Kuusi kuvaa

Psykologi Aku Koppakkalan elämä on täynnä yllättäviä käänteitä

 • 43 min
 • toistaiseksi

Psykologi Aku Kopakkalan kuvissa on runsaasti hymyileviä ihmisiä. Monialainen tiedemies, huikean sosiaalinen ja humoristinen psykologi sanoo, ettei hänellä ole mitään salaisuuksia. Hän kertoo avoimesti lapsuudestaan, työstään, harrastuksistaan sekä perheestään.

Aku Kopakkalan elämässä on ollut uneliaita ja vikkeliä kausia. Uneliaaksi kaudeksi hän nimittää perhekeskeistä ja ekologista elämäänsä lomakeskusyrittäjänä Karjalohjan maalaisidyllissä, kun lapset olivat pieniä. Yrittäjän elämää seurasi vikkelä kausi, kun perhe muutti Espooseen ja Kopakkala aloitti työpsykologina ja psykoterapian palveluiden johtajana Mehiläisessä.

Mehiläinen sanoi Kopakkalan irti kesäkuussa 2014, kun tämä oli YLE TV1:n MOT-ohjelmassa viitannut siihen, että monet yleisesti käytössä olevat masennuslääkkeet saattavat olla syynä masennuksen kroonistumiseen.

- Irtisanominen oli hämmentävää, mutta siitä seurasi myös hyvää, vaikka tapahtumat olivat hyvin raadollisia, Kopakkala muistelee.  Irtisanomisen jälkeen hän kirjoitti vuonna 2015 kirjan ”Masennus, suuri serotiininhuijaus”, jossa hän perustelee väitteitään.  Näkemyksiään hän perustelee myös Kuusi kuvaa -ohjelmassa.

- Potkut tekevät ihmiselle hyvää, sillä sitä havahtuu elämäänsä uudestaan. Se ravistelee miettimään uusia mahdollisuuksia, vaikka irtisanominen on aina isku.

Nuorena Aku Kopakkala oli arka, neuroottinen ja hiljainen opiskelija. - En ollut koskaan kuvitellut puhuvani julkisesti, mutta tulin yllättäen valituksi Helsingin ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajaksi ja pidin yliopiston avajaisissa ensimmäisen puheeni, josta en muista mitään. Se oli käänteentekevä juttu, sillä sen jälkeen aloin puhua julkisesti, Kopakkala analysoi.

Hän osallistui vaihtoehtoliikkeisiin, mm. Koijärven toimintaan, politiikkaan vihreissä ja opiskeli filosofiaa. - Nuorena opiskelijana tutustuin vihreässä puolueessa Marja-Leenaan, josta tuli vaimoni, hän kertoo.

Vaimon taustoihin liittyy myös kiinnostava yksityiskohta. Leevi and the Leavingsin laulu "Mitä kuuluu Marja-Leena" on tehty hänestä. Lauluntekijä Gösta Sundqvist liikkui samoissa Etelä-Espoon yhteiskoulun piireissä kuin Marja-Leena ja Aku, ja sanoitti kappaleen ystävästään Marja-Leenasta, joka Aku Kopakkalan arvion mukaan oli koulun kaunein tyttö jo tuohon aikaan.  Ujo ja hiljainen Aku ei edes haaveillut hänestä.

Nykyään psykologi Aku Kopakkala pitää omaa vastaanottoa Helsingissä, kirjoittaa ja luennoi ja harrastaa vahvasti ultrapitkien matkojen juoksemista.  Vuonna 2013 hän juoksi kuuden vuorokauden juoksun Suomen ennätyksen. Matkaa kertyi kuudessa vuorokaudessa 633 kilometriä.

–Symbolisesti kisassa juostaan ympyrää kuten usein elämässä. Juoksun aikana kerromme toisillemme mm. elämäntarinoita, hän kuvailee tapahtumaa.

Aku Kopakkalan kuuteen kuvaan tutustuttaa toimittaja Rita Trötschkes.

Lähetykset

 • la 20.5.2017 8.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Outi Airola puhaltaa henkeä Kokkolan Ykspihlajan kaupunginosaan pelastamalla vanhoja rakennuksia ja pyörittämällä asukas- ja kulttuuriyhdistyksiä, joissa ovet ovat avoinna ihan kaikille. Outi Airolan valitsemien kuvien kautta kuljetaan Ykspihlajan työläis- ja satamakortteleiden värikkäisiin vaiheisiin ja puhutaan siitä, millaisia raitoja elämä on räsymattoon kutonut. Toimittajana on Leena Peltokangas.

 • Näyttelijänkään elämässä kaikki ei mene aina kuin elokuvissa. Jari Ahola oli hyvin vähällä luovuttaa unelmansa suhteen, kun pääsykoepettymykset Teatterikorkeakouluun ja Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle toistuivat keväästä toiseen. Pääsykoenöyryytykseen kyllästynyt kapinallinen päätti vielä kerran kokeilla onneaan, ja ovet Teatterikorkeakouluun avautuivat kuin avautuivatkin. Ura lopulta johdatti hänet tähdittämään ennätyksiä rikkonutta manserock-musikaalia Vuonna 85. Yleisön rakastaman Mauno Pepposen sijaan Aholan elämän tärkein rooli on kaikesta huolimatta olla hyvä isä ja aviomies. Toimittaja Eelis Bjurström tapasi Aholan Tampereen Työväen Teatterissa.

 • Orivedellä asuva monipuolinen kulttuuripersoona Esa Kallio tuntee Tuusulan Rantatien taiteilijakohteet kuin omat taskunsa. Aleksis Kivi, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt ovat Esa Kallion taidesuosikkeja. Myös Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljeessa, Kalelassa, hän on vieraillut usein. Orivedellä Esa Kallio kunnostaa vanhoja taloja, toimii puutarhurina ja tekee itsekin taidetta. Piha-aittaan hän on tehnyt isovanhempiensa tavaroista kotimuseon. Ohjelman on toimittanut Rita Trötschkes.

 • Arkkitehdin työ edellyttää kommunikointi- ja johtamiskykyä, sillä se on ennen kaikkea ryhmätyötä. Näin ajattelee pitkän uran tehnyt arkkitehti ja professori Rainer Mahlamäki. Toimittaja Lisa Enckell tapasi monia palkintoja voittaneen ja viime vuosina kansainvälisiin projekteihin keskittyneen Mahlamäen hänen toimistossaan eteläisessä Helsingissä.

 • Kun tanssija Jukka Haapalainen näki pienenä poikana tanssikohtauksen mustavalkoelokuvassa, hän ei saanut seuraavana yönä unta. Jokin oli pysyvästi muuttunut hiljaisen ja rauhallisen lapualaispojan mielessä. Tuosta unettomasta yöstä syntyi tahto ja urkeni ura, jota ihaillaan paitsi Suomessa myös ympäri maailmaa. Mutta miten tähän pisteeseen on tultu? Se on vaatinut ankaraa työtä ja tanssiuran lopettamisenkin. Toimittaja Mirva Lahtimaa tapasi Jukka Haapalaisen Jukan ja hänen vaimonsa Sirpan perustamassa tanssikoulussa Helsingissä.

 • Karismaattinen Anneli Saaristo osaa eläytyä ja mennä syvälle laulujen tulkinnassa. Ura on kestänyt tähän asti 50 vuotta, ja ääni toimii edelleen. Parhaita muistoja uran varrelta on edelleen osallistuminen Euroviisuihin ja vaikeuksien keskellä onnistuminen siellä. Toimittajana Rita Trötschkes.

 • Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.Sari Kaasisen tapasi Joensuussa toimittaja Lisa Enckell.

 • Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomaisten sinfoniaorkestereiden kanssa, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta. Toimittajana on Sari Valto.

 • Kirjailija ja kustantaja Kaari Utrio teki jo uransa alussa tärkeän oivalluksen. Suomalainen rentoutuu kirjoja lukemalla ja silloin hän haluaa historian faktoja, romantiikka ja jännitystä. Somerniemellä asuva aktiivinen kirjailija ja kustantaja ei vielä ehdi eläköityä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi kirjailijan kotonaan hänen elämänsä kuuden kuvan ääressä.

 • Eila Rooseli on yleislääkäri, joka on parantanut sairaita ja loukkaantuneita paitsi Pirkanmaalla, myös lukuisissa maailman kriisikohteissa. Niitä ovat Haitin maanjäristys 2010, Sierra Leonen koleraepidemia samana vuonna, taifuunituhot Flippiineillä 2013, maanjäristys Nepalissa 2015, viimeksi pakolaiskriisit Kreikassa 2016 ja Bangladeshissä viime vuonna. Kun lupautuu SPR:n delegaatiksi, pitää olla valmis nopeaankin lähtöön. Silloin jää lääkärintyö yksityisellä lääkäriasemalla ja alkaa nopea pakkkaus. Toimittaja Mauri Tikkamäki tapasi maailman kriisikohteissa aktiivisesti työskentelevän lääkäri Eila Rooselin kotipirtin lämmössä Kangasalla.

 • Pohjalainen on sisukas tahtoihminen, joka tietää miten asiat ovat. Niin on myös Pohjanmaalla syntynyt periksiantamaton Pekka Piri, joka toteutti suuren unelman 25 vuotta sitten. Hän ajoi yhdessä merikapteeni Matti Pullin kanssa avoveneellä Islantiin. Sittemmin hän on tehnyt matkan yhä uudelleen mielessään, muistossaan ja ajatuksissaan. Kuohuja ja käänteitä on Pekka Pirin vaiherikkaassa elämässä muitakin. Kokenut merenkulkija Pekka Piristä tuli Helsingin vuosina, kun hän rakensi Kökariin itselleen kämpän. Uloimman luodon luonnon karuus ja saaristolaiset ovat jättäneet lähtemättömän jäljen seikkailijan sielunmaisemaan. Ohjelman on toimittanut Rita Trötschkes.

 • Geriatrian professori, emeritus, Jaakko Valvanne on koko uransa puhunut vanhusten itsemääräämisoikeuden puolesta. Hänen mielestään kotihoitoa pitäisi kehittää niin hyväksi, että iäkkäät ihmiset voivat halutessaan asua loppuun asti kotona ja elää siellä oman rytminsä mukaan. Hyvän vanhuuden reseptistä liikunnalla on hänen mielestään olennaisen iso osuus.

  Alun perin Jaakko Valvanteesta ei pitänyt tulla vanhuusikään erikoistunutta lääkäriä vaan psykoanalyytikko, mutta vähitellen haaveet hiipuivat. Terveyskeskuslääkärinä Valvannetta häiritsi, ettei hän ymmärtänyt, mistä iäkkäiden oireilussa oli kyse. Kiinnostus geriatriaa kohtaan kasvoi. Lapsuuden kesät Keski-Suomessa yhdessä mumman kanssa olivat opettaneet hänelle luontaisia taitoja olla ikäihmisten seurassa. Toimittaja on Sari Valto.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä