Aktuellt 17

ti 11.4.2017

 • 30 min
 • ei kuunneltavissa

Yle får sitt första historiska Pulitzer pris, för arbetet med Panamapappren, världen största dokument läcka.

MOT- och Spotlightredaktörerna Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos, ingick i en internationell grupp grävande journalister, som i ett års tid jobbade med att avslöja kopplingarna mellan skatteparadis och makthavare i flera länder. Enigt dem blev de politiska följderna av läckan större än de hade kunnat tänka sig.

Paris, Bryssel, Nice, Berlin, London, Köpenhamn, S:t Petersburg, och nu senast Stockholm. Terrorattentaten har blivit fler de senaste åren också här på våra breddgrader. Men har hotet verkligen blivit större, eller är det bara rädslan som har vuxit? Professor Mats Fridlund diskuterar terrorisms i Europa.

Arbetet blir allt mera snuttifierat och automatiserat. För arbetstagarna är det här en stor utmaning, men för företagen en stor möjlighet.

Vi besöker också West Virginia, där man är nöjd med Donald Trumps första tid i Vita huset.

Lähetykset

 • ti 11.4.2017 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Det har blåst kring Samlingspartiet som har fått både ris och ros på sistone. Hjallis Harkimo som hoppade av partiet och bildar en ny rörelse kritiserade partiledare Petteri Orpo för dåligt ledarskap. Medan Kari Turunen som i förrgår hoppade över från Blå Framtid berömde honom. Idag kom samlingspartisten Elina Lepomäki med besk kritik av partiledningen i sin bok Vapauden Voitto.

  Det planerade toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas spresident Moon Jae-in imorgon kommer att bli första gången en nordkoreansk president besöker Sydkorea sedan Koreakrigets slut 1953. Åsikterna om det här historiska mötet går i sär i Sydkorea.

  Nordea skall börja satsa på sina kunder igen, meddelade bankkoncernen i samband med att delårsrapporten publicerades igår. Ändå meddelade banken tidigare i månaden om prishöjningar för banktjänsterna. Bankernas allt högre priser på banktjänsterna väcker starka reaktioner i både kommentarsfält och på sociala medier o många vill byta bank.

  Helsingfors universitets nya rektor Jari Niemelä satsar hårt på att förbättra atmosfären på universitetet och universitetets ekonomi. Han är också noga med att poängtera att universitetets tvåspråkighet ska bevaras.

 • Vad är viktigare för ett dagisbarn, en trygg famn eller pedagogisk kompetens? Omsorg eller fostran? Att leka eller att lära?

  Tvisten om den nya planerade lagen om småbarnspedagogik utmynnade i en utmarsch bland daghenmspersonal idag. Barnskötarna är oroade över sina jobb. Föräldrarna oroade över sina barn. Och facket är ilsket över att Finlands snällaste skrå behandlas så här illa.

  Gårdagens för till regeringskris lyckades avvärjas, men den desperata dragkampen om vårdreformen fortsätter. Rösträkningen har redan börjat.

  Statsminister Juha Sipilä försöker nu charma SFP, Paavo Väyrynen vänder Sipilä och reformen ryggen, och Elina Lepomäki sper på mer kritik mot hela reformen och det egna partiet. Varje politiskt avhopp, inhopp eller utspel får stor tyngd, när instaserna är så här enorma, konstaterar Svenska Yles politiska kommentator Rikhard Husu.

  Drogmissbrukare som vill ha substitutionsbehandling behandlas olika i Svenskfinland. Enligt experter är den här ojämlikheten livsfarlig. Sämst är situationen på Åland, där man ändå viftar bort kritiken.

  Mysteriet kring ubåtsmordet är nu avslutat. Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord. Men en uppföljning är att vänta.

 • Krisstämning inom regeringen. Riksdagledamot Kaj Turunen hoppar över från Blå Framtid till Samlingspartiet, som snabbt lyckas ersätta Harry Harkimo.

  Sampo Terho känner sig lurad och beskyller Petteri Orpo för fult spel och för att villa skapa regeringskris. Men Orpo viftar bort allt krissnack som överdrivet, och säger det bara handlar om en enskild ledamots vilja.

  I bakgrunden spökar den stora vårdreformen. Frågan är om hela regeringens sammanhållning nu står på spel? Det anser man åtminstone inom oppositionen.

  Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap, är inte riktigt redo att ännu tala om regeringskris. Men om det blir fler avhopp kan hela vårdreformen hotas, vilket skulle bädda för att regeringen faller.

  Hur kan ett öppet samhälle repa sig efter terroristiska våldsdåd som slår hårt mot hela trygghetskänslan? Det här diskuterar vi med terroristexpert Mats Fridlund, med anledning av bilattacken i Kanada, och den pågående terrorättegången mot manne bakom knivdådet i Åbo. Motivet är helt avgörande för hur ett samhälle går till väga för att återhämta sig, säger han.

  Brödköernas framtid diskuteras som bäst i Helsingfors och resten av huvudstadsregionen. Köerna planeras att flyttas bort från gatan, och brödet ska börja delas ut mot en motprestation, enligt en slags aktiveringsmodell.

 • Politiken är sönder, partierna förlegade, folket alienerat och demokratin för långsam. Harry Harkimos och Mikael Jungners nya politiska rörelse har satt igång en bred diskussionen om den finländska politikens tillstånd.

  Enligt Lauri Karvonen, professor emeritus i statsvetenskap, är beställningen på den här sortens politiska rörelser större än någonsin. De fiskar i samma vatten som populisterna. Klickpolitik kan ändå bara fungera som en komplement till den traditionella långsamma demokratin, menar Karvonen.

  Enligt kommunikationsexpert Patrik Gayer var lanseringen av den nya rörelsen ett välorkestrerat mediespektakel. Rätt personer är med, timingen är bra och analysen korrekt.

  Tuomas Enbuske, som är medlem i den nya politiska rörelsen, hoppas ändå att rörelsen inte ska behövas om några år, utan att partierna tar efter deras modell.

  Vad har den nya så kallade nya politiska rörelsen för förutsättningar att lyckas? Vi ställde frågan till tre före detta rikspolitiker, Suvi-Anne Simmes, Ulla-Maj Wideroos och Janina Andersson - alla tre med ett långt perspektiv på politiken i Finland;

  Finland tvingas nu rätta sig efter ändringar i EU:s flyktingpolitik. Nu ska också ensamkommande flyktingbarn som hunnit fylla 18 har rätt till familjeåterförening, slår Europeiska unionens domstol fast. Finland tvingas därmed ändra sin lag.

 • En ytterst liten del av finländarna tycker att regeringen har gjort ett gott arbete. Bara 6 procent tycker att regeringen är bra, det visar en färsk partibarometer som Helsingin Sanomat har låtit göra.

  En av regeringens planer som inte går som på räls är landskapsvalen, som allt flera tycker borde skjutas fram.

  Missnöjet med regeringens förslag gror även på andra håll. De politiska ungdomsförbunden protesterar mot regeringens planer på att försämra anställningsskyddet för unga vuxna.

  Svenska Akademin har överlämnat advokatutredningen om kopplingarna till den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, till myndigheterna. Det meddelade Akademin i ett pressmeddelande idag. Akademin medger att den har begått fel när det gäller anklagelser om sexuella övergrepp. Och erkänner också brott mot egna jävsregler.

 • Riksdagsledamoten Harry "Hjallis" Harkimo lämnar Samlingspartiet.

  Amerikafinländaren Tero Kuittinen - känd som investerare och analytiker - varnar för att den finländska spelbranschen inte har satsat tillräckligt på helt nya spelkoncept, och att branschen kan komma att göra samma slags misstag som Nokia gjorde...

  Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar ett allt hårdare grepp om makten. Igår meddelade han att president- och parlamentsvalet kommer att hållas redan nu i juni i stället för november nästa år.
  Det betyder att den lag som ger presidenten mera makt träder i kraft mycket tidigare. Samtidigt förlängdes igår det undantagstillstånd som har rått i Turkiet sen kuppförsöket år 2016.

 • Utredningarna är fullständigt på hälft efter den kemgasttack i Douma, en förstad till huvudstaden Damaskus i början april som krävde 60 personers liv och skadade drygt tusen personer. Och som sedan ledde till de USA ledda bombningarna i helgen. Den FN-expertgrupp som skall undersöka om attacken med kemiska stidsmedel faktiskt har ägt rum har fortfarande inte fått komma in i Douma. Det har däremot Svenska TV4:as korrespondent Stefan Borg, som var en av de första utländska journalister som fick besöka Douma och det kvarter som träffats av gasattacken.

  Är miljöbyråkraterna vid NTM-centralerna ett plågoris och en bromskloss för näringlivet och lantbruket? Eller utgör dom tvärtom en nödbroms som räddar miljön från gruvor och förstörelse?
  Svaret på dom frågorna tycks avgöra hur man ser på planerna för miljöskyddet i samband med den stora landskapsreformen. Miljöaktivister och gröna politiker försöker nu stoppa delar av reformen i riksdagen - och ordföranden för riksdagens miljöutskott Satu Hassi säger att regeringen låter näringslivet köra över miljöhänsyn.

  På Kuba tar en era slut när regerande presidenten Raúl Castro förväntas ge över makten till sin medarbetare Miguel Diaz-Canel. Nationalförsamlingen ska välja den nya presidenten imorgon och följande dag utlyses Castros efterföljare. Bröderna Castro, först Fidel och sedan Raúl har haft makten i det kommunistiska Kuba under 60 år och inverkade på världspolitiken under det kalla kriget.

  Var tredje finländare som lider av långtidssjukdom såsom reumasjukdomar eller psoriasis har svårt att klara av de höga medicinkostnaderna, visar en undersökning som patientorganisationerna har gjort.
  En stor orsak till det här är den höga självrisken som drabbar särskilt låginkomsttagare hårt.

 • Staten och sjukvårdsdistrikten har lagt ner enorma summor och massor med tid på att utveckla enhetliga datasystem för social- och hälsovården. Ett exempel är patient- och datasystemet Apotti som skulle förändra arbetsrutinerna och underlätta den digitala kommunikationen mellan patient och läkare. Nu ser det ut som om det här kan vara bortkastat, då systemen kanske inte kan tas i bruk.

  Befolkningsförbundet har tillsammans med flera idrottsförbund lanserat en ny tjänst för barn och unga, där de kan få hjälp och stöd om de har råkat ut för mobbning, trakasserier eller annat osakligt beteende inom sin idrottshobby.

  Unga män med låg utbildning har högre tröskel till att bilda familj och få barn. Det här oroar också forskare och politiker.

  Företag och myndigheter satsar hårt på artificiell intelligens. Avsikten är oftast att effektivera verksamheten och få snabba vinster. Men samtidigt har man i många fall glömt bort att se till att systemen tar oss människor och våra värderingar i beaktande. Europeiska beslutsfattare har ändå på sistone börjat betona att etiken inom AI är viktig...

 • Litteraturvetaren och professorn Ebba Witt-Brattström är djupt besviken och skakad över det som nu händer i Svenska Akademien. Hon säger att man tydligt kan se att det är en kamp mellan kulturmännen och kulturkvinnan Sara Danius. Kulturjournalisten Gunnar Bolin hoppas att hemlighetsmakeriets tid skulle vara över.

  Än en gång varnar hälsovårdsexperter för att tidtabellen för vårdreformen är för knapp. Landskapen borde få mera tid på sig för att övergå till vårdcentraler.

  Ska reservpoliser få bära vapen efter bara 16 dagars utbildning? Polisen ställer sig tveksam.

  På Filippinerna har polisen har dödat åtminstone 4000 påstådda knarklangare, Det här under president Rodrigo Dutertes krig mot droger. Nu hotar president Rodrigo Duterte att gripa internationella brottsmålsdomstolen ICC:s åklagare i landet.

 • Regeringen vill höja sysslesättningen genom att ge fler korta kontrakt åt unga och samtidigt göra det lättare för småföretag att ge sparken åt folk. För småföretagarna är det här välkommet, men facket ryter till.

  Debatten om den personliga poängsättningen inom hälsovården fortsätter att gå het. I dag var det dags för THL att försöka förklara sig. Forskare Olli Kangas är ändå inte övertygad, och frågar sig om modellen ens är laglig och vilken människobild den bidrar till att skapa.

  Lugnet inför stormen, så kan man beskriva det världspolitiska läget kring Syrien just nu. Ännu har USA inte släppt sina bomber i Syrien, men beredskapen finns. Ryssland står kvar i sin ringhörna och hotar med att skjuta ner amerikanska missiler.

  I Norden är det marginalisering, inte krig, som är det största hotet mot demokratin i framtiden.

 • Snart kan varje finländare att få en personlig prislapp, som bestäms av hur mycket just du riskerar att kosta hälsovården. Modellen, som ingår i vårdreformen, väcker frågor om integritetsskydd.

  Professor Mats Brommels försvarar den här modellen, och anser att den är helt nödvändig för säkra en jämlik vård i framtiden.

  Samtidigt som vi oroar oss över hur våra personliga hälsouppgifter används, ger vi frikostigt ifrån oss personliga uppgifter åt Facebook. Utfrågningen av Mark Zuckerberg fortsätter. Enligt dataskyddsexpert Benjamin Särkkä vill och kan USA inte komma åt Facebooks världsdominans.

  I Sverige fortsätter skandalen kring Svenska Akademin att eskalera. Kungen har ingripit, kulturfolket grälar, och svenska folket följer med häpnad med. Nu befaras hela Sveriges image stå på spel.

  Vi lyfter också upp en positiv nyhet om bostadslösheten här hemma. Finland är det enda EU-landet där bostadslösheten har minskat. Orsaken är modellen Bostad först!

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä