Kuusi kuvaa

Psykologi Aku Koppakkalan elämä on täynnä yllättäviä käänteitä

 • 43 min
 • toistaiseksi

Psykologi Aku Kopakkalan kuvissa on runsaasti hymyileviä ihmisiä. Monialainen tiedemies, huikean sosiaalinen ja humoristinen psykologi sanoo, ettei hänellä ole mitään salaisuuksia. Hän kertoo avoimesti lapsuudestaan, työstään, harrastuksistaan sekä perheestään.

Aku Kopakkalan elämässä on ollut uneliaita ja vikkeliä kausia. Uneliaaksi kaudeksi hän nimittää perhekeskeistä ja ekologista elämäänsä lomakeskusyrittäjänä Karjalohjan maalaisidyllissä, kun lapset olivat pieniä. Yrittäjän elämää seurasi vikkelä kausi, kun perhe muutti Espooseen ja Kopakkala aloitti työpsykologina ja psykoterapian palveluiden johtajana Mehiläisessä.

Mehiläinen sanoi Kopakkalan irti kesäkuussa 2014, kun tämä oli YLE TV1:n MOT-ohjelmassa viitannut siihen, että monet yleisesti käytössä olevat masennuslääkkeet saattavat olla syynä masennuksen kroonistumiseen.

- Irtisanominen oli hämmentävää, mutta siitä seurasi myös hyvää, vaikka tapahtumat olivat hyvin raadollisia, Kopakkala muistelee.  Irtisanomisen jälkeen hän kirjoitti vuonna 2015 kirjan ”Masennus, suuri serotiininhuijaus”, jossa hän perustelee väitteitään.  Näkemyksiään hän perustelee myös Kuusi kuvaa -ohjelmassa.

- Potkut tekevät ihmiselle hyvää, sillä sitä havahtuu elämäänsä uudestaan. Se ravistelee miettimään uusia mahdollisuuksia, vaikka irtisanominen on aina isku.

Nuorena Aku Kopakkala oli arka, neuroottinen ja hiljainen opiskelija. - En ollut koskaan kuvitellut puhuvani julkisesti, mutta tulin yllättäen valituksi Helsingin ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajaksi ja pidin yliopiston avajaisissa ensimmäisen puheeni, josta en muista mitään. Se oli käänteentekevä juttu, sillä sen jälkeen aloin puhua julkisesti, Kopakkala analysoi.

Hän osallistui vaihtoehtoliikkeisiin, mm. Koijärven toimintaan, politiikkaan vihreissä ja opiskeli filosofiaa. - Nuorena opiskelijana tutustuin vihreässä puolueessa Marja-Leenaan, josta tuli vaimoni, hän kertoo.

Vaimon taustoihin liittyy myös kiinnostava yksityiskohta. Leevi and the Leavingsin laulu "Mitä kuuluu Marja-Leena" on tehty hänestä. Lauluntekijä Gösta Sundqvist liikkui samoissa Etelä-Espoon yhteiskoulun piireissä kuin Marja-Leena ja Aku, ja sanoitti kappaleen ystävästään Marja-Leenasta, joka Aku Kopakkalan arvion mukaan oli koulun kaunein tyttö jo tuohon aikaan.  Ujo ja hiljainen Aku ei edes haaveillut hänestä.

Nykyään psykologi Aku Kopakkala pitää omaa vastaanottoa Helsingissä, kirjoittaa ja luennoi ja harrastaa vahvasti ultrapitkien matkojen juoksemista.  Vuonna 2013 hän juoksi kuuden vuorokauden juoksun Suomen ennätyksen. Matkaa kertyi kuudessa vuorokaudessa 633 kilometriä.

–Symbolisesti kisassa juostaan ympyrää kuten usein elämässä. Juoksun aikana kerromme toisillemme mm. elämäntarinoita, hän kuvailee tapahtumaa.

Aku Kopakkalan kuuteen kuvaan tutustuttaa toimittaja Rita Trötschkes.

Lähetykset

 • la 20.5.2017 8.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Keittiömestari Heikki Nikula ei ollut lapsena ruoan perään. Kalastajaukki sai pojan maistamaan kuitenkin suolakalaa – muuten ei ollut asiaa verkoille. Krantusta pojasta kasvoi innokas kalastaja, matkailuyrittäjä ja keittiömestari, joka tuo paikalliset raaka-aineet keskiöön ravintola Aanarissa Inarissa. Saamelaisesta perinteestä ammentava moderni ruoka on nostanut Aanaarin toistuvasti Suomen parhaimpien ravintoloiden listauksiin. Muusikoksikin kouluttautuneen Nikulan mukaan työ on parhaimmillaan kuin bändisoittamista, jossa sijaa jää myös improvisaatiolle. Anna Nevalainen tapasi Heikki Nikulan ravintolasalin puolella Inarissa.

 • Politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta asui lapsuutensa kodissa, jossa arvostettiin tietoa ja lukemista. Johanna oppi jo lapsena ajattelemaan, että hänestä voi tulla mitä vain ja että koko maailma on hänelle avoin. Sieltä hän sai myös kipinän opiskella useita kieliä. Ja niin hänestä on tullut väitellyt tohtori, joka on kolunnut varsinkin Eurooppaa monesta suunnasta. Maisteriksi hän valmistui Lontoosta ja Istanbul on ollut hänelle tärkeä kaupunki. Sari Valto tapasi Johanna Vuorelman hänen elämänsä kuvien äärellä.

 • Korusuunnittelija Tytti Bräysy ikuistaa Lapin luontoa koruihin ja valokuviin. Inariin asettuneen oululaisen päivät kuluvat sotkuisissa merkeissä työpajalla tai kuvausretkillä karun kauniissa maisemissa. Polku mainosalalta korusuunnittelijaksi on vaatinut tilaisuuksiin tarttumista ja sattumiin luottamista. Paljosta käy kiittäminen myös pientä korpiorvokkia. Tytti Bräysyn tapasi Inarissa toimittaja Anna Nevalainen.

 • Opettaja ja kirjoittaja Arno Kotron elämässä on ollut hurjia käänteitä. Vastavalmistuneesta, lähes syrjäytyneestä humanistista tuli 2000-luvun alussa hetkessä koko kansan tuntema esikoiskirjailija, jota kutsuttiin vierailemaan televisioon, radioon ja erilaisiin kissanristiäisiin niin tiheään, että taksin ovet paukkuivat ja kioskilta haettu jäätelötuuttikin alkoi näyttää mikrofonilta, jolle hän tilitti elämäänsä. Lopulta boheemi ja viinanhöyryinen taiteilijaelämä sai jäädä, kun mies havahtui elämänsä holtittomuuteen, raitistui ja löysi rakkauden. Nyt on kirjailijan urakin telakalla ja Kotro viettää keskiluokkaista perhe-elämää ja nauttii siitä. Hän toimii filosofian, psykologian ja elämänkatsomustiedon opettajana. Toimittaja Eelis Bjurström tapasi Kotron tämän työpaikalla Herttoniemen yhteiskoulussa Helsingissä.

 • Kirjailija Eve Hietamies tunnetaan erityisesti Yösyöttö-trilogiastaan, joka kertoo yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämästä. Uusikin kirja on tekeillä. Even kirjailijatarina on tarina sinnikkyydestä: Koulu meni penkin alle, mutta kotona oli kirjoituskone, jota Eve takoi teini-iästä lähtien. Ensimmäistä romaaniaan hän kirjoitti viisi vuotta, kun kuuluisan sukunimen takia kustantamo piti julkaisukynnystä tavallista korkeammalla. Ohjelman on toimittanut Sari Valto.

 • Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa pitkän uran tehnyt Jukka Petäjä on haastatellut lähes kaikkia aikamme huomattavia kirjailijoita. Petäjä tunnetaan erityisesti kirjallisuuskriitikkona, mutta myös montaa muuta taiteenalaa tutkivana toimittajana ja esseistinä. Mielenkiinnon kohteet liikkuvat kaikkialla Euroopan ja Amerikan kansainvälisissä tuulissa. Tohtorinväitöskirjansa hän teki v. 2010 kanadalais-yhdysvaltalaisen kirjailijan Saul Bellow’n romaanista Herzog. Hän kertoo olevansa vahvaa helsinkiläsissukua - jo viidennessä polvessa ja suuri Italian kulttuurin tuntija ja matkailee siellä säännöllisesti. Toimittaja on Sini Sovijärvi.

 • Kulttuurityöntekijä Anna Lumikivi halusi pienenä rokkitähdeksi ja merimieheksi. Musiikkihaaveet toteutuivat aikuisiällä koltansaamen kautta. Kielen takaisinottoon rohkaisi kotikylässä yllättänyt Amorin osuma. Nyt Lumikivi opettelee ja elvyttää uhanalaisen koltansaamen katoavia murteita musiikin avulla. Pioneerityötä tekevän muusikon sielu lepää suvun lohiapajilla, Jäämeren rannalla. Toimittaja Anna Nevalainen tapasi Anna Lumikiven Keväjärven kylässä Inarissa.

 • Kirsimaria E. Törönen on saanut kuvataiteilija monta kertaa kokea, miten tie nousee pystyyn, mutta jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla hän aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kirsimaria E. Törösen hänen työhuoneellaan Studio Wäkevässä Mikkelissä.

 • Valotaiteilija Kari Kola valaisee poikkeuksellisia paikkoja ympäri maailmaa. Suunnitelma yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin yhden päivän valotaideteokseen odottaa toteutustaan ja suunnitelmat Grönlannin jäätikön valaisusta etenevät. Huiman rohkeana ja ennakkoluulottomana joensuulainen valotaiteilija luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kari Kolan Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botaniassa.

 • Professori ja pappismunkki Serafim Seppälä opettaa, tutkii ja kirjoittaa kirjoja. Hän hallitsee arabiaa, hepreaa, arameaa sekä syyriaa, joita jokaista kirjoitetaan omalla aakkostollaan. Armenia ja armenialaiset ovat lähellä hänen sydäntään. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Serafim Seppälän työhuoneellaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

 • Joulussa tärkeintä kansanmuusikko ja Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasiselle on olla yhdessä rakkaittensa kanssa. Tänä vuonna hän rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Sari Kaasisen Joensuun Taitokorttelin punaisessa salongissa.

 • Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhlaa, kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi taiteilijan hänen kotonaan Helsingin Käpylässä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä