Asuntopolitiikka Pohjolassa

Neljäosainen pohjoismaista asuntopolitiikkaa ja asumista käsittelevä historiasarja. Toimittaja Pentti Peltoniemi.

Jaksot

 • Osa 4 - Samalla kun asuntorakentamisen tuotantomäärä heittelee vuosittain kymmenillä prosenteilla, niin kaikkiin Pohjoismaihin on tuotettu halpatyövoimaa heikentämään ansiotasoa. Mutta näkyykö se hinnoissa?

  Ennen finanssikriisiä joka maassa valmistui noin 35000 asuntoa vuodessa, nyt alle 25000. Entä riittävätkö vuokra- ja osaomistusasunnot?
  Toimittajana Pentti Peltoniemi.

 • Osa 3 - Yhdyskuntatyöntekijä Emmie Hult opastaa muun muassa kielitaidottomia maahanmuuttajia Tukholman eteläpuolella sijaitsevassa Fittjan lähiössä. Se ja kymmenet 1960- ja 1970-luvun pohjoismaiset asuntolähiöt ovat kuitenkin mainettaan parempia. Fittjaankin rakennettavat uudet asunnot myytiin saman tien.

  Sarjan kolmannessa osassa kerrotaan, ketkä Ruotsin miljoonaohjelman aikana rakennetuissa lähiössä tänään asuvat ja kysytään, onko Kööpenhaminassa ghettoja.
  Toimittajana Pentti Peltoniemi.

 • Osa 2 - Kaikissa Pohjoismaissa haluttiin poistaa asunnottomuus lisäämällä tuotantoa, ja 1970-luvulla yhdeksi tavoitteeksi tuli asumisen laadun, muun muassa varustetason parantaminen.

  Asiantuntijoina Oslon yliopiston tutkija Laura Falender, Aalborgin yliopiston rakennustutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Hans Skifter Andersen, asuntopoliitikko Ossi Paukku, kaupunkitutkija Kaarin Taipale, sosiaalipolitiikan emeritusdosentti Seppo Isotalo ja historiantutkija Heidi Haggrén.
  Toimittajana Pentti Peltoniemi.

 • Osa 1 - Markkinatalous – oli se sitten kapitalistista, sosialistista tai jotakin muuta – toimii siten, että rikkaat tai parempiosaiset rakennuttavat itselleen uusia asuntoja ja köyhemmät siirtyvät entisiin, vapautuviin asuntoihin.

  Kuitenkaan asunto-ongelmia ei voida ratkaista rakentamalla enemmän ja enemmän, vaikka esimerkiksi Ruotsissa yritys tehdä tieteellistä asuntopolitiikkaa ja siihen liittyneen miljoonan asunnon uustuotannon avulla asuntojen markkinahinnat saatiin tasaantumaan ja vuokrataso laskemaan. Onnea kesti 20 vuotta.

  Asunnoista on pulaa myös Norjassa. Asuntoasia ei ole yksiulotteinen tai helppo missään Pohjoismaassa.

  Toimittaja Pentti Peltoniemi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä