Ajantasa

Kelan toimeentulotukiruuhkan purku kestää kuukausia

 • 11 min
 • toistaiseksi

Kelan palvelut ovat ruuhkautuneet pahoin toimeentulotukihakemusten takia. Kelaan on tullut n. 174 000 uutta hakemusta. Hakemuksia ei pystytä käsittelemään määräajassa 7 päivässä. Käsittelyä hidastaa mm. se, ettei kunnista siirtynyt Kelalle pohjatietoja asiakkaista. Toimeentulotuki tuli kunnilta Kelan myönnettäväksi vuodenvaihteessa. Etuusjohtaja Anne Neimalan mukaan tavoitteena on selvittää ruuhka kesään mennessä, mutta tavoitteen toteutuminen on vielä epävarmaa. Elina Päivinen haastattelee.

Lähetykset

 • ke 22.2.2017 12.25 • Yle Areena

Jaksot

 • VTT:n tiloissa Otaniemessä muhii ruokaa tuottava taikapata. Padassa ei porise mikään tavallinen eväs, vaan soluhillo. Sitä on kutsuttu ratkaisuksi maailman ruokatuotantoon, mutta pataa kehittänyt kasvibiotekniikan tutkija Lauri Reuter toppuuttelee. Soluhillo ei ratkaise nälänhätää, se on vain yksi pieni muutos isossa kokonaisuudessa: ruokaa aletaan tuottaa pala kerrallaan uusilla tavoilla.
  Uusi tuotantotapa on myös keinoliha. Se esiteltiin vuonna 2013, markkinoille sitä ei vielä aivan heti saada. Mutta keinoliha olisi ympäristöteko, sanoo Helsingin yliopiston vanhempi tutkija Hanna Tuomisto.

  Laboratoriokasvatuksen mahdollisuudet ovat hurjat, sillä tuotanto voitaisiin tuoda paikkoihin, joissa se nyt on mahdotonta.

  Vaikka paljon muuttuu ja ruoka teknologisoituu, paljon myös jää. Ruoka on edelleen henkilökohtainen asia, se pysyy yhteisenä nautintona ja se tarjoaa makumuistoja. Jopa navetat tuotantolaitoksina pysyvät, ne vain muuttuvat vähän erilaisiksi.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Sähköistä ylioppilaskoejärjestelmää testataan toden teolla, kun kokelaat kirjoittavat englannin. Raportti kokeen sujumisesta. - Keinoliha ja laboratoriossa soluviljelty kasvisruoka tulevat muuttamaan ruuantuotannon. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkija Lauri Reuter ja vanhempi tutkija Hanna Tuomisto Helsingin yliopistosta kertovat kehityksen kulusta. - Monelle piensijoittajalle osingonmaksu on kevään kohokohta. Taloustoimittaja Aapo Parviainen valottaa, onko iso osinko aina merkki yhtiön vakaudesta. - Helsingin yliopiston lehtori Arto Luukkanen luonnehtii, miten Venäjän presidentin Vladimir Putinin nuoruus on vaikuttanut presidentin maailmankuvaan. - Kasari-katsauksessa kuullaan uutisia vuosien takaa: muun muassa jalkapallopisteiden aiheuttamasta liikennekaaoksesta Kreikassa. - Suomen hauskin mies -elokuva sijoittuu Suomen sisällissodan loppumelskeisiin ja se kertoo huumorin voimasta. Siru Päivisen haastateltavana näyttelijä Martti Suosalo ja ohjauksesta vastaava Heikki Kujanpää. - Juontajana Kati Lahtinen.

 • Lumikuormat kattojen päällä voivat aiheuttaa vaaratilanteita etenkin kevättalvella. Ympäristöministeriön rakennusneuvos Jukka Bergman kommentoi lumikuormatilannetta. - Kehotietoisuudesta ja omien rajojen määrittelystä keskustelevat Ylen BUU-klubben -ohjelman juontaja Malin Olkkola ja tuottaja Janne Lindberg sekä Väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.
  - Uutisluokka esittäytyy. Munkkiniemen yhteiskoulun mediaryhmän oppilaat Eevi Partanen ja Vilja Varis sekä äidinkielen, kirjallisuuden ja mediataidon opettaja Riina Meilo puhuvat medialukutaidosta.
  - Yle vastaa -osuudessa Pikku Kakkosen vastaava tuottaja Teija Ryösä valottaa, miten lastenohjelmia valitaan esitettäväksi. - Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Nordean pääkonttori Helsinkiin? Nordean yhtiökokous on Tukholmassa koolla päättämässä, siirretäänkö yhtiön pääkonttori Tukholmasta Helsinkiin. Samaan aikaan Pohjois-Korean ulkoministeri on Tukholmassa valmistelemassa Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajien tapaamista. Mielenkiinnon kohteena olevasta Tukholmasta raportoi pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen. Putkiremontti on kauhistus, mutta voi se sujua hyvinkin. Haastattelussa kehityspäällikkö Pekka Harjunkoski Isännöintiliitosta isännöintiyrittäjä Markku Kulomäki SKH-isännöinnistä. Presidentti Urho Kekkonen teki urheilemalla politiikkaa, sanoo aiheesta kirjan kirjoittanut tietokirjailija Kalle Virtapohja. Kurkistus komissioon. Haastattelussa Juho Romakkaniemi, joka neljä vuotta toimi EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen kabinettipäällikkönä. Lahden Hennalassa toteutettiin sata vuotta sitten Suomen suurin naismurha, sanoo asiasta väitöskirjan kirjoittanut Marjo Liukkonen. Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Sienipilven paluu. Toimittaja Aki Laine.

 • Muovia pullovesissä? Laajasta kansainvälisestä journalistisesta selvityksestä kertoo toimittaja Satu Helin. Vuoden journalisti on Ylen Olli Seuri. Sopeutumiseläkkeestä haastattelussa kansanedustajat Mikko Lohi Keskustasta ja Ville Niinistö Vihreistä. Äitiyspakkaus 2018 esitellään. Perheystävällinen työpaikka -palkinto. Väestöliitto jakaa sen kolmelle taholle, jotka ovat yrityksiä tai järjestöjä. Haastattelussa erityisasiantuntija Anna Kokko Väestöliitosta. Miten perheissä on kerrottu vuoden 1918 tapahtumista? Haastattelussa folkloristiikan tutkija Anne Heimo Turun yliopistosta. Katsauksen Kreikan lehtien uutisista on koostanut Sara Saure. Toimittaja Aki Laine.

 • OAJ:n lääkkeet, miten estää koulutuksen keskeyttäminen ja oppilaiden syrjäytyminen.
  Apteekit haluavat vahvempaa jalansijaa terveydenhuollossa, miten asian näkee apteekkisääntelyn purkamisen puolestapuhuja, ekonomisti Mikko Kiesiläinen.
  Vallattomasti valtiopäivillä puheenaiheena sote, koulutuksen tasa-arvo ja Venäjän vaalit. Keskustelemassa Hanna Halmeenpää vihreät, Anna-Maja Henriksson rkp ja Aila Paloniemi keskusta,
  puhetta johtaa Mira Stenström. 
  Ajantasan toimittajana Kati Lahtinen.  

 • Metsä oli Aleksis Kivelle kirkko, mitä se on meille? Saamme tutkittua tietoa metsään liittyvistä tunteista ja tarpeista. Vieraana on Metsämuseo Luston näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva ja luontomatkailuyrittäjä Pekka Väänänen.
  Taistelu postista on yhdistänyt ihmiset Sevettijärvellä, kannustuskortteja on tullut ympäri maailmaa tuhansittain. Taneli Heikka nostaa kolumnissaan esiin mieheksi kasvamisen vahingolliset ihanteet.
  Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Keskustataustaisessa Nuorisosäätiössä kuohuu jälleen. Säätiön johdon raha-asioissa piisaa selviteltävää, kertoo tutkiva toimittaja Jyri Hänninen. Testamentti kannattaa tehdä ajoissa ja perintöäkin antaa ennakkoon. Haastattelussa Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija, varatuomari Piia Jeremejeff. Itsehoitolääkkeet aleen ja rokotuksia apteekista? Apteekkien kannasta kertoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen. Robotit Tampereella. Kansainvälisessä robotiikkatapahtumassa haastattelussa Suomen Robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Latokartano. Agenttimyrkkyjä? Britannia on antanut Venäjälle iltaan asti aikaa selittää, miten venäläisten käyttämäksi tiedettyä myrkkyä on päätynyt Englantiin. Taustalla on venäläisen kaksoisagentin ja hänen tyttärensä myrkytys Britanniassa. Mitä ovat nämä agenttitarinoiden tapaan käytetyt kuolettavat aineet? Vastaamassa Helsingin yliopiston kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja Paula Vanninen. Venäjällä pidettävien jalkapallon MM-kisojen lähestyminen uhkaa viedä hengen monelta kulkukoiralta. Suomen ulkomaanlähetystöjen varhaiset raportit julki. Ulkoministeriön nettisivuilla voi tutustua siihen, mitä Suomen lähetystöt raportoivat kotimaahan 20-luvulla. Haastattelussa tietohallintopäällikkö Jyrki Palokoski ulkoministeriöstä. Toimittaja Aki Laine.

 • PTT:n talousennuste. Vaalivuosi lähestyy, tuntuuko se kansalaisen lompakossa? Vastaamassa ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervon taloustutkimuksesta. Uusi dopingvahti. Pekka Rauhala on Suomen Urheilun eettisen keskuksen uusi lääketieteellinen asiantuntija. Valtio käyttää miljardeja julkisiin hankintoihin, vaan miten kestävästi? Tästä aamuinfoa kolmen ministerin voimin. Oikeus tutummaksi. Helsingin käräjäoikeus on perustanut mediaryhmän avaamaan oikeuden toimintaa tuomioissa ja kertomaan kansalaisille oikeuslaitoksen menettelytavoista. Juutalaisten huoli turvallisuudestaan. Onko muukalaisvastaisuus ja antisemitismi ajanut Suomen juutalaiset entistä ahtaammalle? Vastaamassa Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik. Heli Vaarasen kolumni: Alkoholiriippuvaisille naisille on taattava maksuton ehkäisy. Toimittaja Aki Laine.

 • Kehitystyöntekijä Antti Korpi  on ollut maailman suurimmalla pakolaisleirillä Ugandassa kouluttamassa opettajia alueen kymmenissä kouluissa. Uganda on suomalaisen liikemiehen oudon kuoleman myötä saanut paljon kielteistä julkisuutta, Arto Korpi näkee maassa paljon myös hyvää. Mitä tarkoittaa journalismin vastuullisuus Ylessä, miksi siitä nyt kampanjoidaan, päätoimittaja Riikka Venäläinen vastaa.
  Toimittajana Mira Stenström.

 • Robotit korvaavat ihmisen raskaissa ja tylsissä teollisuustöissä, pitkään robotteja on käytetty myös ruohonleikkuussa ja imuroinnissa. Ja nyt niitä on jo asiakaspalvelussakin. Mitä sinä ajattelet roboteista, pelottavatko ne? Onko sinulla jo kokemuksia roboteista? Missä sinä voisit käyttää robottia avuksi? Voisiko se olla ystävä? Ajantasan suorassa linjassa vieraana on VTT:n erikoistutkija Marketta Niemelä, joka tutkii robottien käyttömahdollisuuksia hyvinvointipalveluissa ja tietää myös niihin liittyvistä riskeistä.
  Toimittajana Mira Stenström.

 • Kansalaisaloite aktiivimallia vastaan on jätetty eduskunnalle. Minna Dufton kertoo tositarinan verenpainetaudin kavalauudesta. Rovasti Anna Holopainen oli ensimmäisiä papiksi vihittyjä naisia. Aki Laine juontaa.

Klipit

 • Villisikoja arvioidaan olevan Suomessa noin 3500. Kanta kasvaa nopeasti, yksi emakko voi saada kymmenen porsasta. Esimerkiksi Ruotsissa villisikoja on jo niin paljon, että niitä jahdataan enemmän kuin hirviä, noin satatuhatta kappaletta vuodessa.

  Villisikojen pelätään levittävän afrikkalaista sikaruttoa eli verenvuototautia. Se on eläimen elinympäristöstä kulkeutuva tappava tauti ja olisi tuhoisa kotimaiselle sianlihatuotannolle. Sikarutto pysäyttäisi kansainväliset markkinat, esimerkiksi vienti Kiinaan pysähtyisi ennen kuin on kunnolla alkanutkaan, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Villisikakanta onkin syytä pitää nykyisissä luvuissa.

  Viikonloppuna Metsästäjäliitto organisoi Villisikaviikonlopun. Jaana Husu-Kallio oli mukana jahdissa.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Kun Suomen joukkueen edustusasu Korean olympialaisissa julkistettiin, palaute kotimaassa oli tyrmäävä. "Susiruma, hyvä puoli on se, että hattuun voi ainakin piiloutua."

  Suomalaisten asu ei ole jäänyt kisoissakaan huomaamatta. Ensin oli kohu, kun omat haukkuivat ja nyt onkin kehu. Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes ja julkkismuotia seuraava sivusto InStyle ovat nostaneet Suomen edustusasun kisojen parhaimmistoon. Asu "huokuu itsevarmuutta ja positiivisuutta".

  Luhdan urheiluyksikön johtaja Juha Luhtanen sanoo yhtiön tottuneen palautteeseen, mutta tällä kertaa sen voimakkuus ja aggressiivisuus yllätti. Kehut tulivat hyvään saumaan.

  Toimittajana Kati Lahtinen

 • Ei taida mennä päivää etteikö jossain törmäisi listaan terveyttä edistävistä ruuista. Vältä näitä, suosi näitä. Mitä tiede tietää ruuan terveellisyydestä? Ajantasassa vieraili professori Marina Heinonen.
  Kuva: Unsplash

 • Samuli Laiho on monelle tuttu muusikkona ja musiikintekijänä. Takana on pitkä ura Hearthill-yhtyeessä, sooloartistina ja vaikkapa Ismo Alangon Säätiön riveissä. Nyt edessä on ura myös kirjailijana. Esikoisromaani Topliner on juuri julkaistu ja kustantaja tuntuu olevan liikkeellä tosissaan uuden tekijän suhteen. Esikoisromaanin päähenkilö Matias Heininen ajaa takaa pop-hittiä Berliinissä, osana globaalia biisintekijäverkostoa. Asiasanoiksi sopivat popmusiikin lisäksi päihteet, isyys, aviokriisi, meditaatio ja taiteen kuvaaminen kirjallisuudessa.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • #metoo-kampanja on nostanut esiin kulttuurin, joka sallii seksuaalisen häirinnän ja vaikenee sen edessä. Vaikka nyt rohkaistaan puhumaan häirinnästä, ketään ei saa painostaa kertomaan kokemuksestaan. Jokainen valitsee itse kokemuksensa jakamisen rajat, sanoo Naisten linjan viestinnän suunnittelija Johanna Storck. Tärkeää on uskoa, kuunnella ja viestiä toipumisen mahdollisuudesta.

  Uusin keskustelu käynnistyi Ylen uutisesta, jossa useat naiset elokuva-alalta kertovat elokuvaohjaaja ja professori Lauri Törhösen häirinneen heitä. Ongelma on kuitenkin yhtä nimeä laajempi, eikä pelkästään elokuva-alalla.

  Kaikki tiesivät, mutta kukaan ei puuttunut. Sama tarina on toistunut maailmanlaajuisesti. Se kertoo häirinnän sallivasta kulttuurista, mutta myös häirintään puuttumisen vaikeudesta. Sen on muututtava, nyt ravistellaan rakenteita, sanoo Johanna Storck.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho kutsui jalkapallovaikuttajat kokoon miettimään millä keinoin Suomesta tulee menestyvä jalkapallomaa - jalkapallohan on jo maan suosituin urheilulaji.

  Olosuhteisiin on satsattu viime vuosina: 366 keinonurmea ja 80 jalkapallohallia kertoo tästä. Mutta fanituotteissa, markkinoinnissa ja yritysyhteistyössä ollaan edelleen alisuorittajia, myöntää Suomen Palloliiton tuore puheenjohtaja Ari Lahti.

  Kansainväliseen lopputurnaukseen pääsemme ensi vuosikymmenellä!

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla on tärkeä teos ja aikanaan oikaisi väärän kuvan, joka oli syntynyt ns. valkoisen Suomen tulkinnasta Suomen sisällissodasta ja sen syistä, kertovat Lasse Lehtinen ja Risto Volanen kirjassaan 1918 - Kuinka vallankumous levisi Suomeen.

  "Suomen kansa uskoo lukemaansa, silloinkin kun kyseessä on fiktio", Lehtinen sanoo.

  Sodat ja vallankumoukset ovat aina saaneet alkunsa suotuisissa oloissa voimakkaiden tai heikkojen johtajien päätöksin. Suomessakin kapinan syttyminen edellytti maailmansodan lopun olosuhteita, Venäjän vallankumouksellisten yllytystä ja oppineita harhaanjohtajia.

  "Vallankumoukset ovat aina olleet oppineiden poikien puuhastelua, Suomessakin, sorretusta työväenluokasta ja torppareista huolimatta."

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Lentomatkustajilla saattaa olla väärä kuva lentoliikenteen turvallisuudesta. Moni matkustaja kuvittelee, että onnettomuudet ovat harvinaisia ja että niistä ei ole mitään mahdollisuutta selvitä. Tämä on väärä luulo. Oikeassa elämässä onnettomuuksia tapahtuu paljonkin, mutta useimmissa tapauksissa kukaan ei edes loukkaannu siitä huolimatta, että lentokone vaurioituu korjauskelvottomaksi. Tällaiset onnettomuudet sattuvat useimmiten lentokentillä tai niiden välittömässä läheisyydessä.
  Näistä onnettomuuksista ei juuri uutisoida. Tosin melkoisen poikkeuksen teki viime lauantaina Pohjois-Turkissa tapahtunut pahannäköinen onnettomuus, josta viestintävälineet kertoivat jopa kuvien ja videoiden kanssa. Kone ajautui kiitotieltä jyrkälle rantapenkereelle ja oli suistua mereen. Kaikki matkustajat kuitenkin selvisivät koneesta hengissä.
  Aivan viime aikoina on esille noussut uudenlainen ongelma.
  Matkustajat eivät poistu koneista ohjeiden mukaisesti ja he jäävät poistuttuaankin roihuten palavan onnettomuuskoneen äärelle. Syynä tähän oudolta tuntuvaan toimintaan on some. Matkustajat haluavat saada henkensäkin uhalla mahdollisimman dramaattista kuvaa onnettomuudesta ladatakseen materiaalia sivuilleen. Tästä toiminnasta on näyttöä Turkin tuoreessa onnettomuudessa. Olli Ihamäki tapasi lentokapteeni Heikki Tolvasen.
  kuva: EPA

 • Ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun kamaralle heinäkuussa 1969. Nyt haaveillaan jo Marsiin pääsystä, mutta Kuu kiinnostaa edelleen. Joulukuussa 2017 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi haluavansa amerikkalaisten aloittavan uudelleen kuulennot.

  Ilmatieteen laitoksen Avaruustutkimus ja havaintoteknologiat -tutkimusyksikön päällikkö Ari-Matti Harri sanoo olevan useita syitä sille, miksi Yhdysvallat Kuuhun halajaa. Kuusta ei tiedetä läheskään kaikkea. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ymmärryksen ongelma on ihmiskunnan suurin haaste. Tekoäly voi auttaa meitä ymmärtämään toisiamme, sanoo tekoälytutkija, professori Timo Honkela.
  Aivosyöpää sairastava Honkela oli Ajantasan vieraana helmikuussa 2017, kun Rauhankone-hanke oli vasta alussa. Nyt hän on haastateltavana uudelleen, kun tekoälytutkijan testamentti on valmis.
  Tekoälytutkijan testamentissa Honkela kuvaa tarkemmin ideoimansa merkitysneuvottelun prosessia ja tapaa, jolla kieli toimii tässä maailmassamme. Merkitysneuvottelu tuo meille yhteistä käsitystä siitä, mistä me puhumme kun puhumme esimerkiksi terveydestä, hyvinvoinnista, tasa-arvosta. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Lauluntekijä Hector on saanut yhdessä toimittaja Heikki Harman kanssa muistelmansa valmiiki. Asfalttihippi vie 50-luvun Töölöön, 60-luvun folk-keikoille ja 70-luvun järisyttävän suosion vuosiin. Se on kaunis kuvaus kotiseuturakkaudesta ja rehellinen tilitys timanttilevyjen ja loppuunmyytyjen keikkojen lunnaista. Hector myös tunnustaa kanssamuusikoiden arvon ja merkityksen.

  Haastattelu alkaa arviolla suurista ikäluokista, he pääsivät pitkälle jo nuorena.

  Toimittaja on Jari Mäkäräinen.

 • Ulkosuomalaisia asuu maailmalla noin 1,6 miljoonaa, erityisen paljon Pohjois-Amerikassa, Etelä-Euroopan aurinkorannikoilla ja Australiassa.

  Marja Ala-Kokko tapasi Etelä-Amerikkaan Peruun kotiutuneen huilutaiteilija ja kouluttaja Ulla Suokon.

  Kouvolassa syntynyt Suokko asui ensin 20 vuotta New Yorkissa Manhattanilla, mutta tiesi jo nuorena, että Machu Picchu vuoren juurella on hänen kotinsa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä