8-osaisessa ohjelmasarjassa käydään läpi Kiinan lähihistoriaa 1900-luvun alusta alkaen. Sarja on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston avoimen yliopiston kanssa ja se on esitetty ensimmäisen kerran Yle Radio 1:ssä vuonna 2008. Toimittaja on Maija Typpi.

Jaksot

 • Osa 8 - Taloudellinen nousu on nostanut miljoonia ihmisiä köyhyydestä, leventänyt keskiluokkaa ja luonut pienen tosirikkaiden joukon. Mutta samalla eriarvoisuus on kasvanut, sekä ihmisten että alueiden välillä.

  Haastateltavina Kiinan suurlähettiläs Ma Keqing sekä tutkijat Outi Luova ja Lauri Paltemaa Turun yliopistosta. Toimittajana Maija Typpi.

 • Osa 7 - Kiinan ja erityisesti itäisen Aasian maiden taloudellisia, poliittisia ja kulttuurisuhteita tarkastelevat professori Kauko Laitinen Konfutse-instituutista Helsingin yliopistosta ja valtiotieteen lisensiaatti Juha Vuori Turun yliopistosta. Toimittajana Maija Typpi.

 • Osa 6 - Itäisen Aasian rannikolle saapuivat ensimmäisenä portugalilaiset ja perustivat 1500-luvulla sinne Macaon.

  Haastateltavana filosofian tohtori Tiina Airaksinen Helsingin yliopistosta. Toimittajana Maija Typpi.

 • Osa 5 - Kiinan kirjallisuuden ja taiteen juuret ovat pitkät.

  Haastateltavina kirjailija-kääntäjä Pertti Seppälä ja filosofian tohtori Minna Törmä.

 • Osa 4 - Maailman toiseksi suurimmaksi ulkomaankaupan kävijäksi noussut Kiina on nykyisin maailman "tavaratehdas", mutta myös erittäin suuri investoija muualle maailmaan.

  Haastateltavana erikoistutkija Matti Nojonen Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana Maija Typpi.

 • Osa 3 - Noin joka viides maapallon asukkaista on kiinalainen. Kiina on myös vahvan talouskasvun maa.

  Haastateltavana on valtiotieteen maisteri Elina Sinkkonen. Toimittajana Maija Typpi.

 • Osa 2 - Käyttäytymisen ja normien pohjalla ovat Kiinassa säilyneet perinteiset arvot, joiden pohjalla on kolme yli 2000-vuotista oppia: konfutselaisuus, taolaisuus ja buddhalaisuus.

  Asiantuntijana kirjailija ja kääntäjä Pertti Seppälä. Toimittajana Maija Typpi.

 • Osa 1 - Kiinan historia on pitkä ja kirjava, vaikka tarkastelun kohdistaisi vain viimeiseen 100 vuoteen. Vielä 1900-luvun alussa Kiina oli keisarikunta, jota hallitsi ei-kiinalainen hallitsijasuku.

  Haastateltavana filosofian tohtori Tiina Airaksinen Helsingin yliopiston Renvall-instituutista. Toimittajana Maija Typpi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä