Ykkösaamun kolumni

Sinikukka Saari: Venäjä ja Trumpin myttyyn menneet diilit

  • 4 min
  • toistaiseksi

Kun tieto Trumpin valinnasta presidentiksi saapui Moskovaan, ilma oli täynnä lupausta ja riemua. Parlamentin alahuoneen duuman edustajat puhkesivat raikuviin aplodeihin kuullessaan Clintonin tappiosta. Hetken aikaa kaikki tuntui mahdolliselta.

Venäjä on jo vuosien ajan nähnyt Yhdysvallat uhkana, ja luottamus maiden välillä on viime vuosien aikana rapautunut lähes olemattomaksi.

Ensihuuman laskeuduttua monet venäläiset kommentaattorit alkoivat varoitella turhasta toiveikkuudesta. Muistuteltiin, kuinka jokainen liennytysyritys maiden välillä on lopulta jäänyt lyhyeksi.  Toisaalta pelättiin että Venäjän pitkään ja huolella rakentamien Kiinan suhteet vaarantuisivat, jos Trumpin kelkkaan hypättäisiin varomattomasti turhalla innokuudella.

Virallisella tasolla linja pysyi maltillisena. Venäjän kerrottiin periaatteessa olevan avoin keskustelulle mahdollisesta yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa. Selvästi kuitenkin odotettiin että Yhdysvallat ottaisi ensimmäisen askeleen Venäjän suuntaan.

Lähtökohtaisesti Trumpin kylmä, who pays -asennoitumistapa maailmanpolitiikan kysymyksiin vetoaa Venäjän johtoon huomattavasti enemmän kuin Obaman moralistinen retoriikka. Se on kuitenkin kaukana Venäjän omaa, alueiden hallitsemista lähes hinnalla millä hyvänsä painottavasta lähestymistavasta. Ehkä juuri tämän eron vuoksi ensiarvioissa vainuttiinkin diilin mahdollisuus. Yhdysvallat voisi vetäytyä ja säästää rahaa, ja Venäjä puolestaan maksaisi mielellään isommasta roolista maailmannäyttämöllä.

Vain muutaman kuukauden jälkeen Trumpin virkaanastujaisista suurisuuntaiset  puheet diileistä ovat hiljentyneet. Trumpin "art of the deal" ei näytäkään purevan politiikkaan. Politiikassa kaikki liittyy jollakin tapaa kaikkeen ja kokonaisuuksien hahmottaminen on siksi tärkeää.

Trumpilla on voimakkaita mielipiteitä yksittäisistä asioista  esimerkiksi Kiinan epäluotettavuudesta, globalisaation ja vapaakaupan vahingollisuudesta, terrorismista, Yhdysvaltojen kaupallisista eduista Venäjällä tai Lähi-idässä. Häneltä kuitenkin puuttuu kokonaiskuva joka liittäisi yksittäiset mielipiteet yhteen ja jonka pohjalta ulkopoliittista strategiaa tai vakaita liittolaisuuksia voisi rakentaa.

Trumpin tiimin moninaisten ja osin epämääräisten Venäjä-kytköksien ja demokraattipuolueeseen kohdistuneen kyberhyökkäyksen jälkeen Trumpin Venäjä-suhteet ovat suurennuslasin alla ja avauksia tähän suuntaan on vaikea tehdä. Trumpin suosio on raporttien mukaan nopeassa laskussa. Republikaanipuolue  joka ei perinteisesti ole ollut erityisen Venäjä-myönteinen kannoissaan  tuskin tukisi Trumpin epäilyksiä herättäviä Venäjä-diilejä. Trumpin kannattajat eivät äänestäneet häntä ulkopoliittisten painotusten vuoksi vaan sisä- ja talouspolitiikan takia, ja hallinto tietää tämän hyvin.

Ja millä alalla yhteistyö lopulta olisi edes mahdollista? Esimerkiksi yhteinen terrorismin vastainen operaatio vaatisi luottamusta jota maiden välillä ei yksinkertaisesti ole. On epärealistista olettaa, että venäläiset suostuisivat jakamaan tiedustelutietoa Yhdysvaltojen kanssa tai toisin päin. Yksittäiset, selkeästi rajatut kysymykset, jotka toisivat nopeasti positiivia tuloksia molemmille osapuolille, ovat maailmanpolitiikassa hyvin harvassa.

Toisaalta Venäjällä on syytä hymyyn ihan ilman mitään diilejäkin. Sisäisesti jakautunut, kriisistä toiseen kulkeva ja sisäisiin ongelmiinsa keskittyvä Yhdysvallat sopii sille hyvin. Trump nakertaa läntisten maiden keskinäistä luottamusta ja yhtenäisyyttä, ja näin ollen vahvistaa Venäjän suhteellista roolia maailmanpolitiikassa.

Eripurainen länsi ei ehkä kykene toimimaan vastapainona Venäjälle, ja sen toimintavapaus  erityisesti entisen Neuvostoliiton alueella  kasvaa. Trumpin luoman hämmennyksen lisäksi EU joutuu keskittymään sisäisen yhtenäisyyden lisäämiseen Brexit-sotkun keskellä. Nämä ovat huonoja uutisia erityisesti Venäjän veljellisessä syleilyssä kipuilevalle Valko-Venäjälle ja Donbasissa sotivalle Ukrainalle.

Paljon riippuu nyt Euroopasta ja sen tulevista johtajista. Yhdysvalloilla saattaa olla "varaa" jättää Venäjä huomiotta, mutta meillä Euroopassa ei ole tällaista vaihtoehtoa.

 

Lähetykset

  • ma 3.4.2017 9.10 • Yle Areena

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä