Yle Uutiset Etelä-Karjala

Perjantaina klo 9.30

 • 1 min
 • ei kuunneltavissa

Uutiset radiossa

Lähetykset

 • pe 7.4.2017 9.30 • Yle Radio Suomi Lappeenranta

Jaksot

Klipit

 • Saaga S on Taipalsaarelainen ravitamma. Saaga S aloitti kilpailemisen keväällä 2011 ja saavutti viisivuotiskautensa kuudessatoista startissa yhteensä kuusi ykkössijaa. Kuninkuusraveissa tamma oli ensimmäistä kertaa mukana vuonna 2013 Kuopiossa, jossa se kuitenkin hylättiin avausmatkalla. Vuotta myöhemmin Porissa Saaga S voitti avausmatkan, mutta laukkasi maaliin 1 600 metrin kilpailussa. Vuoden 2015 kuningatarkilpailussa Joensuussa Saaga S voitti kaikki kolme osalähtöä. Mitä Saaga S:lle ja hänen omistajalleen ja valmentajalleen Ilkka Pyysalolle kuuluu, sen selvitti toimittaja Olli Aimola.

 • SaiPa on voittanut ainoan SM-liigamitalinsa vuonna 1966. Helmikuussa SaiPan historiallisesta mitalista tuli kuluneeksi 50 vuotta.
  SaiPan juhlistaa tiistaina kotiottelussaan pronssimitalin saavuttanutta joukkuetta.

  Kisapuistossa Lappeenrannassa pelattava ottelu Ässiä vastaan aloitetaan juhlallisuuksilla, joissa pronssijoukkueen pelaajat esitellään. Paikalle saapuu myös kymmenkunta joukkueessa pelannutta jäsentä.

  Lalli Partinen muisteli aamun radiolähetyksessä tapahtumia 50 vuoden takaa.

  Lue lisää aiheesta: http://yle.fi/uutiset/saipan_ainoasta_mitalista_50_vuotta__pronssijoukkuetta_juhlitaan_kotipelissa/8709934

 • Hammashuolto on kokenut huomattavia muutoksia vuosikymmenten aikana. Radio Suomen kuulijat muistelivat ikimuistoisimpia hammaslääkärikäyntejään vuosien varrelta. Toimittajina Juha-Pekka Taskinen sekä Olli Aimola

 • Monilla huoltoasemilla ja yleisissä vessoissa on käsien kuivaamista varten sähköinen puhallin - käsikuivuri, joka puhallusilman voimalla kuivaa kädet. Kuivurit ovat tehokkaita, mutta kovaäänisiä. Kuuntele, kun Petri Kivimäki ja Anssi Ketonen kävivät desibelimittarin kanssa mittaamassa eri kuivaustapojen äänenvoimakkuuksia.

 • Lappeenrannassa Lappeen päiväkodissa kiinnitetään erityisen paljon huomiota lasten liikkumiseen niin sisällä kuin ulkona. Päiväkoti on jopa palkittu lasten liikuttajana. Sirkka Haverinen vieraili päiväkodissa ja tutustui lasten liikuttamiseen.

 • Vaikka kivijalkakauppojen katoamista on pelätty Lappeenrannassa jo vuosia, eivät kivijalkakaupat ole kadonneet minnekään. Esimerkiksi Karjalankulmassa Oksasenkadun ja Kauppakadun kulmassa on useita kivijalkakauppoja, eikä yhtään vuokraamatonta liiketilaa. Toimittaja Ulla Ylönen lähti kierrokselle Karjalankulmaan katsomaan, miten kivijalkakaupoilla menee.

 • Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Tommi Matikainen uskoo, että palkansaajiin kohdistuvat leikkaukset tuovat säästöjä. Hänen mukaansa rahat menevät monessa yrityksessä investointeihin. Vaikutukset työllisyyteen näkyvät vasta myöhemmin. Hallituksen suunta on hänen mukaansa oikea. SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Jukka Kärnä muistuttaa, että vuonna 1991 työnantajien keskusliitto teki samansuuntaisia leikkauksia. Hänen mukaansa leikkaukset kohdistuvat väärin.

 • Lappeenrantalaiset Marjatta "Jatta" ja Kari Lappalainen tekivät elämänsä matkan purjehtimalla Suomesta Karibialle ja takaisin.
  Kotikaupungissa Lappeenrannassa totutellaan taas maakravun elämään ja muistellaan ikimuistoista matkaa. Lappalaiset olivat Sirkka Haverisen vieraana Etelä-Karjalan Radiossa.

  Oheisessa kuvassa Lappalaiset osallistuvat Lappeenrannan Sataman valot -tapahtumaan juhlaliputuksessa mukanaan useita matkaan osallistuneita.

 • Etelä-Karjalan Radion aamulähetyksessä grillattiin juhannusherkkuja. Tarjolla oli vaihtoehto perinteisiin makuihin: flatsteak eli naudan kuvetta, kvinoasalaattia, mansikkahalloumisalaattia ja jogurttiminttukastiketta. Vieraana kokkaamassa ravintolapäällikkö Mervi Leskinen. Toimittaja Olli Aimola oli apukokkina ja studiossa Sirkka Haverinen.

 • Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisella johtajalla ja kapellimesterilla Tibor Bogányillä on jäljellä muutama kuukausi orkesterissa. Ensi vuoden alusta alkaen hän keskittyy ylikapellimestarin töihin Unkarissa Pannonin filharmonikoissa. Bogányi kuitenkin vierailee jatkossa Lappeenrannassa. Toimittaja Riitta Väisäsen haastattelussa Bogányi muistelee vuosiaan Lappeenrannassa ja kertoo tuntojaan Lappeenrannan kulttuuri-ilmastosta.

 • Lappeenrannan Rauhan satamassa siirtoa odottava Blue White Eagle -alus saanee uuden omistajan parin viikon sisällä. Omistaja Pekka Sivosen mukaan laivalla on yli kymmenen ostajaehdokasta.
  Kauppa tehdään laiturissa olevasta laivasta, eli uusi omistaja tulee vastaamaan laivan siirtokustannuksista. Sivosen mukaan laiva on siirtokuntoinen. Pekka Sivosta haastattelee Ani Malmi.

 • Lappeenrantalaisen kiekkoseura SaiPan kannatus ei ole kiinni iästä, eikä kunnosta. 93-vuotias Aino Kosonen ei pysty enää kävellä ilman apuja katsomaan pelejä lähiravintolaan, mutta se ei estä häntä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä