Kuusi kuvaa

Psykologi Aku Koppakkalan elämä on täynnä yllättäviä käänteitä

 • 43 min
 • toistaiseksi

Psykologi Aku Kopakkalan kuvissa on runsaasti hymyileviä ihmisiä. Monialainen tiedemies, huikean sosiaalinen ja humoristinen psykologi sanoo, ettei hänellä ole mitään salaisuuksia. Hän kertoo avoimesti lapsuudestaan, työstään, harrastuksistaan sekä perheestään.

Aku Kopakkalan elämässä on ollut uneliaita ja vikkeliä kausia. Uneliaaksi kaudeksi hän nimittää perhekeskeistä ja ekologista elämäänsä lomakeskusyrittäjänä Karjalohjan maalaisidyllissä, kun lapset olivat pieniä. Yrittäjän elämää seurasi vikkelä kausi, kun perhe muutti Espooseen ja Kopakkala aloitti työpsykologina ja psykoterapian palveluiden johtajana Mehiläisessä.

Mehiläinen sanoi Kopakkalan irti kesäkuussa 2014, kun tämä oli YLE TV1:n MOT-ohjelmassa viitannut siihen, että monet yleisesti käytössä olevat masennuslääkkeet saattavat olla syynä masennuksen kroonistumiseen.

- Irtisanominen oli hämmentävää, mutta siitä seurasi myös hyvää, vaikka tapahtumat olivat hyvin raadollisia, Kopakkala muistelee.  Irtisanomisen jälkeen hän kirjoitti vuonna 2015 kirjan ”Masennus, suuri serotiininhuijaus”, jossa hän perustelee väitteitään.  Näkemyksiään hän perustelee myös Kuusi kuvaa -ohjelmassa.

- Potkut tekevät ihmiselle hyvää, sillä sitä havahtuu elämäänsä uudestaan. Se ravistelee miettimään uusia mahdollisuuksia, vaikka irtisanominen on aina isku.

Nuorena Aku Kopakkala oli arka, neuroottinen ja hiljainen opiskelija. - En ollut koskaan kuvitellut puhuvani julkisesti, mutta tulin yllättäen valituksi Helsingin ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajaksi ja pidin yliopiston avajaisissa ensimmäisen puheeni, josta en muista mitään. Se oli käänteentekevä juttu, sillä sen jälkeen aloin puhua julkisesti, Kopakkala analysoi.

Hän osallistui vaihtoehtoliikkeisiin, mm. Koijärven toimintaan, politiikkaan vihreissä ja opiskeli filosofiaa. - Nuorena opiskelijana tutustuin vihreässä puolueessa Marja-Leenaan, josta tuli vaimoni, hän kertoo.

Vaimon taustoihin liittyy myös kiinnostava yksityiskohta. Leevi and the Leavingsin laulu "Mitä kuuluu Marja-Leena" on tehty hänestä. Lauluntekijä Gösta Sundqvist liikkui samoissa Etelä-Espoon yhteiskoulun piireissä kuin Marja-Leena ja Aku, ja sanoitti kappaleen ystävästään Marja-Leenasta, joka Aku Kopakkalan arvion mukaan oli koulun kaunein tyttö jo tuohon aikaan.  Ujo ja hiljainen Aku ei edes haaveillut hänestä.

Nykyään psykologi Aku Kopakkala pitää omaa vastaanottoa Helsingissä, kirjoittaa ja luennoi ja harrastaa vahvasti ultrapitkien matkojen juoksemista.  Vuonna 2013 hän juoksi kuuden vuorokauden juoksun Suomen ennätyksen. Matkaa kertyi kuudessa vuorokaudessa 633 kilometriä.

–Symbolisesti kisassa juostaan ympyrää kuten usein elämässä. Juoksun aikana kerromme toisillemme mm. elämäntarinoita, hän kuvailee tapahtumaa.

Aku Kopakkalan kuuteen kuvaan tutustuttaa toimittaja Rita Trötschkes.

Lähetykset

 • la 20.5.2017 8.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ilo ja nauru ovat Noora Västisen elämän kantavia elementtejä. Luustonhaurauden vuoksi pyörätuolissa koko elämänsä istunut Västinen on 29-vuotiaana ehtinyt opiskella jo viiteen eri ammattiin. Parhaiten hänet tunnetaan naurujoogaohjaajana. Lisäksi häneltä on ilmestynyt kaksi lastenkirjaa. Vahvan luonteensa ja sairautensa lisäksi Västistä on puskenut tekemään hänen saamansa kasvatus. Toimittaja on Sandra Järvenpää.

 • Leena Taavitsainen-Petäjä tunnetaan ansioikkaista italialaisen kirjallisuuden romaanisuomennnoksistaan, joihin kuuluu nimekkäitä kirjailijoita kuten Domenico Starnone, Claudio Magris, Umberto Eco, Roberto Saviano ja Irene Cao. Hän on myös tunnettu, korkean tason tulkki, jonka kirjallisuuden ystävät tuntevat monista alan tapahtumista ja yleisötilaisuuksista, sekä pitkäaikainen italian kielen opettaja. Työssä, jossa kielitaito, kommunikaatio ja toisen ihmisen kohtaaminen ovat keskeisellä sijalla, vaaditaan tietoa, tutkijan otetta ja tuntosarvia. Italian ja Suomen kulttuurit ovat Leena Taavitsainen-Petäjän elämässä toisiaan täydentäviä ääripäitä. Toimittaja on Sini Sovijärvi

 • Meikkitaitelija Piia Hiltunen inspiroitui luonnosta kotiseudullaan Mikkelissä jo lapsena ja Lapin erämaareissuilla. Nykyisin hän on tuttu näky kansainvälisillä muotiviikoilla niin Pariisissa, Milanossa kuin Lontoossakin. Myös televisiosta tuttu nainen on työskennellyt kansainvälisten brändien johtavana meikkitaiteilijana ja tänä päivänä hän meikkaa muun muassa Jenni Vartiaista, Chisua ja Anna Puuta. Ujosta persoonastaan huolimatta hänen tyylinsä meikata on rohkea, tunnistettava ja hänelle se on keino purkaa omaa, päänsisäistä maailmaa. Toimittajana Teresia Jokinen.

 • Spekulatiivista fiktiota kirjoittava kirjailija Anne Leinonen ei pelkää yöllä metsässä juoksemista. Hän rakastaa outoja aiheita ja kirjoittaa kummista tapahtumista. Kirjanoitana maailman suurimmassa science fiction tapahtuma Worldconissa esiintynyt Leinonen haluaa omassa arjessaan inspiroida ja tukea aloittelevia kumman-kirjoittajia. Toimittaja Lisa Enckell tapasi kirjailijan hänen kotonaan Ristiinassa.

 • Tutkipa kulttuuriantropologi Taina Kinnunen kauneuskirurgiaa tai kehonrakentajia, laittaa hän aina myös itsensä likoon. Tutkimuskohteena Kinnusella on tällä hetkellä ruumiillisuus työelämässä. Työ ei usein enää ole fyysistä, mutta kehoon kohdistuu silti työmarkkinoilla vaatimuksia. Kulttuuriantropologi ihmettelee ja tutkii ihmisiä työkseen, mutta Taina haluaa välillä karata muita pakoon toiselle puolelle maailmaa tai yksin luontoon. Kinnunen on sanonut puoliksi tosissaan, että ihmisten sijaan hän pitää enemmän eläimistä ja luonnosta. Onnellisimmat hetket hän on viettänyt hiihtoretkillä tunturissa, yksin. Arjestaan hän nauttii nyt syrjäisessä omakotitalossa vinttikoirien kanssa Joensuussa. Siellä hänet tapasi elämän kuuden kuvan ääressä kevättalvella 2018 toimittaja Leena Pihkala.

 • Eeva Lennon toimi vuosikymmeniä Yleisradion kirjeenvaihtajana Lontoossa. Toimittajan lukuisat niin kulttuuria kuin politiikkaa käsittelevät raportit Britannian saarilta ovat sivistäneet useampia sukupolvia. Nyt tämä utelias feministi raottaa yksityiselämänsä verhoa tuoreessa elämänkerrassaan. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Eeva Lennonin Suomessa.

 • Kuvataiteilija Teo Annanollia on aina kiinnostanut vanhojen taiteilijoiden, kuten Michelangelon ja Rembrandtin kuvaamisen tapa. Heidän kaltainen analyyttinen ote ja hidas tekeminen ovat sopineet Kokkolan Ykspihlajassa kasvaneelle ja maailmaa kiertävälle Tero Annanollille. Toimittaja Lisa Enckell tapasi kuvataiteilijan ja taidepedagogin työhuoneella Helsingissä.

 • Suomenruotsalaisen, kosmopoliitin, kirjailijan ja journalistin, Tuva Korsströmin uran ydin on tukeva kielitaito, joka on saattanut hänet suoraan kontaktiin kansainvälisten kulttuuripersoonien kanssa. Hän on toiminut pitkään kirjallisuustoimittajana Hufvudstadsbladetissa ja yksi hänen suurtyönsä on mittava suomenruotsalaisen kirjallisuuden esittely 1960-luvulta vuoteen 2013. Hänet muistetaan myös Ylen kieliohjelmien pitkäaikaisena toimittajana ja kehittäjänä. Hän inspiroituu saaristoissa Euroopan äärilaidoilla. Taiteilijaisä Torsten Korsströmin suvun muistorikas kotiseutu Korppoo tarjoaa kesäparatiisin. Legendaarinen Kreeta on usein ollut kohteena yhteisille matkoille Kyra-sisaren ja lastenlasten kanssa. Tuva Korsströmin kansainvälisten kontaktien perusteella käydyt keskustelut on julkaistu sekä Hufvudstadsbladetin lukuisissa artikkeleissa, että hänen pohdiskelevissa esseekirjoissaan. Ohjelman on toimittanut Sini Sovijärvi.

 • Teatteritekijänä Katriina Honkanen uskoo teatterin voimaan. Hän toivoo että teatteri menisi avoimempaan yhteiskunnalliseen ja yhteisöllisen suuntaan ja saisi vahvemman roolin niin ihmisten arjessa kuin yhteiskunnassa, Muusikkona on haluaa tehdä lauluja naisista ja heidän vahvoista tarinoistaan. Niin musiikki kuin teatteri voivat muuttaa maailmaa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Katriina Honkasen Mikkelissä.

 • Sanoittaja, säveltäjä ja kehotaiteilija Sirkka-Liisa Krapinoja-Sassilla on unelma että kaikenlaiset ja näköiset ihmiset saisivat kokea tulevansa hyväksytyiksi. Kahdeksankymmentä vuotta täyttävä taiteilija on vahvasti nykypäivässä kiinni. Kolmas syöpä ei häiritse arkea, vaikka se onkin tikittävä aikapommi taiteilijan kehossa. Kehollisuus, tai oikeastaan ruumiillisuus, niin kuin Sirkka-Liisa Krapinoja-Sass haluaa asian nimetä, astui hänen mukaansa taiteen foorumille 1990-luvulla. Toimittaja Lisa Enckell tapasi taiteilijan hänen kotonaan.

 • Kun tutkija Tuula Juvonen ymmärsi olevansa lesbo, hän kertoi sen kaikille, jotka vain suostuivat kuuntelemaan - ja niillekin, jotka eivät. Sukupuolentutkimus ja homohistorian dokumentointi ovat hänen tutkimuskohteitaan ja Tampereen lisäksi hän työskentelee Turun yliopistossa ja on opettanut myös Jyväskylässä ja Helsingissä. Tuula Juvonen on asunut vuosia myös ulkomailla, mutta lopulta palannut aina Tampereelle takaisin. Toimittaja Leena Pihkala.

 • Turun yliopiston professori emerita Kaisa Häkkinen tunnetaan etenkin suomen ja sen sukukielten tutkijana. Kympin tytöstä kasvoi määrätietoinen tutkija, joka uransa varrella on saanut monia palkintoja ja tunnustuksia. Häkkinen on uransa aikana nähnyt tutkijan työn muutoksen, jota nykyisin leimaa kiire ja jatkuva arviointi. Eläkkeellä saa onneksi tehdä mitä huvittaa. Toimittajana Aino Saarenmaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä