Radio Suomen Ilta

Rautainen ajo kiusattujen lasten puolesta

 • 25 min
 • ei kuunneltavissa

Vieraana on vantaalainen yrittäjä Toni Hynynen, joka aikoo ajaa moottoripyörällään 130 000 kilometriä kerätäkseen varoja kiusattujen nuorten tukemiseksi.

Hynynen haluaa tukea mm. koulukiusattujen nuorten liikuntaharrastusta. Hän kertoo rakentaneensa oman itsetuntonsa kamppailulajien avulla.

Moottoripyöräilyssä hänestä parasta on vapaus.

Hynystä jututtaa Sanna Pirkkalainen.

Ps. se kadonnut sana on "pleksi".

Lähetykset

 • to 16.3.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Mistä ravintoloitsija ja keittiömestari Hans Välimäki on suomalaisessa ruokakulttuurissa ylpeä? Ja mikä on Hansin karmein ruokakokemus? Mm. nämä selviävät Olga Ketosen haastattelussa, mutta aluksi puheisiin nousevat kaupoista kodonneet tuotteet.

 • Hän on se, joka voi pelastaa tai pilata päiväsi. Hän on se, joka kuuntelee, neuvottelee, neuvoo, auttaa valinnoissa tai tekee näitä kaikkia. Mutta jos hän tekee jotain mistä et pidä - silloin huuto raikuu ja some rallattaa. Asiakaspalvelusta keskustelemassa Iskun sisustusmyyjä Virpi Mielonen ja McDonald'sin kouluttaja Jan Surapha. Juontajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

 • Mikko Koukilla on lusikka monessa sopassa. Hän on aina halunnut tehdä monenlaisia asioita, ja iloitsee, että siihen on mahdollisuus. Tällä hetkellä kiireisimpänä pitää remontintuore Turun kaupunginteatteri, jonka taiteellinen johtaja hän on. Kouki haluaa rakentaa teatteritalosta kaikille avoimen, kutsuvan paikan.

  Mikko Kouki haluaa myös pitää kiinni ohjaamisesta ja näyttelemisestä. Hän onkin ohjannut teatterin tämän syksyn ensimmäisen ensi-illan, Viimeinen laiva -musikaalin, jonka on säveltänyt Sting. Säveltäjä itse on tulossa katsomaan musikaalia, mutta ajankohta on vielä arvoitus.
  - Kyllähän maailman tähden saapuminen meitä tekijöitä jännittää aika paljon. Jo ensi-illassa läsnä oli Nordic Drama Cornerin tanskalainen omistaja, joka vakuutti meille, että Sting tulee varmasti pitämään musikaalistamme.

  Toimittajana Maija Salminen.

 • Omien videoiden tekeminen verkkoon eli tubettaminen on kasvanut hurjasti varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa. Ja mitä nuoret ensin, sitä aikuiset perässä. Mutta millaisia videoita aikuiset tubettavat? Siitä kertomassa aikuistubettajat Heli Vilmi ja Jussi Koski.
  Juontajana Olga Ketonen.

 • "Vakavissaan etupyllystä" laulaa Kalevauva.fi niminen bändi, joka ammentaa laulujen aiheita Vauva-lehden nettikeskusteluista.
  Jotkut vanhemmat ovat sitä mieltä, että lapselle ei saa puhua pimpistä ja pippelistä. Pitäisi puhua etupyllystä.
  Mitä lapselle voi puhua ja miten? Keskustelemassa Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja Kirsi Sutton. Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

 • Käsikirjoittaja, ohjaaja Anna Dahlman on television katsojille tuttu nimi mm. YleLeaks-ohjelmasta, Hyvistä ja huonoista uutisista sekä Siskonpedistä.
  Dahlmanin ensimmäinen pitkä elokuva Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset on viimeistä silausta vaille valmis. Kriittisen leikkausvaiheen ohjaaja Dahlman jättää suosiolla ammattilaisille ja toimii itse vain kriittisenä besserwisserinä taustalla.

  Siskonpetiä on usein verrattu "Smack the pony", Ponille kyytiä sketsisarjaan. Anna Dahlman muistelee brittisarjan käsikirjoittajien määrän olevan kymmeniä henkilöitä, Suomessa resurssit ovat ihan toista luokkaa.

  Siskonpedin tekijöiden mielestä sarjan ydintä on rehellinen moniäänisyys. Sarja ei ole yhden ihmisen visio, vaan koko tiimi on tekemisessä mukana.
  - Toivomme että katsojalle välittyy arjen karnevalisointi ja korrektin käytöksen taakse jäävien pikku asioiden pinnalle nostaminen.

  Tumman huumorin sävyjä lupailee Anna Dahlman Siskonpedin uudelle 3. kaudelle.
  - Käsittelemme kipeämpiä aiheita kuin aikaisemmin, mutta kyllä se ihan taattua Siskonpetiä on.

  Siskonpedin uusi kolmas kausi alkaa TV2:lla to 21.9.2017 klo 21.25. Koko tuotantokausi silloin tarjolla myös Yle Areenassa.

  Toimittajana Maija Salminen.

 • Suomi täyttää 100 vuotta, millainen on kevyen musiikin tila nyt? Tarjolla katsaus suomalaisen musiikin historiaan ja nykypäivään, kun vieraaksi saapuu legendaarinen Vexi Salmi.
  Juontajana Olga Ketonen.

 • Intiaanit tullee! -sarja on vienyt Radio Suomen kuuntelijat elämäntapaintiaanien leirin sisään ja lööppien taakse. Sarjan tekijät Kai Rantala ja Katariina Kaila kertovat teemaillassa, miten dokumentti syntyi. Elämäntapaintiaanit 90-luvun alussa Suomeen tuonut Ilpo Okkonen kertoo elämästään intiaanileirissä. Ohjelmassa kuullaan myös kuuntelijoiden muistoja kohtaamisista elämäntapaintiaanien kanssa. Juontajana Olga Ketonen.

 • Iskelmä-Finlandialla palkittu Markku Aro vieraili Radio Suomen Illassa Maija Salmisen vieraana.
  Keskustelussa muistellaan uran alkua kirkuvine tyttölaumoineen ja keikkaelämän muutosta vuosien saatossa.

  Studiotyöskentelyyn panostettiin 70-luvulla paljon, muistelee Aro.
  - Iskelmälevyn teossa saattoi ennen olla jopa 15 hengen jousisto paikalla studiossa. Nykyään isot viulusektiot ovat jääneet ja koneet ovat tulleet tilalle. Minua huolestuttaa se, että taito kirjoittaa ja sovittaa isolle bändille on vähän ruostumassa.

  Markku Aro on pitänyt koko pitkän uran ajan tärkeipänä ohjenuoranaan kolmea asiaa.
  - Työt hoidetaan kybällä, tehdään sydämellä ja arvostetaan yleisöä.

 • EM-koris alkaa, kuinka selostaja Antti-Jussi Sipilä on valmistautunut?
  Miten meno ja meininki tuotiin urheilukatsomoon? Sen kertoo menon tuonut Joke Linnamaa.
  Juontajana Petri Rinne.

 • Ohjaaja Zaida Bergroth matkustaa uusimman Miami -elokuvansa kanssa Toronton kovatasoisille kansainvälisille elokuvajuhlille syyskuun alussa.
  Zaida piipahti ennen matkaa Sanna Jussilan haastatteluun, jossa keskusteltiin mm. äitiydestä, perheestä elokuvan aiheena ja kotimaisen elokuvakentän tasa-arvoisuudesta.

  Kun ohjaaja päättää pääosien esittäjät niin aika moni asia naksahtaa jo siinä vaiheessa kohdilleen, kertoo Bergroth.
  - Roolitus on 90 % ohjaajan työstä. Miami-elokuvan roolituksesta olen erittäin ylpeä, Krista Kosonen ja Sonja Kuittinen löysivät tämän tarinan ytimen.

  Zaida Bergroth myöntää äitiyden muuttaneen työn tekemistä.
  - Ennen työ täytti elämän melkein kokonaan. Työasiat pyörivät päässä koko ajan, nykyään siihen ei ole mahdollisuutta. Lapsi ei anna niin tapahtua. Lapsen kanssa kotona oleminen on hyvin intensiivistä läsnäoloa, josta myös nautin suunnattomasti.

  Perheenjäsenten välisiä suhteita Bergroth on käsitellyt aikaisemmissa elokuvissaankin.
  - Perhe aiheena kiehtoo, koska se on minulle tuttu ja läheinen. Minulla on kolme siskoa ja tunnen, että tästä aiheesta osaan kertoa ja haluan sitä tutkia. Ihmissuhteet ovat olennaisia ja niitä emme pysty valitsemaan. Mahdollinen hankaus niissä tuottaa heti draamaa. Perhe on draamalle otollinen asetelma.

  Bergrothilla on työn alla jo seuraava elokuvaprojekti. Se kertoo unisaarnaaja Maria Åkerblomista. Tarina sijoittuu 1920 -luvun Suomeen ja perustuu osittain tositapahtumiin.
  - Unisaarnaaja Åkerblom kerää lahkon ympärilleen ja välittää viestejä Jumalalta. Päähenkilönä on nuori tyttö, joka palvoo Åkerblomia yli kaiken. Käsikirjoitus elokuvaan on pitkälti tehty ja toivomme pääsevämme kuvaamaan ensi kesänä.

 • Mira Luoti juonsi viime keväänä Hulahula -tanssiohjelmaa radiossa Yle Puheella ja TV1:llä.
  - Olin todella hämmentynyt, kun minua pyydettiin mukaan juontohommiin. Ohjelmassa kerättiin toisilleen tuntemattomia ihmisiä yhteen tanssiharrastuksen pariin.
  - Hauska esimerkki ohjelman luomasta yhteisöllisyydestä on kuopiolainen Kalamukki- tanssiporukka, joka on jatkanut harrastusta Hulahulan jälkeenkin. Kalamukki-jengi vieraili muuten keikallanikin juuri.

  Luoti osallistui vuoden 2002 alussa Popstars-laulukilpailuun. Kilpailussa hän tutustui Paula Vesalaan ja perusti tämän kanssa PMMP-yhtyeen saman vuoden kesällä.
  - Jos katsoo nykyisiä televison laulukilpailuja ja vertaa niitä Popstars-kisaan, niin kyllä oli Popstars köpösesti toteutettu. Meillä ei ollut mitään bändejä, pienet PA-tolpat vain ja taustamusat soitettiin cd:ltä. Silti tätäkin kokemusta muistelen lämmöllä, mukana oli hienoja ihmisiä.

  Mira on vastikään levyttänyt Napapiirin sankarit -elokuvan tunnusmelodian Menolippu.
  - Halusimme rikkoa vanhan kaikille tutun biisin. Onnistuimme mielestäni tuomaan tekstin esiin ihan uudella tavalla ottamalla laulusta kaiken voiman pois.

  Toimittajana Marko Miettinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä