Suomalaiset suhtautuvat eutanasiaan hyväksyvästi
- 59 min
- toistaiseksi
Ajankohtaista tieteestä, terveydestä ja koulutuksesta.
Lähetykset
- ma 6.3.2017 20.00 • Yle Puhe
Jaksot
-
Yhdenvertaisuus korostuu vaihtoehtoliikunnassa
Kaupungilla skeittaava nuori ja lähikaupan portaita ja kaiteita hyödyntävä parkouraaja haastavat perinteisiä ajatuksia liikunnasta, jota harrastetaan tavoitteellisesti ja ohjatusti liikuntaa varten suunnitellussa paikassa. Aspektissa kuullaan myös mikromuoveista ja somen massadata-analyyseista.
-
Perhepesä muuttaa rutiineja synnytysvuodeosastolla
Ei hoitaja, vaan asiakaskeskeistä ja katse yksilöllisten tarpeiden huomioimiseen. Näillä periaatteilla luodaan uutta hoitokulttuuria KYSin naisten osaston synnytysvuodeosastolla. Lisäksi pohditaan kohtaako kirkko mediassa, kasvavatko lapset käyrällä ja suojaako linolihappo sydäntä?
-
Kivuntutkimuksesta uusia keinoja hoitaa kipua
Tiedämme kivusta paljon enemmän kuin aiemmin, näin myös kroonisia kipuja on opittu ymmärtämään ja hoitamaan aiempaa paremmin. Kivunhoidon lisäksi piispa emeritus Wille Riekkinen pohtii, kohtaako kirkon oppi ihmisen älyllisen pohdinnan?
-
Aikamatka elämän historiaan!
Toivottavasti teillä ei ole kiire, sillä tällä kertaa lähdemme neljän miljardin vuoden pituiselle aikamatkalle elämän historiaan. Lisäksi pohdimme kohtaako kirkko jäsenensä sielunhoidossa ja kuulemme vielä kiirastorstaista.
-
SAPERE kasvattaa syömään
Varhaiskasvatuksessa opetetaan terveyttä edistäviä ruokatottumuksia koko elämänkaaren varrelle, tutustumme SAPERE-ruokakasvatusmalliin. Lisäksi kuulemme yksinäisyyden aiheuttamasta onnettomuudesta sekä sähköisestä lääkereseptistä.
-
KYSin uudessa yksikössä tutkitaan unta ja epilepsiaa
Kuinka suuri riski meillä itse kullakin on nukahtaa rattiin? Muun muassa tätä voidaan selvittää Kuopion yliopistollisen sairaalan uusissa video-EEG ja unitutkimustiloissa. Lisäksi Aspektissa pohditaan miten homot saavat rakastaa.
-
Urheiluravitsemuksen buumi nousussa
Huippu-urheilussa ei riitä totinen harjoittelu, vaan niin palautumiseen, lepoon, henkiseen valmentautumiseen kuin ravitsemukseenkin on kiinnitettävä huomiota. Urheiluravitsemuksen lisäksi aiheina eutanasia ja nuorten taidekokemukset.
-
Onko muovi kaiken pahan alku ja juuri?
Muoviton maaliskuu – mitä mikromuoveista nyt tiedetään ja ovatko biohajoavat muovit todellakin niin ympäristöystävällisiä kuin miltä ne kuulostavat? Muovien lisäksi kuulemme havupuiden lääkepotentiaalista.
-
Kävelykeskustelu vie uusille ajatuspoluille
Miten työhön liittyvä keskustelu sujuisi lumisesa metsässä jättimäisten kuusien ali kiemurtelevalla polulla, perinteisen kokoustilan sijaan? Kävelykeskustelun lisäksi kuulemme pappien roolista sisällissodassa ja ajoterveyden riskeistä.
-
Vanhustyöhön kaivataan gerontologista mielikuvitusta
Fyysisen perushoidon aikatauluttamaan vanhustyöhön tarvitaan gerontologista mielikuvitusta – ikääntyminen ja vanhuus pitäisi nähdä sosiokulttuurisena ilmiönä. Lisäksi pohditaan syitä punaisten häviöön sisällissodassa ja kuullaan petokuvauksesta.
-
Lääkityksen turvatarkastus takaa turvallisen hoitopolun
Turvatarkastus lentokentällä on tuttu juttu, mutta mitäpä jos myös sairaalaan kuljettaisiin turvatarkastuksen, tarkemmin sanottuna lääkityksen turvatarkastuksen, kautta? Lisäksi asiaa lukion roolista ja digiajan koulusta.
-
Yksilöllinen liikuntaresepti on nouseva trendi
Tuoreen tutkimuksen mukaan liikkumattomuus on yhä yleisempää. Fysiologian professori Heikki Tikkasen mielestä liikuntaa pitäisi yhä vahvemmin ajatella lääkkeenä.
Moni liikuntaa harrastava tietää, että kuntoiluun tulee helposti suoranainen himo ja esimerkiksi salille tai lenkkipolulle tekee mieli joka päivä. Miksi lepo on kuntoilijalle lähes yhtä tärkeää kuin liike? Aspektissa lisäksi aiheina genetiikka ja elintavat sekä teatterikummit.
Klipit
-
Mikä on normaalia unohtelua?
Suomessa on arviolta 7000 työikäistä, jolla on vakava, etenevä muistisairaus.
Muuttunut käytös voi olla oire muistisairaudesta.
Tässä lista oireista, joista on syytä huolestua:
- toistuvat unohtelut ja virheet
- uuden työtehtävän oppiminen ei onnistu
- ennen hyvin työnsä tehnyt henkilö ei pysty viemään tehtäviään loppuun, tekemättömät työt kertyvät
- passiivisuus, vetäytyvyys, ei osallistu keskusteluihin samalla tavalla kuin ennen
- unohteluiden selittelyHaastateltavana tutkimusjohtaja Merja Hallikainen Itä-Suomen yliopiston aivotutkimusyksiköstä.