Pyöreä pöytä

Kesäajasta luopuminen kuntavaalien teemaksi?

 • 29 min
 • toistaiseksi

Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista asioista Ruben Stillerin johdolla.
Keskustelijoina ovat Taru Tujunen, Mika Pantzar ja Pekka Seppänen.

Taru Tujunen vihaa kesäaikaan siirtymistä. Hän onkin pannut merkille, ettei ole ainoa, joka suunnattomasti ihmettelee, miksi kelloja pitää siirrellä. Hän on yksi monista, joka on käynyt allekirjoittamassa kansalaisaloitteen kesäajasta luopumisesta.

Tujusen mielestä tarve kesäajalle on poistunut, koska ihmiset elävät nykyään muutenkin omissa, muusta maailmasta riippumattomissa aikatauluissaan.

Pekka Seppäsen mielestä kesäaikaa suurempi ongelma on, että meillä on ajan mittaamiseen käytössä täysin mielivaltainen mittayksikkö, tunti, joka ei perustu mihinkään luonnonilmiöön.

"Babylonialaisten muinaiseen keksintöön perustuu yhä kaikki meidän tekeminen, esimerkiksi tennistunti. Se kestää tunnin, vaikka jokin muu kesto voisi olla ihmiselle parempi."

"Se on todennäköisesti kaikkein vaarallisinta", toteaa Seppänen.

Mika Pantzarin mielestä kansakunnalle olisi turvallisempaa siirtyä esimerkiksi 50 minuutin tuntiin, koska sählyvuoroillakin pahimmat loukkaantumiset tapahtuvat aina tuntien loppupuolella.

Seppänen innovoi kesäajasta luopumista teemaksi kuntavaaleihin.

"Jossain kunnassa joku ryhmittymä voisi kiireesti ryhtyä ajamaan sitä, että siellä olisi vain yksi aika, ja se nousisi koko Euroopan mittaiseksi esimerkiksi."

Mika Pantzar tuo pöytään terveisiä sosiologipäiviltä.

"Mihin on hävinnyt tietoyhteiskunta, kun siitä ei enää missään puhuta?", hän kysyy.

Myös Seppänen muistaa nostalgisesti hienot tietoyhteiskuntastrategiat, joilla visioitiin tulevaisuutta. Hän aprikoi, olisiko asia edelleen olemssa, mutta sana tietoyhteiskunta on korvattu digitalisaatiolla. On toitotettu, että esimerkiksi koululaisten pitäisi Suomessa tehdä digiloikka.

"Se tarkoittaa, että kaikille tuodaan repullinen tietoteknisiä laitteita ja romppeita, jotka välittömästi vievät Suomen koulutlaiset harppauksittain kaikkien muiden koululaisten edelle tässä maailmassa."

Tujunen muistuttaa, että tietoyhteiskunta on jo toteutunut.

"Kuljemme kaikki jatkuvasti mobiililaitteet taskuissamme, lähetämme viestejä suoraan päättäjille ja lastemme opettajille, eikö tässä ole käynyt juuri niin, että tietoyhteiskunta on täällä?"

"Pitäisikö tätä juhlia, tietoyhteiskunta on valmis, meillä on laajakaistat taskuissamme", ehdottaa Mika Pantzar.

Pekka Seppästä askarruttaa, toteutuuko sukupuolten välinen tasa-arvo Suomessa. Autoalan toimitusjohtaja Mia Miettinen esitti Helsingin Sanomissa rohkeita ajatuksia menneenä viikonloppuna. Miettisen mielestä Suomi on tasa-arvoinen maa "siinä mittakaavassa kuin sen pitääkin olla".

Taru Tujusta Miettisen ajatukset ovat vähän käyneet kiristelemään.

"Erikoista että yksilökokemuksen kautta halutaan legitimoida, että nyt tasa-arvo on riittävän korkealla tasolla."

Tujusen mielestä emme ole aivan valmiita tasa-arvoasioissa, jos ottaa huomioon esimerkiksi naisten miehiä alemmat ansiot tai sen, että parisuhdeväkivallassa uhri on useimmiten nainen.

Mika Pantzar pitää Miettisen puheenvuoroa rohkeana.

"Mies ei voisi näin sanoa."

Pantzar muistuttaa esimerkiksi naisten ajankäytön paineista tai naisten asemasta työelämässä. Yliopistomaailmasta hän nostaa esiin erityisen sovinistisen kulttuurin. Siellä naisten on edelleen vaikeampi edetä, ja esimerkiksi lapsen saanti vaikuttaa moneen asiaan.

"Toisaalta olen kyllä huomannut, että kun väitöskirjan tekijä saa lapsen, hän tulee takaisin parempana tutkijana. Lapsi tuo mukanaan suhteellisuudentajua"

Lähetykset

 • ke 29.3.2017 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Mika Pantzar.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Keskustelun aiheina ovat tulevaisuuden ammatit, sosiaalisen median luonne ja terveiset Ylen uudelle toimitusjohtajalle.

  Heti lähetyksen jälkeen Anu Koivunen oikaisi suorassa lähetyksessä tekemänsä virheen:
  "MTV ei Medialiiton jäsen eli Merja Ylä-Anttila ei - toisin kuin #pyöreäpöytä-keskustelussa oletin - joudu vaihtamaan puolta Ylen nettiuutisista Euroopan komissiolle tehdyssä valitusasiassa. Pahoittelen virhettäni!" - Lähde: Anu Koivusen Twitter-päivitys.

  Kyseinen väärä tieto on poistettu tästä tallenteesta. Poistetun kohdan kesto oli 47 sekuntia.

 • Keskustelijoina ovat käsikirjoittaja Kaarina Hazard, kirjailija Juha Itkonen ja muusikko Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Aluksi arvioidaan Mark Zuckerbergia, joka on joutunut selittämään Facebookin toimintaa Yhdysvaltain senaatille ja Pyöreän pöydän lähetyspäivänä edustajainhuoneelle.
  Maija näkee kuulemisissa kreikkalaisen tragedian.

  Neurologian erikoislääkäri Kati Juva on Helsingissä ehdottanut turvallista tilaa huumeiden käyttäjille huumeiden käyttöön ja lopettamiseen. Juva kohtelisi huumeaddiktiota sairautena eikä huonona käytöksenä. Kaarina kiittää Helsingin Sanomia uutisesta ja haluaa keskustella aloitteen järkevyydestä. Hänestä tätä nykyistä huumekeskustelua on mielenkiintoista seurata.
  Itsekriittisesti Juha kertoo, että hänessä herättää pelkoa ajatus, että kyseinen tila tulisi omille kotikulmille.

  Enemmän erimielisyyttä löytyy yllättäen sotesta. Aiheen lätkäisee Pyöreään pöytään - jälleen - Juha, koska julkisuuteen on tuotu suunnitelma ns. kapitaatiopisteistä.

  Seurauksena on Juhan ja Kaarinan välinen väittely mm. julkisen puolen tehokkuudesta, jonka puheenjohtaja yrittää muutaman kerran katkaista antaakseen puheenvuoron käden ylös nostaneelle Maijalle.
  - Oikeesti hiljaa! Pauli hihkaisee.

  Viimeisen aiheen esittelee Maija, joka pitää kiihkeän puheen maahanmuuton ja kansakukkan loiston puolesta. - Suomi on hieno maa. Mitä enemmän meitä olisi täällä niin sitä rikkaampi ja hienompi kulttuuri meillä olisi.

  Vasta-argumentteja ei tähän vetoomukseen löydy. Kaarinan mukaan Keskustaa ja Kokoomusta ei ole laitettu tilille hallituksen maahanmuuttopolitiikasta.

 • Keskustelijoina ovat Sirkka Hämäläinen, Ruben Stiller ja Olavi Uusivirta.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Sirkka Hämäläinen kohauttaa Pyöreää pöytää kannabis- ja äänestysmielipiteillään.

  Olavi Uusivirta on lukenut Terveyden ja hyvinnvoinnin laitoksen asiantuntijoiden blogin "Huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua". Olavi näkee nykyisen huumelain ongelmina mm. hoitoon hakeutumisen vaikeuden ja käytön rekisteröinnin.

  Sirkka Hämäläinen kertoo yhä kannattavansa kannabiksen vapauttamista kipulääkkeenä.
  - Kipulääkkeenä kannabis olisi paljon kevyempi ja monille paljon parempi kuin ne opiaatit, joita lääkärit aika reippaasti ja helposti määräävät.
  - Yhdysvalloissa huumeongelman paheneminen on lääkäreiden aikaan saamaa, Sirkka sanoo.

  Hän puhui lääkekannabiksen puolesta jo Taustapeilin Pyöreässä pöydässä 4.8.2009.

  Sirkka Hämäläinen saa muut ritarit kohahtamaan toistamiseen ehdottaessaan, että osa - esimerkiksi puolet -. iäkkäiden äänioikeudesta annettaisi nuorille: "Koska me vanhat katsomme taaksepäin ja nuoret katsovat eteenpäin".

  Hän vetoaa mm. Brexitin kokemuksiin.

  - Ikääntyneiden osuus kasvaa niin merkittävästi ja jos he ovat aktiivisia äänestäjiä, niin sehän on ihan kammottavaa, Sirkka päivittelee.

  - Vain sinä voit tässä Pöydässä sanoa noin, ihastelee puheenjohtaja.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Puolen tunnin aikana ehditään arvioida Aku Louhimiehen Jussi-gaalassa esittämää anteeksipyyntöä, kiittää eliitin vallankäyttöä konkretisoivaa Anders Blomin väitöskirjaa ja puolustaa sähköpyörätukea.

  Sähköpyörän omistaja Mika Pantzar ihmettelee, miksi edellisviikon Pyöreä pöytä arvosteli kovin sanoin ehdotusta, joka toteutuessaan antaisi uuden sähköpyörän ostajalle valtion tukea. Maija Vilkkumaakin pöyristyi samasta asiasta radiota kuunnellessaan ja sanoo, etteivät ritarikollegat edes ymmärtäneet, mikä sähköpyörä on.

  Satikutia saavat 21.3.2018 kokoontuneet Pekka Seppänen, Ruben Stiller ja Taru Tujunen - sekä paikalla oleva puheenjohtajaparka.

 • Keskustelijoina ovat Pekka Seppänen, Ruben Stiller ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Näyttelijöiden esiin nostamat ohjaaja Aki Louhimiehen toimintatavat saavat ritarit sydämistymään.

  - Puhutaan pelosta ja vaikenemisen laista elokuva-alalla - olisiko niin, että alalla vallitsee rankkuuden kultti? pohtii Ruben Stiller.

  Pekka Seppänen pelkää, että ilmiö olisi laajempi.
  - Elokuva-ala tuntuu olevan läpikotaisin sairas. Mutta onko koko Suomi sellainen, että vaikeneminen ja kaikkeen tyytyminen on korkein arvostettava asia?

  - Ajattelen tätä työpaikkakiusaamisena, kuvaa puolestaan Taru Tujunen, joka ei keksi, millä muulla toimialalla olisi sama tilanne.

  - Mikä on tuotantoyhtiön vastuu? hän tivaa.

  Pekka Seppänen on myös yllättynyt arvostelusta, jota on kohdistettu näyttelijöihin, jotka ovat arvostelleet Louhimiehen toimintatapoja.

  Lisäksi Facebook saa Rubenilta röhönaurut ja muilta hillitympää satikutia, kaupungistumisen megatrendi herättää sekä innostusta että epäilyä ja sähköpyörille suunniteltu ostotukea epäillään aprillipilaksi.

 • Onnellisuus, soten aiheuttama epätoivo, tasa-arvon suhde pakolliseen yhteiskuntapalveluun ja tekoälyn uhat nousevat keskustelun aiheeksi. Niistä kaikista syntyy vilkas väittely.

  Keskustelijoina ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juha "tuuliviiri" Itkonen sanoo kokevansa epätoivoa, jopa kauhua sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen edessä. Hän vaatii saada tietää, kenellä on oikea tieto asiasta, tieto kun tuntuu muuttuvan poliitikosta ja asiantuntijasta toiseen. Pyöreässä pöydässä Itkonen on aiemmin arvostellut soteen kytkettyä maakuntauudistusta "intuitiolla", mutta kritisoi nyt omiaan ja muiden ritareiden edellisviikolla esittämiä argumentteja.

  Puheenjohtaja pitää sote-keskustelun yhtenä käännekohtana professori Heikki Hiilamon myönteistä kannanottoa nykyisen sote-version puolesta.

  Sirkka Hämäläinen puhuu tasa-arvon puolesta:
  - Kannatan kaikille pakollista yhteiskuntapalvelusta tai asevelvollisuutta vain jos vanhempainlaki määräisi samalla, että isien oltava kotona lasten kanssa yhtä paljon kuin äitien.
  Maija Vilkkumaa toivoo päinvastoin vapaaehtoista palvelusta kaikille.

  "Tuuliviiriys" nimetään keskustelussa uudelleen: kriittisyydeksi ja oppimiseksi, oman näkökulman muuttamiseksi uusien argumenttien kuulemisen jälkeen.

  Maija Vilkkumaa haluaa puhua edesmenneen fyysikko Stephen Hawkingin innoittamana tekoälyn riskeistä. Hawking näki mahdollisena, että robotit voisivat syrjäyttää ihmisen maapallolla. (Keskustelussa käy ilmi, että näihin ajatuksiin voi perehtyä lukemalla Yuval Noah Hararin teoksen "Sapiens. Ihmisen lyhyt historia".)

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Ruben Stiller ja Olavi Uusivirta.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Olavi Uusivirta päivittelee Paavo Väyrysen pitkää poliittista uraa. Keskustelussa pohditaan, onko Väyrynen opettanut meille häpeän puutetta vai häpeän kynnyksen ylitystä?

  Kaarina Hazard päättelee viimeaikaisesta naisia koskevasta keskustelusta, että elämme taantumuksen aikaa. Hänellä on selvä neuvo:
  - Hei, jätkät, naiset haluaa vapautta, vertaisuutta ja rahaa. Ne ovat vastaus kaikkeen!

  Ruben Stiller lähettää lentopusun sote- ja maakuntauudistusta arvostelleelle Kokoomuksen kansanedustajalle Elina Lepomäelle:
  - Hän on esimerkillinen poliitikko, uskaltanut astua rivistä pois.

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Mika Pantzar ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Pyöreässä pöydässä istuu Helsingin yliopiston lakkopäivänä sattumalta kolme proffaa: Mika Pantzar työskentelee Helsingin yliopistosta, Anu Koivunen Tukholman yliopistosta ja puheenjohtaja työelämän professorina Turun yliopistosta

  Koivunen kysyy ritareilta, miten luottamuksen saa takaisin. Hän viittaa Ari Koposen eli Brother Christmasin hyväntekeväisyystyöhön, josta Helsingin Sanomat kertoo löytäneensä epäselvyyksiä. Koponen itse kiistää Helsingin Sanomien väitteet.
  - Läpinäkyvyys on välttämätöntä, neuvotaan.

  Mika Pantzarin mukaan suomalainen huippu-urheilu saa eri kautta valtiolta 50 milj. euroa vuodessa.
  - Se on hämmästyttävän vähän!
  - Itämeren risteilylaivat saavat valtion tukea viisi kertaa enemmän, hän väittää ja ehdottaa vaikkapa kaksinkertaistamaan summan ja maksamaan sen Veikkauksen sijaan suoraan valtion budjetista.
  - Se olisi halpaa viihdettä, hän sanoo. Hänestä on väärin tuottaa tämä viihdeteollisuuden muoto vapaaehtoisvoimin.
  Tujunen ei Mikan painotuksia purematta niele.

  Poliittinen korrektius ja loukkaantuminen ovat (jälleen) Pyöreän pöydän aiheena. Taru Tujunen nimittäin siteeraa mm. Lionel Shriveriä ja kysyy, että nouseeko esim. taiteilijoiden kynnys ottaa kantaa loukkaamispelon vuoksi. Koivunen ei tätä purematta niele.

 • Ärhäkkää puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Ruben Stiller.

  100-vuotiasta itsenäisyyttään lauantaina 24.2.2018 täyttävä naapurimme Viro saa lahjalupauksia: Kännituristivapaaviikko. Anteeksipyyntö siitä, että emme tukeneet Viroa Neuvostovallan aikana. Lupaus siitä, että suomalainen ylimielisyys suhteessa Viroon kaikkoaa. Tunneli Suomenlahden ali.

  Olympialaisissa Ruben Stilleriä ilostuttavat urheilijoiden eli duunarien kapina ja hyväntuuliset häviäjät.
  Hazardin mielestä nationalismi ei kiinnosta kaikkia, kuten lumilautailijoita.
  - He ovat digitaalisen ajan urheilijoita, hiihtäjät taas analogisen ajan urheilijoita, hän termittää.
  Itkosta huvittaa puhe neljän vuoden odotuksesta, olympiadeista.

  Kaarina Hazard on lukenut Anu Kantolan kolumnin Helsingin Sanomista ja keskusteluttaa ritareita sen herättämistä ajatuksista. Kantola kirjoittaa mm. näin: "Suomen suhtautuminen kielteisten turvapaikkapäätösten seurauksiin herättää kysymyksen, pidämmekö itseämme historian uhrina, jolta ei voi odottaa omaa vastuunkantoa."

  Työstäkieltäytyjäliitto vastustaa aktiivimallia.
  - Pelleilyä, joka vähättelee aggressiivisesti työtä, Juha Itkonen täräyttää sydämistyneenä.
  Tästä syntyy kiihkeä keskustelu, jonka energialla puheenjohtajan mielestä voitettaisiin monta kisaa olympialaisissa.

 • Keskustelijoina Juha Itkonen, Pekka Seppänen ja Olavi Uusivirta.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Ystävänpäivätervehdykset – radioemojit - lähtevät Sara Mellerille, Mika Kojonkoskelle, Mikolle sekä satavuotiaalle Kainuun Sanomille.

  Varsinaiset aiheet ovat vetäviä: maakuntauudistus, kansanedustajat sekä vuoden 1918 tapahtumat.
  Helsingin Sanomissa tänään (14.12.18) julkaistu Vieraskynä-kirjoitus oli otsikoitu ”Maakuntauudistus on vakava uhka ympäristölle”.

  "Ely-keskukset voivat valittaa avin myöntämistä luvista, mikäli päätöksissä ei ole ely-keskusten mielestä huomioitu riittävästi yleistä etua.
  Maakuntauudistus poistaisi tällaisen viranomaisen valitusoikeuden. "

  Tämä kirjoitus oli uutinen kirjailija Juha Itkoselle. Sydämistyneenä hän ihmetellee koko ajatusta "maakunnasta".

  Pekalla on tästä salaliittoteoria: pikkuhiljaa lakkautetaan kaikki pienet yksiköt, kunnat.

  Kansanedustajien siirtyminen yrityspuolelle ja lobbaritöihin saa näyttelijämuusikko Olavi Uusivirran kysymään, mitä vikaa eduskunnassa oikein on, kun nykyisin kansanedustajuus on – kuten hän kärjistää - vain ponnahduslauta, merkintä cv:ssä.

  Olavi päätyykin selvään ehdotukseen: - Puolitetaan kansanedustajien määrä ja tuplataan niiden palkka!

  (Salaliittoteorian tynkää löytyy Pekalta tähänkin aiheeseen.)

  Lopuksi ritarit keskustelevat muistovuosista, Vuoden 1918 tapahtumien eli sisällissodan muistelu uuvuttaa jo yrittäjä Pekka Seppästä.
  - Mitä uutta tämä jauhaminen tuo?

  Olavi on eri mieltä, koska hänestä teemavuosi syventää tietämystä - ainakin hänen.
  - Koulussa kuuntelin korvalappusteroilla Oasista, hän selittää.

  Viimevuotinen Suomi100-juhlinta tuntui Olavista sen sijaan keinotekoiselta.

  Pekalla on tästäkin aiheesta salaliittoteoria:
  - Meidät ohjataan tonkimaan vuoden 1918 epäkohtia, jotta emme tonkisi vuoden 2018 epäkohtia.

  #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Maija Vilkkumaa, Mika Pantzar ja Ruben Stiller.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Aluksi ritarit innostuvat siitä, kuinka Tesla lähetettiin avaruuteen Elon Muskin rahoilla.
  - Ennen mentiin Pariisiin, nyt avaruuteen, vertaa Mika Pantzar
  - Vastustan! nurisee Ruben Stiller ja vaatii tasa-arvoa rikkaiden ja köyhien välille: - Kaikkien pitäisi päästä avaruuteen!

  Mikä maanpetos oikein on? Miten se vertautuu murhaan tai aviorikokseen? ihmettelee trendiä Maija Vilkkumaa. Syytöstä kun on viime aikoina viljellyt mm. Trump demokraatteja kohtaa, siitä on epäily mm. Hesaria ja myös Maijaa itseään.

  Mika Pantzar ei näe viime päivinä uutisoitua pörssiromahdusta kovin dramaattisena. - En ymmärrä,miksi pörssikursseista uutisoidaan niin paljon, hän sanoo.
  Maija iloitsee, että Trump sai tätä kautta nenilleen, ja hän muistaa klassisen tragedian kaaren: - Hybristä seuraa jumalten kosto.
  Rubenille inhokki tofu on suurempi ongelma kuin pörssiromahdus.

  Ruben Stiller on sydämistynyt jatkuvasta doping-kohusta, ja kysyy muilta ritareilta miten nämä suhtautuisivat, jos suomalainen jäisi kiinni dopingista Korean talviolympialaisissa.

  Maija muistaa, kuinka hänen kurkkuaan kuristi aikoinaan Martti Vainion tapaus. Mika ei ymmärrä, miksi yleisön anteeksianto urheilijoille kestää niin kauan.

  Ruben jatkaa ihmettelyään:
  - Mitätöikö doping kaikki urheilijan aiemmat saavutukset?
  - Onko dopinginin käyttö muka yleinen luonnetodistus ihmisestä?
  - Ehdotan rinnakkaiskisoja, niissä doping olisi sallittu!

  #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Viikon parhaassa hetkessä puhuttua:

  Elämme muka kuplissa - silti kaikki äänestivät Sauli Niinistöä.
  Kenen puheen Yhdysvaltain Donald Trump piti?
  Nouseeko ilmastonmuutos Suomen eduskuntavaalien teemaksi Ruotsin "lentodebatin" tavoin?
  Media luo ns. ääripäistä samankokoisia todellisuuksia. Tulevasta lakosta puhutaan luonnonmullistuksena eikä poliittisena tekona. Faktojen sijaan välitetään tunnelmia ja mielikuvia.
  Myös työmarkkina-asioissa media siirtyy urheilujournalismin moodiin.

  #pyöreäpöytä

Klipit

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Ruben Stiller, Olavi Uusivirta ja Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelu käytiin 7.3.2018.

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä