Nosto

Luontoretkeilyn monet kasvot

 • 57 min
 • toistaiseksi

Luonnossa liikkuminen on in. Mutta riittääkö enää ihan tavallinen metsälenkki vai pitääkö hakea yhä suurempia elämystä? Jäämatka on teatteriesitys, joka vie katsojat konkreettisesti Jäämerelle. Soitamme pähkähullulta kuullostavan idean isälle Lauri Antti Mattilalle.
Studiovieraamme Marinella Himari on luontoretkeilyyn hurahtanut bloggari. Ja lopuksi selvitetään vielä, kuinka paljon älyä retkivaatteisiin voidaan lisätä.

Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Lähetykset

 • pe 17.3.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Nosto - tiedä mistä kahvitauolla puhutaan. Nosto selittää puhuttavimmat populaarikulttuurin ilmiöt ja paljastaa niiden taustat. Oppaina Miia Krause ja Mira Selander.

 • Yle Areenassakin oleva tv-sarja Liberty kertoo 1980-luvun lopun Tansaniasta ja siellä työkomennuksella olevista kahdesta pohjoismaalaisesta perheestä. Mukana on myös suomalaisista Antti Reini ja Alma Pöysti. Mutta millaista elämä oikeasti on kehitysyhteistyökohteissa? Sen tietää vieraaksi saapuva Riikka Kämppi. Toimittajana Mira Selander.

 • Kirjailija Arto Paasilinna kuoli Espoossa hoitokodissa 76 vuoden ikäisenä. Paasilinna oli Suomen yksi merkittävimmistä kirjailijoista ja hänen tunnetuimpiin teoksiinsa lukeutuvat Jäniksen vuosi, Ulvova mylläri, Hurmaava joukkoitsemurha sekä Hirtettyjen kettujen metsä. Useat Paasilinnan kirjat ovat myös kääntyneet valkokankaalle niin Suomessa kuin maailmallakin.

  Paasilinnan teoksia on myös käännetty yli 40 kielelle. Maailmanlaajuisesti hänen teoksiaan on myyty yhteensä yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Erityisen suosittu Paasilinna on ollut Ranskassa, missä häntä on verrattu muun muassa Nobel-voittaja Gabriel García Márqueziin.

  Nostossa Paasilinnaa oli muistelemassa toimittaja Juha Roiha.

  - Arto Paasilinna oli arvostettu niin kirjailijapiireissä, kriitikkopiireissä kuin kansan parissa.

  Miia Krause haastattelee.

 • Vieraana terveyden ja ravitsemuksen asiantuntija Timo Kettunen, joka kysyy miksi elämisestä on tullut niin hankalaa? Toimittajana Miia Krause.

 • Keskustellaan suomalaisesta keskustelukulttuurista. Sitra on käynnistänyt Erätauko-hankkeen, jolla halutaan parantaa suomalaista keskustelua. Mutta miten se tapahtuu?

  Vieraana Janne kareinen Sitrasta.

  Toimittajana Mira Selander.

 • Mitä olet aina halunnut tietää bänditoiminnasta? Mitä kaikkea taikaa bändissä toimimiseen liittyy?
  Nyt se selviää, kun Noston haastattelussa kävivät Bändikirjan kirjoittajat Peter Aulén ja Jukka Jylli.
  Toimittajana Miia Krause.

  .

 • Kuinka paljon taiteen tekijän tulee osallistua itse tekemäänsä taiteeseen? Vai onko taide jotain, joka annetaan pois ja jätetään elämään omaa elämäänsä?
  Vieraana kuvataiteilija Pilvi Takala, jonka Toinen vuoro -näyttely on parhaillaan esillä Kiasmassa.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Mistä me puhumme, kun puhumme kivusta?
  Perinteisesti me suomalaiset olemme kivun iskiessä vain purreet hammasta ja kestäneet, mutta vieläkö tilanne on niin? Pitäisikö meidän kestää kipua enemmän?
  Vieraana 20 vuotta kipukroonikkoja hoitanut terveystieteiden tohtori Tapio Ojala.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Antti Autio kypsytteli ekaa levyään monta vuotta. Mitä ihmettä siellä hinkattiin? Ja miksi nuoriso rakastuu tänä päivänä folk-musiikkiin? Miten muusikkous ja näytteleminen sopivat samaan ihmiseen?
  Toimittajana Miia Krause.

 • Juho-Pekka Tanskanen ohjasi ensimmäisen pitkän dokumenttinsa Waiting for Barcelonan kaupungin kaduille asumaan juuttuneesta gambialaisesta Mousta.
  Dokumentti on keräänyt kehuja eri puolilta, mutta mitä ohjaaja itse ajattelee poliittiseksi kysymykseksi nousseista asunnottomista Barcelonassa?
  Toimittajana Mira Selander.

 • Väkivaltaisessa parisuhteessa olevalta kysytään usein, miksi hän ei lähde.
  Väkivaltaisen suhteen kahleet ovat usein käsirautojakin vahvemmat, koska ne ovat uhrin mielessä.
  Tämän tietää Riina-Maria Metso, joka kirjoitti Miksi se ei vain lähde? -kirjan parisuhdeväkivallasta. Kirja pohjautuu osittain Riina-Marian omiin kokemuksiin.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Hävettääkö? Mikä ja miksi?
  Kuinka me pääsisimme häpeästä eroon ja estäisimme siirtämästä sitä lapsillemme?
  Vieraana häpeää paljon tutkinut Ben Malinen.
  Toimittajana Mira Selander.

Klipit

 • Perjantaina ensi-iltaan sai elokuva, joka kertoo ihmisistä, jotka lähtivät paremman elämän perässä toiseen maahan, kauas kotoa

  Kirjailija Antti Tuurin romaanista filmatisoitu Ikitie perustuu tositapahtumiin: kertoo amerikansuomalaisista, joille luvattiin, että Neuvosto-Karjala on työläisten paratiisi. Sitä se aluksi onkin, kunnes Stalinin aikana epäluuloinen järjestelmä rupeaakin pitämään heitä vakoojina. Ikitien ohjaaja AJ Anttila saapui Noston vieraaksi kertomaan hypetetyn elokuvat teosta. Kuva: Nordiskfilm

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä