Radio Suomi Jyväskylä

Eränkävijä Riikka Aaltonen: Älä vapauta pilkkisaalista pakkasella

 • 13 min
 • toistaiseksi

Lievestuoreen maisemissa viihtyvä Riikka Aaltonen on tullut tutuksi Ylen Eränkävijät-sarjan luontoa rakastavana ilopillerinä. Metsästys ja kalastus ovat nuoren naisen intohimo ja pian myös hänen työnsä liittyy niihin entistä enemmän. Vuosien kahvilahommat vaihtuvat työhön tavaratalon eräosastolla.

Aaltonen on innokas pilkkijä. Hän kertoo, että kalassa ollaan toisinaan auringonnoususta auringonlaskuun, vaikkei tulisi kalan kalaa. Nykyään Aaltonen lähtee jäälle kaikuluotaimen kanssa, koska se tuo kuulemma lajiin lisäjännitystä. Laite näyttää muun muassa, kuinka kalat reagoivat pilkkiin. Aaltonen muistuttaa, että kovalla pakkasella kaloja ei saisi nostaa vedestä ja vapauttaa niitä sitten takaisin jään alle. Pakkasella ja viimalla kalojen silmät jäätyvät helposti ja niistä voi tulla sokeita.

Anna Näveri kävi Riikka Aaltosen kanssa pilkillä Kynsiveden lahdessa Radio Suomen iltapäivälähetyksessä 3. maaliskuuta.

Lähetykset

 • ma 6.3.2017 8.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Saarijärvellä majaileva Ville Ojanen on kansanmusiikin suurlähettiläs. Kaustisilla jo vaippaikäisenä etnomusiikissa uitettu Ojanen on esiintynyt viulullaan yli sadalla levyllä ja julkaissut neljä sooloalbumia. Tämän lisäksi mies on intohimoinen opettaja, jolla on pedagogina selvä missio. Se, että kansanmusiikki on Suomessa valahtanut undergroundiksi, johtuu Ojasen mielestä liian akateemisesta suhtautumisesta soittamiseen. Tekninen osaaminen ei verevässä etnomusiikissa riitä. Mikko Maasola haastattelee.

 • Museojunaharrastus ei ole vain vanhojen ukkojen puuhaa. 17-vuotias Topi Pikkarainen hurahti jo lapsena vanhoihin juniin ja viimeiset seitsemän vuotta ne ovat olleet todellinen intohimoharrastus. Haapamäen museoveturiyhdistys juhlii 25-vuotista historiaansa matkaamalla vanhalla rautatiemateriaalilla pitkin Suomea. Pikkarainen on saanut yhdistyksen asiakaspalvelupäällikkönä säätää reittiä ja varmistaa vaunujen kuntoa tunteja laskematta. Mikko Maasola tapasi Haapamäen junavarikolla touhukkaan nuoren miehen.

 • Kauniit sanat lämmittävät kuin äidin neulomat lapaset. "Kiitos, kun pidit ovea auki". "Olet sisukas, sydämellinen ja ahkera." Vilpittömät tunnustukset sinkoilivat Radio Suomen lauantailähetyksessä Jyväskylässä 7.4.2018. Toimittaja Riina Mäentausta kohtasi ohikulkijan Jyväskylän Harjulla ja Jussi Lindroos vastaanotti puheluita radiostudiossa:

 • Jyväskyläinen Emmi Virtanen pokkasi Vuoden muotokuvaaja 2018 -palkinnon maaliskuussa. Nuorena Virtanen ei juurikaan harrastanut valokuvausta. Hän pääsi kuitenkin oppisopimuksella valokuvaamoon opettelemaan itselleen luovaa ammattia. Virtasella on selvä resepti, kuinka ihmisen saa parhaimmilleen kameran edestä. Tärkeintä on saavuttaa kuvattavan luottamus. Pienet kauneusvirheet, kuten esimerkiksi kaksoisleuka, voidaan häivyttää näkyvistä ohjaamalla kuvattavaa ottamaan oppia kilpikonnalta. Emmi Virtasen linssin eteen pääsi Radio Suomen lauantailähetyksessä Jyväskylässä toimittaja Riina Mäentausta:

 • Jyväskyläläinen Mikko Rantala on pääsiäismielellä koko vuoden. Tavallaan. Hän sorvasi epähuomiossa viime Vappuna puisen kopion linnunmunasta ja havahtui ajatukseen, että näitähän on tehtävä lisää. Millilleen aidon kokoisina ja täsmälleen oikean värisinä. Nyt tarkkoja kopiomunia on pitkälti kolmatta sataa. Hän toivoo, että ne päätyvät jonain päivänä luontomuseoon tai jonkun koulun vitriiniin. Mikko Maasola tapasi innostuneen.

 • Jyväskyläläinen Minea, 8 vuotta, taitaa karvamatojen askartelun ja pulkalla laskemisen. Pikkusisko Linnea juhlii ensimmäistä syntymäpäiväänsä, mikä tuo viikonloppuarkeen juhlan tuntua. Radio Suomen lauantailähetyksessä toimittaja Riina Mäentausta pääsi seuraamaan jyväskyläisen lapsiperheen aamua:

 • Mikko Maasola puhuu loppuviikon aluksi. Suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Se ei näy mitenkään, mutta muita merkkejä onnen olemassaolosta on havaittavissa, jos on tarkka ja herkistynyt.

 • Kari Ala-Pöllänen on järjestyksessään toinen Vox Aurean kuoronjohtaja vuosina 1978-1994. Hän seurasi tehtävässä kuoron perustajaa Torsten Lindforsia. Kuoron nimi oli alkujaan Jyväskylän Musiikkiluokkien A-kuoro. Kansainvälisen menestyksen myötä nimestä tuli alkoi tulla ongelmia maailmalla. Niinpä Ala-Pöllänen ratkaisi nimiongelman vuonna 1987.

 • Konsultin töitä paiskiessaan multialainen Vesa Purokuru muisti, että oli lapsena hyvä ajamaan pyörällä. Hän osti yksipyöräisen sirkuspyörän ja alkoi harjoitella - aikuisiällä. Nyt takana on pitkälti yli 20 sirkusesitystä. Itseään "strategiseksi pysäyttäjäksi" kutsuva mies kehottaa meitä kaikkia tarttumaan uuteen, vaikka se aluksi hävettääkin. Eka kerta on vaikea, mutta siitä viis! Nykyisen kotinsa Purokuru löysi Multialta parisenkymmentä vuotta sitten. Toimittaja Riika Raitio istahti Radio Suomen lauantailähetyksessä Vesa Purokurun pöytään kahvilassa Multialla:

 • Mikko Maasola puhuu viikonlopuksi. Lainsäätäjien työ on haastavaa. He tarvitsevat kaiken tukemme. Ja hyviä ideoita.

 • Pihtiputaan maaseutumaisemista on noussut viime vuosina todella menestyviä huippu-urheilijoita. Viimeisenä Josveis, joka teki helmikuussa historiaa voittamalla ensimmäisenä suomenhevosena euroopan ravipyhätössä Pariisissa molemmat lähtönsä. Antti Ojanperä ja Jutta Ihalainen ovat tehneet yhdessä töitä kymmenen vuotta suomalaisen ravimenestyksen eteen. Hevosille tarjotaan vain parasta ja tuloksia tulee. Ja aina haaveillaan seuraavasta supertähdestä, joka todella sykähdyttäisi ravikansaa. Mikko Maasola vieraili Ojanperän valmennustallilla.

 • Palomies Pentti Lahti oli tullut poikaansa vastaan Jyväskylän rautatieasemalle 20 vuotta sitten. Kun Lahden poikaa kuljettanut juna suistui raiteiltaan, hänen vapaapäivänsä vaihtui yhdeksi uran vaativimmista työpäivistä.

  Samasta hetkestä alkaen asemapäällikkö Mikko Näkkkilä oli naulittuna toimistoonsa puhelimen viereen. Hän välitti tietoa viime vuosikymmenten vakavimmasta junaturmasta niin rautateiden liikenteenohjaukseen kuin myös medialle ja matkustajien omaisille.

  Miten miehet muistavat tuon päivän nyt? Jussi Lindroos haastatteli Pentti Lahtea ja Mikko Näkkilää 6.3.2018, kun Jyväskylän junaturmasta tuli kuluneeksi tasan 20 vuotta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä