Puheen Aamu

Puheen Aamu: Sopivatko cowboyt tämän päivän supersankareiden joukkoon?

 • 34 min
 • toistaiseksi

Lännenelokuvat eli westernit on genre, joka on elokuvahistorian alusta asti valloittanut valkokankaat. Mutta miten lehmipaimenten ja Amerikan alkuperäiskansojen seikkailut sopivat tämän päivän supersankareiden sekaan?

Lännenelokuvista keskusteltiin Puheen Aamussa, kun vieraana oli elokuvakriitikko Pertti Avola, joka on juuri julkaissut western-elokuvia käsittelevän Ruutia valkokankaalla -kirjan.

Toimittajina matti Ylönen ja Miia Krause.

Lähetykset

 • ma 20.3.2017 10.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Jussi Putkosen ja Airikka Nurmelan seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamussa puhutti brittiparlamentin EU-eroäänestys, haaveammatit, yrittäjien brexit-näkymät, sähkösavuketutkimus ja alkava F1-kausi.

  Yhdeksän jälkeen keskusteltiin vanhuuteen valmistautimisesta. Vieraina vanheneminen.fi-hankkeesta Katja Helo ja vanhuuten valmistautunut Into Kustannuksen kustanataja Jaana Airaksinen.

 • Noin viikon uutiset -tv-ohjelmasta tuttu Jukka Lindström on asunut 10 kuukautta Belgiassa ja tuo nyt Suomeen Välikysymys-stand up -shownsa, jossa hän kertoo vitsejä suomalaisesta yhteiskunnasta ja pohtii, ovatko poliitikot sittenkin koomikoita hauskempia.

  - Politiikka näyttää etäämmältä koomisemmalta. Esimerkiksi irtisanomislaissa mua huvitti se, että suomalaiset meni ihan hajalle siitä, että lapsille piti tehdä eväät kouluun - Belgissa eväät tehdään joka aamu, eikä kukaan rikas yrittäjä tule tarjoaamaan pastaa.

  Jukka Lindström kävi kertomassa kuulumisensa Puheen Aamussa. Jere Pehkonen ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Nuoremman konstaapelin ja jalkapallomaalivahti Heidi Foxellin elämä muuttui lopullisesti nuoren miehen ammuskeltua kiväärillä liikehuoneiston katolta Hyvinkäällä. Tuore kirja "Luodinkestävä" on Heidi Foxellin tarina epätodennäköisestä selviytymisestä, rankasta toipumisesta ja ihmissuhteiden vaikeudesta.

  Heidi Foxell oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, kuinka selvitä päivästä toiseen, kun kaikki mikä on ollut itsestään selvää, otetaan pois.

 • Arkisessa työssä mietimme rajoitteita, jotka estävät tekemästä asioita. Ketterässä työkulttuurissa tehdään pieniä kokeiluja ja keskitytään asiakkaalle hyvän tekemiseen. Ketterään työkulttuuriin voi tarttua kiinni miettimällä yhdessä, mitä kokeilemme tällä viikolla. Viikon lopulla käydään läpi, mitä odotimme, mitä tapahtui ja mitä opimme.

  Ylen Ketterän kiihdyttämön päällikkö Mirette Kangas on johtava ketterän yrityskulttuurin ja johtamisen asiantuntija ja muutoksentekijä Suomessa. Kankaan kokemuksen mukaan suurin este uudenlaiseen tekemiseen siirtymisessä on pelko: Uskallanko tehdä uudella lailla? Onko mulla lupa tehdä näin? Voidaanko päätöksentekoa ja johtamistapaa muuttaa?

  Mirette Kangas oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan haastateltavana.

 • Alle kouluikäinen lapsi tulee pahoinpidellyksi todennäköisemmin kotonaan kuin päiväkodissa tai pihalla. Pahoinpitelijä on usein oma äiti. Parikymppinen Henkka halusi nostaa kokemansa väkivallan julkisuuteen, jotta kukaan muu ei joutuisi ajattelemaan olevansa ainoa äitinsä pahoinpitelemä lapsi.

  Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaavan sosiaalityöntekijän Minna Remes-Sieväsen mukaan äidin käyttämä väkivalta on tyypillisesti rankaisuväkivaltaa kuten tukistamista lapsen kurissa pitämiseksi. Toinen äideille tyypillinen tapa on mitätöidä ja vähätellä lasta. Niin henkinen kuin fyysinen väkivalta on lapselle aina haitallista, vaikka lapsi saataisiin sillä hetkellä tottelemaan.

  Toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

 • Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kävi syksyllä 2017 viimeistä kertaa neuvottelupöytään nykyisessä tehtävässään. Yleisradion kuvausryhmä pääsi seuraamaan Selinin valmistautumista neuvotteluihin kulissien takana. Talvi oli pitkä ja raastava 57-vuotiaalle Selinille, sillä hän oli hädin tuskin toipunut syöpähoidoista, kun neuvottelukierros pyörähti käyntiin.

  Väsynyt Selin yrittää pitää itsensä kasassa, kun kolmen suurimman ammattiryhmän sopimusneuvottelut junnaavat paikallaan. Periksi antaminen ei kuulu hänen luonteeseensa. Selin aikoo viedä neuvottelut päätökseen, viimeisen kerran, sillä kesäkuussa 2019 hän luopuu PAMin puheenjohtajuudesta.

  - Selinin kiehtovuus löytyy hänen särmikkyydestä. Hän ei varmasti ole se helpoin ihminen elää ja työskennellä, mutta hän puhuu suoraan ja vilpittömästi, jota arvostan suuresti. Keskinäinen kemiamme toimi hyvin, toteaa Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu ohjannut ja käsikirjoittanut Simo Sipola.

  Yli 15 vuotta PAMia johtanut Selin puhuu dokumenttielokuvassa suunsa puhtaaksi työmarkkinoiden ja yhteiskunnan ilmapiiristä. Hän ei säästä maan hallitusta, työnantajia eikä omiaan, ammattiyhdistysliikettä. Poikkeuksellisen avoimessa ja suorapuheisessa elokuvassa pääsee ääneen myös Selinin lähipiiri.

  Simo Sipola oli Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraana.

 • Liikenneturvan vuonna 2015 julkaistussa kyselytutkimuksessa vastaajista kuusi kymmenestä myönsi ärsyyntyneensä liikenteessä. Useimmiten mielenkuohut haihtuvat nopeasti, jos niihin ei jää vellomaan. Mutta toisinaan niin kutsuttu liikenneraivo roihahtaa.

  Liikenneturvan selvitysten perusteella liikenneraivo ilmenee tavallisesti tööttäilynä, keskisormen heristämisenä, perässä roikkumisena ja kiilailuna.

  Tahallinen vahingonteko on Suomessa hyvin harvinainen ilmiö. Sitä vastoin melko yleistä on esimerkiksi "näpäyttäminen" täpärällä ohittamisella.

  Miten tunteita tulisi hallita auton ratissa? Puheen Aamussa aiheesta oli puhumassa liikennepsykologi Mika Hatakka.

  Jere Pehkonen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Viimeiset pari vuotta laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula on käynyt läpi eroprosessiaan pitkäaikaisesta kumppanistaan Mikko Pykäristä. Samassa myllerryksessä Iisa loi uudelleen oman nahkansa ja työsti levyn, joka kantaa nimeä Päivii, öitä.

  - Rakkaus ja luopuminen ovat pyörineet tuotannossani aina pääteemoina, mutta nyt ne avautuivat itselleni koko raadollisessa kauneudessaan isommin kuin koskaan ennen, perustuksia myöden, toteaa Iisa.

  Iisa oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, millä tavoin tekemisen tavat ja maailmankatsomus muuttuivat henkilökohtaisen kriisin aikana ja miten se kuuluu uudella albumilla.

Klipit

 • Someriippuvuudesta puhutaan koko ajan enemmän. Milloin somen käyttö muuttuu ongelmalliseksi? Entä mitkä ovat niitä ensimmäisiä merkkejä someaddiktiosta?

  Someriippuvuudesta puhuttiin Puheen Aamussa, kun puhelimen päähän saatiin addiktioihin erikoistunut A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

  - Kännykät ja tabletit ovat koko ajan läsnä arjessa ja elämässä ja se on hyväksyttyä, siksi someriippuvuus on osittain vaarallisempaa kuin päihderiippuvuus. Harva meistä voi tempaista kossupullon pöydälle työpaikalla ja todeta, että minäpä otan tästä nyt muutaman ryypyn.

  Alina Kulo ja Jenny Lehtinen haastattelevat.

 • Vaikka lasten hankkiminen on edelleen jonkinlainen normi, kaikki eivät tahdo hypätä mukaan kakkavaippakaruselliin. Lisääntyminen tai siitä kieltäytyminen on 2010-luvulla monille tietoinen valinta, johon vaikuttavat erilaiset asiat omista tulevaisuudensuunnitelmista ilmastonmuutokseen. Vapaaehtoisesti lapsettomien määrä onkin nousussa.

  Puheen Aamussa vieraana oli pariskunta. toimittajat Niku Hooli ja Anna-Sofia Nieminen, jotka elävät aikuisten perheessä ilman lapsia ja ovat kirjoittaneet aiheesta myös kirjan Aikuisten perhe.

  - Yhteiskuntamme on hyvin perhekeskeinen - puhumme paljon lapsi- ja ydinperheistä. Perhepolitiikasta tai perheasioista puhuttaessa sinkut ja kaksinelävät aikuiset jätetäänkin usein ulos. Haluamme laajentaa käsitystä perheestä puhumalla itse aikuisista perheistä.

  - Tällä hetkellä ollaan huolissaan alhaisista syntyvyysluvuista ja asiasta puhutaan kansantaloudellisena ongelmana eikä niinkään siitä lähtökohdasta, että tuettaisiin ihmisiä elämään omannäköistä elämää.

  Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Uusi odotettu ja jännitetty Muumilaakso-animaatiosarja on nyt nähtävillä Ylellä. Puheen Aamussa uusista Muumeista kävivät juttelemassa uuden sarjan luoja ja äiti Marika Makaroff sekä Niiskuneidin ääninäyttelijä Alina Tomnikov.

  Muumit ovat monille meille pyhiä - millaisten paineiden edessä oltiin, kun uutta Muumilaakso-sarjaa alettiin toteuttamaan?

  Juhani Kenttämaa ja Jarmo Laitaneva haastattelevat.

 • Tosi-tv-sarja Supernanny Suomi tuo ruutuun psykoterapeuttina ja lastensuojelun yrittäjänä pitkän uran tehneen Pia Penttalan, joka auttaa 12 suomalaisperhettä lastenkasvatuspulmissa.

  Penttalan mukaan Supernanny Suomi -sarjan tärkein anti on antaa vertaistukea pienten lasten vanhemmille.

  - Emme halunneet mukaan marginaaliperheitä vaan nimenomaan halusimme mukaan sellaisia perheitä joiden ongelmat ja probleemat ovat niitä, mitä jokapäiväisissä suomalaisissa perheissä on.

  Pia Penttala kävi puhumassa Puheen Aamussa realitysarjan tekemisestä sekä siitä, mitkä ovat suomalaisperheiden isoimmat haasteet.

  Linda Vettanen ja Veli Kauppinen haastattelevat.

 • Lemmenmanauskirja on tietoteos sinkkuilun ja deittailun suomalaisesta historiasta. Teos päivittää vanhan ajan tavat ja taiat auttamaan sopivan mielitietyn löytymisessä ja hurmaamisessa tämän päivän uusissa haasteissa.

  Kirjan kirjoittanut Tiina-Emilia Kaunisto oli Puheen Aamun vieraana kertomassa, mistä rakkautta ennen etsittiin ja millaisista entisajan lemmenloitsuista olisi hyötyä tämän päivän deittimarkkinoilla.

  Alina Kulo ja Veli Kauppinen haastattelevat.

 • Millaista on kotimaisen levy-yhtiön arki mullistuneessa musiikkimaailmassa? Laulaja Arttu Wiskarin ja hänen ystäviensä perustama Mökkitie Records on levy-yhtiö, joka etsii jatkuvasti uusia artisteja jalostaakseen heistä kiintotähtiä Suomen musiikkitaivaalle. Sarjassa päästään seuraamaan maailmaa, jossa radiohitit syntyvät.

  Unelmia ja studiohommia realitysarja seuraa Arttu Wiskarin johtaman Mökkitie Recordsin toimintaa.

  - Mökkitie Records on musiikkimaailman toistuvasti menestyvä häpeäpilkku, toteaa Wiskari.

  Arttu Wiskari ja Olli Saksa olivat Puheen Aamun vieraina kertomassa, millaista on levy-yhtiön arki, kuka on juntti ja miksi Kahvimaito-biisistä nousi kohu.

  Linda Vettanen haastattelee.

 • Venezuelan tilanne on tällä hetkellä erittäin tulenarka. Sadattuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään eri puolilla Venezuelaa Maduron hallintoa vastaan. BBC:n mukaan inflaatio oli viime marraskuussa yli miljoonassa prosentissa. Inflaation ennustetaan nousevan tänä vuonna kymmeneen miljoonaan prosenttiin. Miljoonat ihmiset ovat lähteneet pois maasta viime vuosien aikana.

  Ylen toimittaja ja dokumentaristi Pertti Pesonen on seurannut tiiviisti Venezuelan tapahtumia viimeisen 20 vuotta. Hän on tehnyt useita dokumentteja Venezuelen tilanteesta. Pesosen viimeisin dokumentti, Pako tuhotusta maasta, joutui sensuurin kouriin Venezuelassa.

  Pesonen vieraili Puheen Aamussa kertomassa, kuinka hän on nähnyt Venezuelan nousun ja tuhon.

  Linda Vettanen ja Veli Kauppinen haastattelevat.

 • Ihmiset ovat unohtaneet isovanhempien vaatehuoltoniksit, siksi vaatteet menevät pilalle niin helposti. Puheen Aamussa tarjoiltiin vinkkejä, miten vaattensa sa pidettyä hyvänä ja miten niiden elinkaarta voisi lisätä. Vieraina olivat erilaisia huoltovälineitä ja -palveluita vaatteille, kengille ja asusteille myyvän Arkivé Atelierin Jenna Kiuru ja Maria Manninen. Molemmat ovat opiskelleet vaatesuunnittelua ja Kiuru on ollut töissä vaatealalla 13 vuotta.

  Linda Vettanen ja Veli Kauppinen haastattelevat.

 • Suomi on historiassaan pyrkinyt sulauttamaan saamelaiset valtaväestöön. Muun muassa näitä sulauttamispolitiikan kipeitä seurauksia on tarkoitus alkaa selvittämään saamelaisten ja valtion välisessä totuus- ja sovintoprosessissa. Komission tehtävänä olisi selvittää sekä historiallinen että tämän hetkinen syrjintä saamelaisia kohtaan.

  Puheen Aamussa tästä totuus- ja sovintokomitean toiminnasta oli puhumassa Saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti.

  - Komitealla on tarvetta, sillä nuorten kokemuksien avulla voidaan havaita ylisukupolvinen trauma. Saamelaisten lähihistoriassa on paljon asioita, joita ei tiedetä. Niiden selvittäminen voisi auttaa paljon tämän päivän saamelaisia.

  Linda Vettanen ja Alina Kulo haastattelevat.

 • Suomi on metsäläinen -sarjan ohjaaja-käsikirjoittaja Juhani Seppänen arvelee, että ilman metsää Suomea tuskin edes olisi maana. Metsä on tuonut tavallisille ihmisille vaurautta. Se on ollut korvaamattoman tärkeää taloudelliselle kasvulle, se on mahdollistanut opintojen maksamisen lapsille ennen opintotukia ja -lainoja.

  Suomalaisten luonteva suhtautuminen metsään on ulkomaalaisille ihmettelyn aihe.

  Juhani Seppänen oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen haastateltavana.

 • Protect Our Winters -järjestö kannustaa talviurheilukansaa tekemään ilmastonmuutokseen vaikuttavia päätöksiä päivittäisessä elämässään sekä vaikuttamaan yhteiskunnassa laajemmin. Toinen taho, jonka agendalla on myös tarpeeksi kylmien ja lumisten talvien pelastaminen on pipolätkää promotoiva Save Pond Hockey -organisaatio, joka on saanut tukiakseen jopa tasavallan presidentti Niinistön. Luonnonjäillä pelattavan lätkän puolestapuhujat järjestävät tapahtumia ulkojäillä ja kutsuvat mukaan myös NHL-tähtiä ja haastavat urheiluseuroja ja urheilun harrastajia mukaan ilmastoystävällisempien ratkaisujen tekemiseen.

  Puheen Aamussa selvitettiin, millainen potentiaali urheilijoilla ja urheilufaneilla on ympäristönsuojelun ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen suhteen. POW-hallituksen jäsen Heidi Kalmari ja Ville Purontaus Save Pond Hockey -organisaatiosta olivat Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen vieraina.

 • Seksuaalisuuden rajoista ja niiden ylittämisestä on puhuttu viime päivinä paljon. Monet vanhemmat ovat erittäin huolissaan omista lapsistaan ja heidän nettikäyttäytymisestään.

  Puheen Aamu kutsui vieraakseen lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatoren ja kysyi häneltä, miten rajoista kannattaa puhua lapsille ja nuorille, miten turvataidot kannattaa opettaa.

  - Turvataitojen opettaminen pitää aloittaa jo ihan pienille lapsille, muistuttaa Cacciatore.

  Alle kouluikäisen turvataidot ovat neliportaiset:

  1. Nimeä jokainen ruumiinosa.

  2. Uikkarisääntö: uikkareiden alla on omat hienot paikat, joista lapsi saa itse määrätä ja joihin ei saa koskea ilman lapsen lupaa tai puhua niistä rumasti.

  3. Koskettamisen pitää tuntua hyvältä mielessä ja kehossa - toisiin kosketetaan vain luvan kanssa ja nätisti.

  4. Tärkein sääntö: Jos joku koskettaa rumasti, sano kovalla äänellä EI, lähde pois ja kerro luotettavalle aikuiselle. Rikoslain mukaan raiskausta ei ole tapahtunut, jos ei ole sanonut ei.

  Raisa Cacciatore oli Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan haastateltavana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä