Lukupiiri

Säädyllinen murhenäytelmä

  • 2 h 55 min
  • ei kuunneltavissa

Ensimmäisen suomalaisen sivistyneistöromaanin kirjoitti vallilalainen yksinhuoltaja Helvi Hämäläinen. Ehkä juuri tästä syystä Säädyllisessä murhenäytelmässä on kitkerä sävy - Hämäläinen tarkastelee kuvattaviaan terävällä katseella. Aikanaan romaani sensuroitiin liian rohkeana. Siitä poistettiin liian eroottisia kohtauksia, mutta myös kohtia, joissa suhtauduttiin kriittisesti Hitleriin. Hämäläisen kieli herättää eloon värit, tuoksut ja maut. Säädyllinen murhenäytelmä on aistien ilotulitusta.Lukupiirissä Säädyllisestä murhenäytelmästä kuuntelijoiden kanssa keskustelevat kirjallisuudentutkija Kukku Melkas, teatterintekijä Juha Hurme ja toimittaja Kaisa Pulakka. Puhelinnumero suoraan lähetykseen on 09-144800.
Kuva: Otava

Lähetykset

  • la 6.5.2017 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Lukupiirissä samoillaan syvälle Matiaksenmetsän uumeniin ja opetellaan varomaan Helvetinkuiluun putoamista, ajattaroita, männiäisiä ja kakkiaisia. Luettavana on Astrid Lindgrenin vuonna 1981 ilmestynyt lastenromaani Ronja, ryövärintytär. Ronja, ryövärintytär on kirja kasvamisen vaikeudesta, lapsuudesta ja vanhemmuudesta, mutta myös kaikki esteet voittavasta ystävyydestä ja rakkaudesta.

    Toimittaja Kaisa Pulakan ja teatterintekijä Juha Hurmeen vieraana on kirjailija Salla Simukka. Mukana lähetyksessä myös lähetysikkunaa isännöivä Jani Tanskanen. Näytteet Ronjasta lukee Jarmo Heikkinen.

    Kuva:Yle / Kaisa Pulakka

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä