Brysselin kone

EU-alueen pankkien johdon vastuuta lisätä pankkien kriisiytyessä

 • 44 min
 • toistaiseksi

Pitäisikö EU:n alueiden pankkien kriisiytyessä ottaa pankkien hallitusten hallitusvastuu vakavammin, kun pankkiunionissa ollaan osin siirtymässä pankkien yhteisvastuihin ja sijoittajavastuuseen. Ja olisiko samalla syytä nostaa pankkien vakavaraisuusasteita. Haastateltavana on KHT-tilintarkastaja Yrjö Tuokko ja toimittajana Maija Elonheimo.

Lähetykset

 • ke 12.4.2017 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Brexit on osaltaan aiheuttanut keskustelun siitä millaista maatalouspolitiikkaa EU:ssa pitäisi harjoittaa. Kun EU:n budjetti supistuu ja monia uusia tarpeita budjetin käyttöön on syntynyt, niin siirrytäänkö taas siihen systeemiin, että maat maksavat itse suuren osan maatalouden tukemiseen tarvittavasta rahasta ja EU:n osuus maksuista pienenee? Haastateltavana on MTK:n Brysselin toimiston johtaja Juha Ruippo ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Komission aloittama keskustelu EU:n tulevaisuudesta on meneillään. Mutta keiden kannattaa siihen keskusteluun osallistua ja minkälainen tulevaisuuden vaihtoehto on nyt eniten myötätuulessa. Entä miten EU:n tulevaisuuden politiikkaan vaikuttavat nyt juuri esim. Brexitin aiheuttama budjetin supistuminen. Haastateltavana Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin strategiakeskuksen viestintäneuvonantaja Aura Salla. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Kehitys EU:n itäisissä jäsenmaissa on kulkenut eri suuntiin sen jälkeen kun ne liittyivät EU:hun. Miten kehitys on eriytynyt ja miten itäisten jäsenmaiden kehitykseen suhtautuu Viro, joka on EU:n puheenjohtajamaa viime heinäkuussa alkaneen puolen vuoden kauden ajan. Aiheesta keskustelee vanhempi tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana on Maija Elonheimo.Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Kun EU ohjaa jäsenmaidensa taloutta, niin millaista talousohjausta on EU:n suunnasta on tulossa. Entä miksi Suomi ei ole joutunut julkisen talouden kurinpitomenettelyihin ja miten muita EU-jäsenmaiden talouksia on näissä prosesseissa arvioitu. Haastateltavana EU-sihteeristön päällikkö Marketta Henriksson valtiovarainministeriöstä.Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Onko päätöksenteko EU:ssa avointa ja onko EU kehittymässä avoimempaan vai salailevampaan suuntaan. Ja mitä siitä käytännössä voi seurata, kun EU:n asetusta on noudatettava, vaikka esim. Suomen perustuslaki ovat ristiriidassa keskenään. Haastateltavana on Itä-Suomen yliopiston kansainvälisen ja eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg. Ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.

 • Miten Euroopan parlamentti on poliittisesti kehittynyt vuosien kuluessa ja mitkä keskustelut tällä hetkellä ovat siellä ajankohtaisia. Ainakin EU:n siirtolaistilanne ja brittien poislähtö rahoineen vaikuttavat EU:ssa käytävään keskusteluun ja politiikkaan monin tavoin. Jos EU:ta kehitetään uuteen suuntaan ja EU joutuu kiristämään rahankäyttöään, niin mitä siitä voi seurata. Siitä puhuu yksikönpäällikkö Pekka Nurminen Euroopan parlamentista. Toimittajana on Maija ElonheimoT.

 • Miten EU voi vaikuttaa siirtolaisuuden juurisyihin ja miten auttaa siirtolaisia heidän lähtömaissaan. Haastateltavana kansanedustaja Pekka Haavisto ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Mikä on demokratian tilanne EU:ssa ja mihin suuntaan se on kehittymässä. Kuuluuko EU:ssa vain eliitin ääni?
  Haastateltavana on tutkimusprofessori Niilo Kauppi Jyväskylän yliopistosta.
  Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Miten siirtolaiskriisiä EU:ssa käytännössä hoidetaan ja mitä suunnitelmia EU:lla asian suhteen on? Haastateltavana kansliapäällikkö Päivi Nerg sisäministeriöstä.

  Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Voimassa olevan kiertotalouspaketin ja tekeillä olevan uuden jätedirektiivin myötä jätteiden käsittelysäädökset ovat EU:ssa tiukkenemassa.
  Suomelle ongelmia tästä tilanteesta aiheuttaa ennen kaikkea kuormalavojen kierrätysvaatimukset. Niiden kierrätyksessä me emme yllä edes EU:n nykyiseen kierrätyksen vaatimustasoon, koska meillä ei kuormalavoja kierrätetä - suurin osa niistä käytetään uudestaan sellaisinaan, ilman että niitä mitenkään kierrätettäisiin esimerkiksi prosessoimalla tai muokkaamalla niitä jotenkin käyttökertojen välillä.
  Haastateltavana ympäristöneuvos Jarmo Muurman ympäristöministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo

 • Mutta miten ja miksi lobbaaminen on voimistunut EU:n eri kehitysvaiheissa, ja miten se on käytännössä päätösten tekoon siellä vaikuttanut? Entä kun lobbaus on jo itsestään selvä osa päätösten tekoprosesseja, niin keiden ääni nykyään kuuluu Brysselissä lobbareiden kautta?

  Ainakin isojen toimijoiden ääni kuuluu, mutta vaikka lobbaus on kallista ja saattaa maksaa esim. tuhat euroa jo yhdeltä päivältä, niin myös monilla pienillä toimijoilla on mahdollisuus lobata eri järjestöjen kautta.

  Haastateltavina ovat Eurofacts Oy:n toimitusjohtaja Urho Blom ja Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala.

  Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Kun EU määrää raamit eri maiden taloudenpidolle, niin miten niihin vaatimuksiin on sovitettavissa köyhyyden torjunta, jota EU myös haluaa tehtävän.
  Ja miten iso työ köyhyyden torjunta on, kun esim. joka neljäs lapsi EU:n alueella on köyhyys- ja syrjäytymisriskissä ja EU:ssa on maita, joissa nuorista puolet on työttömiä. Toisaalta työntekokaan ei aina ratkaise köyhyysongelmaa, vaan EU:ssa työntekijöistäkin 8 prosenttia on virallisten määritelmien mukaan köyhiä.
  Haastateltavana on varapuheenjohtaja Jiri Sironen Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisesta verkostosta ja toimittajana on Maija Elonheimo

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä