Radio Suomen Ilta

Kyösti Mäkimattila: Minne iskelmä vielä kelpaa?

 • 19 min
 • toistaiseksi

Pitkän linjan muusikko Kyösti Mäkimattila on pohtinut, miksi iskelmämusiikki ei kuulu, eikä näy tanssilavojen ulkopuolella. Pitkien keikkareissujen aikana on ollut mahdollisuus myös lyyrisiin pohdintoihin - runoja on ilmestynyt kolmen kirjan verran.

Kyösti Mäkimattila on huolestunut iskelmämusiikin näkymättömyydestä ja kuulumattomuudesta valtamediassa. Kun hän aloitti uransa tanssimusiikin parissa 15 vuotta sitten, oli vielä monta radio- ja tv -ohjelmaa sekä -kanavaa, jotka soittivat iskelmä- ja tanssimusiikkia.

Kun pohditaan syvällisemmin iskelmän ja rock- tai pop -kappaleiden sisältöjä, Mäkimattila ei mielestään jää alisteiseen asemaan. Hän ei näe mitenkään vähempiarvoisena tai huonompana esittämänsä iskelmämusiikin melodian käsittelyä, tekstuuria, sovitusta tai tuotantoakaan.

Mäkimattila on tuohtunut yhden käden sormilla laskettaville radioiden soittolistojen päättäjille, joille iskelmämusiikki ei ole osa kulttuuriperintöä, jota voisi myös vaalia.

Iskelmämusiikki ei palvele kaupallista, äärimmilleen viritettyä kertakäyttöistä trendikoneistoa, uskoo Mäkimattila. Iskelmä koetaan tunteita herättävänä ja teksteiltään rikkaana, kenties kiusallisena. Se voi herätellä pintaan vaikeasti käsiteltäviä ajatuksia, siksi iskelmä on myös helppo syrjäyttää valtavirrasta.

Yhteiskunnan hyvinvointi ja arvovalinnat heijastuvat myös musiikkiin, uskoo Mäkimattila. Iskelmä tulee kokemaan vielä uudelleen heräämisen.
- Kaulasuonet pullollaan huutamisesta ja hyppimisestä tulemme saamaan tarpeeksemme. Rauhallisesta, nätistä laulamisesta, kauniista tarinoista ja melodioista tulee taas kuuntelemisen arvoisia.

Radio Suomen Iltaohjelman toimittajana oli Maija Salminen.

Lähetykset

 • ma 3.4.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Urheilu-Suomi on Ylen uusi sarja, joka levittäytyy radioon, verkkoon ja televisioon. Miten syvissä vesissä sarjaa tehtäessä käytiin? Veraana sarjaa toimittaneet PT Laine ja Jouko Vuolle.
  Toimittajana Olga Ketonen

 • Pararatsastaja Lilli Vehmaksella on kaksi toivetta ylitse muiden: kun olisi yksi päivä, ettei kaikki olisi pelkkää taistelua. Ja se, että saisi olla ihan ehjä.

  Vehmas vammautui pysyvästi hevosonnettomuudessa vuonna 2013. Vuosi siitä rytisi jälleen, silläkin kertaa hevosten kanssa. Aika moni olisi varmasti lyönyt siinä vaiheessa ratsastussaappaat naulaan ja päättänyt, että antaapa olla, nyt on tullut tarpeeksi turpaan.

  Lilli on kuitenkin omien sanojensa mukaan äärettömän huono antamaan periksi. Eikä mitään periksi annettavaa loppujen lopuksi edes ole, sillä hevoset ja niiden kanssa työskentely on Lillille elämäntapa, oikeastaan koko elämä. Ja siksi hän on taas ratsailla.

  Lilli Vehmaksen ja ratsunsa Maestoso Madamen tarina on tarina sinnikyydestä. Ja tarina rakkaudesta, jonka hevonen ja ratsastaja voivat jakaa.
  Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

 • Mikä on hittielokuvan resepti? Elokuvatuottaja Markus Selin ei myönnä sellaista tietävänsä, vaikka onkin tuottanut monta kotimaista menestyselokuvaa. Selin pitää Tuntematon-elokuvan hienoa menestystä pelkästään hyvänä asiana kotimaisen elokuvan kannalta. Toimittajana Maija Salminen.

 • Jatkamme aikamatkailua, elokuvan Toveri missä olet nyt tekijä Kirsi Marie Liimatainen kertoo mitä Kansainvälisen Nuorsiokorkeakoulun marxismi-leninismiä opiskelleiden nuorten unelmista on jäljellä. Toimittajana Olga Ketonen.

  Lisäksi piipahdamme Juha Blombergin kanssa pakolaisleirillä Nenäpäivän hengessä.

 • Historian havinaa. Olgan kanssa keskustelemassa oli historioitsija Teemu Keskisarja. Puhutiin Suomesta vuonna 1917, jolloin suomalaisia oli kolme miljoonaa, autoja puolitoista tuhatta ja puhelimia yksi viittäkymmentä asukasta kohti. Ja miten historioitija Keskisarja vietää juhlaa tulevana Itsenäisyyspäivänä? Toimittajana Olga Ketonen.

 • Martti Servo on esiintynyt Napander-yhtyeensä kanssa jo 20 vuotta.
  Petri Rinne sai Martin mietteliääksi heti alkuun kysyessään, kuunteleeko tämä suomalaista nykypoppia.

  Biisilista:
  Paljon onnea, Suomi!
  Teräsmylly jauhaa
  Mikä on kun ei taidot riitä?

  Kuva vuodelta 2002: Mika Kanerva/Yle.

 • Olgan vieraana Amanda Sundell, joka on perustanut yhteiskunnallisen yrityksen nimeltä Dropp.Dropp myy vettä pulloissa, sekä kertakäyttöisissä että kestopulloissa ja lahjoittaa kaiken voittonsa Itämeren suojeluun.

 • Marraskuu antaa meille suomalaisille luvan vaipua synkkyyteen. Saa manata säätä, pimeyttä, lumen puutetta, talven pituutta, arjen harmautta ja elämän tylsyyttä eikä kukaan kysy, miksi mieli on niin musta, onhan marraskuu, kuukausista synkin.
  Mutta entä jos keikauttaisi tänä vuonna kaiken päälaelleen? Iloitsisi pimeydestä, koska kynttilät näyttävät sen keskellä kauniilta, viettäisi hämäränhyssyä ilman vaatimuksia, kun kerran luontokin vaipuu horrokseen ja repisi riemua rännästä, joka raikastaa toimiston nuuduttamat posket reippaan punaisiksi?
  Marco Bjurström ja Eva Frantz ovat molemmat saaneet kuulla, että kun he astuvat huoneeseen, valo seuraa perässä. Nappaa kaksikon vierailusta vinkit pikkiriikkisen kevyempään arkeen ja käännä suupielet korvia kohti.

  Toimittajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

 • Vieraana on elokuvaohjaaja Aku Louhimies. Hän kertoo ensi-iltansa saaneen uuden Tuntemattoman sotilaan valmistumisesta. Louhimiehen ääni on käheä puhumisesta - hän on antanut haastattelun toisensa jälkeen työstään, josta kohistiin siitä asti, kun hanke käynnistettiin.
  Toimittajana Sanna Jussila.

  Arkistokuva/Yle.

 • On vanhempia vailla lapsia ja lapsia vailla vanhempia. Parhaassa tapauksessa he löytävät toisensa ja elävät onnellisina elämänsä loppuun. Paperisotaa, odotusta, turhautumista, sitä kaikkea liittyy adoptioon.
  Adoptiosta kertovat Laura Paloposki ja Satu Paavola.
  Juontajana Paula Jokimies.

  Kuva: Adoptioperheet ry:n videosta.

 • Muusikko Jussi Chydenius tunnetaan mm. Rajattomista ja Don Huonoista, joilla kummallakin on merkkipäiviä tänä vuonna. Chydenius lupaa myös uusia jaksoja radio-ohjelmasarjaansa Sukuvika, jota on kuultu Yle Radio 1:ssä.
  Haastattelijana Maija Salminen.

 • - Emme ilkeile toisillemme.
  - Valitsemme toisemme joka päivä.

  Kaksi umpirakastuneelta näyttävää ja kuulostavaa pariskuntaa kertoo, miten kipinä syttyi ja miksi se palaa yhä kymmenen vuoden jälkeen.
  Vieraina ovat Gia Forsman-Härkönen ja Miika Härkönen sekä Marjaana Mitikka ja Pekka Rappu.
  Heitä jututtaa Paula Jokimies.

  Kuva: AP Graphics Bank.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä