Kuusi kuvaa

Marco Bjurström rakastaa energiaa ja hyvää oloa

 • 44 min
 • toistaiseksi

Energiseen ja hyväntuuliseen Marco Bjurströmiin liittyy paljon superlatiiveja. Hänet on valittu vuoden viihdyttäjäksi, vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi ja useita kertoja suosituimmaksi tv-esiintyjäksi. Lähes kaksi miljoonaa tv-katsojaa muistaa sydämellisen Marco Bjurströmin sanoista ”pusipusi” ja ”naminami”, kun hän juonsi Bumtsibumia vauhdikkaalla otteellaan.

Termiä ”naminami” Marco Bjurström käytti alkujaan opettaessaan discotansseja. Sillä rohkaistiin aloittelevia tanssinopiskelijoita. Hän kehotti oppilaitaan ottamaan omista vatsamakkaroistaan kiinni ja rentouttamaan keskivartaloaan hauskan hokeman avulla.

Marco Bjurström sanoo olevansa ammatiltaan innostaja, vaikka hän on myös tanssija, tanssinopettaja, musikaalinäyttelijä, dramaturgi, tv-juontaja sekä yrittäjä. Marco Bjurström oli vasta parikymppinen, kun hän oli perustamassa tanssikoulua Step Up sekä aloittelemassa yritysvalmennustyötään. Tanssia hän harrasti jo 12-vuotiaana, kun Aira Samulin opetti tanssikoulussa Rytmikkäät uusimpia discotansseja. Elokuvat Grease ja Saturday night fever olivat 1980-luvun discotanssien esikuvia.

Tanssikoulussa Marco opetti muita, kokeiili erilaisia produktioita ja oppi esiintymään näyttämöllä. Sekä Jari että Aira Samulin ovat olleet merkittävimmät esikuvat yhdessä tanssija Jorma Uotisen kanssa.

- Ilman Jormaa rohkeuteni esiintyjänä olisi vähentynyt. Hän valmensi ihanilla sanoilla ja opetti rohkeutta, kun esiinnyin mm. Helsingin kaupunginteatterin musikaalissa Cats, muistelee Marco (kuva).

Tanssiopetuksen ja teatteri- ja tv-töiden lisäksi Marco Bjurström valmentaa suomalaisia työyhteisöjä yhdessä viestintäkouluttaja Ritva Enäkosken kanssa. Yhteistyö alkoi vähän sattumalta. – Luentojen ydin on muiden innostaminen, viestintä- ja vuorovaikutustaidot, kehon huolto ja rentoutuminen. 

Vahva perheside ja sosiaalisuus kumpuaa suomenruotsalaisuudesta, sillä suvun perinteisiin kuuluivat yhteiset kesä-, joulu- ja syntymäpäiväjuhlat sekä sukujuhlat saaristossa. Nykyään Marco Bjurström omistaa oman saaren, minne hän kutsuu kesäisin omia ystäviään ja perhettään.

Marco Bjurströmin unelma ja toive on se, että jokainen meistä auttaisi päivittäin muita. Elämästä nauttimisen idea ei ole voiton maksimointi, vaan hyvän olon lisääminen.

Toimittaja Rita Trötschkes

Lähetykset

 • la 8.4.2017 8.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Musiikki tuli säveltäjä Kaija Saariahon elämään jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Vanhemmat antoivat esikoisensa leikkiä perheen isolla radiolla. Siitä tuli hyvin rakas, koska hän pystyi itse kanavia vaihtamalla valitsemaan mieleistään musiikkia. Toimittaja Lisa Enckell tapasi säveltäjän jolle elämä ilman säveltämistä on hukattua elämää.

 • Kaksi väitöskirjaa tehnyt filosofi Mikko Lahtinen löysi 2010-luvulla kehollisuutensa uudelleen. 45-vuotiaana hän aloitti uudestaan juoksemisen ja siirtyi sitten kehonrakennukseen. Lahtisen bodaamiseen löytyy myös akateemiset syyt. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Mikko Lahtisen Tampereen yliopistolla.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen asuu Helsingin Kalliossa ja rakastaa sen tarinoita. Albert Edelefeltin maalausten mallien ja erityisesti Virginien tarina on kiehtonut häntä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.Toimittaja Lisa Enckell tapasi Anna Kortelaisen Kallion kirjastossa.

 • Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen. Toimittaja on Rita Trötschkes.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta hän toteutti 20 vuotta sitten hankittuaan ensin perinteisen hinokipuisen kylpyammeen. Riitta Oikawan kiinnostus Japania kohtaan syntyi jo lapsuudessa osittain sattuman kautta. Kun Riitan eno lähti Amerikkaan, jätti hän pikku-Riitalle kirjansa, joista löytyi Japanin satumainen maailma. Toimittaja on Rita Trötschkes.

 • Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom kuvailee oopperakokemusta kummalliseksi tapahtumaksi. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Söderblom herkistyy kun puhutaan äidin merkittävästä roolista uralle. Toimittajana Lisa Enckell.

 • Outi Airola puhaltaa henkeä Kokkolan Ykspihlajan kaupunginosaan pelastamalla vanhoja rakennuksia ja pyörittämällä asukas- ja kulttuuriyhdistyksiä, joissa ovet ovat avoinna ihan kaikille. Outi Airolan valitsemien kuvien kautta kuljetaan Ykspihlajan työläis- ja satamakortteleiden värikkäisiin vaiheisiin ja puhutaan siitä, millaisia raitoja elämä on räsymattoon kutonut. Toimittajana on Leena Peltokangas.

 • Näyttelijänkään elämässä kaikki ei mene aina kuin elokuvissa. Jari Ahola oli hyvin vähällä luovuttaa unelmansa suhteen, kun pääsykoepettymykset Teatterikorkeakouluun ja Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle toistuivat keväästä toiseen. Pääsykoenöyryytykseen kyllästynyt kapinallinen päätti vielä kerran kokeilla onneaan, ja ovet Teatterikorkeakouluun avautuivat kuin avautuivatkin. Ura lopulta johdatti hänet tähdittämään ennätyksiä rikkonutta manserock-musikaalia Vuonna 85. Yleisön rakastaman Mauno Pepposen sijaan Aholan elämän tärkein rooli on kaikesta huolimatta olla hyvä isä ja aviomies. Toimittaja Eelis Bjurström tapasi Aholan Tampereen Työväen Teatterissa.

 • Orivedellä asuva monipuolinen kulttuuripersoona Esa Kallio tuntee Tuusulan Rantatien taiteilijakohteet kuin omat taskunsa. Aleksis Kivi, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt ovat Esa Kallion taidesuosikkeja. Myös Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljeessa, Kalelassa, hän on vieraillut usein. Orivedellä Esa Kallio kunnostaa vanhoja taloja, toimii puutarhurina ja tekee itsekin taidetta. Piha-aittaan hän on tehnyt isovanhempiensa tavaroista kotimuseon. Ohjelman on toimittanut Rita Trötschkes.

 • Arkkitehdin työ edellyttää kommunikointi- ja johtamiskykyä, sillä se on ennen kaikkea ryhmätyötä. Näin ajattelee pitkän uran tehnyt arkkitehti ja professori Rainer Mahlamäki. Toimittaja Lisa Enckell tapasi monia palkintoja voittaneen ja viime vuosina kansainvälisiin projekteihin keskittyneen Mahlamäen hänen toimistossaan eteläisessä Helsingissä.

 • Kun tanssija Jukka Haapalainen näki pienenä poikana tanssikohtauksen mustavalkoelokuvassa, hän ei saanut seuraavana yönä unta. Jokin oli pysyvästi muuttunut hiljaisen ja rauhallisen lapualaispojan mielessä. Tuosta unettomasta yöstä syntyi tahto ja urkeni ura, jota ihaillaan paitsi Suomessa myös ympäri maailmaa. Mutta miten tähän pisteeseen on tultu? Se on vaatinut ankaraa työtä ja tanssiuran lopettamisenkin. Toimittaja Mirva Lahtimaa tapasi Jukka Haapalaisen Jukan ja hänen vaimonsa Sirpan perustamassa tanssikoulussa Helsingissä.

 • Karismaattinen Anneli Saaristo osaa eläytyä ja mennä syvälle laulujen tulkinnassa. Ura on kestänyt tähän asti 50 vuotta, ja ääni toimii edelleen. Parhaita muistoja uran varrelta on edelleen osallistuminen Euroviisuihin ja vaikeuksien keskellä onnistuminen siellä. Toimittajana Rita Trötschkes.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä