Yle Huvudstadsregionen

Otso Kivekäs (Gröna) och Harry Bogomoloff (Saml.) om centrumtunneln och gågator

 • 11 min
 • toistaiseksi

De Grönas Otso Kivekäs tycker Helsingfors kunde bygga mera gågator också utan en dyr centrumtunnel. Samlingspartiets Harry Bogomoloff tycker om man ska ha förbindelser på hjul från öst till väst i innerstaden, och det inte går att köra uppe på ytan, så måste centrumtunneln byggas.

I Yles valkompass har kommunalvalskandidater fått svara på frågan "Antalet gågator i Helsingfors centrum kan öka endast genom att centrumtunneln byggs". Över 60 procent av Samlingspartiets kandidater håller helt eller delvis med, kandidaterna inom De gröna är så gott som eniga om att centrumtunneln inte behövs.

Redaktör: Helena von Alfthan

Lähetykset

 • ma 13.3.2017 10.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Den 13 augusti dog en nioårig flicka i trafiken då en bil körde på henne i Munksnäs. Det blev starten till Stanna i tid-kampanjen. Mikael Kokkola är en av upphovsmännen bakom klistermärket. Ted Urho intervjuar.

 • Botbyeleverna Joonas Andreasen, Ivar Bremer och Aure von Zansen berättar om hur skolans inrymningsövningar går till. Stig Hemming är lärare och säkerhetsansvarig på Botby grundskola och kan förklara varför eleverna ska öva inför ett yttre hot. Helena von Alfthan intervjuar.

 • Bella-gruppen som riktar sig till flickor i årskurserna 7-9 lär flickor stärka sin självkänsla och ger dem verktyg att hantera svåra vardagssituationer. Helena von Alfthan intervjuar gruppledaren från Luckan, Heidi Östling och flickorna Mirva Palm och Sandra Työlahti.

 • Helsingfors borde ha en nattborgmästare, som funderar på stadens liv utanför kontorstid, tycker Nasima Razmyar, bitr. borgmästare (SDP). Tisdagssnackarna Pia Sundell och Larrie Griffis tycker att det finns andra saker som är viktigare. "Jag tycker inte att vi ska ha mera byråkrati, men det skulle vara bra att föra en diskussion om hur man t.ex. löser eftis-frågan när allt fler föräldrar jobbar atypiska tider." säger Sundell. Ted Urho leder ordet.

 • År 1967 var cirka 12 % av Vandaborna svenskspråkiga. Idag ligger siffran på 2,5 %. Men numerärt handlar om det om en nästan lika stor grupp nu som då, det är bara staden runt omkring dem som har vuxit. Patrik Karlsson (SFP) är fullmäktigeledamot och ordförande för Svenska kommittén i Vanda. Han gästade Ted Urho i studion.

 • Anders Adlercreutz är pappa, riksdagsledamot (SFP) och ordförande i Hem och Skola. Ted Urho bjöd in honom till studion för att prata om #MeToo

 • Under #MeToo samlas berättelser om kvinnor som blivit sexuellt ofredade. Skaran i flödet är stor och den växer hela tiden. Frågan dök även upp i radiostudion på tisdag. Hör tisdagssnackarna Mia Haglund och Oscar Taimitarha prata kring tafsande i kollektivtrafiken. Ted Urho leder ordet.

 • Att hitta sin plats i arbetslivet som ung rä inte lätt, och de sociala klyftorna ökar bland unga i Helsingfors.
  Tariku “Tarre” Alhfors är verksamhetsledare på ungdomsverkstaden Sveps, han intervjuade av Helena von Alfthan.

 • När vädret är sånt här är det självklart att klä på småbarnen galonkläder och gummistövlar när de ska till dagis.
  Men hur är det om dagisets gård inte bara är blöt utan en enda jättepöl? Daghemmet Rastis i Nordsjö i Helsingfors har haft problem med översvämningar. Karin Filen intervjuade Sam Björklund och Pia Sillman-Rejström.

 • Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör på Föreningen för mental hälsa i Finland intervjuas av Helena von Alfthan.

 • I Grankulla har ungdomen aldrig oskyddat sex, medan Esbounga slarvar med gummit betydligt oftare. Ted Urho bjöd in Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa, för att prata om oskyddat samlag bland tonåringar, hur man pratar om porr och när man ska börja snacka sex med sina barn.

 • Trots oktobervädret tog sig Calle Lindgren med båt från Esboskärgården till studion i Böle. - Nog blev man lite våt på spårvagnshållplatsen också, konstaterade hans tisdagssnackarkollega Karolina Lång. Ted Urho navigerar ordet genom ämnen som felparkering i Grankulla, Strömmingsmarknaden samt betonghinder i gatubilden.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jan Söderblom är ny konstnärlig ledare för Grankulla musikfest. Hans främsta mål är att locka ny publik till kammarmusiken med bland annat pop up-konserter. Ted Urho intervjuar.

 • "Bestämmelserna ändrar varje år så vi springer från lucka till lucka med våra ansökningar." Nika Junker har bott i Rödbergen sedan 1982 och de senaste åtta åren har hon varit med om att ordna stadsdelsfesten Rööperifest. Ted Urho intervjuade henne om alla de byråkratiska kringelikrokarna.

 • I samband med lanseringen av Staffan Bruuns nya bok Bergsrådet som inte ville betala skatt var det ombytta roller vid författarintervjun: f.d. politikern Carl Haglund intervjuade f.d.Hbl-journalisten Staffan Bruun. Det klarade Calle bra, konstaterade Staffan Bruun då Ted Urho pratade med bägge två efter författarsamtalet.

 • Flygvärdinnan Johanna "Nunnu" Monto och studerande Pavel Petrov i studion. Ted Urho leder ordet.

 • Då världsstjärnorna gästade lilla Helsingfors var de betydligt mer tillgängliga än idag, berättar Yrsa Grüne i en intrevju för Ted Urho.
  - Jag har ännu kvar en sträng som jag fick av The Who-gitarristen Pete Townshend. Jag gick fram till honom och bad om ett minne, så han rev av den och gav den till mig. Inte var det så märkligt på den tiden, säger Grüne.

 • Barbro Ollberg och Karin Salenius har arbetat som diakonissor i Helsingfors i trettio respektive femton år. Nu jobbar de inom Johannes församling. De besöker ofta äldre i hemmet, och ser många som har svårt att klara sig själva, och som inte riktigt får den vård de behöver.

 • Samhällsvetaren Karin Palmén älskar att fira första maj i Kajsaniemi, medan kulturproducenten Calle Lindgren i år smög iväg från kindpusskalaset då studentorkestern humpsvakar gjorde sorti. Ted urho leder ordet.

 • I yrkesskolorna finns det endast en obligatorisk kurs i samhällskunskap och också de valbara kurserna är väldigt få, och det här till ett jämlikhetsproblem, eftersom gymnasierna i regel erbjuder mångdubbelt med kurser i samhällskunskap. Det säger Peter Ammondt, lärare i samhällskunskap vid Prakticum. Nyhetsskolan, represneterad av Saga Strandén och Emmy Wikström från Tölö gymnasium samt Aino Asklöf från Kyrkslätt högstadieskola, åkte till Prakticum för att tala med studerande. projektet leddes av Kristian Svensson, och Ted Urho presenterade det i Yle Vegas morgonprogram i huvudstadsregionen.

 • - Det känns obehagligt för egen del och för många andras del. Jag har många vänner och bekanta som har hört av sig. En frågade om vi ska föda i Kajana, säger Karin Palmén som har beräknat datum i juli. Palmén är också aktiv inom lokapolitiken i Helsingfors och hon representerar SFP. Marianne Sundholm ringde upp henne.

 • Nyårsafton 1980. Snön glimmar vit på marken, himlen sprakar av färg från fyrverkerier. Vi står på en innergård i östra Helsingfors, omgiven av höghus. Johan Ekroth är sex år gammal, och blir bjuden på sprit av de äldre killarna för första gången. Här börjar en sprial som skulle ta slut först 34 år senare. Redaktör Karin Filén.

 • För att brygga gott kaffe behöver du inte mycket. Det räcker med färska bönor, en bra mal och framförallt en ren kaffebryggare, säger Svante Hampf, VD för Kaffa roastery. Karin Filén är kaffelärling.

 • Valdebatt i Otnäs i Esbo mellan Tom Eklund (Sannf), Veronica Kalhori (SDP) och Edward Krogius (KD). Debatten leds av Ted Urho.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä