Post-alfa. Studioon saadaan Köpin lisäksi muitakin vieraita: Yle on julkaissut nuorille suunnatun mobiili- ja draamasarjan, joka sijoittuu itsenäistymisen vuoteen 1917. Miksi hahmot silti tubettaa?! Käsikirjoittaja Emma Taulo selittää. Studiossa Jussi ja Silja.

 • Etusivussa on tänään EDM-torstai! Mitä yhteistä on Weekend-bailaajilla ja UG-konemusa-jengillä? Showssa vieraana Kone-Suomi -kirjan kirjoittajista Kalle Kinnunen ja YleX:n oma Dj Orion! Cheekillä tuntuu olevan pieni identiteettikriisi nyt kun räppiura loppuu. Mistä löytää uusi intohimon kohde? Tänään puhutaan työn merkityksestä ihmisen identiteettiin! Entä mitä tapahtuu diktaattori Mugabelle Zimbabwessa? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Miksi Suomessa rakennetaan niin rumia taloja? Pitäiskö lihan olla kalliimpaa? Onko kymppitonnin ex-juontaja Riitta Väisänen kaikkien keski-ikäisten suomalaisten tunteiden tulkki? Tästä kaikesta puhutaan tänään Etusivussa! Jussin ja Hannan haastattelussa on myös kvanttifyysikko Mikko Möttönen, josta tieteilijöiden somekamppis #vaihtoehtoeskolle yrittää tehdä uutta Esko Valtaojaa. Valtaoja on ainoa suomalainen tutkija, jonka suurin osa suomalaisista osaa nimetä. Kuulutko sä tähän joukkoon, vai onko tieteellinen sivistyksesi laajempaa?

 • Päivän isoin uutinen on uusi Taru Sormusten Herrasta -tv-sarja! Uhka vai mahdollisuus? Aiotko katsoa? Pelottaako että kirja "menee pilalle"? Lisäksi puhumme hautakivimuodista. Miksi kaikki kivet ovat niiiin tylsiä? Myös kielletyt sanat puhuttavat. Miksi kiroilu lasten kuullen on ongelma? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Miksi kriitikko on artistille ilkeä? Tähän aiheeseen pureutuu tänään YleX Etusivun uusi Docstop-dokumentteihin liittyvä podcast! Lähetyksessä aastiksessa Eveliina ja kriitikko Oskari Onninen. Lisäksi Etusivu pohtii Vantaan uusia miniasuntoja. Onko 15 neliön halpiskämppä paras idea ikinä vai kauhee loukko? Studiossa sun maanantaita piristävät Jussi ja Hanna.

 • Kivaa keskiviikkoa! Saara Aalto valittiin ilman skabaa Suomen Euroviisuedustajaksi - mitä mieltä? Kuullaan myös Aallon kommentit. Lukupiirissä saadaan taas yks kirja päätökseen. Mitä jäi käteen Jere Karalahden elämänkerrasta? Lukijavieraana YleX Viikonlopun Samuel! Entä onko ok saada sakot jos jättää käyttämättä ravintolan pöytävarauksen? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Tiistaiterve! Isoja marketteja on joulun aikana useampikin auki 24/7. Onks kehitys kohti 24h avoinna olevaa yhteiskuntaa kohti hyvä juttu? Whatsapp, sähkökartat ja teknologia ylipäänsä tekee metsästämisestä nykyään helppoa - onko hirvijahti jo liian iisiä? Entä onko kaverin ulkonäöllä merkitystä? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Mahtavaa maanantaita! Onko vaatemerkin kotimaisuudella sulle väliä? Viljamille on, Hannalle ei, miten sulle? Entä pitäiskö Suomeen luoda kaikille pakollinen kansalaispalvelu pelkästään miehiä sitovan asevelvollisuuden sijaan? Lisäksi ohjelmassa videopelien puolustuspuheenvuoro! Tai siis tarvitaanko sellaista enää? Studiossa Viljami ja Hanna.

 • Viljami ja Hanna pohtivat tänään, miksi emojiton viesti tuntuu tylyltä. Käyttäisitkö sä laitetta, joka kertoo viestitellessä keskustelukumppanille sun tunteet? Entä lähtisitkö vasemmistonuorten järjestämälle safarille, jossa pällistellään rikkaiden ihmisten elämäntyyliä. Etusivussa selviää myös, miksi kauhuleffoissa sarjamurhaajat on niin harvoin naisia.

Klipit

 • Niklas Meltio seurasi Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden elämää kahden vuoden ajan. Ajasta syntyi raadollisesti nimetty dokumenttielokuva Kun unelmat kuolevat. Mitä dokkarin päähenkilöille ja heidän unelmilleen kuuluu nyt?

  Yksi dokkarin päähenkilöistä, 19-vuotias Ahmed, syyllistyy törkeään kuolemantuottamukseen. Otanmäen tappo puhuttaa koko Suomea syksyllä 2016. Mikä johti nuoren miehen synkkään tekoon ja olisiko rikos voitu estää?

  Minä olen elänyt tämän elokuvassa nähdyn kaksi vuotta ja tunnistan nämä asiat, ajatteli sisäministeriön Päivi Nerg katsottuaan leffan. Dokkarissa kaikki ovat turhautuneita nykyiseen turvapaikkaprosessiin. Miksi ihmisten aktivoiminen on niin vaikeaa? Entä miksi lopullisen turvapaikkapäätöksen saamisessa voi kestää lähes kaksi vuotta?

  YleX:n dokkarikerhossa Hanna Hantulan vieraana Kun unelmat kuolevat -elokuvan ohjaaja Niklas Meltio sekä virallisen Suomen edustajana sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Lisäksi haastiksessa Nora Ojala vapaaehtoisjärjestö Refuhomesta.

  YleX Etusivun dokkarikerho katsoo viikottain Docstop-elokuvan ja jatkaa keskustelua siitä, mihin dokumentti jäi.

 • Miten kertoa historiasta tyttöjen ja naisten näkökulmasta? Ylen Olivia_17 mobiilipelissä tarkastellaan Suomen itsenäistymistä kahden nuoren naisen kautta. Olivia on 17-vuotias porvarityttö ja piika Iita hänen paras kaverinsa. Olisivatko mimmit voineet oikeasti vuonna 1917 olla kavereita? Entä miksi sarjassa on haluttu sekoittaa nykyaikaa ja historiaa tekemällä Oliviasta tubettaja? YleX Etusivun Jussin ja Siljan haastattelussa Seitsemäntoista-sarjan käsikirjoittaja Emma Taulo. Lisäksi YleX:n Hanna haastattelee näyttelijä Elli Melasniemeä, joka kertoo Iita-hahmosta.

 • Kone-Suomi on katsaus suomalaisen konemusan historiaan. Miten ug-kulttuurista on tullut parissakymmenessä vuodessa valtavirtaa? Millainen on vaihtoehtoisemman konemusan ja EDM-jengin suhde? Entä miksi bailaamista verrataan Kone-Suomi kirjassa uskonnolliseen kokemukseen? YleX Etusivun Jussi Latvalan vieraana Kone-Suomi -kirjan kirjoittaja Kalle Kinnunen sekä YleX:n perjantai-iltojen konemusaspesialisti Dj Orion.

 • Popkriitikon ei tarvitse välittää artistin tunteista, sanoo kulttuuritoimittaja Oskari Onninen. Artisti Saara Aalto puolestaan ihmettelee, miksi kriitikot lyttäävät muusikkoja. Millaista on hyvä popkritiikki ja mihin sitä tarvitaan? YleX:n dokkarikerhossa Hanna Hantulan haastiksessa Helsingin Sanomille kritiikkejä kirjoittava Oskari Onninen sekä Suomen Euroviisuedustaja Saara Aalto.

  YleX Etusivun dokkarikerho katsoo viikottain Docstop-elokuvan ja jatkaa keskustelua siitä, mihin dokumentti jäi.

 • YleX Etusivun Hanna ja Jussi puhuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön viikonloppuisesta twiitistä, jossa hän kertoi syövänsä lihaa vain yhtenä päivän viikossa. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

 • Kenelle kolmas leffaversio Tuntemattomasta sotilaasta on tehty? Entä olivatko Aku Hirviniemi ja kumppanit oikeasti kännissä kuvatessaan leffaan juopottelukohtausta? YleX Etusivun Hannan ja Jussin vieraana Tuntematon sotilas-elokuvan ohjaaja Aku Louhimies.

 • Satoja suomalaisia vietiin "ripulilomalle" Beniniin testaamaan ripulirokotetta. Yksi koehenkilöistä oli Jussi Nygren joka vieraili YleX Etusivussa. Hänen Ripulireissu-dokumenttisarjansa on katsottavissa Yle Areenassa.

 • Miehenkäyttöopas, Mies 2017, Miehen kosketus – Miksi juuri tänä vuonna moni teatteria tekevä nainen on halunnut tehdä teatteria miehistä? YleX Etusivun vieraina Aleksanterin teatterin Kaikki mieheni -näytelmän yksi luojista ja näyttelijä Sanna Stellan, sekä Viirus-teatteriin Them-näytelmän ohjannut Anna Korolainen, joka myös näyttelee esityksessä.

 • Suomalaisen urheilumaailman päättäjäverkostoista tohtoriksi väitellyt Kati Lehtonen vieraili YleX Etusivussa. Haastattelussa keskusteltiin huippu-urheilun lisäksi ihan tavallisten ihmisten urheilusta ja seuratoiminnasta, sekä pohdittiin miten saataisiin suomalaiset liikkumaan enemmän.

 • Etusivussa käytiin suuri feminismikeskustelu, kun Hanna ja Jussi saivat vieraikseen Ruskeat Tytöt -julkaisun päätoimittajan Koko Hubaran sekä Feministisen puolueen perustajajäsenen Pazilaiti Simayijiangin. Haastattelussa keskusteltiin mm. siitä miksi feministinen keskustelu tuntuu usein vaikealta, ja miksi monesti sosiaalisen median feminismikeskustelut kääntyvät väittelyiksi.

 • YleX Etusivun Hanna ja Jussi saivat vieraakseen Parempaa seksiä -kirjan kirjoittaneen seksuaaliterapeutti Elina Tanskasen. Haastattelussa keskusteltiin mm. vapautuneemmasta ilmapiiristä ja lisääntyvästä seksuaalihyvinvoinnista.

 • NHL-kiekkoilija Jesse Puljujärven englannin kielen taito taitaa olla vielä kauden alussa vähän kesäterässä. Puljujärvi kommentoi antamasssaan haastattelussa yhteispeliään Ryan Nugent-Hopkinsin kanssa sanoin ”We have kemia now” ja siitähän some innostui ja ihmiset äityivät ilkkumaan Puljujärven kielitaitoa. YleX Etusivussa pohdittiin sitä, tarvitseeko NHL-jääkeikkoilijan osata englantia ja millä tasolla?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä