Pörssipäivä

Taloustoimittajien trio. Koolla Hurmerinta, Hämäläinen ja Karismo

 • 1 h 4 min
 • toistaiseksi

Markkinakuulumisista keskustelemassa toimittaja Mirko Hurmerinta Arvopaperista, pörssikolumnisti, kirjailija Karo Hämäläinen ja taloustoimittaja Anna Karismo Yleltä. Puheenaiheina muun muassa mobiilipeliyhtiö Next Gamesin listautuminen, päättynyt tuloskausi, Nokian ostotarjous ohjelmistoyhtiö Comptelista ja terveydenhoitoala sijoituskohteena. Lisäksi puhetta talousjournalismista. Miten pitää huolta siitä, etteivät toimittajan omat sijoitukset muodosta estettä luotettavalle journalismille?

Pörssilistatun CapManin kasvuyhtiösijoituksista vastaava johtaja Juha Mikkola kertoo puhelimitse yhtiön kasvusijoitusstrategiasta. Puheenjohtajana Mikko Jylhä.

Lähetykset

 • ke 1.3.2017 15.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Onko hajauttaminen sijoittajan ainoa ilmainen lounas? Pitääkö paikkansa vanha viisaus, jonka mukaan voitot kannattaa ottaa hitaasti ja tappiot nopeasti? Pärjääkö pessimisti osakemarkkinoilla? Pörssipäivän vieraina ammattisijoittaja Ilkka Parviainen sekä pokeriammattilainen, sijoittaja ja Sijoitustiedon pääkolumnisti Aki Pyysing.

  Ilkka Parviainen on arvosijoittaja, joka luottaa osta ja pidä -strategiaan. Pankkimaailmassa työskennellyt Parviainen korostaa kärsivällisyyden merkitystä. Hän luonnehtii omaa sijoitustyyliään kilpikonnamaiseksi. Parviainen on ollut osakemarkkinoilla tiiviisti mukana yli viisitoista vuotta, mutta myynyt osakkeita vain kolmesti.

  Aki Pyysing tunnetaan pokeriammattilaisena, mutta hänellä on vuosikymmenten kokemus aktiivisesta sijoittamisesta. Pyysing ei ole epäröinyt käyttää velkavipua - ensimmäisen sijoituslainansa hän otti vuonna 1987. Aiemmin hänellä saattoi olla salkussa kerrallaan vain yhtä tai kahta eri osaketta, mutta nykyisin Pyysing on hajauttanut omistuksiaan kymmeniin yhtiöihin.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa toimitusjohtaja Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä, tutkija ja vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo Ompeluseuran Talousguruista sekä Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

  Maria Ohisalo perusti naisverkosto Ompeluseuran yhteyteen Talousgurut -ryhmän, jotta naisilla olisi matalan kynnyksen paikka keskustella taloudesta. Ryhmä toimii Facebookissa, mutta järjestää myös tapahtumia. Syyskuun teemana on vastuullinen sijoittaminen.

  Suvi Tuppurainen muistuttaa, että vastuullinen sijoittaminen voi tarkoittaa monia eri asioita. Yleisesti ottaen säästäminen ja sijoittaminen on vastuullista jo itsessään, hän sanoo. Tuppurainen kertoo Nordnetin julkaisemista tilastoista, joista saa käsityksen piensijoittajien liikkeistä.

  Sijoittamisesta puhutaan tällä hetkellä paljon, ja monet ovat löytäneet alhaisten kustannusten indeksirahastot. Sari Lounasmeren mukaan indeksisijoittamista ei kannata nyt aloittaa pikavoittojen toivossa. Onko vaarana, että osakkeista innostuneet tulevat markkinoille syklin huipulla?

  Lisäksi haastateltavana on Nuorten Osakesäästäjien Jamilla Heiskanen. Osakesäästäjien Keskusliiton yhteyteen perustettu verkosto on tarkoitettu alle 30-vuotiaille.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa pörssikolumnisti Karo Hämäläinen, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju ja sijoitusbloggaaja Random Walker eli Jarkko Aho. Kolmikon tuore kirja "Laatuguru - Näin valitset voittajaosakkeet" keskittyy nimensä mukaisesti laatusijoittamisen filosofiaan.

  Jarkko Aho nostaa laatuyhtiöiden tunnusmerkeiksi hyvän johdon, kilpailuedun, vahvan taseen ja vakaan tuloksen. Hän painottaa, että kasvu ei ole itseisarvo: keskeisellä sijalla on korkea pääoman tuotto.

  Karo Hämäläisen tausta on arvosijoittamisessa. Kirjan tekemisen jälkeen hän on kiinnittänyt entistä enemmän huomiota yhtiön asemaan markkinoilla. Se ei Hämäläisen mielestä selviä yksittäisten tunnuslukujen avulla, vaan tarvitaan laadullista analyysia.

  Jukka Oksaharjun mukaan laatusijoittaja etsii ensiluokkaista yhtiötä, joka menestyy markkinoilla kasvattaen jatkuvasti omaa liiketoimintaansa - ja osinkoaan. Laatusijoittaminen asettuu monella mittarilla arvo- ja kasvusijoittamisen väliin, Oksaharju muotoilee.

  Lisäksi puheenaiheena Helsingin pörssin Q2-tuloskausi.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Markkinakuulumisista keskustelemassa pörssikolumnisti Henri Elo, Taloustaidon tuleva päätoimittaja ja Veronmaksajain Keskusliiton viestintäjohtaja Antti Oksanen sekä taloustoimittaja Jussi Rosendahl Reutersilta.

  Puheenaiheina muun muassa hallituskriisi, osakkeiden arvostustasot, korkotuotot, uudet pörssiyhtiöt ja listautumiskynnys sekä pian päättyvän toisen vuosineljänneksen tulosnäkymät.

  Lisäksi haastateltavana toimitusjohtaja Pia Santavirta Suomen pääomasijoitusyhdistyksestä. FVCA on jälleen koonnut listan potentiaalisista pörssitulokkaista. Viime vuosina noin puolet Helsingin pörssiin listautuneista yrityksistä on ollut pääomasijoittajataustaisia.

  Puheenjohtajana Mikko Jylhä.

 • Tammi-maaliskuun tuloksia perkaamassa pääanalyytikko Kim Gorschelnik FIMiltä, toimittaja Mirko Hurmerinta Arvopaperista ja pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä. Tulosanalyysin lisäksi etsitään kasvua suomalaisista pienyhtiöistä.

  Puheenaiheina muun muassa Nokian Renkaat, pääomasijoitusyhtiö CapMan, vähittäiskauppa, kalastustarvikevalmistaja Rapala ja peliyhtiö Remedy Entertainmentin listautuminen.

  Kim Gorschelnik on jälleen koonnut kymmenen mielenkiintoisen kasvuosakkeen listan. Uusina osakkeina listalta löytyvät Cleantech Invest, Lehto Group, Siili, Suomen Hoivatilat ja Talenom. Mirko Hurmerinta ja Sauli Vilén kommentoivat Gorschelnikin tekemiä osakepoimintoja.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Yhä useammat suomalaiset haaveilevat taloudellisesta riippumattomuudesta. Verkosta löytyy runsaasti talousaiheisia blogeja, joiden kirjoittajat tavoittelevat oloneuvoksen elämää. Miten temppu tehdään käytännössä? Keskustelemassa salkunhoitaja Pasi Havia Helsinki Capital Partnersilta, sijoittaja Tomi Salo Osakesäästäjien Keskusliitosta ja sijoittaja-bloggaaja Mikko Vikman.

  Pasi Havia poltti nuorena näppinsä IT-kuplassa, mutta palasi myöhemmin markkinoille. Kolme vuotta sitten ilmestyi Havian, Antti Rinta-Lopin ja Ville Lappalaisen kirja Erilainen ote omaan talouteen - Vapaus, onni ja hyvä elämä.

  Tomi Salo tuli markkinoille 1970-luvun lopussa. Viimeiset kolmetoista vuotta hän on nauttinut taloudellisesta riippumattomuudesta. Osakkeiden lisäksi Salo luottaa metsä- ja kiinteistösijoituksiin.

  Mikko Vikman pitää suosittua P.Ohatta -sijoitusblogia. Hänen tavoitteensa on päästä vapaaherraksi 35-vuotiaana. Mitä Vikman aikoo tehdä sen jälkeen?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Sijoitusrahastoista keskustelemassa professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta, rahastoanalyytikko Matias Möttölä Morningstarilta ja Suomen rahastojohtaja Hanna Porkka Nordea Fundsista.

  Puheenaiheina muun muassa ajankohtainen markkinatilanne, aktiivisten rahastojen kulut, asuntorahastot ja sijoitusrahastojen tekemät pakkomyynnit markkinoiden sukeltaessa. Amerikkalainen S&P 500 -osakeindeksi on alkuvuoden aikana liikkunut ennätyslukemissa. Jättävätkö kohonneet arvostustasot tilaa indeksisijoittajalle?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  (Ensilähetys 22.3.2017)

 • Markkinakuulumisista keskustelemassa toimittaja Mirko Hurmerinta Arvopaperista, pörssikolumnisti, kirjailija Karo Hämäläinen ja taloustoimittaja Anna Karismo Yleltä. Puheenaiheina muun muassa mobiilipeliyhtiö Next Gamesin listautuminen, päättynyt tuloskausi, Nokian ostotarjous ohjelmistoyhtiö Comptelista ja terveydenhoitoala sijoituskohteena. Lisäksi puhetta talousjournalismista. Miten pitää huolta siitä, etteivät toimittajan omat sijoitukset muodosta estettä luotettavalle journalismille?

  Pörssilistatun CapManin kasvuyhtiösijoituksista vastaava johtaja Juha Mikkola kertoo puhelimitse yhtiön kasvusijoitusstrategiasta. Puheenjohtajana Mikko Jylhä.

 • Tilinpäätöksiä perkaamassa pääanalyytikko Kim Gorschelnik FIMiltä, analyytikko Henri Huovinen Osakesäästäjien Keskusliitosta ja strategi Juha Kinnunen Inderesiltä. Tuoreimpien tulosten lisäksi puheenaiheina muun muassa osinkokevät, Venäjän taloustilanne, poliittiset riskit ja osakemarkkinat Yhdysvalloissa. Legendaarinen Dow Jones Industrial Average -indeksi ylitti tammikuussa 20 000 pisteen rajan - mitä se kertoo markkinatilanteesta?

  Suomalaisista pienyhtiöistä tarkastelun alla ovat Bittium ja Detection Technology, joita kommentoi ohjelman lopussa Juha Kinnunen. Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Tammikuun Pörssipäivä kysyy, ovatko osakemarkkinat jo syklin huipulla. Lisäksi puheenaiheina ovat muun muassa Donald Trumpin talouspolitiikka, korkoympäristö ja alkava tuloskausi. Keskustelemassa ovat salkunhoitaja Mika Heikkilä Taalerilta ja osakestrategi Antti Saari OP:lta.

  Reaalitalouden kasvusyklin lopussa on aina nähty totaalinen ylilyönti vähän kaikessa, sanoo Antti Saari. Nykyisen nousumarkkinan kohdalla sellaista ei vielä ole pörssissä koettu. Saaren mielestä globaalin talouden myönteinen vire on jäänyt Trump-keskustelun varjoon.

  Vuosituhannen vaiheesta muistetaan IT-Kupla, ja 2007 koettiin Kiina-huuma. Mika Heikkilä pohtii, voisivatko Trumpin lupaamat massiiviset veronalennukset saada seuraavaksi amerikkalaisosakkeet huimaan nousuun? Taalerin näkemyksen mukaan nousumarkkinaa on jäljellä noin 1-2 vuotta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Joulukuun Pörssipäivä käy läpi kulunutta vuotta, ja kääntää katseet tulevaan. Kiina-huolet, öljyn hinnanlasku sekä vaalitulokset ovat heitelleet osakekursseja, ja tarjonneet samalla hyviä ostopaikkoja. Miten sijoittajan on viisasta ottaa vastaan uusi vuosi?

  Ekonomisti, sijoituskirjailija Mika Hyttinen kuvailee itseään ikuiseksi osakeoptimistiksi. Siitä huolimatta hän on loppuvuoden aikana ollut myös myyntilaidalla. Itseään kiinnostavista sijoituskohteista Hyttinen nostaa esille maaliyhtiö Tikkurilan.

  Sijoittaja, Cardia Investin toimitusjohtaja Tom Lindström luottaa osinkostrategiaan. Viime kuukausina hän on ostanut muun muassa pankkiosakkeita. Lindströmin mielestä pessimistit eivät osakemarkkinoilla selviydy.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Marraskuun Pörssipäivä liikkuu kotimaan osakemarkkinoilla. Teleoperaattori DNA listautuu Helsingin pörssiin, ja lisää valinnanvaraa löytyy First North –kauppapaikalta. Samaan aikaan joukkorahoitus kasvattaa suosiotaan.

  Vuosituhannen vaihteessa, IT-kuplan aikaan monet uskoivat sokeasti kasvuun. Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren mukaan nykypäivän sijoitusharha on ehkä usko hyviin tarinoihin. Hän kehottaa ihmisiä selvittämään, mihin he ovat sijoittamassa sekä tutustumaan riskeihin.

  Sijoittaja, kolumnisti Tomi Salo Osakesäästäjien Keskusliitosta luonnehtii itseään arvosijoittajaksi. Hän toivottaa DNA:n tervetulleeksi pörssiin, mutta kiinnittää huomiota alalla vallitsevaan kovaan kilpailuun ja vaisuihin kasvunäkymiin. Salon mielestä Talvivaara on tyyppiesimerkki hyvästä tarinasta, joka ei toteutunut.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä