Nyländsk förmiddag

ma 6.3.2017

 • 20 min
 • toistaiseksi

- Förmiddag i Nyland måndagen den 6 mars 2017
- Nina Pohjoiskoski, brand manager för nyckelflaggan
(Hon svarar först på frågan om det stämmer att finländarna ute i världen kanske är mest kända för sin flit).
- Red.: Berra Lindell (Gunilla Ginström)

Lähetykset

 • ma 6.3.2017 15.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Mikael Lindqvist är son till järnbröllopsparet Helena och Eric. Hur ser Mikael på sina föräldrars långa äktenskap? Redaktör Tiina Grönroos.

 • Vad är hemligheten bakom ett långt och lyckligt äktenskap? Helena och Eric Lindqvist i Hangö har varit gifta i 70 år. Hur ska man ta vara på kärleken och vårda förhållandet? Redaktör Tiina Grönroos.

 • Det som göms i tö... ni vet ... kommer upp i tö. Många förargar sig över hundbajs och det är förstås inte så roligt, men ännu otrevligare är allt skräp som folk kastar ut till exempel från bilarna när de susar fram längs våra landsvägar. Tiina Grönroos har träffat några frivilliga skräpplockare i Fagervik i Ingå. Maj-Britt Kvarnström och Elisabeth Liljeberg-Sandberg plockar skräp samtidigt som de motionerar hundar och sig själva.

 • Den 16 april inleds jaktsäsongen på gråsäl i vår finländska vattenområden och den kvoterade jakten pågår ända fram till 31 december. Förutom det har jägare också rätt att skjuta sälar som orsakar problem för yrkesfiskare, dvs som tas på bar gärning när de huserar intill fiskenät och kassar.
  Men det är inte alldeles enkelt att hitta jägare som är intresserade av säljakt. Kvoterna har inte fyllts och fiskarna upplever att den ökande sälstammen fortsätter att störa yrkesfisket.
  Nylands fiskarförbund ordnar tillsammans med Jägarförbundet en kurs i hur man jagar säl och hur man sedan hanterar kött, skinn och späck. Strävan är att få ett fungerande samarbete mellan yrkesfiskare, som har problem med gråsäl i sina fångstredskap och odlingskassar, och jägare som är intresserade av säljakt.
  Enligt Paavo Paju är det jägare som ska sköta jakten på säl, yrkesfiskarna har inte tid att göra det.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Jennifer Österberg som jobbar på biblioteken i Raseborg har tagit som sin mission att lära ut hur man läser e-böcker eller laddar ner ljudböcker. Tiina Grönroos har gått på kurs hos Jennifer. Så här gör du om du vill läsa böcker från datorn eller varför inte lyssna på favoritdeckaren samtidigt som du dricker kaffe ute på balkongen.

 • På vårvintern är det perfekt tid att beskära träd, i synnerhet äppelträd. Tiina Grönroos har några gamla, styvmoderligt behandlade äppelträd hemma hos sig som äntligen har snyggats upp av trädgårdsmästare Kåre Karlsson. Tiina passade på att försöka lära sig hur man själv beskär sina träd.

 • Det kliar säkert i de gröna fingrarna för många som har trädgård eller kanske en liten kolonilott.
  Men eftersom marken ännu är snötäckt och frusen ska vi börja trädgårdssäsongen inomhus. För hobbyodlare är det mest trädgårdsdrömmar och eventuellt lite skrangliga gröna plantor vid fönsterbrädet, men de professionella växthusodlarna har kommit en bra bit på väg redan. Tiina Grönroos har kört längs den slingriga, men vackra Koskisvägen i norra Tenala och besökt trädgårdsodlare Carolina Holmqvist på Koivumäki gård.

 • Det är lätt att snöa in sig på saker man INTE får äta, fast det egentligen finns mycket som är tillåtet. Det sa blivande sjukskötare Jenny Sandberg från Pojo i början av januari, några dagar efter att ha utmanat sig själv att testa fyra olika dieter under lika lång tid. Hur blev det till exempel i februari då Jenny skulle skippa alla mjölkprodukter, äggen, fisken och förstås köttet. Klarade hon av en månad som vegan och hur är det med glutenfria mars? Och hur mår Jenny av att följa dessa dieter? Reporter: Tiina Grönroos.

 • Kombucha - en hälsodryck som är trendig bland annat i Hollywood, nu hos oss, Marit Lundström i Ekenäs gör sin egen lingonkombucha. Hon säljer ibland några flaskor via REKO-ringen i Ekenäs, de brukar gå bra åt. Men vad är kombucha? Reporter: Tiina Grönroos.

 • Mannerheim, mannen och myten sätts upp på Tryckeriteatern i Karis hösten 2018. Premiär blir det fredag 2 november. Som regissör för uppsättningen fungerar Sven Sid och producent är Peppe Krook. De här två samt Henrik Wickström som är ordförande för Västnyländska ungdomsringen (arrangören) besökte Yle Vega Nyland för att prata Mannerheim och västnyländska kopplingar. Sven Sid vill också uppmärksamma stridsflygare Hans Wind (från Ekenäs) i denna omarbetade version av publiksuccén från Svenska teatern för drygt tio år sedan. Programledare: Tiina Grönroos

 • Det är faktiskt Johan Holmberg själv som använder ordet "begagnade" om sina hittedjur. Men han gör det med stor kärlek. På Skeppsdal family i Barösund i Ingå har hittedjuren ingen nöd. De tas omhand av Johan och Päivi som förestår hittedjurshemmet som anlitas av kommunerna Hangö, Raseborg och Ingå.
  För tillfället bor ett tiotal katter i katthuset. Under 2017 fick drygt 200 katter ett nytt hem via Skeppsdal.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Nyländska musikgruppen Mandys Nyckel släpper sitt andra album med egna låtar, skrivna av grundaren och initiativtagaren bakom bandet, Amanda Henriksson. Det här är vispop med influenser av både jazz, folkmusik och världsmusik.
  Piano, bas, trummor och gitarr bildar grunden i bandet medan ackordeon och olika slagverk bidrar till en varm klang.
  Två av sångsolisterna i bandet, Sara Selenius och Sofia Fri-Xavier, gästade Gunilla Ginström och bjöd på tre smakprov från nya skivan Wind.
  Hittills är Mandys Nyckel en relativt okänd konstellation, men en konserturné är på kommande.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä