Ajantasa

Miten maanpuolustus ja syrjäytyminen liittyvät yhteen?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Nuku rauhassa- laaja maanpuolustuksellinen yhteiskampanja alkaa. Havaintoja kunnallisvaaleista: mitkä arvot saivat kannatusta. Kaukoputki tähyää levottomoaan maailmaan. Juontajina Jari Mäkäräinen ja Iida Ylinen.

Lähetykset

 • ti 11.4.2017 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Erilaiset ruokavaliotrendit ovat viime vuosina pyyhkäisseet läpi suomalaisten keittiöiden. Leipälaatikot täyttyvät siemenleivällä jos silläkään, ja jääkaapissa margariini on vaihtunut voihin. Ravitsemustieteen asiantuntijat saavat toistuvasti vastata kysymyksiin ruokavalioiden ja trendiruokien terveellisyydestä.

  Tutkittu tieto ja oma kokemus ovat monen mielestä ristiriidassa. Kun itse voi hyvin, vaikka ei ihan suositusten mukaan syökään, johtopäätös on, että suositukset ovat väärässä. Koko näkökulma voi kuitenkin olla eri: yksi puhuu kokonaisruokavaliosta, toinen yhdestä ruoka-aineesta.

  Tunnetko lautasmallin? Osaatko syödä oikein? Ajantasan Suorassa linjassa keskustellaan ma 20.11. klo 10.03 alkaen ravitsemuksesta ja oikein syömisestä. Lähetyksessä vieraina ovat elintarvikeylitarkastaja Minna Huttunen maa- ja metsätalousministeriöstä ja Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori Piia Jallinoja. Toimittajana Kati Lahtinen.

  Ajantasan Suora linja. Osallistu keskusteluun puh. 0203 17600, tekstiviesti RS (välilyönti) AJANTASA (välilyönti) kommenttisi numeroon 16149 (0,40 e/viesti) tai ajantasa@yle.fi

  Maanantaina voit osallistua keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustelua käydään myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.

  Jo etukäteen oman kommentin voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.

 • Eripituista oppia peruskoulussa. Annettavan opetuksen aika riippuu siitä, millä paikkakunnalla lapsi asuu. Tämän viikonlopun voi vielä ehdottaa Suomen parasta retkikohdetta. Viime vuonna voitti Punkaharju. Sen mukaan retkikohdeäänestys on tuonut lisää kävijöitä. Tänä vuonna etsitään luonnonmuodostelmaltaan kiintoisaa paikkaa. Mikä sinusta olisi Suomen paras retkikohde? Kirja esittelee kaikki Suomen 40 kansallispuistoa. Haastattelussa kirjoittaja, ammattiluontokuvaaja ja toimittaja Tea Karvinen. Metro aloittaa aamulla. Kuljettaja Niko Saloranta kertoo metrotärppejä. Sipoossa toimii kymmenen eduskuntatalon kokoinen S-ryhmän logistiikkakeskus. Ysärikatsaus kertoo, mitä uutisoimisen arvoista tapahtui 20 vuotta sitten. Pekka Laine kertoo Urheilu-Suomi -sarjastaan. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Kuntaliitolla alkaa olla tieto kaikkien kuntien kiinteistö- ja tuloveroprosenteista. Haastattelussa Kuntatalousyksikön johtaja Henrik Rainio Kuntaliitosta. Kokenut kriisitapahtumien ja -paikkojen kävijä professori Ari Leppäniemi kertoo, mitä kirurgia on.- Miten pieneläimillä menee? Miten pieneläimillä menee? Aika hyvin sanoo, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Heikki Henttonen. Musta hiili. Mitä kaikkea se on ja mitä se aiheuttaa? Haastattelussa ympäristömuutoksen professori Atte Korhola ja tutkijatohtori Meri M. Ruppel Helsingin yliopistosta. #Ylevastaa-osuudessa Ylen media developer Mikko Hynninen kertoo uudesta Yle.fi-sovelluksesta. Mikä se oikein on appejaan? Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Iltapäivän Ajantasan ensimmäisenä aiheena on jännittäminen. Mikä saa ihmisen jännittämään? Aihetta valottaa lähetyksessä psykologi, psykoterapeutti Minna Martin.
  Miltä mahtaa Suomessa näyttää 50 vuoden kuluttua? Tiedekeskus Heurekassa avautuu perjantaina näyttely, jossa pohditaan tulevaisuuden Suomea. Heurekan ja Sitran yhteisnäyttely "Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta" on vuorovaikutteinen: ...... Tulevaisuuden visioita esiteltiin aamupäivällä ennakkoon medialle. Toimittajamme Mira Stenström oli mukana. Ajantasan toimittaa Aki Laine.

 • Lähetyksen alussa puhutaan silmäsairauksista. Näkö on keskeinen osa elämäämme, mutta se huomataan vasta, kun jotain on pielessä. Suomalaisten mielenkiinnosta omia silmiään kohtaan on suorassa lähetyksessä puhumassa silmätautien erikoislääkäri Matti Seppänen. Saamme Ajantasaan toimittajamme Markus Kuokkasen raportin Latviasta, jossa muhii iso kielikiista. Taustalla on hallituksen koulu-uudistus, jonka mukaan venäjänkielisissä lukioissa siirrtytään lukemaan kaikkia aineita myös latviaksi. Lopuksi puhetta paluun tehneestä siiasta. Ajantasan toimittaa Aki Laine.

 • Uusi itsenäisyysjulistus. Kuopiolaiset lukiolaiset muotoilivat 100-vuotiaalle Suomelle uuden itsenäisyysjulistuksen. Ajantasan aluksi maistiaisia ja perusteluja sille. Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan tämän vuoden teema on lapsen oikeus turvaan vanhempien eron jälkeen. Haastattelussa Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tuulia Kovanen. Korkein oikeus on käsitellyt valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen tapausta kello 10:stä alkaen iltapäivään. Toimittaja Merja Niilola seuraa ja raportoi, mitä käsittelyssä on puhuttu. Muuttuvatko päätöksemme ja miten, kun saamme uutta tutkittua tietoa? Haastattelussa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof ja johtava tutkija Jouni Tuomisto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:stä. Vallattomasti valtiopäivillä haastattelussa eduskunnassa kansanedustajat Markus Lohi Keskustasta, Krista Kiuru SDP:stä ja Ozar Yanar Vihreistä. VVP:n toimittaa Elina Päivinen. Ajantasan juontajana on Kati Lahtinen.

 • Peruskoulu on rikki, sanoo kouluhistorioitsija, kasvatustieteen dosentti Jari Salminen Helsingin yliopistosta ja perustelee kantansa Ajantasassa. Yleistyykö pohjoisen malli? Perämeren rannalla on päätetty Suomen suurimmasta sairaalapalvelujen ulkoistamisesta. Kemi, Keminmaa, Simo ja Tornio perustavat sote-yhteisyrityksen Mehiläisen kanssa. Haastattelussa kansanedustajat Sari Raassina Kokoomuksesta, Martti Talja Keskustasta ja Anneli Kiljunen SDP:stä. Oi maamme! -videoprojekti. Yle on avannut arkistonsa ja haastanut ihmiset leikkaamaan omia tulkintoja siitä millainen Suomi oli, on nyt ja tulee olemaan. Haastattelussa toimittaja Minna Joenniemi ja Oi maamme! -tietokilpailuja laatinut Ari Liimatainen. Hannu Reimen kolumni: 'Kruununprinssi yllättää' käsittelee viime päivien käänteitä Saudi-Arabiassa. Juontaja Kati Lahtinen.

 • Tohtori Jukka Tarkka on ollut monessa mukana: EVA:n johdossa, päälehtien kolumnistina, kansanedustajana ja nyt muistelijana.

  Tarkka oli Ajantasan ja Jari Mäkäräisen vieraana. Haastattelun alkuun kommentti tuoreeseen uutiseen jonka mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän välit ovat huonommat kuin vuosikymmeneen.

 • Tehyn vastavalittu puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo, millainen johtaja hän on. - Tietokirjailija Jukka Tarkan muistelmat kertovat kohtaamisista poliittisten ja yhteiskunnallisten vaikuttajien kanssa. - Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg arvioi EU:n puolustusyhteistyötä. - Tuore tutkimus valottaa, millaisia käsityksiä suomalaisilla on valeuutisista. Kommentoimassa Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg, Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Tanja Herranen ja Apu-lehden päätoimittaja Marja Aarnipuro. - Tutkija, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila pohdiskelee, että sivistys on sitä, että ymmärtää maailmaa paremmin. - Juontajana Jari Mäkäräinen.

 • Ruokaa paikallistuottajalta kuluttajalle. Foodhub-hanketta kommentoivat ruotsinkielisten maataloustuottajain keskusliiton SLC:n asiamies Rikard Korkman, helsinkiläisestä Herttoniemen ruokaosuuskunnasta Olli Repo ja Turun yliopistosta projektipäällikkö Johanna Mattila. - Erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta ja Helsingin yliopiston arvotutkija Anneli Portman analysoivat presidenttiehdokaspaneelin antia. - Kännykkä koukuttaa. A-klinikan viestintäjohtaja Aino Majava kertoo, milloin älypuhelimen käyttö muuttuu liialliseksi. - Kolumnisti Aleksis Salusjärvi pohtii, että Suomi100 on jo hapoilla. - Juontajana Jari Mäkäräinen.

 • Entisen Aamulehden päätoimittajan Jouko Jokisen ensimmäinen työpäivä Ylessä on menossa. Viikon päästä Jokisesta tulee Ylen Uutis- ja ajankohtaistoimituksen vastava toimittaja. Miten Jokinen matkaa kohti uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtamista? STT:n tilanne. Perinteinen Suomen Tietotoimisto on menettänyt toimintansa maksajia. Mikä on STT:n tilanne nyt? Tätä kysytään vastaava päätoimittaja, toimitusjohtaja Mika Petterssonilta. MOT: Paratiisin paperit 2. MOT:n tuottaja Renny Jokelin kertoo, mitä tietoa illalla on luvassa TV1:ssä. Rahapelien haitat. Kova talous -haasttelussa Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski. Jussi Viitalan kolumni: Turkimusoja on luonnon ja ihmisen suhde pienoiskoossa. Toimittaja Aki Laine.

 • Näinä aikoina moni niiskuttaa. Nenä on tukossa ja paikkoja kolottaa. On kaikensorttista räkätautia - osa aiheuttaa yskää, osasta selviää niistämällä ja osa vaatii sairauslomaa. Samalla moni miettii pitäisikö ottaa influenssarokotus. Miten hyvin se toimii ja kenelle siitä on apua?

  Joko sinä olet sairastanut syysflunssan? Onko sinulla omia keinoja nuhan oireiden helpottamiseen? Oletko ottanut influenssarokotteen vai jätätkö väliin? Kuulutko heihin, jotka eivät käytännössä koskaan sairasta nuhaa?

  Ajantasan Suorassa linjassa maanantaina 13.11. klo 10.03 keskustelua flunssasta ja influenssasta. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on terveydenhuollon erikoislääkäri Päivi Metsäniemi. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

  Voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.

  Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.

Klipit

 • Peruskoulun ydin on kadonnut. Siitä hyvästä mikä oli, ei ole enää paljon jäljellä. Uudistuksia tehdään mielikuvien, ei empiiristen testausten perusteella. Arviointi on sattumanvaraista, opetuksesta on kadonnut yhtenäisyys. Samaa ainetta opetetaan eri kouluissa eri tavoin. Kokonaiskäsitys peruskoulun opetuksen nykytilasta on hukassa.

  Kouluhistorian tutkija, kasvatustieteen dosentti Jari Salminen Helsingin yliopistosta ilmaisi huolensa peruskoulun suunnasta viikonlopun Helsingin Sanomissa. Salmisen mukaan uudistusten keskellä on jopa hyljitty koulun perustehtäviä.

  Siitä on hyvä aloittaa. Mitä tehtäviä on hyljitty?
  Toimittajana Kati Lahtinen

 • Valitsijayhdistyksen nimissä ehdolle lähtevä Sauli Niinistö on Ylen tuoreessa kannatuskyselyssä ylivoimainen suosikki ensi vuoden alun presidentinvaaleissa. Niinistön kannatus on 76%, Pekka Haaviston 14% ja Laura Huhtasaaren 3%. “Matti Vanhasen kahden ja Tuula Haataisen prosentin kannatuslukemat ovat poliittisia kriisejä, joita ei voi kiertää ja joiden käsittelyt näissä puolueissa alkaa tänään”, ennustaa toimittaja Jussi Lähde.
  Presidentintekijäksikin nimetty Lähde sanoo, että gallupit kertovat nyt kahdesta asiasta: Niinistön poikkeuksellisesta kansansuosiosta ja politiikan evoluutiosta. “Persoonat ja henkilöt ovat nyt luotetuimpia kuin poliittiset puolueet. Puolueita ei koeta enää omaksi. Koska puolueilla ei ole enää aatepohjaa näkyvissä, koko maailma muuttuu kuluttajan suoriksi valinnoiksi. Ei kuluttaja tarvitse puoluetta kertomaan, ketä hänen tulisi äänestää. Olen varma, että seuraavissa presidentinvaaleissa kuuden vuoden kuluttua enemmistö ehdokkaista on kansanliikkeiden ehdokkaita. Puolueet tulevat jäämään tai joutuvat jättäytymään pois presidentinvaalien aktiivitoimijoista”.
  Jussi Lähdettä haastattelee Kati Lahtinen. Kuva:Yle uutisgrafiikka

 • Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen. Häntä haastattelee Petra Ketonen.

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä