Ykkösaamu

Missä tilassa kaupallinen media ja lehdet ovat tällä hetkellä?

 • 17 min
 • toistaiseksi

-Monimediayhtiöt pärjäävät nyt parhaiten. Pärjätäkseen tarvitaan nyt monta tulonlähdettä, monia lehtiä, kirjoja ja digitaalisia markkinapaikkoja ja -palveluja, tietää Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

Lehtialalta on kuultu viime aikoina huolestuttavia uutisia. Lehtien levikit laskevat edelleen ja perinteinen lehti tavoittaa aikaisempaa vähemmän lukijoita. Viimeisin uutinen tuli keskiviikkona, kun ilmoitettiin, että Kemissä ilmestyvä Pohjolan Sanomat sulautuu Lapin Kansaan. Talouspuolella on havaittavissa pientä valoa. Medialiiton ennusteen mukaan toimialan liikevaihto kasvaa tänä vuonna puoli prosenttia. Vielä vuoden liikevaihto laskee, mutta loppuvuonna odotetaan kasvua.
Missä tilassa kaupallinen media ja lehdet ovat tällä hetkellä? Jari Niemelän kanssa keskustelevat Alma Regionsin johtaja Kari Juutilainen, Vasabladetin toimitusjohtaja Svante Wahlbeck ja Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

Lähetykset

 • pe 10.3.2017 8.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Soten valinnanvapaus, HUS:n toimitusjohtaja Aki Linden, Mehiläisen toimitusjohtaja Janne Järvenpää ja ylijohtaja Marina Erhola, THL. Katalonian tunnelmat, freelance-suomentaja Kari Jokelainen. Venäjä - itää vai länttä, entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen. Ysärikatsaus, Johanna Östman. Toimittajana Olli Seuri.

 • Sote-sopu, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Konkurssilaki uusiksi, Tiina Toivonen, lainsäädäntöasioiden päällikkö, Suomen yrittäjät ja Antti Laitila, lakimies, Finanssiala ry. Katalonian vastaus Espanjalle, toimittaja Ismo Nykänen, Barcelona. Neuvostoliiton arkistot ja Suomi, historiantutkija, professori Kimmo Rentola. Ulkomaanlehdet, Kirsi Crowley, Manila. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Valtiosihteeri Peter Stenlund tapaa kollegansa Turkissa Ayla Albayrakin tapauksen takia. Alkon uusi toimitusjohtaja Leena Laitinen haastattelussa. Tutkimus kuntaliitosten vaikutuksista, johtava tutkija Tuukka Saarimaa, VATT. Kiinan puoluekokous, tutkijat Teemu Naarajärvi ja Jyrki Kallio. Kolumni, Jari Ehrnrooth. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Tunnelmat Kataloniassa, toimittaja Ismo Nykänen. Pääministerin ja median suhde, Tukholman yliopiston elokuvatutkimuksen professori Mediatutkimuksen laitoksella Anu Koivunen ja tietokirjailija Risto Uimonen. Brexit-diplomatiaa, politiikan tutkija Mikko Kuisma Tübingenin yliopistosta. Kittilä, rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta ja puhelimessa Inkeri Yritys, Oikeudenmukainen Kittilä. Kolumni, Jussi Viitala. Toimittajana Olli Seuri.

 • Sotkeeko Fortumin yrityskaupat Suomen entistä tiukemmin Venäjän energiahankkeisiin? Keskustelemassa Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi ja Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.
  - Kiinan talous ja puoluekokous, ekonomisti Tuuli Koivu Nordeasta. - 
  Itävalta parlamenttivaalien jälkeen, arvioimassa Euroopan poliittisen historian dosentti Johanna Rainio-Niemi ja kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio. -
  Kolumnisti Heikki Hiilamo pohtii perustuloa. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

 • EU-maiden ympäristöministerit ratkovat metsien hiilinieluihin liittyvää Lulucf-lainsäädäntöä. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on uhittelee sekä Iranin että Pohjois-Korean kanssa. Vieraina ovat ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen ja Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti, Benita Heiskanen. Itävalta valmistautuu parlamenttivaaleihin. Professori Petri Karonen pohtii vaihtoehtoista historiaa; miksi Suomi ei ole vaikkapa ortodoksinen. Ysärikatsaus kertoo uutisia 20 vuoden takaa. Studiossa Päivi Neitiniemi.

 • Tutkija Jussi Westinen kommentoi presidenttikyselyn tuloksia. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät keskustelevat tänään soten valinnanvapauslaista. Miten valmiita ovat uudistuksen poliittiset linjaukset? Studiossa keskustelevat kansanedustajat Niilo Keränen (kesk.), Sanna Lauslahti (kok) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.). Espanjassa tilanne on yhä sekava, sanoo professori Pauliina Raento Tampereen yliopistosta. Syyriasta ja Isis-järjestöstä kirjaa kirjoittavat toimittajat Bruno Jäntti ja Airin Brahmani ovat kiertäneet pakolaisleireillä. Kreikkalaislehdet kirjoittavat kohentuvasta taloudesta, raportoi Sara Saure Ateenasta. Olli Seuri juontaa.

 • Katalonian tilanne kiristyy, professori Timo Riiho pohtii Espanjan vaihtoehtoja. Johtaja Laura Juvonen Teknologiateollisuudesta ja Upright Projectin toimitusjohtaja Annu Nieminen yrittävät saada naiset kiinnostumaan enemmän teknologia-alasta. Aleksis Salusjärvi miettii Finlandia-palkinnon tuomia paineita. Studiossa Päivi Neitiniemi.

 • Saksalaisen energiayhtiö Uniperin osakkeen arvo on ylittänyt Fortumin tarjoaman hinnan. Mitä kaupassa on luvassa? Vastaamassa analyytikko Petri Gostowski analyysiyhtiö Inderesistä.
  Ydinaseiden vastainen kampanja ICAN sai Nobelin rauhanpalkinnon. ICANin ehdottama ydinaseet kieltävä sopimus tavoittelee hyvää, miksi Suomi ei ole siinä mukana? Haastattelussa kansanedustajat Anders Adlercreutz RKP:stä, Matti Vanhanen Keskustasta ja Mika Kari SDP:stä.
  Soten valinnanvapaudesta syntyi sopu. Mitä se tarkoittaa kansalaiselle? Vastaamassa terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki. Uusi tutkimus kyseenalaistaa aiempien tutkijoiden vanhat kirjoitukset Saksan armeijassa taistelleiden suomalaisten sotilaiden suhtautumisesta natseihin. Kuinka paljon suomalaissotilailla oli natsisympatiaa? Haastattelussa kirkkohistorian dosentti André Swanström ja historiantutkija, sotahistorian emeritusprofessori Martti Turtola.
  Marko Kilven kolumni: Kiusaamisen sietämätön keveys. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

 • Britanniassa pääministeri Theresa Mayta kampitetaan oman puolueen, konservatiivien sisältä. Brexitin maininkeja tarkastelevat maailmanpolitiikan professori Pami Aalto Tampereen yliopistosta ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä. Paperiliitto nostaa lakkovalmiutta,sanoo puheenjohtaja Petri Vanhala. Uusi historiantutkimus paljastaa, että Neuvostoliitto lähetti toisen maailmansodan jälkeen taiteilijoita vaikuttamaan Suomen vaalituloksiin.
  Jyväskylän yliopiston yleisen historian yliopistotutkija Simo Mikkonen on selvittänyt asiaa. Poliittiset yllätykset ovat muuassaan tuoneet esiin kummallisia ajatuksia, jotka koskevat esimerkiksi suomalais-ugrilaisia kieliä. Hannu Reime kertoo kolumnissaan esimerkkejä. Olli Seuri juontaa.

 • Strategiapäällikkö Ari Evwaraye sisäministeriöstä kertoo, kuinka sisäsen turvallisuuden strategia on laadittu. Nobelin rauhanpalkintoa odotellaan, tutkija Marko Lehti Tampereen yliopistosta arvioi ehdokkaita. Johanna Vuorelma, tutkijatohtori Eurooppa-tutkimukasen verkostossa ja Paul-Erik Korvela, valtio-opin dosentti, Jyväskylän yliopistosta, pohtivat, millaista on politiikan totuus. Alhon-Sundqvistin -jupakka oli pinnalla uutisissa 20 vuotta sitten. Sakari Kilpelä toimittaa.

 • Miksi EU ei vastaa Katalonian huutoon? Puhelimessa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok). Eurokriisi nostaa nationalismia, sanovat Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma ja yliopistonlehtori Emilia Palonen Helsingin yliopistosta. Yliopistonlehtori Risto Niemi-Pynttäri Jyväskylän yliopistosta veikka kirjallisuuden Nobel-voittajaa. Iso osa sadosta jää peltoon, miten pärjää viljelijä? Pellervon taloustutkimuksen PTT:n tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori haastateltavana. Annastiina Heikkilä on lukenut ranskalaisia lehtiä. Olli Seuri juontaa.

Klipit

 • Sote-soppaa ovat samentaneet poliittisten intohimojen ohella yksityisen sektorin pörriäiset ja julkisen sektorin edunvalvojat. Nyt keskustellaan sote-lobbauksesta ja siitä, mitä kiistanalainen asiakasseteli tarkoittaa kansalaisen kannalta. Ykkösaamussa vierailivat HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén, Mehiläisen toimitusjohtaja Janne Järvenpää ja sote-asiantuntijaryhmissä vaikuttanut ylijohtaja Marina Erhola THL:stä. Olli Seuri toimittaa.
  Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

 • -Pääministeritkin ovat ihmisiä ja kaikki he ovat vuorollaan loukkaantuneet mediaan. Se on terveen demokratian merkki, mutta viisasta se ei ole sillä mediaa ei pysty nurjertamaan, tietää tietokirjailija Uimonen.
  -Pääministeri Sipilä on juuttunut loukkaantumisen tunteeseen, muistuttaa elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen.
  Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pohti puolueensa puolueristeilyllä suorasanaisesti hänestä syntynyttä mielikuvaa ja suhdettaan mediaan. Tiivistäen toimittajat ovat pääministerin mielestä "maailman herkin ammattikunta", joka on vieläpä tehnyt hänestä konnan. Ykkösaamussa Olli Seurin vieraana ovat Tukholman yliopiston elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen ja tietokirjailija Risto Uimonen.

 • Espanjaa repii poliittinen kriisi. Katalonian itsenäisyysjulistusta lykättiin, mutta se on edelleen separatistien tavoitteena. Separatistit toivovat kuitenkin neuvotteluyhteyttä Madridin kanssa. Ykkösaamussa otetaan yhteys Espanjaan freelance-suomentaja Kari Jokelaiseen ja studiovieraana on iberoromaanisten kielten emeritusprofessori Timo Riiho. Toimittaja on Päivi Neitiniemi. Kuva: Felipe Trueba/Epa

 • Britanniassa pääministeri Theresa Mayta kampitetaan oman puolueen eli konservatiivien sisältä siinä määrin, että britit pitävät jo konservatiivipuoluetta jakautuneempana kuin työväenpuoluetta. Mitä tästä seuraa tänään jälleen jatkuvien brexit-neuvotteluiden kannalta? Asiasta keskustelevat kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto Tampereen yliopistosta ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja ja konsulttitoimisto Nordic West Officen toimitusjohtajana aloittava Risto E.J. Penttilä. Toimittaja on Olli Seuri.
  kuva: EPA/ Will Oliver

 • Sisäisen turvallisuuden eilen julkaistun strategian mukaan laajeneva ja monimuotoinen syrjäytyminen on merkittävin Suomen sisäistä turvallisuutta uhkaava ilmiö. Strategiassa todetaan mm. myös, että itärajan valvontaa on välttämätöntä vahvistaa.

  Ykkösaamun haastattelussa sisäministeriön strategiapäällikkö Ari Evwaraye.
  Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Nationalismi on nostanut päätään ympäri Eurooppaa eurokriisin myötä. Miksi yhteinen Eurooppa ja globalisoituva maailma ei murtanut vanhaa aatetta vaan pikemminkin vahvisti sitä? Olli Seurin vieraina kaksi Helsingin yliopiston tutkijaa: Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma ja valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen.
  Kuva: EPA/Quique Garcia

 • Katalonian itsenäisyyttä kannattavat voimat näyttävät voittaneen selvästi eilisen kansanäänestyksen. Väkivaltaa, satoja loukkaantuneita, takavarikoituja äänestyslippuja, taistelua pääsystä äänestyspaikalle. Saamme viimeisimmät kuulumiset itsenäisyydestä äänestäneestä Kataloniasta ja pohdimme ulospääsyä sekasorron tilanteesta. Päivi Neitiniemen vieraana eurooppalaisen vähemmistönationalismin radikaaleihin perehtynyt professori Pauliina Raento Tampereen yliopistosta. Aluksi kuitenkin puhelu Katalonian pääkaupunkiin Barcelonaan. Ismo Nykänen kertoo, mitä kaikkea siellä sunnuntaina oikein tapahtui.

 • Ajatus, että maailman nälkäongelma ratkaistaisiin sähköllä ja hiilidioksidilla, kuulostaa science fictionilta. Tämä on kuitenkin totta. Mukaan tosin tarvitaan vettä, mineraaleja ja mikrobeja. Olennaista on, että enää ei tarvittaisi maaperää lainkaan siihen, että saataisiin proteiinia eli ravintoa.
  Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteisessä tutkimuksessa on tuotettu ensimmäinen erä yksisoluproteiinia sähkön ja hiilidioksidin avulla. Hanketta vetää Sähköjärjestelmien energiatehokkuuden professori Jero Ahola. Toimittaja on Jakke Holvas. Kuva: Lappeenrannan teknillinen yliopisto

 • -Meillä ei ole lainkaan kaupunkipolitiikkaa ainoastaan aluepolitiikkaa, jolla taas tarkoitetaan maaseutupolitiikkaa. Kun kaupunkien kehitystä ei johdeta, uhkana on, että meillä on kohta vain yksi menestynyt kaupunki eli Helsinki. Pelkona on myös, että elinvoimatoiminnot päätetään maakunnissa vaikka siellä ei ole mitään lihaksia toimia, sanoo Osmo Soininvaara.
  Vuosikymmenien kuluessa Suomessa on laitettu vireille luultavasti kymmeniä ellei satoja maaseutu- tai aluepolitiikkaohjelmia. Pitääkö tai saako parhaimmin menestyvien kaupunkien kasvulle, elämälle ja taloudelle antaa vauhtia tieto isella politiikalla? Miksi syntyy kova äläkkä, jos aluepolitiikan sijasta puhutaan kaupunkipolitiikasta? Asiasta keskustelevat tietokirjailija, Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara ja tutkijatohtori Juho Luukkonen Helsingin yliopistosta. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Suomessa sadat turvapaikanhakijat ovat luopuneet islaminuskosta ja kääntyneet kristityiksi.

  Miksi he kääntyvät ja mitä heille tapahtuu sen jälkeen?

  Ykkösaamun haastattelussa islamintutkija Maria Pakkala Helsingin yliopiston Maailman kultturien laitoksesta.

  Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Sunnuntaina Saksassa on liittopäivävaalit, joissa valitaan uusi parlamentti. Parlamentti valitsee puolestaan liittokanslerin, jolle paikalle vahva ehdokas on jo vuodesta 2005 liittokanslerina ollut kristillisdemokraattien Angela Merkel. Mutta moni muu asia odottaakin ratkaisua vaalipäivän iltaan saakka. Saksan vaaleja ruotivat yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta, toimittaja Pertti Rönkkö Berliinistä ja Ykkösaamun toimittaja Päivi Neitiniemi.
  Kuva: EPA-EFE/FILIP SINGER

 • Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n koulutusvertailussa Suomi menestyy hyvin, mutta ei niin hyvin kuin joskus aikaisemmin. Nykyään mm. korkeakoulututkinnoissa jäämme alle OECD:n keskiarvon ja muitakin heikkouksia on alkanut ilmaantua. Miten koulutusjärjestelmä trimmataan uudelleen kuntoon? Asiasta keskustelevat eduskunnan sivistysvaliokunnan varapuheejohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti, sivistysvaliokunnan jäsen ja SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti ja filosofian, psykologian ja elämänkatsomustiedon opettaja Arno Kotro. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä