Kuusi kuvaa

Ari Hjelmin tie kulki lähiön pikku futarista suomalaiseksi jalkapallolegendaksi

 • 43 min
 • toistaiseksi

Ari Hjelm eli 60–70 -luvuilla huolettoman lapsuuden Tampereen Tesoman lähiössä viiden lapsen katraan nuorimpana Kaikenlaisia pihapelejä pelattiin monipuolisesti kavereiden kanssa. Hymypoika-patsaalla palkittu herkkä ja kiltti pikkupoika ei tuolloin vielä aavistanutkaan jonain päivänä valloittavansa maailmaa jalkapallon ammattilaisena ja valmentavansa kotimaassa joukkueensa useaan mestaruuteen.

Lapsuuden palloilulajien monipuolisuus sekä Arin oma vankkumaton halu ”vain pelata jalkapalloa”, siivitti miehen pikku hiljaa Ilveksen kautta Suomen A-maajoukkueeseen ja lopulta myös Saksan Bundesliigaan Stuttgartiin. Ari ”Zico” Hjelm teki mittavan uran pelaajana: Hän sai ensimmäisenä suomalaisena 100 A-maaottelua tililleen. Hän on myös Suomen jalkapallomaajoukkueen kunniakapteeni.

Zicon pelaajanura päättyi loukkaantumiseen HJK:n paidassa. Samoihin aikoihin hänen kasvattajaseuransa Ilves oli vaikeuksissa, Hjelm lähti mukaan pelastustoimiin ja parin vuoden kuluttua perustettiin uusi seura Tampere United, johon Hjelm lähti kakkosvalmentajana Harri Kampmanin oppiin. Kampman nosti TaMU:n liigaan ja vuonna 2001 Hjelmistä tuli joukkueen päävalmentaja ja loppu on kotimaista jalkapallohistoriaa. Kymmenen vuoden aikana Tampere United voitti Hjelmin johdolla kolmesti SM-kultaa, kolmesti pronssia ja sai myös poikkeuksellista kansainvälistä menestystä.

Vuodet pelaajana ja valmentajana antoivat Hjelmille paljon. Hän kehitti ominaisuuksia ja taitoja, joita hän hyödyntää tänä päivänä yrityselämässä rekrytointiyritys Adecco Finlandin Länsi-Suomen aluejohtajana.

Iloa hän ammentaa elämäänsä ihmissuhteista. Kaveriporukka ”Loivat liikkeet” pitää entisen pelimiehen vetreänä myös mieleltään. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin perhe. Ari haluaa viettää tulevaisuudessa mahdollisimman paljon aikaa poikiensa ja pojanpoikansa kanssa.

Ari ”Zico” Hjelm on tehnyt elämässään rohkeita ratkaisuja, isoja päätöksiä ja hypännyt monta kertaa tuntemattomaan. Hjelm ei kadu asioita, eikä hänellä ole tapana katsella taaksepäin. Elämän suuret muutokset johtunevat Zicolle tyypillisestä ajatuksesta: ”Joku on aina jonkun aikaa, ja sitten se päättyy”. Myös onnella on ollut hänen elämässään iso merkitys. Moni käänne on tapahtunut yllättäen tai jopa täpärästi.

Ohjelman on toimittanut Tiia Hasa

Lähetykset

 • la 27.5.2017 8.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kirsimaria E. Törönen on saanut kuvataiteilija monta kertaa kokea, miten tie nousee pystyyn, mutta jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla hän aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kirsimaria E. Törösen hänen työhuoneellaan Studio Wäkevässä Mikkelissä.

 • Valotaiteilija Kari Kola valaisee poikkeuksellisia paikkoja ympäri maailmaa. Suunnitelma yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin yhden päivän valotaideteokseen odottaa toteutustaan ja suunnitelmat Grönlannin jäätikön valaisusta etenevät. Huiman rohkeana ja ennakkoluulottomana joensuulainen valotaiteilija luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kari Kolan Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botaniassa.

 • Professori ja pappismunkki Serafim Seppälä opettaa, tutkii ja kirjoittaa kirjoja. Hän hallitsee arabiaa, hepreaa, arameaa sekä syyriaa, joita jokaista kirjoitetaan omalla aakkostollaan. Armenia ja armenialaiset ovat lähellä hänen sydäntään. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Serafim Seppälän työhuoneellaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

 • Joulussa tärkeintä kansanmuusikko ja Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasiselle on olla yhdessä rakkaittensa kanssa. Tänä vuonna hän rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Sari Kaasisen Joensuun Taitokorttelin punaisessa salongissa.

 • Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhlaa, kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi taiteilijan hänen kotonaan Helsingin Käpylässä.

 • Muotisuunnittelija ja matkatoimittaja Jaakko Selin rakastaa muodin monimuotoisuutta. Kuudenkympin kynnyksellä hän nauttii tyylien moninaisuudesta ja pukeutumisen vapaudesta. Kuolema on vienyt viime vuosina Jaakko Selinin elämästä monia läheisiä, mutta rakkaus kantaa.
  Toimittaja Lisa Enckell tapasi Selinin Helsingissä.

 • Ilo ja nauru ovat Noora Västisen elämän kantavia elementtejä. Luustonhaurauden vuoksi pyörätuolissa koko elämänsä istunut Västinen on 29-vuotiaana ehtinyt opiskella jo viiteen eri ammattiin. Parhaiten hänet tunnetaan naurujoogaohjaajana. Lisäksi häneltä on ilmestynyt kaksi lastenkirjaa. Vahvan luonteensa ja sairautensa lisäksi Västistä on puskenut tekemään hänen saamansa kasvatus. Toimittaja on Sandra Järvenpää.

 • Leena Taavitsainen-Petäjä tunnetaan ansioikkaista italialaisen kirjallisuuden romaanisuomennnoksistaan, joihin kuuluu nimekkäitä kirjailijoita kuten Domenico Starnone, Claudio Magris, Umberto Eco, Roberto Saviano ja Irene Cao. Hän on myös tunnettu, korkean tason tulkki, jonka kirjallisuuden ystävät tuntevat monista alan tapahtumista ja yleisötilaisuuksista, sekä pitkäaikainen italian kielen opettaja. Työssä, jossa kielitaito, kommunikaatio ja toisen ihmisen kohtaaminen ovat keskeisellä sijalla, vaaditaan tietoa, tutkijan otetta ja tuntosarvia. Italian ja Suomen kulttuurit ovat Leena Taavitsainen-Petäjän elämässä toisiaan täydentäviä ääripäitä. Toimittaja on Sini Sovijärvi

 • Meikkitaitelija Piia Hiltunen inspiroitui luonnosta kotiseudullaan Mikkelissä jo lapsena ja Lapin erämaareissuilla. Nykyisin hän on tuttu näky kansainvälisillä muotiviikoilla niin Pariisissa, Milanossa kuin Lontoossakin. Myös televisiosta tuttu nainen on työskennellyt kansainvälisten brändien johtavana meikkitaiteilijana ja tänä päivänä hän meikkaa muun muassa Jenni Vartiaista, Chisua ja Anna Puuta. Ujosta persoonastaan huolimatta hänen tyylinsä meikata on rohkea, tunnistettava ja hänelle se on keino purkaa omaa, päänsisäistä maailmaa. Toimittajana Teresia Jokinen.

 • Spekulatiivista fiktiota kirjoittava kirjailija Anne Leinonen ei pelkää yöllä metsässä juoksemista. Hän rakastaa outoja aiheita ja kirjoittaa kummista tapahtumista. Kirjanoitana maailman suurimmassa science fiction tapahtuma Worldconissa esiintynyt Leinonen haluaa omassa arjessaan inspiroida ja tukea aloittelevia kumman-kirjoittajia. Toimittaja Lisa Enckell tapasi kirjailijan hänen kotonaan Ristiinassa.

 • Tutkipa kulttuuriantropologi Taina Kinnunen kauneuskirurgiaa tai kehonrakentajia, laittaa hän aina myös itsensä likoon. Tutkimuskohteena Kinnusella on tällä hetkellä ruumiillisuus työelämässä. Työ ei usein enää ole fyysistä, mutta kehoon kohdistuu silti työmarkkinoilla vaatimuksia. Kulttuuriantropologi ihmettelee ja tutkii ihmisiä työkseen, mutta Taina haluaa välillä karata muita pakoon toiselle puolelle maailmaa tai yksin luontoon. Kinnunen on sanonut puoliksi tosissaan, että ihmisten sijaan hän pitää enemmän eläimistä ja luonnosta. Onnellisimmat hetket hän on viettänyt hiihtoretkillä tunturissa, yksin. Arjestaan hän nauttii nyt syrjäisessä omakotitalossa vinttikoirien kanssa Joensuussa. Siellä hänet tapasi elämän kuuden kuvan ääressä kevättalvella 2018 toimittaja Leena Pihkala.

 • Eeva Lennon toimi vuosikymmeniä Yleisradion kirjeenvaihtajana Lontoossa. Toimittajan lukuisat niin kulttuuria kuin politiikkaa käsittelevät raportit Britannian saarilta ovat sivistäneet useampia sukupolvia. Nyt tämä utelias feministi raottaa yksityiselämänsä verhoa tuoreessa elämänkerrassaan. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Eeva Lennonin Suomessa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä