Nyländsk förmiddag

ke 22.2.2017

 • 14 min
 • 1 v 4 kk

Nu ska det handla om skam, och nej, det är inte den omtalade norska ungdomsserien som bland annat visats på yle arenan, utan den här skammen handlar om när vi tror att alla andra har det så mycket bättre. Eller att vi känner skam över att vi mår illa, har blivit utan jobb eller att vi in i det längsta försöker dölja att vi är beroende av sprit, spel eller något annat så att säga skamligt.
En nygrundad förening i Raseborg vill lyfta fram att alla mänskor har problem ibland men ju mer vi vågar prata om våra bekymmer så desto bättre mår vi. En av eldsjälarna i föreningen Sarana är Merja Koponen:

Lähetykset

 • ke 22.2.2017 10.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Radio Västnylands första sändning skedde 19 oktober 1947. Regionalradion fyller 70 år i år och Rolf Wessman är den överlägset mest långvariga chefen för programverksamheten i västnyland.
  Han anställdes 1969. Wessman var nyutbildad klasslärare, men slumpen förde honom in i radiovärlden. Där stannade han kvar som regionchef fram till pensioneringen år 2003.
  Radion blev mitt liv, säger Wessman idag. Med mycket glädje, men också endel utmaningar för den lilla radiostationen.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Nästa års pjäs på Raseborgs Sommarteater är West Side Story. Musikalen som är en modern Romeo och Julia saga och som visades första gången på Broadway 1957.
  Ingen dålig uppföljare till sommarens pjäs Footloose, som var lite av en jubileumspjäs för Västnyländska Ungdomsringen som firar 100 år i år.
  Nu blir det en första audition i Karis och till uppsättningen behövs fler killar!
  14 000 såg Footloose på Raseborg sommaren 2017.
  Minst samma publiksiffra kan vi vänta oss sommaren 2018, säger Patricia Borgman, kapellmästaren för Footloose och vald till kapellmästare också för West Side Story.
  Patricia är hemma från Sibbo, hon bor nuförtiden i Borgå, studerar vid Sibeliusakademin i Helsingfors och kommer igen att pendla en hel del till västnyland.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 18 oktober 2017
  - Thomas Noreila är vd för byggbolaget Oy Trähus Ab, stationerat i Tusby. Han och hans två kompanjoner traditionsbyggmästare Leif Slotte och Micke Paqvalén är passionerade renoverare av gamla hus, för det mesta över 200 år gamla stockhus.
  "Det är inte svårt att bygga, men man har gjort det svårt" är deras motto. Med det avser de byggbestämmelser som tvingar byggare att använda material som inte passar ihop med gamla trähus, eller med hus överhuvudtaget. "Mera bondförnuft, och fram för hållfast byggande" är ett annat av deras motton.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell
  Grundstenarna i deras byggfilosofi är vatten och luft, de måste hållas under kontroll.
  I somras anordnade de en trähusfestival intill Noreilas hus i det anrika kulturlandskapet kring Tusby träsk, en festival som besöktes av hundratals intresserade

 • - LuciLive direkt i Nyländsk förmiddag tisdagen den 17 oktober 2017
  - Andrea Kurten är biolog som har jobbat 30 år vid Högholmen varav 10 år vid Viltsjukhuset, ett sjukhus som egentligen är ett rehabiliteringshem för vilda djur
  - Slagugglan, som räddningsväsendet i Helsingfors hämtade just innan intervjun skulle inledas, hade tydligen flugit emot något.
  Andrea gjorde en snabb undersökning av vingarna och märkte inte att något skulle ha brutits. En närmare undersökning skulle sedan utföras av en veterinär.
  Högholmens "Viltsjukhus" har av Finlands djurskyddsföreningars förbund tilldelats årets djurskyddspris.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • - LuciLive direkt i Nyländsk förmiddag tisdagen den 17 oktober 2017
  - Andrea Kurten är biolog som har jobbat 30 år vid Högholmen, varav 10 år vid Viltsjukhuset, som egentligen är ett rehabiliteringshem för vilda djur
  - Slagugglan på fotot har flugit emot något och har troligen hjärnskakning, men har stora chanser att klara sig.
  - Högholmens "Viltsjukhus" har av Finlands djurskyddsföreningars förbund tilldelats årets djurskyddspris.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • Axelvaddar, det var ett måste i nästan all klädsel. Och vi klädde oss i pastell eller i starka neonfärger när vi klädde oss i moderiktiga skidoveraller. Nu pratar vi 80-tal. Men vad den finländska formgivningen lika färgstark? Bernt Morelius som har lotsat oss igenom flera årtionden av finländsk design har nu kommit fram till åren 1978-1987. Vilka kända finländare lyfter han fram den här veckan? Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Skymning Gryning, att stiga ut ur krigets skugga, är ett nyskrivet verk landet Finland till ära.Oratoriet är skapat av parhästarna Thomas Enroth och Thomas Lundin. Enroth har komponerat musiken och Lundin har skrivit alla texterna i sångerna som ingår.
  Projektet har vuxit fram under ett drygt års tid och engagerar 150 personer som ska ut på turné i svenskfinland.
  Premiär blir det i Jakobstad 8 november.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hur få fler pensionärer med i pensionärsföreningarna? Vi blir allt äldre och fram till nu har också pensionsåldern sjunkit. Det här betyder att det finns allt fler pensionärer, men bara en del av dem hittar till pensionärsföreningarna. Tiina Grönroos har träffat Stig och Birgitta Nyberg i Tenala. Den lokala pensionärsföreningens 40-årsjubileum är överstökad och det blir nu en paus på festligheterna. Enligt ordförande Stig Nyberg finns det plats för flera yngre medlemmar i Tenala-Bromarf Pensionärer. I övrigt tycker han att föreningen är en pigg och livskraftig 40-åring.

 • Bengt Jansén är YLE-profilen med 40 år bakom sig på svenska YLE:s nyheter både i TV och radio. Med arbetsmarknadsfrågor som specialgebit. Jansén, eller Jansu, som han kallades under åren i Böle, är pensionär sedan år 2010 och också ingåbo sen dess.
  Hans intresse för flugfiske sträcker sig långt bak i tiden. Flugfiskandet är en helhetsupplevelse, säger han. Ofta binder du lockbetet själv, dom som ska imitera insekter och larver och lura fisken på kroken, kanske gör du också endel av redskapen, och så tillbringar du timmar ute vid vattnet - flugfiskare behöver en stor portion tålamod, nämligen. Och så den fina naturen där man ofta flugfiskar, åar, älvar, träsk och havsvatten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Årets finlandssvenska psykolog, riktig pinfärsk utnämning faktiskt, är Ekenäsbon Tor-Erik Söderholm som fick den här utnämningen i samband med De finlandssvenska psykologdagarna. Tiina Grönroos har vänt sig till Tor-Erik för att få höra goda råd vad man ska ta sig till här i oktober.En del tycker oktober är myspys med tända ljus och att krypa under en skön ullig filt med god choklad, bok eller en bra tv-serie. För andra igen är samma scenario att man kryper under en noppig akrylfilt med ett paket Nessu och bara tycker synd om sig själv. och förbannar mörkret ute. Vad har Tor-Erik Söderholm för råd att ge

 • Hemmet brukar bli viktigt igen när hösten kommer. Under sommarn springer vi kanske ut och in där hemma, gör det mest nödvändiga inomhus, men sysslar hellre med uteliv, resor, fester och kalas eller så kanske hela vår tid går åt till båt- eller stugliv.
  Men så återgår vi till rutinerna och plötsligt ser vi allt som borde göras hemma. Renovera, möblera om, städa skåp kanske, pynta och pyssla.
  För Sofia Lindgren är hösten också en viktig tid där hemma, men faktum är att hon hör till dom som gillar att inreda året om! Ändå är Sofia bara 20 år. Hon pendlar till studierna i Helsingfors, men valde att skapa ett eget hem på hemorten Ekenäs redan nu.
  Precis i dagarna har Sofia också startat upp en inredningsblogg och drömmer nu om att öppna en shop för inredningsprylar som hon själv skapar.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vill du må bättre och få mera energi? Det kan du kanske få genom att varva ner och till exempel meditera. Fast egentligen är meditation allt annat än att slappa och varva ner. I mindfulness och meditation ska man ta ett ganska aktivt grepp för att sedan kunna varva ner. Vi ska prata om hur vi ska må bättre och några konkreta tips dessutom med Thomas Dahlström som lär ut mindfulness på kulturinstitutet Raseborg. Redaktör Tiina Grönroos.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä