Kuntakierros Keski-Suomessa

Kuntakierros Keski-Suomessa: Toivakka tahtoo lisätä kasvuvauhtia

 • 8 min
 • toistaiseksi

Toivakasta on Jyväskylään vain puolen tunnin ajomatka, mutta siitä huolimatta Toivakan väestökehitys on ollut verkkaista. Kuntaan kaivataankin uusia asukkaita ja etenkin uusia yrityksiä. Kuntalaisia huolettaa myös terveyspalvelujen säilyminen. Vanhusten palvelutalon ulkoistaminen jakaa mielipiteitä. Tenho Tornberg tavoitti kuntakierroksella muun muassa Toivakan Yrittäjien uuden puheenjohtajan Matti Tiaisen.

Lähetykset

 • ti 21.3.2017 14.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Jyväskylä on onnistunut katkaisemaan velkakierteen, ja kaupungissa vaaleihin lähdetään paremmasta tilanteesta kuin vuosiin. Puitavaa toki riittää. Lukiokoulutuksen tilanne kuohuttaa, samoin Tourulaan kaavoitettu avovankila. Tulevan valtuuston on vietävä maaliin myös sellaiset suuret rakennushankkeet kuin keskussairaala ja Kangas. Kuntakierroksella kaupungin kehitystä arvioivat niin tikkakoskelaiset ja vaajakoskelaiset kuin pitkän linjan jyväskyläläinen kunnallisvaikuttaja Veijo Koskinen. Toimittajana on Tenho Tornberg.

 • Kyyjärvellä asukkaat ovat tutkineet kevään kuntavaalien ehdokaslistoja hieman ihmetellen. Valinnanvaraa on huomattavasti vähemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa. Nyt valittavana on 24 ehdokasta, kun edelliskerralla nimiä oli 36. Se ei kuitenkaan tarkoita, että yhteiset asiat eivät kyyjärveläisiä kiinnostaisi, päin vastoin. Sadankomiten rauhanpalkinto, Amnestyn ihmisoikeuspalkinto ja Suomen Punaisen ristin edelläkävijä-palkinto kielivät paitsi myönteisestä suhtautumisesta turvapaikanhakijoihin myös yhteisöllisyydestä. Kuntakierroksella Kyyjärven henkeä avaa muun muassa Veikko Huumarkangas paikallismedia Nopola Newsista. Toimittajana on Pauliina Tolvanen.

 • Elinvoima yksi tähti, talous yksi tähti, terveys yksi tähti. Ylen Kuntatutka ei anna kovin mairittelevaa kuvaa Kivijärvestä. Ilmapiiristä kunta saa neljä tähteä, mutta muuten kunnan tulevaisuus on vähintäänkin haasteellinen. Pulaa on sekä työpaikoista että palveluista. Kuntakierroksella kunnan tulevaisuuden näkymiä arvioi muun muassa Kivijärven kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Risto Piispanen. Toimittajana on Pauliina Tolvanen.

 • Uuraisilla kasvutahti on kiihtynyt. Veturina toimivat niin Jyväskylä kuin Äänekoski. Kunta joutuu nyt satsaamaan kouluihin ja muihin lapsiperheiden palveluihin. Parhaillaan rakennetaan uutta koulua Hirvaskankaalle. Myös kaupalliset palvelut ovat parantuneet, kun kauppias Heidi Tapper-Räty avasi paikkakunnalle uuden kaupan. Tapper-Rädyn ja muiden uuraislaisten mietteitä kävi kyselemässä Tenho Tornberg.

 • Kaikilla mittareilla Muuramella menee hyvin. Kunta on tehnyt pesäeroa Jyväskylään irtautumalla JYTE:stä ja perustamalla oman terveyskeskusyhtiön. Ysitien varteen rakennetaan uusia liikekiinteistöjä, mutta samaan aikaan kunnan keskusta hiljenee. Siellä kaivattaisiin muun muassa pankkiautomaattia. Ääneen kierroksella pääsee muun muassa Paavo Lindberg, pitkän linjan kuntavaikuttaja ja entinen autokauppias. Toimittajana on Tenho Tornberg.

 • Kannonkoskella seurataan sydän syrjällään sote-keskustelua. Kuntalaiset pelkäävät, että paikkakunnalta kaikkoavat loputkin palvelut. Myös muista lähipalveluista, kuten kaupoista ja pankkiautomaatista Kannonkoskella pidetään kiinni jo ihan siitä syystä, että välimatkat ovat pitkiä, bussit kulkevat harvoin ja tiestön kunnossa on paljon parantamista. Valoa paikkakunnalle tuo leirikeskus Piispala ja toimiva koulu. Kuntakierroksella tutuksi tulevat kuntalaisten mietteet, ääneen pääsee muun muassa 70 vuotta Kannonkosken elämän menoa seurannut Kauko Rajalin. Virallisesti tämä pitkän linjan yrittäjä on eläkkeellä, mutta jos mökkiläinen tarvitsee esimerkiksi puuliiteriä tai kuoppaa, niin Kauko on kyllä paikalla. Toimittajana on Pauliina Tolvanen.

 • Karstulassa vaalien alla pakkaa hämmentää kunnanjohtaja Hilkka Hakalan ja kunnan päättäjien välillä ilmenneet ristiriidat. Katugallupissa kärhämistä ei ole tietoa, vaan karstulalaiset tuntuvat olevan varsin tyytyväisiä. Monipuolinen yrityselämä on pitänyt kuntaa pinnalla ja Karstulassa väestön väheneminen on ollut hitaampaa kuin muissa maakunnan pikkukunnissa. Kunta on jopa onnistunut houkuttelemaan muuttajia. Kuntakierroksella ääneen pääsevät Tuija Kauppinen ja Vesa Parta, jotka muuttivat Kuusamosta Karstulaan kolmisen vuotta sitten. Toimittajana on Pauliina Tolvanen.

 • Laukaassa väkiluku on ollut kasvussa, mikä työllistää kuntaa. Asukkaat vaativat viihtyvyyttä, kuten liikuntapaikkoja ja viheralueita. Työmatka-autoilijat taas toivovat leveämpää maantietä Jyväskylään. Kunnan ponnistukset eivät kuitenkaan riitä, jos puutteita on kaupallisissa palveluissa. Moitteita kuntakierroksella saavat pankkipalvelut: käteistä rahaa on vaikea saada keskustasta ja sehän harmittaa kuntalaisia. Laukaassa haastateltavana on muun muassa hoivapalveluyrittäjä Jaana Petrescu. Toimittajana on Tenho Tornberg.

 • Toivakasta on Jyväskylään vain puolen tunnin ajomatka, mutta siitä huolimatta Toivakan väestökehitys on ollut verkkaista. Kuntaan kaivataankin uusia asukkaita ja etenkin uusia yrityksiä. Kuntalaisia huolettaa myös terveyspalvelujen säilyminen. Vanhusten palvelutalon ulkoistaminen jakaa mielipiteitä. Tenho Tornberg tavoitti kuntakierroksella muun muassa Toivakan Yrittäjien uuden puheenjohtajan Matti Tiaisen.

 • Nelostie on Pihtiputaalle valtimo, joka pumppaa seudulle elinvoimaa. Tien varteen on syntynyt monipuolista yritystoimintaa ja lisää on toiveissa. Samalla tie on kuitenkin laskimo, joka vie mennessään etenkin nuoria. Vaikka väestön väheneminen on taittunut, pihtiputaalaisia harmittaa, että vain harva nuori päättää palata opintojen jälkeen. Kadulla tavatuista nuorista moni toivoi Puttaalle lisää harrastusmahdollisuuksia. Kuntakierroksella Pihtiputaan tulevaisuuden näkymiä luotaa myös Kotiseudun Sanomien päätoimittaja Heikki Jämsen. Toimittajana on Pauliina Tolvanen.

 • Kinnulassa kuntavaaliasetelmia on puitu kylän raitilla jo vuoden alusta. Ja ihmekö tuo, kinnulalaiset ovat tottuneet politikoimaan. Äänestysaktiivisuus on tässä kunnassa maan korkeimpia, viime vaaleissa peräti 84,9 prosenttia antoi äänensä. Nyt kierroksia nostaa entisen kunnanjohtajan Juha Urpilaisen asettuminen ehdolle. Urpilainen jätti kunnanjohtajan tehtävän riitaisasti kolmisen vuotta sitten ja kuntalaiset pelkäävät, että tilanne kunnassa kärjistyy jälleen.

  Mutta kaikki eivät mielipiteitään lähde kovaan ääneen laukomaan, kuntakierroksella ääneen pääsee kyläläisten lisäksi yksi Kinnulan diplomaateista, K-Market Kinuskin kauppias Janne Hänninen. Toimittajana on Pauliina Tolvanen.

 • Petäjävesi lähtee kuntavaaleihin risteyksestä. Vanha tie on päättymässä, kun kunnanjohtaja on vaihtunut, samoin iso osa virkamiehistä ja kohta päättäjätkin. Kuntalaiset ovat pääosin tyytyväisiä nykypalveluihin, mutta kaipaavat lisää elävyyttä keskustaan. Esimerkiksi uudet asuintalot kelpaisivat. Tenho Tornbergin jututettavana kuntakierroksella muun muassa hieroja Irja Viitanen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä