Aikalisä!

Kosketus vähentää stressiä

 • 14 min
 • toistaiseksi

Kosketus on aisteista ensimmäinen, joka kehittyy ihmiselle ja se säilyy muuttumattomana kuolemaan saakka. Kosketus vahvistaa sosiaalisia suhteita ja luo positiivista minä-kuvaa. Kosketuksen puute taas edesauttaa persoonallisuushäiriöiden kehitystä, alkoholismia ja sydän-sekä verisuonitauteja. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen lastenpsykiatri Jukka Mäkelä kehottaa koskettelemaan pieniä määriä joka päivä. Toimittajana Sanna Jussila.

Lähetykset

 • ti 14.3.2017 12.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Mitä enemmän ihminen kaupungistuu, sitä hanakammin tämän tulisi hakeutua vapaa-ajallaan luontoon. Lukuisten tutkimusten mukaan luonnolla on nimittäin vertaansa vailla oleva vaikutus ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Näin kertoo professori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskukselta. Tällä kertaa Sanna Jussilan toimittamassa Aikalisässä mennään metsään, tai jos tarkkoja ollaan, katsellaan pellon reunalta metsän suuntaan.

 • Et ehkä muista mitä teit viime viikolla, mutta jos joku kysyy mitä tekisit, jos voittaisit lotossa pääpotin, osaisit vastata samoin tein. Sanotaan, että raha pyörittää maailmaa ja tottahan se on, että kaikkien elämässä rahalla on jonkinlainen merkitys. Mutta tuoko raha onnea? Tätä Sanna Jussilan kanssa pohtii psykoterapeutti ja filosofi Antti S. Mattila.

 • Ihminen kaipaa ja tarvitsee läheistä, kritiikitöntä seuraa ja usein sitä ehdoista vapaata rakkautta saa nimenomaan lemmikkieläimeltä. Professori Outi Vainion mukaan lemmikin omistaminen laskee verenpainetta, sosiaalistaa ja lievittää yksinäisyyttä. Mutta kumpi kesyyntyikään ensin ihminen vai susi? Toimittajana Sanna Jussila.

 • Nauru pidentää ikää, sanotaan. Tutkitusti nauru vähentää vihaisuutta ja lievittää stressiä. Parhaimmillaan se voi estää sydänkohtauksen. Me suomalaiset olemme suorittajakansaa ja välillä elämän ilo tuppaa unohtumaan. Mikä avuksi, jos ei naurata? Naurujoogaohjaaja Essi Tolonen tietää niksin tähän. Toimittajana Sanna Jussila.

 • Kosketus on aisteista ensimmäinen, joka kehittyy ihmiselle ja se säilyy muuttumattomana kuolemaan saakka. Kosketus vahvistaa sosiaalisia suhteita ja luo positiivista minä-kuvaa. Kosketuksen puute taas edesauttaa persoonallisuushäiriöiden kehitystä, alkoholismia ja sydän-sekä verisuonitauteja. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen lastenpsykiatri Jukka Mäkelä kehottaa koskettelemaan pieniä määriä joka päivä. Toimittajana Sanna Jussila.

 • Vanha viisaus kertoo, että viisi kerrosta viidesti päivässä - kunto ylös, paino alas. Todellisuudessa yhä useampi aikuinen jää annetuista liikuntasuosituksista. Miksi liikkeelle lähtö on niin vaikeaa? Aikalisässä tätä Sanna Jussilan kanssa pohtii UKK instituutin erikoistutkija Marjo Rinne.

 • Aikalisässä tarjotaan eväitä leppoisampaan elämään. Tällä kertaa Sanna Jussila pohtii ihmisen polttoaineen eli ravinnon merkitystä yhdessä ravintoterapeutti Patrik Borgin kanssa.

  Kuinka monta keittokirjaa sinun kaapistasi löytyy?
  Nykyään makumatkalle ympäri maailman pääsee omasta keittiöstä käsin ja halutessaan ravinnolla voi määrittää persoonaansa.
  Sanna Jussila matkasi kirjakaupan kautta ravintoterapeutti Patrik Borgin luo pohtimaan ravinnon merkitystä ja monimutkaisuutta.

 • Aikalisässä Sanna Jussila kasaa eväitä leppoisampaan elämään. Tässä jaksossa parannetaan unta tutkija Henri Tuomilehdon opein.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä