Radio Suomen Ilta

Pyrin ulos mukavuusalueeltani rönsyilemällä eri sektoreilla

 • 25 min
 • toistaiseksi

"Istun tyhjässä huoneessa, on huoneessa hämärää. Yhtä hämärää kuin sisälläni, itken tyhjyyttäni."
Näin kuului Anssi Kelan ensimmäisen biisin "Väärällä tiellä" ensimmäiset rivit. Siitä on kulunut jo yli 30 vuotta, kun Kela näin riimitteli. Toukokuussa juhlistetaan muusikon uraa "30 vuotta Kelaa - konsertilla".

En väkisin jahtaa uutta biisin ideaa, kertoo Kela sävellysmetodistaan.
- Korvat ja aistit pitää olla valmiina. Idea saattaa lähestyä minua todella oudoistakin paikoista ja mielenkiintoisista kulmista. Välillä täytyy vaan zenimäisesti odotella ja jossain vaiheessa biisi tulee luokseni.

Anssi Kela ei lepää vanhojen meriittiensä varassa, vaan jatkuvasti pyrkii haastamaan itseään ja mielellään kokeilee uusia kujeitakin. Kela haluaa näyttäytyä artistina, jolta yleisö ei koskaan osaa odottaa, millaista musiikkia seuraavaksi tulee.
- Olen tykännyt haastaa itseäni ja pyrin mielelläni mukaavuusalueeltani pois. On hauskaa rönsyillä ja toivon, että yleisö uteliaana odottaisi, että mitähän se nyt on keksinyt.
Toimittajana Maija Salminen.

Lähetykset

 • ma 20.3.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Kuopio

Jaksot

 • Vieraana kirjalija Minna Lindgren, toimittajana Olga Ketonen.

 • Meistä jokainen kasvaa ihmisenä elämänkokemuksen myötä ja löytää myös uusia elämäntaitoja. Petri Rinteen vieraina ovat taiteilija Ritva Oksanen ja Ikäinstituutin toimialapäällikkö Sirkkaliisa Heimonen.

  Heimonen tarkastelee työssään asioita, jotka liittyvät mielen hyvinvointiin, ikääntymiseen, elämänkokemukseen ja elämäntaitoihin. Arkisesti sanottuna se tarkoitaa tapaa, jolla tarkastelemme itseämme, toisiamme ja elämää - hyvän näkemistä, vahvuuksien katsomista ja niiden esiin nostamista, itsessä ja toisissa.

  Ritva Oksasen elämäkertakirja Näyttelijätär toimii keskustelun johdattelijana. Kirjan on kirjoittanut Outi Popp, näytteet lukee Anna Keränen.

  Tiesin aina, että minusta tulee näyttelijä, kertoo Ritva Oksanen.
  - Jo pikku tyttönä tiesin, että haluan näyttelijäksi. Laulaminen oli vain pieni välietappi kun odotin, että täytän 18 vuotta ja voin hakea Teatterikouluun opiskelijaksi.

  Sirkkaliisa Heimonen huomauttaa Ritvan määrätietoisuuden näyttelijän ammatin tavoittelussa osoittavan hyvin sen, että näyttelijän tie valitsi Ritvan.
  - Hänellä oli syvä tuntemus siitä, kuka on ja minkälaisia kykyjä ja taitoja itsessä on. Missä ovat omat vahvuuteni, niitä ei pikku-Ritva varmaankaan osannut vielä sanoittaa, ne vain kutsuivat, tullakseen myöhemmin esiin. Ja hienon kaaren elämässään on pikkuinen tyttö näyttelijänä tehnyt.

  Olen jo siinä iässä, että ympärilläni olevat ihmiset tarvitsevat yhä enemmän apuani, sanoo näyttelijä Ritva Oksanen.
  - Apuni on sitä, että menen tervehtimään ystävää. Toisen huomaaminen ja pienet eleet tuovat hyvän mielen molemmille.

  Oksanen arvostaa, että läheiset ihmiset pitävät huolta myös hänestä.
  - Minulle tärkeitä asioita ovat kun naapuri soittaa minulle ja tiedustelee, tarvitsenko jotain kaupasta, tai vävy tulee tekemään ruokaa minulle, kun en sairaana itse jaksa.

  Sirkkaliisa Heimonen muistuttaa, että meillä kaikilla pitäisi olla ainakin yksi henkilö, jolle voisimme soittaa, vaikka keskellä yötä.
  - Sellainen henkilö, jolle voin soittaa juuri silloin, kun minusta tuntuu, että minun pitää jakaa tämä asia hänen kanssaan.

  Ikäihmiset usein vakuuttavat, että ennen kaikki asiat olivat paljon paremmin. Ritva Oksanen ei yhdy tähän väitteeseen.
  - Mielestäni kaikki asiat ovat menneet paljon eteenpäin. Esim. palvelujen saatavuus on parantunut huomattavasti. Melkein kaikkea saa yhden napin painalluksella, kun vaan osaa niitä oikeita nappeja painaa.

 • Samuli Edelmann, herra kohta 50 v, toi studion täyteen muusikoita. Suora lähetys eli Mertsi Lindgren, Dimitri Grönfors ja Timi Järvivuori Samuli laulusolistinaan esittivät musiikkia ja juttelivat tulevan vuoden keikkakuulumisiaan. Studiossa Olga Ketonen.

 • Selkäkivun hoito on viime vuosien aikana muuttunut ratkaisevasti. Osteopaatti, urheiluhieroja Jerry Ketolan kokemuksen mukaan kehon ja mielen kokonaisvaltaisella hoitamisella selkäkivusta voi parantua jopa kokonaan.

  Luottamus selän vahvuuteen on vähentynyt viimeisen vuosikymmenen aikana. Emme luota enää oman selän vahvuuteen, vaan pelkäämme sen rikkoutuvan. Mutta näin ei tosiaankaan ole, huomauttaa Ketola.
  - Selkä on luotu käyttämistä varten, ja sitä pitäisi rohkeasti myös liikutella, eikä vaan varoa tai säästellä.

  Toimittajina Petri Rinne ja Ari Huomolin.

 • Mike Pohjolan kirja Sinä 1918 pelataan läpi. Jokainen lukija saa erilaisen tarinan omista valinnoista ja nopan silmäluvusta riippuen.
  Olemme nähneet kirjan tulevaisuuden.

 • Miten treenaaminen onnistuu kotona, kun salille ei ole aikaa tai edes mahdollisuutta lähteä? Vieraana Sanna Vainio, jonka arjen pitää kiireisenä 3,5-vuotiaat kaksospojat.

  Käytän lapsia useasti kotijumpassa treenivälineenä ja jumppaamme lasten kanssa kimpassakin.

  - Minulla on iso jumppapallo ja lapsilla omat pienemmät, joilla yhdessä leikinomaisesti treenataan. Kun teen lankutusta, usein selässä on 28 kilon lisäpaino, kun pojatkin tahtovat osallistua jumppahetkeen.

  - Yksityiset jumppahetkeni ajoittuvat yleensä aikaan, jolloin telkkarista tulee Pikku Kakkosen Postimies Pate.

  Sanna Vainio antaa näytteen villasukkajumpastaan ohjelman kohdassa 12'39". Sanna tekee askelkyykkyjä, liuttaen jalkaa taakse. Villasukilla poistetaan kitkaa. Sitten liike vaihtuu luistellen tehtäviksi sivukyykyiksi.

  Sanna Vainio kertoo, että kaksoisraskaus aiheutti hänelle vatsalihaksen erkauman, joka saatiin onneksi jumppaamalla kuntoon.

  - Vatsalihaksen erkaumasta pitäisi jo äitiysneuvolassa kertoa enemmän kaksoisraskauksien äideille. Se on hyvin helposti jumppaamalla hoidettavissa oleva vaiva.

  Toimittajina Ari Huomolin ja Petri Rinne.

 • Vihreätukkainen punkkari opetteli herrasmieheksi vuodessa ja kirjoitti siitä kirjan. Joonas Konstig Olga Ketosen vieraana pohtimassa ihmisenä olemista.

 • Kaverikoiratoiminta tuo iloa ja antaa kokemuksia ihmisille, joilla ei ole omaa koiraa. Ari Huomolinin vieraina ovat karvainen hyväntekijä Peetu ja emäntänsä Elina Hannila.

 • Studioon Olgan vieraaksi saapui toimittaja, kirjailija Ella Kanninen. Ellan uusi matkailusarja, jossa kierretään Etelä-Italiaa, alkaa Yle Teemalla 24.1.

 • Kääntäjä Kalle Niemi vastaa muun muassa Euroviisujen suomennoksista. Aikalailla tasan vuosi sitten Niemen käännöksistä syntyi pienimuotoinen haloo, kun hän suomensi Mötley Cruen jäähyväiskeikan Yle Teemalle, ja myös kappaleiden sanat oli suomennettu. Kääntäjän työstä Kalle Niemeä jututtaa seuraavaksi Anna Keränen, jolla on vahva muistikuva eräästä Niemen käännöstyöstä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä