Yle Huvudstadsregionen

Yle Vega på valturné - dom här frågorna funderar Vandaborna på

 • 22 min
 • toistaiseksi

I debatten deltar Jouko Jääskeläinen (KD), Patrik Karlsson (SFP), Pirkko Kotila (VF) och Calle Träskman (Centern). Ted Urho leder ordet.

Lähetykset

 • ti 14.3.2017 13.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Under morgonsändningen från Grankulla simhall drog Lukas Rusk på sig badmössan och hoppade i bassängen under simlärare Ursula Koivunens vakande öga.

 • Naturhistoriska museet firar sina samlingar. Följ med skalbaggsforskare Olof Biström på en resa från oupptäckta skalbaggar och utdöda arter till en källare fylld med nio miljoner insekter. Bland praktbaggar och knäppare finns en dold skatt - nämligen Mannerheims skalbaggssamling.

  Reporter i inslaget är Lukas Rusk.

 • En vacker aprilmorgon stod Christoffer Kaski och naturpedagogen Maria Aroluoma och kollade ifall våren kommit till Esbo. Vilka fåglar, växter och fenomen ska man titta efter? Och vad exakt är skillnaden mellan mössöron och videkissor?

 • 12 miljoner tittar hittills och 100 000 tittar i dagen. Så populär har Arne Alligator blivit på Youtube. Främst är det svenskar, norrmän ch danskar som tittar på den finlandssvenska tecknade musiken. Marcus Granberg står för musiken och Jacob Roos för brandet. Bägge gästade Ted Urho för att prata om framgången.

 • I Botby grundskola inleddes ett experiment med pulpetfri undervisning för ett par år sedan. Nu hör vi rektor Janika Wagner och eleverna i årskurs 7 Saga Döragrip, Kira Kaskinen, Fanny Oivanen och Alec Hollfast berätta vad de anser om pulpetfri undervisning.

 • Skådespelaren Oskar Pöysti berättar om sin nya barnpjäs Berättelser 1-2-3-4, baserad på den franska absurdisten Eugène Ionescos berättelser till sin dotter. Ted Urho intervjuar.

 • Nylänningar! Många som studerat i Helsingfors har under studietiden kallat Nylands Nation för sin hemvist, och den här firar man årsfestvecka: nationen firar 375 år och är således Finlands äldsta nation. Den grundades på 1600-talet i Åbo, flyttade till hufvudstaden på 1800-talet, var en period under förryskningen förbjuden och har sedan 1901 huserat i ett stort stenhus vid Kaserntorget.

  Paula Salovaara var ordförande för nationen i medlet av 1990-talet. Ted Urho satte sig ner med henne för en liten promenad längs med minnenas bulevard. En sak som Paula kommer ihåg var att jouranlisterna, hennes studiekompisar, drog sig för att bli nationsmedlemmar...

 • Fastighetsjurist Marina Furuhjelm gästar Ted Urho och Yle Huvudstadsregionen och pratar om vilka möjligheter till kompensation man har om husets hiss inte fungerar, vem som får betala för en ny hiss i olika husbolagsformer och hur hissarna ser ut i huvudstadsregionens husbolag.

 • En femma för att ta sig till Sveaborg? Och hur ska man veta vilken taxibil man vågar sätta sina barn i efter att taxilicenserna släpps fira? De här frågorna funderade tisdaggsnackarna Pia Sundell och Larrie Griffis kring. Ted Urho ledde ordet.

 • Torsten Fagerholm är chefredakör för Forum för ekonomi och teknik. Han är inte förvånad över att Nordea valde Helsingfors som ny ort för sitt huvudkontor. Flytten kommer att förstärka Helsingfors image som finanscentrum, däremot ska staden inte räkna med så mycket mer skatteintäkter i samband med flytten. Ted Urho intervjuade.

 • Daghemsgruppen Dinosarierna vid Storängens daghem och förskola i Esbo har sedan februari uppmuntrat folk runt om i världen att tänka mer på miljön via ett inlägg på Facebook. Inlägget har hittills delats över 250 gånger och väckt intresse bland annat i Abu Dhabi, Brisbane, Paris, Hamburg, New Jersey och Ontario. Jessica Högström och Annette Gestrin och barnen i daghemsgruppen Dinosaurierna berättar om hur miljötänket syns i daghemmet. Redaktör: Saga Mannila.

 • Helsingfors ska betala en bonus på 1000 euro till alla nyanställda barnträdgårdslärare. Men löser det alla problem? Hör tisdagssnackarna Pia Sundell och Magnus Winberg dryfta frågan. Ted Urho leder ordet.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • I Gäddvik i Esbo bor två små killar. Bägge har en funktionsnedsättning och går i Zacharias Topelius-skolan, Toppan, i Tölö. Skillnaden mellan de killarna i Esbo är att den ena får skolskjuts till skolan, medan den andre åker efter taxin i pappans skjuts.

  Orsaken till detta? Den ena killen, Kevin, bor turvis hos pappa i Gäddvik och turvis hos mamma i Helsingfors. Från adressen i Helsingfors får Kevin skjuts till skolan men så fort han sover i Esbo så är det stopp.

  Pappa Daniel Stenius finner detta mycket frustrerande. Det är nämligen så att i fallet Stenius så säger Esbo att det är Helsingfors sak att fixa skolskjutsen medan Helsingfors säger att skjutsen ligger på Esbos ansvar. Bägge städer avsäger sig alltså ansvar och en liten kille kommer i kläm.

  Ted Urho bjöd in Helsingfors biträdande borgmästare Pia Pakarinen (Saml) och Esbopolitikern Eva-Lena Gästrin (SFP) för att fråga dem vad de tänker göra åt saken.

 • Kyrkslättstjejerna Matilda Sjöstedt, Sofia Forsman och Joanna Hägg har grundat och driver ett företag som tillverkar och säljer glassliknande nerfryst kexdeg. De tävlar just nu mot andra unga företagare i Finland och de handleds av läraren Tanja Ingelin.

 • Invånarna Ebba och Klas och avdelningsskötare Katja Mattila berättar hur det är då sommarjobbarna kommer för att jobba på Forsby servicehus ett par månader.

 • Jan Söderblom är ny konstnärlig ledare för Grankulla musikfest. Hans främsta mål är att locka ny publik till kammarmusiken med bland annat pop up-konserter. Ted Urho intervjuar.

 • "Bestämmelserna ändrar varje år så vi springer från lucka till lucka med våra ansökningar." Nika Junker har bott i Rödbergen sedan 1982 och de senaste åtta åren har hon varit med om att ordna stadsdelsfesten Rööperifest. Ted Urho intervjuade henne om alla de byråkratiska kringelikrokarna.

 • I samband med lanseringen av Staffan Bruuns nya bok Bergsrådet som inte ville betala skatt var det ombytta roller vid författarintervjun: f.d. politikern Carl Haglund intervjuade f.d.Hbl-journalisten Staffan Bruun. Det klarade Calle bra, konstaterade Staffan Bruun då Ted Urho pratade med bägge två efter författarsamtalet.

 • Flygvärdinnan Johanna "Nunnu" Monto och studerande Pavel Petrov i studion. Ted Urho leder ordet.

 • Då världsstjärnorna gästade lilla Helsingfors var de betydligt mer tillgängliga än idag, berättar Yrsa Grüne i en intrevju för Ted Urho.
  - Jag har ännu kvar en sträng som jag fick av The Who-gitarristen Pete Townshend. Jag gick fram till honom och bad om ett minne, så han rev av den och gav den till mig. Inte var det så märkligt på den tiden, säger Grüne.

 • Samhällsvetaren Karin Palmén älskar att fira första maj i Kajsaniemi, medan kulturproducenten Calle Lindgren i år smög iväg från kindpusskalaset då studentorkestern humpsvakar gjorde sorti. Ted urho leder ordet.

 • I yrkesskolorna finns det endast en obligatorisk kurs i samhällskunskap och också de valbara kurserna är väldigt få, och det här till ett jämlikhetsproblem, eftersom gymnasierna i regel erbjuder mångdubbelt med kurser i samhällskunskap. Det säger Peter Ammondt, lärare i samhällskunskap vid Prakticum. Nyhetsskolan, represneterad av Saga Strandén och Emmy Wikström från Tölö gymnasium samt Aino Asklöf från Kyrkslätt högstadieskola, åkte till Prakticum för att tala med studerande. projektet leddes av Kristian Svensson, och Ted Urho presenterade det i Yle Vegas morgonprogram i huvudstadsregionen.

 • - Det känns obehagligt för egen del och för många andras del. Jag har många vänner och bekanta som har hört av sig. En frågade om vi ska föda i Kajana, säger Karin Palmén som har beräknat datum i juli. Palmén är också aktiv inom lokapolitiken i Helsingfors och hon representerar SFP. Marianne Sundholm ringde upp henne.

 • Nyårsafton 1980. Snön glimmar vit på marken, himlen sprakar av färg från fyrverkerier. Vi står på en innergård i östra Helsingfors, omgiven av höghus. Johan Ekroth är sex år gammal, och blir bjuden på sprit av de äldre killarna för första gången. Här börjar en sprial som skulle ta slut först 34 år senare. Redaktör Karin Filén.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä