Radio Suomen Ilta

Miten löytyy tasapaino ammatti-identiteettien välille?

 • 24 min
 • toistaiseksi

Mikko Leppilampi on monen toimen mies. Hän on näyttelijä, juontaja ja mukana myös paritanssia edistävissä hankkeissa sekä ravintolatoiminnassakin. Leppilammen uusin hanke on viihde- ja media-alan keskus Aviapolis Studios, jonka puuhamiehenä hän toimii.

Mikko Leppilampi kertoo, että iän ja kypsymisen myötä hän on päässyt eroon liiallisesta kontrollista ja varovaisuudesta.
- Olen tullut rohkeammaksi omien ajatusteni esittämisessä. En ota itseäni liian vakavasti tai mieti​,​ että kaikkia kiinnostaisi hirveästi minun tekemiseni. Menen ja sanon rehellisesti ja yritän olla inhimillinen.

Leppilampi kertoo​ usein​ törmäävänsä itseensä kohdistuviin ennakkoasenteisiin, kun tutustuu uusiin ihmisiin.
- Useasti olen kuullut lauseen: pidin sua ihan mulkkuna, mutta sähän oletkin ihan ok.

Mikko Leppilampi oli Radio Suomen Iltaohjelman vieraana 15.5.2017. Toimittajana Maija Salminen.

Lähetykset

 • ma 15.5.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Pori

Jaksot

 • Sotahistorioitsija, dosentti Lasse Laaksosen tuorein tietokirjansa kertoo sotilasylijohdon "henkilökohtaisista ongelmista" vuosina 1918-1945.
  Laaksonen sanoo tutkimukseensa perustuen, että Päämajassa harva oli raitis. Yksi harvinaisista Vilho Nenonen. Laaksonen myös huomauttaa, että historiantutkijan tehtävä ei ole arvioida, mikä olisi ollut "sopiva" määrä alkoholia ja mikä ei.

  Haastattelijana Markus Turunen.

 • Vieraina Gia Forsman-Härkönen ja Miika Härkönen sekä Marjaana Mitikka ja Pekka Rappu.

  Juontajana Paula Jokimies

 • Näyttelijä-imitaattori Jukka Puotila on uudenlaisen elämän edessä. Hän on jäämässä eläkkeelle Kansallisteatterista ja aikaa liikenee muullekin kuin näyttelemiselle - vai tapahtuuko näin? Juontajana Maija Salminen.

 • Tiede osaa selittää maailmaa hyvin, mutta kaikelle ihmisen kokemalle ei aina löydy selitystä. Leimaako yliluonnollinen kokemus kokijansa hörhöksi? Milloin yliluonnollinen kokemus on mielenterveyden häiriö, milloin sitä voidaan pitää normaalina?

  Järjellä ja tieteellä selittämättömistä asioista keskustelevat ihmisten yliluonnollisia kokemuksia tutkineet professori Marja-Liisa Honkasalo ja sosiaalipsykologi Jeena Rancken. Toimittajana Paula Jokimies.

 • Tuure Kilpeläinen kokoaa jälleen karavaaninsa ja lähtee tien päälle. Konserttikiertue starttasi lokakuun alussa ja Kilpeläinen viivähti vapaapäivänään Maija Salmisen vieraana Radio Suomen Illassa.

  Kaihon karavaani bändin nimenä kiteyttää koko musatouhumme merkityksen, kertoo Kilpeläinen.
  - Yhtyeen nimeen liittyvät mielikuvat karnevaalista, karavaanista ja remellyksestäkin. Kaiho on kaipuuta selittämättömään, rakkauteen ja kuolemaan. Se on tietoisuutta siitä, että on olemassa maaginen taso, jota ei pystytä selittämään. Tähän selittämättömään tunnen vetoa ja kaipuuta.

  Kilpeläinen kuvailee musiikkinsa ydintä yhdellä sanalla - rakkaus.
  - Se on myös elämän ydin. Rakkauden ympärille nivoutuvat myös ilo ja suru, sekä näiden väliset sävyt. Laulu on hyvä kanava käsitellä näitä asioita.

  Laulujen kirjoittaminen ei aina ole Kilpeläiselle helppoa. Perustilanne on yleensä sellainen, että kolme biisiä on tekeytymässä.
  - On aikoja, jolloin on biisin tekoni takkuaa. Ensin kirjoittelen puuta, heinää ja lapioin vuorellisen paskaa ja sitten putkahtaa yksi timantti esille. Kirjoittaminen on kuin lihas, se paranee harjoittamalla.
  Pitää olla itsekritiikkiä ja antaa välillä teksti myös jonkun arvioitavaksi.

  Vuosien myötä keikkailuun on tullut mukavuutta lisää kun yhtye ei enää roudaa laulukamojaan itse.
  - Tekniikan pojat rakentavat keikkasettimme valmiiksi ja bändi menee nykyään "kermapeppuina" valmiiseen pöytään.

  Kiertuemeininki on muuttunut paljon tervehenkisemmäksi, mutta joskus kyllä pitää vähän löysätäkin, tuumaa Kilpeläinen.
  - Meidän bändin pojat osaavat myös nauttia vapaa-ajasta keikkailun lomassa. Teemme muutakin kuin jumppaamme ja juomme proteiinijuomia.

  Keikkaelämän vastakohtana arki on tosi ihanaa, haikailee Kilpeläinen.
  - Silloin olen tyttärieni kanssa ja laitamme ruokaa yhdessä. Sen parempaa hetkeä ei elämässä ole. Tällaisten päivien jälkeen on joskus vaikeaa lähteä tien päälle.

 • Kaikki haluavat pelastaa maailman. Mutta millä hinnalla? Kuinka suuret ovat hyvän tekemisen markkinat? Olga Ketosen vieraaksi saapuu Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.

 • Jos järki asuu päässä ja tunne sydämessä, niin missä luuraa musikaalisuus? Miksi yksi näkee musiikin väreinä, toisella se nostaa ihokarvat pystyyn? Lääketieteen vinkkelistä musiikki ei ole elintärkeää, mutta helpotusta se tuo moneen. Vieraana FT Liisa Ukkola-Vuoti, joka on kirjoittanut kirjan Musikaaliset geenit - hyvinvointia musiikista. Juontajana Paula Jokimies.

 • Mikä suomalaisia naurattaa? Millaisia ominaisuuksia hyvältä komediantekijältä vaaditaan?
  Radio Suomen Illassa huumorista juttelemassa oli tietokirjailija Tuomas Marjamäki. Hän on mies, joka tuntee Spedet, Kummelit, Uunot ja muutkin naurattajat.

  Tuomas Marjamäen mukaan suomalaisia naurattavat tilanteet, joissa itseä ylemmällä tasolla oleva henkilö pudotetaan maan pinnalle, tehdään siis naurunalaiseksi. Arvokkuuden menetys, herrasta tulee narri, se naurattaa meitä suomalaisia.

  Netin vaikutus on suuri myös huumorin saralla, muistuttaa Marjamäki.
  - Netissä kansa päättää, kuka nousee tähdeksi. Oiva esimerkki on suomalainen videobloggaaja Sara Forsberg, joka julkaisi YouTube -videon, jossa hän jäljittelee, miltä eri kielet kuulostavat niitä taitamattoman korvaan. Videosta tuli suuri kansainvälinen hitti.

  Tuomas Marjamäen kirjoittama Speden elämäkerta julkaistiin syyskuussa.
  - Speden menestyksen avaimena voidaan pitää mieletöntä kunnianhimoa. Hän halusi menestyä taloudellisesti ja tehdä itsestään Suomen ykkösviihdyttäjän.

  Toimittajana Maija Salminen.

 • Kuka fanittaa ja ketä? Vieraana juuri uuden elämäkerrallisen Pohja-teoksensa julkaissut Laura Gustasson, jonka kirjoittamaa Kikka Fan Club -näytelmää esitetään parhaillaan Tampereella Teatteri Jurkassa. Millaista on fanittaa ja toisaalta olla fanituksen kohteena? Juontajana Olga Ketonen.

 • Maailma muuttuu, mutta martta porskuttaa. Nuoriso asuu netissä, mutta partiolainen on aina valmiina. Miten perinteiset järjestöt pitävät nykyihmisen näpeissään? Vai kuvittelemmeko vain, että elämä on erilaista kuin ennen? Miten järjestön julkikuva uudistetaan ajanmukaiseksi? Vieraina Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä ja Suomen Partiolaisten hallituksen jäsen Ilmi Salminen. Juontajana Paula Jokimies.

 • Laulaja, muusikko, näyttelijä, äänityöläinen Nina Tapiolla on ollut paljon uutisia viime aikoina. Vastikään kuulimme, että Nina ryhtyy Jean S.-yhtyeen laulusolistiksi. Sen lisäksi hän opettelee laulamaan Abbaa uusilla sanoilla eli suomeksi Mamma Mia -musikaalia varten.

  Maija Salmisen juontamassa lähetyksessä keskusteltiin myös Taikapeili -duon koreografian tavaramerkeistä ja soundista.
  - Taikapeilin keikkojen alkuasennossa olemme Hanna-Riikan kanssa aina selät vastakkain. Myös käsien heilutus kertosäkeessä on pysynyt mukana vuosien saatossa. Meidän tunnistettava, yhteinen soundi on loksahtanut hyvin kohdilleen, sillä laululliset ja henkiset kemiamme kohtaavat.

  Kitaristi Juha Lanu on hauskasti kuvannut Taikapeili -duon Hanna-Riikkaa ja Ninaa.
  - He ovat ainoat maailmassa olevat erimunaiset siamilaiset kaksoset.

 • Hän on se, joka voi pelastaa tai pilata päiväsi. Hän on se, joka kuuntelee, neuvottelee, neuvoo, auttaa valinnoissa tai tekee näitä kaikkia. Mutta jos hän tekee jotain mistä et pidä - silloin huuto raikuu ja some rallattaa. Asiakaspalvelusta keskustelemassa Iskun sisustusmyyjä Virpi Mielonen ja McDonald'sin kouluttaja Jan Surapha. Juontajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä