Kopiointi kielletty

Jakso 1: Eräänä aamuna poliisit olivat ovella!

  • 19 min
  • toistaiseksi

Poliisi takavarikoi yhdeksänvuotiaan tytön tietokoneen. Ensimmäisessä tekijänoikeussodassa kuolee kolmisen tuhatta ihmistä. Beethoven varastaa musiikkia Mozartilta ja Michael Jackson ostaa Paul McCartneyn sävellykset. Sarjan ensimmäisessä jaksossa pohditaan myös, miksi tekijänoikeus ei ole kaikkialla sama. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lähetykset

  • to 11.5.2017 17.34 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Maailman kuuluisin kauhuelokuva on tarjolla kaikille ilmaiseksi. Bachin, Beethovenin ja Mozartin sävellykset sekä Minna Canthin, Aleksis Kiven ja Juhani Ahon teokset ovat vapaita tekijänoikeuksista. Kaikki Internetissä liikkuva materiaali ei olekaan laitonta! Sarjan neljännessä jaksossa selviää myös, mitä ovat Public Domain ja Creative Commons. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Syntymäpäivillä pelästytään aivan toden teolla. Mitä tulikaan laulettua? Koululaisten diskoiltaa uhkaa korvausriita. Keitä ovatkaan pitkä ja lyhyt mies? Entä ne pulleakuonoiset ja lyhythäntäiset olennot? Sarjan kolmannessa osassa katsahdetaan erään tutun onnittelulaulun historiaan ja pohditaan mikä onkaan teos. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • John Fogertya syytetään oman musiikkinsa kopioimisesta. Led Zeppelin varastaa melodiansa, mutta keneltä? Onko Da Vinci -koodi lainattu vai varastettu? Finnair joutui maalaamaan kopioidun Marimekko-kuosin pois lentokoneestaan. Sarjan toisessa osassa selviää myös, mikä on plagiaatintunnistusjärjestelmä, jota käytetään muun muassa pro graduja tutkittaessa. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Poliisi takavarikoi yhdeksänvuotiaan tytön tietokoneen. Ensimmäisessä tekijänoikeussodassa kuolee kolmisen tuhatta ihmistä. Beethoven varastaa musiikkia Mozartilta ja Michael Jackson ostaa Paul McCartneyn sävellykset. Sarjan ensimmäisessä jaksossa pohditaan myös, miksi tekijänoikeus ei ole kaikkialla sama. Toimittajana Jukka Mikkola.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä