Nosto

Kaikki somen sisäpiirit eivät ole härskejä

 • 57 min
 • toistaiseksi

Haippiringit ja sisäpiirit. Miten some on muuttanut kerskailua ja juoruamista? Vieraana oli sosiaalisen median asiantuntija Johanna Janhonen. Johanna korosti, että esimerkiksi Facebookissa sisäiset ryhmät ovat palvelun suola ja eikä todellakaan kaikissa niissä kerskailla ja juoruta.

Janhonen ihmetteli myös sitä, että ihmiset nykyään yhä useammin kommentoivat asioita omalla nimellään aiemman anonyymiteetin sijasta. Someasiantuntijan mielestä nolointa somessa on ihmisten tapa jakaa kuvia omien lastensa noloista hetkistä.

Lisäksi soitimme sisututkija Emilia Lahdelle ja kyselimme Sisu-seminaarista sekä lähisuhdeväkivallan vastustamisesta.

Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Lähetykset

 • ma 8.5.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Maailman parhaan kokkikilpailun Euroopan Bocuse d’Or-karsinnat käytiin ihan vasta Torinossa Italiassa. Kilpailun kärkeen nousivat Norja, Ruotsi ja Tanska. Suomi sijoittui neljänneksi, voitti parhaan vadin palkinnon ja menee Lyonissa tammikuussa pidettäviin loppukilpailuihin
  Tekeekö kokki ravintolasta parhaan vai mistä se koostuu? Onko Suomi kaukana maailman huipusta?

  Hampurilaiset tuntuvat olevan kova trendi ravintolamaailmassa tällä hetkellä. Entisestä kioskiruoasta on tullut makupala hienoihinkin ravintoloihin.
  Miltä maistuu täydellinen hampurilainen?
  Vieraana burgerimies Akseli Herlevi.
  Toimittajana Suvi Puukangas.

 • Viimeinen keikka ohjelmasarja kertoo kahdeksan kiehtovaa tarinaa esiintyjistä, jotka menehtyivät ”näyttämölle”.
  Sarjan on toimittanut mentalistina paremmin tunnettu Pete Poskiparta ja se kuullaan Yle Puheen kesäisissä torstai-iltapäivissä.
  Millaista oli paneutua viihdyttäjien traagisiin tarinoihin?
  Vieraana Pete Poskiparta.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Intia on asukasluvultaan maailman toiseksi suurin maa Kiinan jälkeen ja Intian väestö kasvaa räjähdysmäisesti.
  Monelle suomalaiselle mielikuva Intiasta on valtavia ruuhkia, sekasortoista liikennettä, jossa kohtaavat lehmät ja riksat. On kultaisia temppeleitä ja äärimmäistä köyhyyttä.
  Toisaalta Himalajan vuoristo ja aavikot näyttävät erilaisen puolen maasta, jonka kulttuurista Suomeen on tihkunut vain vähän vaikutteita.
  Mutta millaisena Intian näkee maassa elokuva-alaa opiskellut Anna Pesonen-Smith?
  Toimittajana Suvi Puukangas.

 • Asko Argillanderin tarina on uskomaton tositarina vuosia kestäneestä pahoinpitelystä ja onnettomasta kohtalosta. Tämä ihmeellisen surullinen tarina on painettu nyt kirjaan Erään tapon tarina.
  Asko kävi vieraana kertomassa tarinansa omin sanoin.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Keväällä kuulimme uutisen uuden audiovisuaalisen alan tuottajien edunvalvonta- ja tekijänoikeusyhdistyksen APFI ry:n perustamisesta. Sen tehtäviksi määriteltiin suomalaisen audiovisuaalisen sisältötuotantoalan tuottajien edunvalvonta, kansainvälistymisen edistäminen, tekijänoikeuksien kollektiivinen hallinnointi sekä alan tapahtumien ja kilpailujen järjestäminen.

  Mitä kaikkea tämä tarkoittaa?
  Vieraana APFI ry:n tuore toiminnanjohtaja Teemu Kalliala.

  Toimittajana Miia Krause.

 • Valokuvaaja Markus Jokela kuvasi 25 vuoden aikana Yhdysvalloissa, Nebraskassa Table Rockin kylässä ihmisiä ja taphtumia. Viime vuonna Jokela palkittiin kuvasarjastaan maailman arvostetuimmassa kuvajournalismin kilpailussa World Press Photossa.
  Reilu vuosi sitten edesmenneen toimittaja Ilkka Malmbergin kanssa tehdyistä matkoista on myös julkaistu kirja ja Markus Jokela kävi Nostossa kertomaan miten Table Rock ja sen ihmiset muuttuivat 25 vuoden aikana.
  Toimittajana Suvi Puukangas.

 • Työn merkityksellisyyden kokemuksen kaipuun on väitetty kasvaneen viimeisten vuosikymmenien aikana etenkin nuorilla ja merkityksellisyydestä puhutaan jatkuvasti enemmän.
  Miten merkityksellinen työelämä saavutetaan?
  Työpsykologi Jaakko Sahimaa on ollut juuri perustamassa Meaningful Work Finland ry:tä, jonka tarkoituksena on edistää merkityksellisen työn teemaa yhteiskunnallisella tasolla.
  Toimittajana Miia Krause

 • Lauantaina 2.6. alkaa ihan uudenlainen tv-draamasarja Tarinanmetsästäjät suomalaisten kesänviettäjien iloksi. Ylen ja Ryhmäteatterin yhteistyössä syntyneessä sarjassa reissataan ympäri maata ja toteutetaan elokuva kussakin mukaan valikoituneessa kymmenessä kaupungissa.

  Kullakin paikkakunnalla käydään taistelu aikaa vastaan eikä tehtävä ole ammattilaisillekaan helppo. Elokuvaa lähdetään tekemään aina nollasta ja erilaisten haastattelu- ja improvisaatiotehtävien kautta luodaan käsikirjoitus, jonka pohjalta elokuva näytellään ja kuvataan. Tiimillä on elokuvanteon apuna paikkakuntalaisia näyttelijöitä ja asukkaita.

  Nostossa vierailivat Tarinanmetsästäjien pääkäsikirjoittaja Johanna Hartikainen sekä Ulla Heikkilä, joka myös ohjasi ja käsikirjoitti sarjaa.
  Toimittajana Miia Krause

 • Miten kulkea masennuksesta kohti rakkautta, iloa ja vapautta?
  Miia Moisio on toipunut useista masennuksista, mutta alakulo on aina olemassa taustalla. Nyt hän on kirjoittanut masennuksesta toipumisesta kirjan.
  Kuinka hyvin lääkärit tänä päivänä tunnistavat masennuksen ja miten läheiset masennukseen suhtautuvat?
  Toimittajana Miia Krause.

 • Kuinka monesti olet tullut kiinnittäneeksi huomiota siihen, kuinka turvallista esim. muusikolla on vetää keikka lavalta? Kuinka tarkasti johdot on teipattu tai lava rakennettu niin, ettei sieltä voi tipahtaa?
  Niinpä.

  Esittävien taiteiden alalla työturvallisuus tuntuu kummallisesti olevan aika uusi asia.
  Nyt Työterveyslaitos on tarttunut tähän ja tällä hetkellä on käynnissä laaja tutkimus, joka selvittää esittävän taiteen alojen, kuten muusikoiden, teatterintekijöiden ja sirkustyöläisten turvallisuutta ja arvoja turvallisesta työn tekemisestä.

  Työturvallisuusasiantuntija Henriikka Ratilaista työterveyslaitokselta haastattelee Suvi Puukangas.

  Lisää hankkeesta: www.ttl.fi/floorisyours

 • Miten on mahdollista liftata Moskovasta Afganistaniin?
  Mitä kaikkea matkalla voi tapahtua?
  Entiset Neuvostoliiton maat paljastuivat liftausmatkasta kirjan kirjoittaneelle Emma Vepsälle hienoiksi liftausmaiksi. Pitkällä matkalla oppii myös itsestään.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Pitäisikö autoon saada uudet renkaat? Mistä rahat?
  Voisinko pitää välivuoden?
  Talouden hallinta ei ole rakettitiedettä, väittävät tuoreen Kortinvartija -kirjan kirjoittajat Pauliina Jokinen ja Kyösti Hagert.
  Toimittajana Miia Krause.

Klipit

 • Perjantaina ensi-iltaan sai elokuva, joka kertoo ihmisistä, jotka lähtivät paremman elämän perässä toiseen maahan, kauas kotoa

  Kirjailija Antti Tuurin romaanista filmatisoitu Ikitie perustuu tositapahtumiin: kertoo amerikansuomalaisista, joille luvattiin, että Neuvosto-Karjala on työläisten paratiisi. Sitä se aluksi onkin, kunnes Stalinin aikana epäluuloinen järjestelmä rupeaakin pitämään heitä vakoojina. Ikitien ohjaaja AJ Anttila saapui Noston vieraaksi kertomaan hypetetyn elokuvat teosta. Kuva: Nordiskfilm

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä