Radio Suomi Hämeenlinna

"Hyvä lipputanko on suora, pitkä ja valkoinen"

 • 5 min
 • toistaiseksi

Nosta lippu salkoon!
Suomen satavuotisjuhla on lisännyt suomalaisten halua liputtaa. Liputusinto on pantu merkille myös Ypäjällä, jossa sijaitsee Suomen ainoa lujitemuovista lipputankoja valmistava tehdas. Tänä vuonna ennakoidaan, että tehtaasta lähtee maailmalle yli 6000 lipputankoa. 28 kappaletta joka arkipäivä. Suomen satavuotisvuonna sisäministeriö ja mm. Suomalaisuuden liitto kannustavat väkeä iloiseen liputtamiseen.

Kati Turtola kävi Plastiset OY:n tehtaalla Ypäjällä ja tapasi yrittäjä Tommi Sirenin.
Kuva: Yle / Kati Turtola

Lähetykset

 • to 27.4.2017 9.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomella alkaa ensimmäiset sata vuotta olla täynnä. Se on hieno saavutus, mutta kuinka paljon peräpeiliin kannattaa katsoa? Mitä menneisyydestä on opittavaa ja mitä sieltä kannattaa ottaa mukaan? Ja toisaalta, mikä on sellaista perimää, millä ei luoda menestystä tulevaisuudessa? Seuraavaan sataan vuoteen kurkistetaan nyt. Hevosvankkureista tekoälyn kautta kohti lentävää autoa vievät yrittäjä Janne Kataja Riihimäeltä, kirjailija JP Koskinen Hämeenlinnasta ja kirjallisuuden lehtori Piia Syrjäaho Forssasta. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Forssan lehden entinen päätoimittaja Kari Grahn on viettänyt tämän vuoden arkistossa penkoessaan satavuotiaan Forssan lehden historiaa.

  Sydämensä pohjasta uutismieheksi itsensä luonnehtiva Grahn ehti olla lehden palveluksessa 40 vuotta ennen eläkkeelle jäämistään. Hän muistaa vieläkin hyvin ensimmäisen työpäivänsä. Kati Turtola tapasi Kari Grahnin aamukahvilla Forssan lehden satavuotispäivänä.

 • Ravintolassa, jossa valmistellaan tämän päivän lounasta, on kova työn touhu heti aamutuimaan. Kattilat kolisevat ja jääkaapin ovi tussahtelee, kun Henna Järvinen ja Janina Kytölehto valmistelevat Jokioisilla Ravintola Ruuhen lounasta. Kati Turtola kävi keittön aamuruuhkassa.

 • Forssalainen Sami Kuusi on aktiivikuntoilija, joka juoksee, hiihtää ja pyöräilee. Jo reilut kymmenen vuotta myös kaikki työmatkat ovat taittuneet fillarilla. Säästä riippumatta Sami vetää pyöräilykuteet niskaansa ja polkaisee viiden kilometrin työmatkansa. Tällä viikolla vietetään talvipyöräilyn teemaviikkoa.

  Sami Kuusi lupasi esitellä pyöräilyvarusteitaan Kati Turtolalle.

 • Riihimäellä liiketalouden opiskelijat ovat vaihtaneet paperinmakuiset liiketoimintasuunnitelmat tositoimiin. Hyrian opiskelijat ovat perustaneet omia yrityksiä, jotka toimivat pop up -tiloissa kauppakeskus Atomissa. Opiskelijat halusivat yrityksineen sinne, missä asiakkaatkin ovat. Tiina Kokko tapasi Nuori yrittäjyys -ohjelmassa mukana olevia opiskelijoita. Ensimmäinen jututettava on juhlien ja tapahtumien järjestämistä varten Unelmien Päivä -yrityksen perustanut Emma Riikonen.

 • Tänä syksynä sosiaalinen media täyttynyt pikkuisten ovien kuvista. Kyse on parikymmentä senttiä korkeasta, usein koristellusta ovesta, joka asetetaan lattialistan ääreen.

  Hämeenlinnassa askartelukauppias Leila Tervapuro sanoo, että tonttuovia oli jo viime vuonna, mutta silloin kukaan ei innostunut niistä. Tänä syksynä Leila Tervapuron järjestämät kurssit ovat täynnä, kun väki haluaa tehdä oman oven tontulle. Kati Turtola kävi kolkuttelemassa.

 • Lapsen oikeuksien päivän seminaarissa Hämeenlinnassa pohdittiin muun muassa lapsen tulevaisuutta Suomessa. Tilaisuuden avasi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Tuoreen selvityksen mukaan nuoret eivät usko Suomen tulevaisuuteen, vaan näkevät sen melko negatiivisena. Lauri Rautavuori kysyi ministeri Saarikolta, mitä hän tästä ajattelee.

 • Janakkalan Turengissa on vellonut viikkokausia kiihkeä keskustelu Osuuskauppa Hämeenmaan aloitteesta muuttaa kauppansa paikkaa alueelle, joka on ollut tärkeä viheralue kuntalaisille. Osuuskauppa Hämeenmaan aloitetta vastustavan adressin allekirjoitti pari tuhatta turenkilaista. Turengin keskustan suunnittelun lähtökohtana on liikennejärjestelyt, joten neuvottelut käydään myös Ely- keskuksen kanssa. Juuri nyt vaihtoehdot ovat auki ja päätöksiin on vielä matkaa. Mutta kansan parissa keskustelu on jo hyvässä vauhdissa. Heidi Kononen tapasi kansalaisaktiivi Marja-Leena Niemisen, elinvoimapäällikkö Ismo Holstilan, kaavasuunnittelija Piia Tuokon sekä Janakkalan luonto ja ympäristö ry:n puheenjohtaja Ari Lehtisen.

 • Kulttuurin moniottelija Antti Vihinen tuli neljä vuotta sitten Hämeenlinnaan kehittämään muun muassa Hämeen Linnan aluetta. Sibeliuksen juhlavuosi oli myös keskeinen osa Hämeenlinnan vuosia. Vihinen on kirjoittanut kirjoja, esseitä, pakinoita, tehnyt väitöskirjan ja soittanut bändissä. Jos kulttuurimaailma on pyöreä, on Vihinen sen kulmikas palikka. Antti Vihinen pohtii Sibeliusta, kulttuuria ja vähän Mahleria. Heidi Kononen tarjoili filosofian tohtori Vihiselle viimeisen työtehtävän Hämeenlinnassa.

 • Hämeenlinnassa on maanantaina Lapsen oikeuksien päivän valtakunnallinen seminaari. Seminaarin osallistujat kiikaroivat tulevaisuuteen ja yrittävät saada selkoa siitä, minkälaiset mahtavat olla seuraavat 100 vuotta Suomessa. Seminaarissa tutkaillaan lapsuuden tulevaisuutta maassamme. Kati Turtolan haastatelvaina olivat Hämeenlinnan Aamussa abiturientit Iiris Jalava ja Touko Uotila.

 • Hausjärveläinen Tiina Raitaoja tekee tarkkaa työtä: hän on ikkunaentisöijä, jolla on parhaillaan työn alla mm. Kansallismuseon ikkunoiden kunnostaminen.

  Tiinan työ vaatii kärsivällisyyttää ja silmää. Hutiloida ei saa. Kati Turtola kävi Tiina Raitaojan verstaalla Hausjärvellä.

 • Hattulalainen Jussi Laine sai kolmisen vuotta sitten lahjaksi lettikirjan. Siitä asti hän on letittänyt tyttärensä Jennan hiuksia. Tiina Kokko tapasi Jussin ja Jennan isänpäivän alla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä