Nosto

Lapset hyväntekijöinä

 • 56 min
 • toistaiseksi

Anna Rukko sairastui syöpään 11-vuotiaana. Nyt parikymppisenä Anna on halunnut omalla panoksellaan auttaa muita ja keräsi itse tekemillään koruilla Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle 63 000 euroa. Kun on itse kokenut sairastamisen, tietää mistä puhuu ja mikä auttaa.

- Sairastamisrauha on vain kaunis sana yksin jättämiselle. Ei tarvitse osata sanoa mitään, tärkeää on olla läsnä, neuvoo Anna.

Noston Alina piipahti myös suositun lettibloggaaja Jenni Petäsen luona. Hänen kaikki kolme tytärtään ovat lahjoittaneet hiuksia Little Princess Trustiin. Se on brittiläinen hyväntekväisyysjärjestö, joka vastaanottaa hiuslahjoituksia ja teettää niistä peruukkeja syöpää sairastaville lapsille.

Perjantaina vietetään myös "Anna lapsesi pukea sinut töihin päivää". Päivän isä, Lauri Salovaara kertoo, mikä jo viidettä kertaa järjestettävän tempauksen idea oikein on.

Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Lähetykset

 • pe 21.4.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Noston vieraana kävi Episodi-lehden toimituspäällikkö ja nyt myös tuore esikoiskirjailija Jussi Huhtala. Puhumme keski-iästä ja elämänmuutoksista. Huhtalan "Ukkosenjohdatin" -romaanin päähenkilö "Eero" on nelikymppinen suomalainen mies, joka potee ikäkriisiä. Miksi keski-ikään liittyy niin paljon negatiivisia ajatuksia? Haluaako kukaan olla keski-ikäinen?

  Lisäksi selvitämme, mistä löytyvät hienot kaupunkipuistot ja mikä merkitys niillä on? Puhelimessa Kaupunginpuutarhureiden seuran puheenjohtaja Timo Koski.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Raatteen tie on sarjakuvaromaani Raatteen tien taistelusta, joka käytiin talvisodassa Suomen ja Neuvostoliiton välillä alkuvuodesta 1940. Kirjan tekijät Pekka Lehtosaari ja Hannu Lukkarinen studiossa. Lisäksi käymme Taitoliikuntakeskuksessa pohtimasssa lasten liikkumista.
  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo

 • Valtavan ihana: Havaintoja naisen kehosta ja kiloista -kirja pyrkii uudistamaan pinttyneitä käsityksiä siitä, millainen keho on sopiva ja millaisena nainen riittää. Kirjan kirjoittajat Hanna Kinnunen ja Aino-Kuutamo Uusitorppa piipahtivat Nostossa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraina.

  - Parasta kehopositiivisuuden kampanjoinnissa on se, että se antaa minkä kokoiselle ihmiselle tahansa luvan olla näkyvä ja rohkeuden rakastaa itseään semmoisena kuin hän on. Uskon, että silloin ihminen ryhtyy tekemään myös enemmän hyviä valintoja itsensä eteen, toteaa Hanna.

  - Rohkeus on kaunista! Nimenomaan se, että on rohkeasti oma itsensä oli se sitten mitä tahansa, sanoo Aino-Kuutamo.

  Nostossa soitettiin myös Luonnonvarakeskuksen tutkija Eeva-Maria Tuhkaselle puunhalausviikon kunniaksi. Viikolla kannustetaan ihmisiä halaamaan puita ja osoittamaan, että he arvostavat omaa lähiympäristöään.

 • Miltä lapsista näyttää elämä perheessä, jossa käytetään liikaa alkoholia? Sitä on pohtinut Ani Kellomäki uudessa kirjassaan Kosteusvaurioita - Kasvukertomuksia pullon juurelta. Ani tänään studiovieraanamme. Lisäksi perehdymme huomenna vietettävään Maailman humanitaarisen avun päivään.
  Studiossa Suvi Pukangas ja Alina Kulo.

 • Tänään paneudumme chiliin. Chili-ilmiö on jo niin suuri, että tulinen pikku paprika on saanut jo oman festarinkin. Studiossa chiliasiantuntija Marko Suksi. Lisäksi selvitämme kotikasvattaja Petri Vetelin kanssa miten chili viihtyy ruukussa ikkunalaudalla.
  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo.

 • Mitä tapahtuu, kun nykykirjailijat jatkavat klassikkokirjoja siitä mihin ne päättyvät. Novellikokoelmassa Jatkuu! Fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista näin tapahtuu.
  Jatkonovellin saavat mm. Seitsemän veljestä, Taikatalvi, Sinuhe Egyptiläinen, Sudenmorsian ja Alastalon salissa.
  Studiossa vieaana kirjan toimittanut Erkka Mykkänen ja Sudenmorsianta jatkanut kirjailija Juhani Karila. Ja tänään Elviksen kuolemasta tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta!
  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo.

 • Tänään tapaamme laulavan merikarhun. Muusikko Mikko Laakson tarina vie Luvialta, Bostonin kautta Karibialle. Lisäksi kuulemme, että vain runous voi pelastaa ihmisen.
  Studiossa Alina Kulo ja Suvi Puukangas

 • Runous on viime vuosina nostanut päätään ja esimerkiksi erilaisia runotapahtumia on valtavasti: Helsinkiin runot levittäytyvät 21.-27.8.2017 Runokuu-festivaalin ajaksi. Runous on ehtinyt päivittyä sulkakynällä kirjoitetuista riimeistä hyvin monimuotoiseksi ja monimedialliseksi kirjallisuuden lajiksi, mutta moni kokee runouden edelleen vaikeaksi lähestyä. Miten runoutta pitäisi lukea tai tulkita ja mitä runoudesta voi saada irti? Iiris Arjanteen haastattelussa Suomi on runo -blogin perustaja ja runoilija Tuija Välipakka sekä runoilija Jyrki Kiiskinen. Lopuksi soitetaan Laaja-kollektiivin Runopuhelimeen.

 • Kakku ei ole enää pelkästään kahvipöydän herkku kauniine koristeineen, vaan trenditietoisimpien juhlissa kakku inspiroi vaatevalintoja ja vaatevalinnat kakkua. Myös koristeet noudattavat juhlissa samaa linjaa.

  Nostossa oli vieraana kakkutaiteilija, Painted by Cakes kakkubrändin luoja Emma Iivanainen. Hänen kanssaan puhutaan designkakuista ja kakkutrendeistä. Emma antaa myös vinkit, millä kakun saa varmasti onnistumaan.

  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo.

 • Maailman vanhin ja suurin scifi- ja fantasiatapahtuma The World Science Fiction Convention eli Worldcon saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa. Soitamme hankkeen puuhamiehelle Eemeli Arolle ja saamme studioon kirjailija Katri Alatalon. Katrin tuore kirja Käärmeiden kaupunki edustaa kasvavaa kirjatrendiä, Young Adults -kirjoja.
  Toimittajina Suvi Puukangas ja Alina Kulo

 • Tänään alkaa suurimmassa osassa Suomea koulu. Ja joillakin alkaa yläaste. Hullu, hullumpi, yläaste. Rovaniemeläisen Tuomas Toivaisen vain 17 -vuotiaana luoma satiirinen animaatiosarja yläastelaisten elämästä saa nyt odotettuja uusia jaksoja.Uusissa jaksoissa päästään kurkkaamaan yläasteen arjen lisäksi sekä nuoren maailmaan koulun ulkopuolella että opettajien työympäristöön. Studiossa vieraanamme Tuomas. Ja todistamme myös, että kaikki opettajat eivät vaan lorvaile kesälomalla.
  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo.

 • Koulujen alku jännittää tietysti ekaluokkalaisia, mutta entäs opettajia? Miten opettajat valmistautuvat kouluvuoteen ja milloin valmistautuminen alkaa? Uusi opetussuunnitelma sisältää muun muassa robotiikkaa ja ohjelmointia. Miten opettajilta sujuu koodaus?

  Iiris Arjanne kävi Lahdessa Alkuopetuksen Opettajain Liitto ry:n kurssikeskuksessa Korpikodissa, jossa oli käynnissä kurssi lukemaan ja kirjoittamaan oppimisesta. Haastattelussa kolme tulevaa ensimmäisen luokan opettajaa, Anna Jokilahti, Päivi Asunmaa-Sirén ja Ville Jaakkola sekä yhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Mertaranta.

Klipit

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä