Nyländsk förmiddag

ke 22.2.2017

 • 10 min
 • 4 kk 2 pv

Anette Nordström, eller bloggerskan AnetteCamilla, vuxenstuderar till kock vid Axxell i Karis. Hon har ett rätt brokigt arbetsliv bakom sig, men i mogen ålder kom hon till skott med vad hon egentligen vill bli när hon blir stor.
Anette har alltid gillat mat och matlagning och under studieåren har hon fått många nya insikter om kokkonst.
Som praktik förestår hon ett pop-up café i en av hemstadens restauranger.
redaktör Gunilla Ginström.

Lähetykset

 • ke 22.2.2017 10.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Jaksot

 • En av många populära hundkurser handlar idag om hundmöten. Vad ska man göra för att hunden ska klara av att i lugn och ro möta andra hundar när vi rör oss i städer och tätorter där det finns många hundar på ett och samma revir.
  Egentligen handlar det om att hunden försvarar sitt revir och sin flock. Det är faktiskt helt naturligt att hunden reagerar på främmande hundar som kommer nära inpå.
  Det säger hundskolaren Ulrika Biström, som leder en skräddarsydd kurs för hundar som har svårt med hundmöten.
  Vi människor är ute på en promenad med vår hund, medan hunden ofta uppfattar det som en revirrunda likt den som t.ex också vargar gör. Och om hunden dessutom uppfattar att den leder sin flock på rundan, så blir det problem.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Nyländsk förmiddag måndagen den 23 oktober 2017
  - I dag inleder Marthaförbundet sin kurshelhet FAMILJEKOMPET i Helsingfors, en kurshelhet som fortsätter nästa veckas måndag den 30 oktober, och därefter två veckor efter det, måndagen den 13 november.
  Kurserna fokuserar på barnfamiljer och kostrekommendationer, och det finns ännu några platser kvar till de följande kurserna, babymatlagning, och barnfamiljernas matvardag med vardagsekonomin i fokus.
  Kursledare är Martahförbundets hushållsrådgivare och projektkoortinator Solveig Backström, och henne träffade Berra lindell tidigt i morse.

 • I tre års tid har dykare från föreningen Ekenäs Sportdykare Piraya städat bottnet på gästhamnsbassängen i Ekenäs. Det här är en del av det internationella projektet Aware. Mårten Engberg var en av Pirayas dykare som dök i det åtta grader kalla vattnet på lördagen.

 • Ann-Christine Forsell har dykt i 25 år. Hon blev medlem i Ekenäs Sportdykare Piraya, en förening för alla som vill lära sig att dyka eller som redan dyker. Hon har tidigare varit ordförande för Piraya i många år.

 • Radio Västnylands första sändning skedde 19 oktober 1947. Regionalradion fyller 70 år i år och Rolf Wessman är den överlägset mest långvariga chefen för programverksamheten i västnyland.
  Han anställdes 1969. Wessman var nyutbildad klasslärare, men slumpen förde honom in i radiovärlden. Där stannade han kvar som regionchef fram till pensioneringen år 2003.
  Radion blev mitt liv, säger Wessman idag. Med mycket glädje, men också endel utmaningar för den lilla radiostationen.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Nästa års pjäs på Raseborgs Sommarteater är West Side Story. Musikalen som är en modern Romeo och Julia saga och som visades första gången på Broadway 1957.
  Ingen dålig uppföljare till sommarens pjäs Footloose, som var lite av en jubileumspjäs för Västnyländska Ungdomsringen som firar 100 år i år.
  Nu blir det en första audition i Karis och till uppsättningen behövs fler killar!
  14 000 såg Footloose på Raseborg sommaren 2017.
  Minst samma publiksiffra kan vi vänta oss sommaren 2018, säger Patricia Borgman, kapellmästaren för Footloose och vald till kapellmästare också för West Side Story.
  Patricia är hemma från Sibbo, hon bor nuförtiden i Borgå, studerar vid Sibeliusakademin i Helsingfors och kommer igen att pendla en hel del till västnyland.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 18 oktober 2017
  - Thomas Noreila är vd för byggbolaget Oy Trähus Ab, stationerat i Tusby. Han och hans två kompanjoner traditionsbyggmästare Leif Slotte och Micke Paqvalén är passionerade renoverare av gamla hus, för det mesta över 200 år gamla stockhus.
  "Det är inte svårt att bygga, men man har gjort det svårt" är deras motto. Med det avser de byggbestämmelser som tvingar byggare att använda material som inte passar ihop med gamla trähus, eller med hus överhuvudtaget. "Mera bondförnuft, och fram för hållfast byggande" är ett annat av deras motton.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell
  Grundstenarna i deras byggfilosofi är vatten och luft, de måste hållas under kontroll.
  I somras anordnade de en trähusfestival intill Noreilas hus i det anrika kulturlandskapet kring Tusby träsk, en festival som besöktes av hundratals intresserade

 • - LuciLive direkt i Nyländsk förmiddag tisdagen den 17 oktober 2017
  - Andrea Kurten är biolog som har jobbat 30 år vid Högholmen varav 10 år vid Viltsjukhuset, ett sjukhus som egentligen är ett rehabiliteringshem för vilda djur
  - Slagugglan, som räddningsväsendet i Helsingfors hämtade just innan intervjun skulle inledas, hade tydligen flugit emot något.
  Andrea gjorde en snabb undersökning av vingarna och märkte inte att något skulle ha brutits. En närmare undersökning skulle sedan utföras av en veterinär.
  Högholmens "Viltsjukhus" har av Finlands djurskyddsföreningars förbund tilldelats årets djurskyddspris.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • - LuciLive direkt i Nyländsk förmiddag tisdagen den 17 oktober 2017
  - Andrea Kurten är biolog som har jobbat 30 år vid Högholmen, varav 10 år vid Viltsjukhuset, som egentligen är ett rehabiliteringshem för vilda djur
  - Slagugglan på fotot har flugit emot något och har troligen hjärnskakning, men har stora chanser att klara sig.
  - Högholmens "Viltsjukhus" har av Finlands djurskyddsföreningars förbund tilldelats årets djurskyddspris.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • Axelvaddar, det var ett måste i nästan all klädsel. Och vi klädde oss i pastell eller i starka neonfärger när vi klädde oss i moderiktiga skidoveraller. Nu pratar vi 80-tal. Men vad den finländska formgivningen lika färgstark? Bernt Morelius som har lotsat oss igenom flera årtionden av finländsk design har nu kommit fram till åren 1978-1987. Vilka kända finländare lyfter han fram den här veckan? Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Skymning Gryning, att stiga ut ur krigets skugga, är ett nyskrivet verk landet Finland till ära.Oratoriet är skapat av parhästarna Thomas Enroth och Thomas Lundin. Enroth har komponerat musiken och Lundin har skrivit alla texterna i sångerna som ingår.
  Projektet har vuxit fram under ett drygt års tid och engagerar 150 personer som ska ut på turné i svenskfinland.
  Premiär blir det i Jakobstad 8 november.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hur få fler pensionärer med i pensionärsföreningarna? Vi blir allt äldre och fram till nu har också pensionsåldern sjunkit. Det här betyder att det finns allt fler pensionärer, men bara en del av dem hittar till pensionärsföreningarna. Tiina Grönroos har träffat Stig och Birgitta Nyberg i Tenala. Den lokala pensionärsföreningens 40-årsjubileum är överstökad och det blir nu en paus på festligheterna. Enligt ordförande Stig Nyberg finns det plats för flera yngre medlemmar i Tenala-Bromarf Pensionärer. I övrigt tycker han att föreningen är en pigg och livskraftig 40-åring.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä