Pippurimylly

Perunalettuja ja savukalaa

  • 8 min
  • toistaiseksi

Keskisen Suomen hiihtolomaa vietetään nyt ja ensi viikolla on pohjoisen koululaisten hiihtoloma. Ulkona pitää olla näin keväällä. Ja jos nuotiolle pääsee, niin onhan se mahtavaa! Martta Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä ovat Kemijoen rannalla Alakorkalossa Rovaniemellä. Nuotiolla valmistuvat perunaletut savukalatäytteellä.

Lähetykset

  • pe 3.3.2017 10.29 • Yle Areena

Jaksot

  • Pelto on täynnä syksyn ihanuuksia. Porkkanat, sipulit ja valkosipulit alkavat olla parhaimmillaan. Kasvislasagnessa kasviksia tulee syötyä huomaamatta ja vähän ronkelimpikin syöjä saa nauttia jopa tietämättään erilaisia terveyspommeja. Martta Eeva-Maija Laurila ja Juha Mäntykenttä ovat marttakeittiössä. Ensin leikataan vihreää pienemmäksi.

  • Puolukka-aika on parhaimmillaan. Metsän herkku on helppo ja nopea poimia. Hyvä poimija saa ämpärin täyteen alta aikayksikön. Puolukasta voi tehdä monenmoista. Oletko tehnyt koskaan puolukkasinappia? Se on vieläpä helppoa. Juha Mäntykenttä astelee Marttojen keittiöön vesi kielellä.

  • Tänään valmistamme kauden parhaita herkkuja. Metsissä on jonkin verran sientä, mutta pellot pullistelevat perunoita. Sieniperunaleivässä yhdistyvät kesän ja syksyn parhaat maut. Juha Mäntykenttä sekoilee täytteiden kanssa, mutta martta Anna-Liisa Tikkanen korjaa Juhan oikeille teille.

  • Erikoinen kesä on jatkanut mustikka-aikaa pitkälle syksyyn. Mustikkapiirakka on klassikko joka maistuu kaikkille. Mustikkaboston on tuntemattomampi suuruus. Komeannäköisen ison herkun teko kuitenkin kannattaa. Martta Eeva-Maija Laurila ja Juha Mäntykenttä tekevät sinisestä herkusta entistä ihanampaa. Ensin kuitenkin kuullaan tuttuja ääniä ja kuullaan vinkki kuinka saa purettua paineita.

  • Grillissä onnistuu monenlaisen ruuan tekeminen. Grillissä voi paistaa vaikka leipää. Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurilalla voita helähtää paistamiseen aika reilusti. Juha Mäntykenttä on mielissään tästä asiasta.

  • Pekoniin käärimällä saa kaikesta parempaa. Täytetyt tomaatit pekonilla ovat aivan upeita kesägrillattavia. Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila ja Juha Mäntykenttä kuuntelevat kesän ääniä.

  • Kesäsuomalainen kaipaa vaihtelua grilliinsä. Myös pitsan valmistaminen onnistuu grillissä. Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila on tehnyt taikinan. Juha Mäntykenttä luulee että tehdäänkin intialaista ruokaa eikä italiasta ruokaa.

  • Itsetehty marinadi ja possun sisänfilee. Se on kesän parasta herkkua. Mutta onko possu maailman parasta grillattavaa? Tätä pohdiskelevat Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila ja Juha Mäntykenttä.

  • Kesän ihanimpia hetkiä on kalan grillaaminen. Sitruunapedillä grillaminen antaa kalalle hyvän maun. Tänään grilliin laitetaan ihanaa lappilaista kalaa, siikaa. Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila on grillin äärellä. Juha Mäntykenttä säikähtää pahanpäiväisesti.

  • Lapin martat valmistavat maailman helpointa ja nopeinta makeaa. Viipaleleivät valmistuvat pienessä hujauksessa ja ovat uskottoman herkullisia. Martta Anna-Liisa valmistaa. Juha Mäntykentälle on vielä epäselvää tehdäänkö leipäviipaleita vai viipaleleipiä.

  • Kevään juhlat lähestyvät armotonta vauhtia. Vuohenjuusto-punajuuri-voileipäkakku on erilainen mutta maistuva suolainen juhlaan kuin juhlaan. Martta Anna-Liisa Tikkanen on varma erikoisen kaakun mausta. Juha Mäntykenttä on epäileväinen.

  • 1970-luvun yksi mahtavimmista herkuista on Charlotte Russe. Makean kääretorttukakun juuret ulottuvat kuitenkin jo 1700-luvulle. Martta Anna-Liisa Tikkanen valmistaa. Juha Mäntykenttä ihmettelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä