Vaskipuhaltimien jäljillä

Käyrätorvi ja tuuba - onnenspiraalia ja pyörtymisoireita

 • 18 min
 • toistaiseksi

Vaskipuhaltimien jälljillä -ohjelmasarjan toisessa osassa tutustutaan käyrätorveen ja tuubaan. Näitä soittimia kuvataan usein myös orkesterin sieluksi ja kivijalaksi. Miksi juuri käyrätorvi oli romantiikan aikakauden suosikkisoitin? Entä minkälaisia sanontoja torviin ja tuubaan liittyy?
Haastateltavina ovat käyrätorvistit Jukka Harju, Tommi Hyytinen ja Terhikki Tapani, tuubisti Simo Finni sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko. Ohjelman toimittaa Maarit Lukkarinen.

Lähetykset

 • to 27.4.2017 17.35 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Trumpettiin ja pasuunaan liitetään juhlavuus ja jumalallisuus, mutta myös valta ja kuolema. Jo Vanhan testamentin kertomuksesta tiedetään, että pasuunat soivat Jerikon muurien kukistuessa, mutta mikä yhteys oli ruhtinaiden varallisuudella ja trumpetilla? Miksi pasuuna on taivaallinen soitin ja miksi sarjakuvasankarit puhaltavat juuri pasuunaa?
  Haastateltavina ovat vaskipuhallinkorjaaja Hanno Braun, trumpetisti Miikka Saarinen, pasunisti Teppo Alestalo, Potsdamin yliopiston uskontotieteen professori Johann Hafner ja Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkko.Ohjelman toimittaa Maarit Lukkarinen.

 • Vaskipuhaltimien jälljillä -ohjelmasarjan toisessa osassa tutustutaan käyrätorveen ja tuubaan. Näitä soittimia kuvataan usein myös orkesterin sieluksi ja kivijalaksi. Miksi juuri käyrätorvi oli romantiikan aikakauden suosikkisoitin? Entä minkälaisia sanontoja torviin ja tuubaan liittyy?
  Haastateltavina ovat käyrätorvistit Jukka Harju, Tommi Hyytinen ja Terhikki Tapani, tuubisti Simo Finni sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko. Ohjelman toimittaa Maarit Lukkarinen.

 • Eläinten luista ja sarvista on tehty torvia jo vuosituhansien ajan. Metallisia vaskipuhaltimia käytettiin pitkään lähinnä merkinantoon metsästyksessä, sodankäynnissä ja esimerkiksi postinkannossa. Muinaisskandinaavinen vaskisoitin oli nimeltään luuri.

  Haastateltavina käyrätorvisti Tommi Hyytinen, trumpetisti Miikka Saarinen, Postimuseon viestintäsuunnittelija Helena Pärssinen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko, metsästäjä Dana Kilcher sekä Berliinin musiikki-instrumentti -museon puhallinsoitin osaston vastaava Tom Lerch. Ohjelman toimittaa Maarit Lukkarinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä