Kvanthopp

su 2.4.2017

 • 56 min
 • ei kuunneltavissa

Allt fler barn vill ha datorspel och filmer med sämre specialeffekter och långsammare tempo. Har Hollywood skruvat upp takten för mycket när kidsen hellre ser på pappas gamla favoritfilmer från 80-talet? Finlands första satellit, Aalto-2 ligger i startgroparna. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

Lähetykset

 • su 2.4.2017 15.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Alla känner ju Albert Einstein, men hur många känner till den nederländske fysikern Hendrik Lorentz, som formulerade teorierna som blev hörnstenar i Einsteins speciella relativitetsteori, och som Einstein kallade sin fadersfigur? Hör mer om Lorentz i veckans Kvanthopp. Vi tar också en närmare titt på den interstellära besökaren Oumuamua, den förmodade asteroiden som passerade genom solsystemet ifjol höstas. Kan det ha varit ett rymdskepp från en utomjordisk civilisation? Det här har man nu forskat i. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Kvanthopp tar sikte på arkeologi, både riktigt gammal och riktigt ny. Ett gemensamt projekt mellan Finland, Sverige och Estland kastar nytt ljus på hur livet kring Östersjön på stenåldern kan ha sett ut. Och så möter vi universitetsforskaren Alice Gorman från Australien som studerar rymdskrot, raketuppskjutningsramper och satelliter - från ett arkeologiskt perspektiv. Redaktör: Thomas Silén. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • När jordens atmosfär fick sitt syre för cirka 2,5 miljarder år sedan utlöste det en av de värsta ekokatastroferna och massutdöendena i jordens historia. Analyser av unikt havssalt från den här tiden har gett forskarna nya bevis för hur det gick till. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Veckans vetenskap med Marcus Rosenlund!

 • Varför roterar Venus baklänges? Hur hålls australiensarna fast vid jorden trots att de är "upp och ned"? Och finns det andra universum utöver vårt eget, så som till exempel Stephen Hawking trodde? Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • BESSER & WISSER är här. Det här är pilotavsnittet för vår planerade Svenska Yle-podcast. Besser & Wisser, det vill säga Patrik Schauman och Marcus Rosenlund röjer upp i alternativa fakta-djungeln och säger hur det egentligen ligger till med veckans samtalsämnen inom ekonomi och vetenskap.

  Gilllar du det du hör? Vill du ha mera? Skicka gärna feedback till marcus.rosenlund@yle.fi.

 • Vi ska fundera på ett av vetenskapens största mysterier. Hur det kom sig att det över huvudtaget finns materia i universum i stället för antimateria, materians ”elaka tvilling”. Tur för oss, för annars skulle vi inte finnas här. Hör också om vad ensamhet gör åt oss människor.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi snackar om kolloidalt silver som vissa inbillar sig att det motverkar all världens sjukdomar, men i verkligheten så är det farligt för hälsan. Hör också om en ny exoplanet som astronomerna har hittat, en som är bland de bästa kandidaterna hittills till att hysa liv utanför vårt eget solsystem.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Rymdflygplan genom historien. Amerikanerna provflög helt nyligen sin kommande ”rymdjeep”, Dream Chaser, en liten, lätt, mini-rymdskyttel som ska göra det möjligt att dra ut i rymden på kort varsel och för en billig slant. Hör mer om den.
  Albert Ehrnrooth tar oss med på en utställning i London på temat människans förhållande till religion, "Living with Gods" på British Museum.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi bjuder på en intervju med en man som är kändis både inom vetenskapen och i Hollywood, årets Nobelpristagare i fysik, Kip Thorne. Och så ska vi också titta in på robotmässan Robotex som gick av stapeln i Tallinn helt nyligen, den var världens största i sitt slag. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Lawrence M Krauss, bästsäljande författare, populariserare av vetenskap och professor vid Arizona State University, talar om hur allting började och om hur allting tar slut.
  Ben Goertzel berättar om hur artificiell intelligens ska ta över världen.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Intervju med svenska författaren och föreläsaren Herman Geijer som vet allt som man kan tänkas behöva veta om zombier. Vi ska bland annat fundera på vad zombien representerar, vad den fungerar som metafor för.
  Hör också några svar på vanliga frågor som kreationister ställer om evolutionsläran.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

Klipit

 • Halloween må vara förbi, men den här horror storyn lever vi mitt i - varje dag.
  Featuring Joakim Lax.

 • Intelligenta kläder har det talats om i många år, men speciellt intelligenta har de faktiskt ännu inte varit, menar forskaren Pekka Tuomaala på VTT. De har varit funktionella, kunnat göra saker, men de har inte anpassat sig till användaren.

  Men nu ändrar VTT:s nya forskningsresultat på det.
  Med hjälp av sensorer som mäter både individens och omgivningens tillstånd kan kläderna regleras automatiskt så att användaren får kläder med en ständigt behaglig temperatur.
  Ulrica Fagerström intervjuar.

 • I Finland finns det tusentals master, kanske tiotusen, ingen vet exakt. Alltså master för gsm/3G-trafikens basstationer, kameramaster, radarmaster, strålkastarmaster m.fl.
  Besök ett företag som planerar, bygger och installerar master. Produktchef Timo Friman visar runt.
  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Anne Halttunen.

 • Följ med på en tur upp i Yles sändningstorn i Böle! Vilken funktion har tornet idag och hurdan teknik finns här? Kari Risberg, direktör för radio och tv på Digita berättar.

  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Asta Pystynen.

 • Bekanta dig med några av de robotar som forskningsgruppen GIM sysslar med vid Aaltouniversitetet i Otnäs! Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Sini Järnström, klippare Markku Pulkkinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä