Dokumenterat

su 12.3.2017

 • 45 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • su 12.3.2017 10.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Hur formade Saab:en den nordiska välfärdsstaten? Varför förhåller sig vissa personer så passionerat till den här bilen och vilka spår har den efterlämnat i våra medvetanden?
  I programmet Saab - personbilen som förändrade världen medverkar redaktören Jonas Fröberg, författarna Mikael Niemi och Janne Mäkelä, samt Saab-entusiasten Cata Portin.
  Redaktör: Petter Lindberg.

 • Möt en av filmvärldens flitigaste och mest formbara skådespelare som är känd för sina kargt vilda ansiktsdrag och som nyligen var Oscarsnominerad för sin roll i The Florida Project. Dafoe berättar om hur han fick sparken från sitt första filmjobb, om några centrala filmer från hans karriär och om hur det känns att bli äldre. Redaktör: Tomas Jansson.

 • - ett program om pianisten Richard Clayderman. Redaktör: Petter Lindberg. (R)

 • På en C-kassett kunde man banda sina favoritlåtar. Dessa blandband var antingen noga komponerade helheter eller slumpmässigt utformade tidsdokument. Men vad blev det av dessa ömtåliga kassetter och hur formade de en hel musikälskande generation? I programmet Livet är ett blandband berättar samhällsvetaren Karin Palmén, den kungliga hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson och kolumnisten Fredrik Virtanen om sina egna blandbandsminnen. Redaktör: Petter Lindberg.

 • Dataspel handlar om känslor. Det kan vara en mycket intensiv upplevelse att spela. För att inte tala om de starka känslor som väcks då man tävlar i spel. Men hur uttycks de här känslorna och varför finns det så mycket sexistiska men också rasistiska och homofobiska kommentarer? Eller är det bara en del av själva spelet? Är det bara humor? Är det så att den som sig i leken ger, den får leken tåla? Redaktör: Johanna Grönqvist.

 • På 80-talet var Richard Clayderman underhållningspianisten framom andra med världsturnéer och miljontals sålda skivor. Men vem var han? Vart tog han vägen och vem är det som lyssnar på hans musik idag? Petter Lindberg åkte till Paris för att träffa den världsberömda pianisten. I programmet medverkar också sångaren Lotta Jääskelä, musikprofessorn John Richardson och managern Olivier Touissant.

 • I början av 30-talet drömmer Yrjö von Grönhagen om att bli filmstjärna i Paris, men när framgångarna uteblir påbörjar han en fotvandring mot Finland. Av en händelse hamnar han i Berlin, träffar naziledaren Heinrich Himmler och får av honom i uppdrag att leta efter de ariska rötterna i Karelen. Vem var den finske mannen som blev vän med en av Tredje rikets mäktigaste män? Vem var mannen som aldrig tackade nej till ett uppdrag, men som ständigt gjorde sin omgivning besviken? Vem var mannen som utpekades som skojare, äventyrare och fantast, men vars charm bet på statsmän och kvinnor? En radiodokumentär en exceptionell man som aldrig blickade bakåt och aldrig heller gav upp. Redaktör: Petter Lindberg.

 • År 2015 sökte över 3000 ensamma barn och unga asyl i Finland. Två av dem var afghanska Mansur, 13, och Majid, 16. Nästan tre år senare väntar de fortfarande på besked om sin framtid. I Dokumenterat träffar Jeanette Björkqvist de unga männen och också myndigheter och vuxna med insyn i de ensamma asylungdomarnas vardag. Ungdomarnas tid i Finland har präglats av kaos, ovisshet – och saknad. Ljuddesign: Anne Heikkilä.

 • Raoul J. Granqvist, professor emeritus vid Umeå universitet, skrev för några år sedan boken "Min österbottniske far". Det var tänkt att boken skulle handla om fadern, Duvald Granqvist, men författaren valde att också granska sig själv och de omständigheter som kom att forma honom under hans uppväxt i Öja. Ann-Sophie Sandström träffade Raoul Granqvist för att samtala om boken och för att få höra mera om hans tankar kring den österbottniska manligheten. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen.

 • Hetsätning är den vanligaste ätstörningen bland finländare, men det är fortfarande den ätstörning man minst talar om. Den förknippas starkt med skam. Anne Hietanen behandlades för över 20 år sedan för hetsätning på ett behandlingshem i Sverige. Det här är hennes berättelse om sjukdomen och tillfrisknandet.

 • Mariette Lindstein satt i 25 år inlåst bakom Scientologikyrkans murar. Kyrkan leds av David Miscavige, en klockren psykopat. Lindstein har skrivit en trilogi om den vansinniga tiden. Psykopatexperten Thomas Erikson, som är beteendevetare, analyserar Miscaviges beteende och berättar om hur nära oss vi hittar vardagspsykopater. Redaktör: Mi Wegelius. Ljuddesigner: Anne Heikkilä. Producent: Staffan von Martens

 • Lagom är ett användbart ord som på senare tid allt oftare fått stå i skuggan av ord som jag och mer och America first. Men tänk om det äntligen blivit dags för lite måttfullhet? Tänk om ordet lagom är den ledstjärna vi alla behöver idag? I programmet talar redaktörerna och författarna Göran Everdahl och Mark Levengood om det lilla ordet lagom som är större än sitt rykte. Redaktör: Petter Lindberg.

Klipit

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä