Koe uusi yle.fi
Horisontti

Rasisteja kristillisdemokraattien vaalilistalla

 • 6 min
 • toistaiseksi

Kristillisdemokraateissa kuohuu. Puolueen vaalilistalla on sekä Helsingissä, että Turussa maahanmuuttokriittisiä, avoimen rasistisia ja antisemitistisiä ehdokkaita.

Puolueen omasta mainonnasta ehdokkaita siivotaan pois, mutta virallisille vaalilistoille he jäävät. Kristillidemokraattia äänestävä voi siis saada kaupunginvaltuustoon ihan oman antisemitistin.

Samuli Suonpään puhelinhaastattelussa turkulainen ehdokas, Suomi Ensin! -liikkeen aktiivi Hannele Al-Hamzawi sekä puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Millaisia ovat kristillisdemokraattien arvot ja miten Paavo Väyrysen Kansalaispuolue liittyy asiaan?

Lähetykset

 • to 2.3.2017 12.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Lorna Byrne on irlantilainen bestseller-kirjailija, joka on tullut tunnetuksi enkelitodellisuutta käsittelevistä kirjoistaan. Hän väittää nähneensä enkeleitä lapsesta saakka ja keskustelevansa niiden kanssa päivittäin. Byrne kertoo näkevänsä jokaisen ihmisen suojelusenkelin ja onpa hän omien sanojensa mukaan käynyt useasti taivaassakin.

  Irlantilainen Byrne on taustaltaan katolilainen. Hänellä on niin vaikea lukihäiriö, ettei hänellä ole juuri koulutusta. Byrne kiertää ympäri maailmaa puhumassa enkelikokemuksistaan, Suomessakin täysille saleille. Niihin haluavat erityisesti keski-ikäiset naiset.

  Miltä enkelit näyttävät? Onko olemassa pahoja enkeleitä? Mitä ja miten enkelit puhuvat? Miten Lorna näkee itsensä? Mikä on kaiken tarkoitus? Entä onko hän sittenkin rahan perässä?

  Anna Patronen tapasi Lorna Byrnen Helsingissä. Haastattelu on englanninkielinen. Sunnuntaina 26.11.2017 Horisontti-ohjelma kysyy, karkaako kansa enkelien perään, kun ne lentävät pois kirkosta. Mitä on uushenkinen, kansanomainen ja käytännönläheinen enkeliusko?

 • Uusi varhaiskasvatussuunnitelma vaikuttaa päiväkotien arkeen.Uskontokasvatus on korvattu katsomuskasvatuksella. Mitä ja miten lapselle saa puhua uskonnosta, jos uskontoon ei saa häntä sitouttaa? Uhkaako monikulttuurisuus kristinuskon asemaa? Keskustelemassa ovat opetusneuvos Ulla Laine Opetushallituksesta, asiantuntija Heljä Petäjä Kirkkohallituksesta sekä Mellunkylän moskeijan imaami Abbas Bahmanpour. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Nuorilta puuttuvat usein mentorit, jotka kysyisivät heiltä elämän tärkeitä kysymyksiä, kuten kuka olen, minne olen menossa ja mistä unelmoin. Osittain siksi vakava sairastuminen voi laukaista syvän maailmankuvallisen ja uskonnollisen etsinnän.

  Suvi-Maria Saarelainen on haastatellut teologian väitöskirjaansa nuoria aikuisia, jotka ovat sairastaneet syövän. Syöpään sairastuminen nuorella iällä vaikuttaa kokemukseen elämän tasapainosta ja aktivoi uskonnollisuuteen liittyvää pohdintaa. Toimittajana on Anna Patronen.

 • Kirkolliskokous on kirkon eduskunta. Siellä pidetyt puheenvuorot nostavat perinteisesti kuulijoiden tunteet pintaan, sillä moni argumentoi ja höystää sanottavaansa hengellisin sanankääntein. Pöntössä puhutaan usein synnistä, armosta ja parannuksenteosta. Mutta saako kirkolliskokouksessa saarnata - vai pitääkö nimenomaan? Entä kuka näitä saarnoja kuuntelee ja mihin puheenvuorot lopulta vaikuttavat? Keskustelemassa ovat kirkolliskokousedustajat Jouni Turtiainen, Tuija Kruus sekä Kirsi Ojansuu-Kaunisto. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Avioliittokeskustelun loppua ei näy. Moni kuitenkin yllättyi, kun kirkon perinteistä avioliittokäsitystä kannattava Espoonlahden kirkkoherra Jouni Turtiainen esitti kirkolliskokouksessa kompromissia. Maanantaina Turtiainen esitti, että kirkko voisi sallia omantunnonvapauden niille papeille, jotka haluavat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Tiistaina Turtiainen kuitenkin puhui vain siviiliavioliitosta.

  Turtiaisen kanssa avioliittokompromissista keskiviikkona keskustelivat kirkolliskokousedustajat Tuija Kruus ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Kirkon keskushallinnon rahahanoja kiristetään. Kirkolliskokouksen viimeisenä päivänä nähtiin kirkollisen hallinnon näkökulmasta erikoinen ja jopa dramaattinen näytelmä, kun kirkolliskokouksen talousvaliokunta muokkasi kirkkohallituksen laatiman talousarvion uuteen uskoon. Kirkkohallituksen on tulevaisuudessa tultava toimeen noin 6,5 miljoonaa euroa pienemmillä tuloilla. Pitääkö kirkon keskushallinnon varautua yt-neuvotteluihin? Entä miksi Enonkosken luostariyhteison pikkurahat puhuttivat jättileikkausta enemmän?

  Mitä kirkolliskokouksessa tapahtui? Talousarviokeskustelua kommentoivat talousvaliokunnan puheenjohtaja Tapio Tähtinen sekä Mikkelin piispa Seppo Häkkinen. Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Suomessa reformaatiota käsitellään useimmiten luterilaisuuden näkökulmasta. Luterilaisuus on kuitenkin vain pieni osa reformaation perintöä. Kansainvälisesti helluntailaisuus on huomattavasti luterilaisuutta suurempi kirkkokunta.

  Luterilaisessa Suomessa helluntailaisuuskin on maailman luterilaisinta helluntailaisuutta, sanoo helluntaikirkon pastori, teologian tohtori Matti Kankaanniemi. Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Tällä viikolla on tullut kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Lutherin kerrotaan naulanneen teesinsä Wittenbergin kirkon seinään. Reformaatio järkytti kirkkoa ja yhteiskuntia. Etenkin pohjoismaisen hyvinvointivaltion on sanottu versovan reformaation perinnöstä. Mikä lopulta on luterilaisuuden vaikutus arkeen ja asenteisiin tämän päivän Suomessa?

  Reformaation merkityksestä ovat keskustelemassa sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari, sosiaalipsykologi ja arvotutkija Anneli Portman sekä kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara.

  Ohjelman toimittavat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • VR:n lipunmyyntiuudistus reformaation merkkivuonna 2017 on kunnianosoitus monille reformaation periaatteille. Sitä voidaan hyvällä syyllä pitää maailman luterilaisimpana uudistuksena. Kolumnistina on kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine.

 • 400 seurakunnan taloushallinto on keskitetty Kipaan eli uuteen Kirkon palvelukeskukseen. Kipan oli tarkoitus säästää kustannuksissa ja vapauttaa papit ja diakonit hengelliseen työhön. Nyt seurakuntien talouspäälliköt uskovat kustannusten vain kasvaneen. Kirkkoherrojen mukaan hengellisen työn tekijät käyttävät aikaansa liikaa hallintohommiin.

  65 kirkkoherraa ja talouspäällikköä purki pettymyksensä kannanottoon, jossa vaaditaan tilanteen korjaamista. Mikä on tilanne ja miten se korjataan? Entä jos kyseessä onkin seurakuntien muutosvastarinta? Keskustelemassa ovat Kirkon palvelukeskuksen johtaja Sami Savilaakso, piispa Björn Vikström sekä kirkolliskokousedustaja Sami Ojala. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Teologian maisteri Tuomas Hurme hakee ensimmäistä papinpaikkaansa. Espoon seurakuntayhtymän johtavan sairaalapastorin virkaa Hurme ei kuitenkaan rohjennut hakea, joten työvoimaviranomaiset määräsivät hänen työttömyysturvansa katkaistavaksi.

  Tuomas Hurmeen sekä asiantuntija Vesa Engströmin Kirkon akateemisista tapasi toimittaja Samuli Suonpää.

 • Ihmismieli on haavoittuvaisempi kuin uskommekaan. Psykiatri, tietokirjailija Juhani Mattilan mukaan monen ihmisen pahan olon taustalla ovat käsittelemättömät nöyryytyksen kokemukset. Nöyryytys on puolestaan kokemus siitä, että ihminen menettää arvokkuutensa.

  Viime viikkoina on julkisuudessa puhuttu paljon seksuaalisesta häirinnästä, joka on syvällä tavalla toista nöyryyttävää käytöstä. Mitä Juhani Mattila ajattelee #metoo -somekampanjasta, joka toi seksuaalisen häirinnän näkyviin? Mihin suuntaan suomalainen yhteiskunta liikkuu, toista kunnioittavampaan vai toista nöyryyttävämpään suuntaan?

  Juhani Mattilan tuore kirja on nimeltään "Nöyryytys". Anna Patronen tapasi Mattilan Helsingin kirjamessuilla.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä