Nyländsk förmiddag

ke 15.2.2017

 • 12 min
 • toistaiseksi

- Förmiddag i Nyland onsdagen den 15 februari 2017
- Många skrinnare och långfärdsskrinnare har börjat undra över vem det är som håller skridskobanan i så ypperligt skick på Bodomträsk.
De har vetat att det inte är Esbo stad, och inte heller någon idrottsförening.
Det visade sig att mannen bakom epitetet Esbos Robin Hood heter Mikael Blom.
Han njuter av att gratis kunna erbjuda skridskointresserade möjlighet att utöva sin sport och motion, och han skrinnar gärna själv också.
Berra Lindell har träffat Mikael intill hans fyrhjuling med plog vid skridskobanan på Bodom träsk

Lähetykset

 • ke 15.2.2017 11.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Jaksot

 • I tre års tid har dykare från föreningen Ekenäs Sportdykare Piraya städat bottnet på gästhamnsbassängen i Ekenäs. Det här är en del av det internationella projektet Aware. Mårten Engberg var en av Pirayas dykare som dök i det åtta grader kalla vattnet på lördagen.

 • Ann-Christine Forsell har dykt i 25 år. Hon blev medlem i Ekenäs Sportdykare Piraya, en förening för alla som vill lära sig att dyka eller som redan dyker. Hon har tidigare varit ordförande för Piraya i många år.

 • Radio Västnylands första sändning skedde 19 oktober 1947. Regionalradion fyller 70 år i år och Rolf Wessman är den överlägset mest långvariga chefen för programverksamheten i västnyland.
  Han anställdes 1969. Wessman var nyutbildad klasslärare, men slumpen förde honom in i radiovärlden. Där stannade han kvar som regionchef fram till pensioneringen år 2003.
  Radion blev mitt liv, säger Wessman idag. Med mycket glädje, men också endel utmaningar för den lilla radiostationen.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Nästa års pjäs på Raseborgs Sommarteater är West Side Story. Musikalen som är en modern Romeo och Julia saga och som visades första gången på Broadway 1957.
  Ingen dålig uppföljare till sommarens pjäs Footloose, som var lite av en jubileumspjäs för Västnyländska Ungdomsringen som firar 100 år i år.
  Nu blir det en första audition i Karis och till uppsättningen behövs fler killar!
  14 000 såg Footloose på Raseborg sommaren 2017.
  Minst samma publiksiffra kan vi vänta oss sommaren 2018, säger Patricia Borgman, kapellmästaren för Footloose och vald till kapellmästare också för West Side Story.
  Patricia är hemma från Sibbo, hon bor nuförtiden i Borgå, studerar vid Sibeliusakademin i Helsingfors och kommer igen att pendla en hel del till västnyland.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 18 oktober 2017
  - Thomas Noreila är vd för byggbolaget Oy Trähus Ab, stationerat i Tusby. Han och hans två kompanjoner traditionsbyggmästare Leif Slotte och Micke Paqvalén är passionerade renoverare av gamla hus, för det mesta över 200 år gamla stockhus.
  "Det är inte svårt att bygga, men man har gjort det svårt" är deras motto. Med det avser de byggbestämmelser som tvingar byggare att använda material som inte passar ihop med gamla trähus, eller med hus överhuvudtaget. "Mera bondförnuft, och fram för hållfast byggande" är ett annat av deras motton.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell
  Grundstenarna i deras byggfilosofi är vatten och luft, de måste hållas under kontroll.
  I somras anordnade de en trähusfestival intill Noreilas hus i det anrika kulturlandskapet kring Tusby träsk, en festival som besöktes av hundratals intresserade

 • - LuciLive direkt i Nyländsk förmiddag tisdagen den 17 oktober 2017
  - Andrea Kurten är biolog som har jobbat 30 år vid Högholmen varav 10 år vid Viltsjukhuset, ett sjukhus som egentligen är ett rehabiliteringshem för vilda djur
  - Slagugglan, som räddningsväsendet i Helsingfors hämtade just innan intervjun skulle inledas, hade tydligen flugit emot något.
  Andrea gjorde en snabb undersökning av vingarna och märkte inte att något skulle ha brutits. En närmare undersökning skulle sedan utföras av en veterinär.
  Högholmens "Viltsjukhus" har av Finlands djurskyddsföreningars förbund tilldelats årets djurskyddspris.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • - LuciLive direkt i Nyländsk förmiddag tisdagen den 17 oktober 2017
  - Andrea Kurten är biolog som har jobbat 30 år vid Högholmen, varav 10 år vid Viltsjukhuset, som egentligen är ett rehabiliteringshem för vilda djur
  - Slagugglan på fotot har flugit emot något och har troligen hjärnskakning, men har stora chanser att klara sig.
  - Högholmens "Viltsjukhus" har av Finlands djurskyddsföreningars förbund tilldelats årets djurskyddspris.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • Axelvaddar, det var ett måste i nästan all klädsel. Och vi klädde oss i pastell eller i starka neonfärger när vi klädde oss i moderiktiga skidoveraller. Nu pratar vi 80-tal. Men vad den finländska formgivningen lika färgstark? Bernt Morelius som har lotsat oss igenom flera årtionden av finländsk design har nu kommit fram till åren 1978-1987. Vilka kända finländare lyfter han fram den här veckan? Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Skymning Gryning, att stiga ut ur krigets skugga, är ett nyskrivet verk landet Finland till ära.Oratoriet är skapat av parhästarna Thomas Enroth och Thomas Lundin. Enroth har komponerat musiken och Lundin har skrivit alla texterna i sångerna som ingår.
  Projektet har vuxit fram under ett drygt års tid och engagerar 150 personer som ska ut på turné i svenskfinland.
  Premiär blir det i Jakobstad 8 november.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hur få fler pensionärer med i pensionärsföreningarna? Vi blir allt äldre och fram till nu har också pensionsåldern sjunkit. Det här betyder att det finns allt fler pensionärer, men bara en del av dem hittar till pensionärsföreningarna. Tiina Grönroos har träffat Stig och Birgitta Nyberg i Tenala. Den lokala pensionärsföreningens 40-årsjubileum är överstökad och det blir nu en paus på festligheterna. Enligt ordförande Stig Nyberg finns det plats för flera yngre medlemmar i Tenala-Bromarf Pensionärer. I övrigt tycker han att föreningen är en pigg och livskraftig 40-åring.

 • Bengt Jansén är YLE-profilen med 40 år bakom sig på svenska YLE:s nyheter både i TV och radio. Med arbetsmarknadsfrågor som specialgebit. Jansén, eller Jansu, som han kallades under åren i Böle, är pensionär sedan år 2010 och också ingåbo sen dess.
  Hans intresse för flugfiske sträcker sig långt bak i tiden. Flugfiskandet är en helhetsupplevelse, säger han. Ofta binder du lockbetet själv, dom som ska imitera insekter och larver och lura fisken på kroken, kanske gör du också endel av redskapen, och så tillbringar du timmar ute vid vattnet - flugfiskare behöver en stor portion tålamod, nämligen. Och så den fina naturen där man ofta flugfiskar, åar, älvar, träsk och havsvatten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Årets finlandssvenska psykolog, riktig pinfärsk utnämning faktiskt, är Ekenäsbon Tor-Erik Söderholm som fick den här utnämningen i samband med De finlandssvenska psykologdagarna. Tiina Grönroos har vänt sig till Tor-Erik för att få höra goda råd vad man ska ta sig till här i oktober.En del tycker oktober är myspys med tända ljus och att krypa under en skön ullig filt med god choklad, bok eller en bra tv-serie. För andra igen är samma scenario att man kryper under en noppig akrylfilt med ett paket Nessu och bara tycker synd om sig själv. och förbannar mörkret ute. Vad har Tor-Erik Söderholm för råd att ge

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä