Pyöreä pöytä

Viisut ja Trumpin jekut

 • 29 min
 • toistaiseksi

Keskustelijoina Juha Itkonen, Taru Tujunen ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller.

Puhetta jääkiekosta Suomen huonosta euroviisumenestyksestä, Ranskan vaaleista ja Trumpin "jekuista". Tässä muutama pointti keskustelusta.

- Turpiin tulee koko ajan, kuvaa tuuraava puheenjohtaja jääkiekon MM-kisoja. Tyynelle Juhalle riittävät MM-kulta vuodelta 1995 ja HPK:n Suomen mestaruus vuodelta 2006. Myös Taru on rauhallisin mielin noloista tappioista huolimatta, mutta Olavi on suorastaan toiveikas (vaikka jää epäselväksi, mistä lajista hän puhuu) : Turhia matseja ei kannata voittaa.

Taru pohtii, pitäisikö Euroopalle sanoa euroviisuista, että pitäkää tunkkinne. Olavin mielestä Suomen edustuskappaleesta puuttui camp-henki, ja Rubenin mukaan Blackbird-esitys kuulosti "Celin Dionilta depressiossa Titanicin kannella".

Olavi kertoo muiden tavoin The Euroviisumuistonsa. Riki Sorsa esitti karsinnoissa v.1991 kappaleen Viimeinen tie, jonka sanoista nuori Olavi kuuli "luominutturan kauan mä oon". Hän kertoo, miten asian todellinen laita selvisi. Oikeasti Riki siis lauloi: luovinut turhan kauan mä oon.

Twitterissä #pyöreäpöytä

Lähetykset

 • ke 10.5.2017 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Pyöreässä pöydässä keskustelevat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Mika Pantzar. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Vuoden 2019 sanoja Guardianin mukaan ovat sadfishing ja cancelled. Pyöreä pöytä esittelee sanat flygskam, ilmastoahdistus, ilmastokriisi, kehopositiivisuus ja messelittäminen.

  Onko Venäjälle tarjolla maailmanpoiisin rooli kansainvälisen jääkaappikauden jälkeen?
  Olen kauppakeskusten ystävä, sanoo Kaarina ja ihmettelee, mistä johtuu vastenmielisyys niitä, kuten Pasilan Mall of Triplaa, kohtaan? Kuluttamisesta, on yksi vastaus.
  Onko kansainvälistymisen huuma kääntynyt? Opiskelijoiden kiinnostus kansainväliseen vaihtoon on romahtanut, turismiin suhtaudutaan kriittisesti, suomalaisyritykset lähtevät Piilaaksosta ja suomalaiset ulkomaisista yliopistoista, perustelee Mika kysymystään.

 • Pyöreässä pöydässä keskustelevat Kaarina Hazard, Ruben Stiller ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  8-vuotias tyttö avasi Nordic Business Forumin, mitä mieltä? Miksi Pyöreän pöydän jäsenet eivät ole lähteneet politiikkaan? Mikä on asiantuntijoiden ja lobbareiden rooli verosuunnittelussa ja porsaanreikien tukkimisessa? Onko Donald Trumpin kujanjuoksu sittenkin alkanut?

 • Pyöreässä pöydässä keskustelevat Juha Itkonen, Anu Koivunen ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Puheenaiheiksi nousivat Postin johtajan eron hyödyt, saamelaiskäräjien (tuntemattomat) vaalit, Kiinan valtion mainos Helsingin Sanomissa ja Antti Rinteen Pääministerin haastattelutunnilla käyttämän setämies-sanan moninainen tulkinta.

 • Pyöreässä pöydässä keskustelevat Sirkka Hämäläinen, Pekka Seppänen ja Anu Koivunen. Puhetta johtaa tuttuun tapaan Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Ovatko polittiset nimitykset vääriä? Sitran johtajan valinnassa olivat loppusuoralla poliitikko ja EU:n komissaari Jyrki Katainen sekä tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius. Menikö valintaprosessi oikein ja mitä siitä pitäisi ajatella?

  HS:n tekemän kysylyn mukaan lähes puolet suomalaisista epäilee ilmastopuheita. Suomea pidetään ilmastokysymysten mallimaana, mutta ovatko suomalaiset valmiita tinkimään omista tottumuksistaan. Miten puolueiden pitäisi toimia tässä asiassa?

  Stora Enson johtoon nimittiin nainen, ruotsalainen Annica Bresky. Onko jotain tapahtunut suuryhtiöiden tasa-arvoasioissa vai laitetaan naiset johtoon silloin, kun yrityksen kurssi on putoamassa?

 • Pyöreässä pöydässä keskustelemassa ovat Kaarina Hazard, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Valtion ensi vuoden budjetti julkaistiin juuri. Kaarina Hazardia se miellytti, vaikka pettymyksiäkin löytyi.
  Omistusasunnot eivät ehkä olekaan pomminvarmoja sijoituksia. Maija Vilkkumaa pohtii, lisääntyisikö nyt maallemuutto. Rubenin mielestä on unohdettu ihmisten juuret ja inhimilliset tunteet, jotka liittyvät johonkin paikkaan.
  Ruben Stiller on lukenut Loiri-kirjasta otteita mediassa eikä ymmärrä Jari Tervon kirjan saamaa kritiikkiä. “Miksi Loiria ei voi vain kunnioittaa?”

  Kirjasuositukset: Svetlana Aleksijevitšin Neuvostoihmisen loppu, Elena Ferranten Napoli-sarja, Katja Bargumin ja Heikki Helanterän Suuri suomalainen muurahaiskirja, René Nybergin Patriarkkoja ja oligarkkeja sekä Francis Fukuyaman Identity.

 • Pyöreässä pöydässä keskustelevat Sirkka Hämäläinen, Mika Pantzar ja Olavi Uusivirta. Puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Pääministeri Antti Rinne puuttuminen Postin tilanteeseen nähdään mikromanageerauksena ja poliittisena peliliikkeenä.

  Sirkka Hämäläinen pitää Jutta Urpilaisen tehtäväkenttää EU-komissaarina tulevaisuuden kannalta erittäin keskeisenä.

  Mika Pantzar kertoo historioitsija Teemu Keskisarjan puolustaneen perinteistä nationalismia Helsingin Sanomien haastattelussa. – Raikas tuulahdus, Pantzar sanoo.

  Lopuksi Olavi Uusivirta pyytää mielipiteitä SDP:n Sanna Marinin utopiasta lyhentää työaikaa. Niitä hän myös saa.

 • Pyöreässä pöydässä keskustelevat Anu Koivunen, Pekka Seppänen ja Taru Tujunen. Puhetta johtaa kymmenen vuoden kokemuksella Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Aluksi puhuttiin presidentti Sauli Niinistön ruokahävikkirutinasta – ja muisteltiin hänen menneitä puheitaan.

  Anu Koivunen suhtautui epäilevästi Oulun kaupungin suunnitelmaan perustaa oma media, ja hän mietti riippumattoman, kriittisen median asemaa.

  Pekka Seppänen kertoi monen ihmetelleen, kuinka katkeria ja pettyneitä hyvätuloiset ovat. Käsitys perustuu Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan tutkimukseen ”Huipputuloiset – Suomen rikkain promille" .

  Taru Tujunen halusi kuulla, miten Postin ongelmat ratkaistaan.

  Keskustelijoista Anu Koivunen on mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori. Pekka Seppänen on yrittäjä, joka toimi aiemmin mm. Talouselämä-lehden päätoimittajana. Taru Tujunen on viestintätoimiston toimitusjohtaja, joka toimi aiemmin mm. puoluesihteerinä Kokoomuksessa.

 • Syyskauden ensimmäisessä suorassa lähetyksessä keskustelivat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Ruben Stiller. Puhetta johti Pauli Aalto-Setälä.

  Kaarina Hazard etsii ratkaisua Veikkauksen moraalisen dilemmaan. Pitäisikö rahapelikonet siirtää pois paikoista, joissa ne houkuttavat vähävaraisia pelaamaan?

  Juha Itkonen etsii Keskustan sielua kulkemalla puolueen tilaisuuksissa, joissa puheenjohtajaehdokkaat kampanjoivat Sipilän “syöksyratkaisun” jälkeen. Muut ritarit yrittävät auttaa puhumalla haalistuneesta traktorista, perussuomalaisista ja alkiolaisista juurista.

  Ruben Stiller kysyy, millaisia Putin ja Trump olisivat draaman, elokuvan tai tarinan hahmoina. Hänelle itselleen tulevat mieleen portsari ja öykkäri.

 • Kooste kevään 2019 parhaista paloista. Tänä keväänä keskustelussa usein esiintyivät teemat olivat ilmastonmuutos ja vaalit. Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto Setälä ja vuoroviikoin keskustelijoina olivat Sirkka Hämäläinen, Anu Koivunen, Kaarina Hazard, Maija Vilkkumaa, Juha Itkonen, Mika Pantzar, Pekka Seppänen, Olavi Uusivirta ja Ruben Stiller.
  Twitterissä #pyöreäpöytä

  Pyöreä pöytä palaa 28. elokuuta! Suora puhe jatkuu Pauli Aalto-Setälän johdolla.

 • Kiekkokulta yhdisti melkein koko Suomen ja kirkasti vuosien myötä ryvettynyttä sankarikuvaa. Kansa kokoontui kaduille ja toreille jakamaan illuusiota yhteisestä Suomesta. Mutta missä kokoontuu eliitti, vieläkö klubit ja herraseurat ovat voimissaan?
  Kevätkauden viimeisessä livekeskustelussa Pyöreän pöydän ääressä olivat Anu Koivunen, Mika Pantzar ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pitääkö SPR tuhota? Mikä on ehdokkaiden vastuu menneisyydessä tekemiinsä rikoksiin? Ja miten puolueet sijoittuvat GAL-TAN -akselille?
  Pyöreässä pöydässä keskustelemassa olivat Kaarina Hazard, Taru Tujunen, Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Eurovaalit, Euroviisut, EU-komissaari. Pyöreässä pöydässä keskustelemassa olivat Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

Klipit

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Ruben Stiller, Olavi Uusivirta ja Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelu käytiin 7.3.2018.

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä