Radio Suomi Lappeenranta

ti 2.5.2017

 • 21 min
 • toistaiseksi

Lappeenrantalainen eläkkeellä oleva rovasti Matti J Kuronen on elämässään ehtinyt paljon. Hänen apuunsa turvaudutaan edelleenkin usein parisuhdeasioissa. Jazz-musiikki on Matin sydäntä lähellä. Kuuntele Sirkka Haverisen tekemä haastattelu sydämellisestä Matti J Kurosesta.

Lähetykset

 • ti 2.5.2017 12.07 • Yle Areena

Jaksot

 • Parikkalan hyvinvointi- ja sivistyslautakunta valitsee vuosittain paikkakuntalaisen 18-vuotiaan tytön Parikkalan Pikkupiiaksi. Pikkupiian tehtäviin kuuluu edustaa kuntaa erilaisissa tilaisuuksissa Parikkalassa sekä muilla paikkakunnilla. Tämän vuoden Pikkupiiaksi on nimitetty Tiia Neuvonen, jonka urheilulliseen elämään kuuluvat vahvasti tanssi ja yleisurheilu. Marika Anttonen tapasi tuoreen Pikkupiian Parikkalassa.

 • 610 kilometriä matkaa, 33 päivää aikaa ja lastina satakiloinen, perässävedettävä ahkio miestä kohti. Mukana vain yhdet vaihtokalsarit.
  Lappeenrantalaiset Verneri Nurmi ja Risto Tella, sekä imatralainen Mikko Rita olivat tänä keväänä osa 11 hengen retkikuntaa, joka päätti hiihtää läpi Grönlannin mannerjään. Oli kyse myös historiallisesta reissusta, sillä tavoitteena oli astua yhdelle kylmän sodan aikaisista tutka-asemista täysin ilman ulkopuolista tukea.

 • Timo Saksela aloitta heinäkuun lopulla Eksoten uutena toimitusjohtajana. Millainen mies on yksityisen sektorin huolellisesti kolunnut ja Espoosta Etelä-Karjalaan muuttava Saksela. Siitä ottaa selvää Elli Sormunen.

 • Radio Suomen Poppikoulun kevätkausi päättyi viime lauantaina (1.6.). Finaalissa kohtasivat Timo Koivusalo ja kevään ajan voitosta voittoon edennyt Kerttu Valkonen.

  Imatralaislähtöinen, nykyään Lahdessa asuva Valkonen oli alkukeväällä ehkä kutsukilpailun "musta hevonen", mutta tarjosi finaalissa kovan vastuksen Koivusalolle.

  Iloinen "Kantri-Kerttu" piipahti finaalin jälkeen toimittaja Juha-Pekka Taskisen vieraana. Puhetta oli Poppikoulun lisäksi laulamisesta ja Pin-Up kilpailuista.

 • Punkin aiheuttaman borrelioosin hoidossa ollaan Suomessa hyvissä asemissa. Etenkin pahimmilla punkkialueilla ollaan kehitytty todella paljon borrelioosin hoidossa, sanoo Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

  Mutta mikäli borrelioosia ei havaita ja hoideta aikanaan, se voi edetä vakavampaan vaiheeseen ja silloin taudin määrittely ja hoito voi olla hankalaa.
  Ville Toijonen jatkaa borrelioosista infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen kanssa.

 • Imatralaista Paavo Rämöä puri punkki vuonna 1998. Tuolloin Rämö ja terveydenhuolto olivat kumpikin vielä kokemattomia borrelioosin hoidossa. Toisen kerran punkki puri vuonna 2008.

  Kummallakin kerralla rankat oireet iskivät nopeasti. Oireet kulkevat mukana edelleen päivittäin.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi Paavo Rämön, joka kertoi omat kokemuksensa borrelioosista.

 • Entinen jääkiekkovalmentaja Heikki "Mälli" Mälkiä piipahti Sirkka Haverisen studiovieraana. Imatralaislähtöinen Mälkiä asuu nykyään Sloveniassa eikä haikaile takaisin Etelä-Karjalaan. Jääkiekkoon löytyy yhä kipinä, mutta päävalmentajan työtä Mälli ei enää havittele.

 • Uudistettu laki lapsen huollosta ja tapaamisista tulee voimaan joulukuussa. Sen toivotaan suitsivan vieraannuttamista. Tämä sisältö on julkaistu artikkelimuodossa toukokuussa 2019. Toimittajana on Anne Laine.

 • HIFK:n jääkiekkomaalivahti Kevin Lankinen pelasi 1,5 vuotta sitten viikon verran Mestistä Imatralla. Lankinen oli ollut loukkaantuneen jalan takia pelaamatta koko syksyn ja haki pelituntumaa Imatran Ketterästä joulukuussa 2017.
  Nyt jääkiekon maailmanmestaruuden voittanut maalivahti oli jo tuolloin ahkera ja hyvin tavoitteellinen.
  Toimittaja Ville Toijonen muistelee puolentoista vuoden takaista aikaa Ketterän maalivahtivalmentaja Petteri Koskisen kanssa.

 • Imppa Ryynäsen rooli Simpauttajassa teki Pekka Rädystä yhden tunnetuimmista sen ajan näyttelijöistä.
  Elokuvan repliikeistä "Syö paskas!" tuli viimeksi Rätyä vastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
  Räty jää tänä vuonna eläkkeelle Teatteri Imatrasta, mutta näytteleminen ja esiintyminen kuuluu silti Rädyn elämään.
  Pekka Räty on näyttelijä, mutta myös Imatran kunnanvaltuutettu. Onpa hän ollut kansanedustajanakin yhden kauden.
  Pekka Rätyä haastattelee Juha-Pekka Taskinen.

 • Joutsenolainen Hurriganes-coverbändi Black Devils teki pääsiäisenä kolme keikkaa Hurriganesin alkuperäiskitaristi Ile Kallion kanssa.
  Kesällä on luvassa toistakymmnetä klubi- ja festivaalikeikkaa samalla kokoonpanolla.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi kitaristi Ile Kallion huhtikuun alussa Lappeenrannassa, kun mies oli päivän harjoittelemassa Black Devils -kolmikon kanssa.
  Puhetta riitti niin tulevasta kesästä, kuin "Ganesin" menestyksen huippuvuosista 1970-luvulla. Maailmanvalloituskin oli tuolloin hyvin lähellä.

 • Joutsenolainen Hurriganes-coverbändi Black Devils tekee kesällä harvinaisen kiertueen. Yhtye ei varsinaisesti ole koskaan tehnyt keikkakiertuetta, mutta toukokuun lopusta alkaen on luvassa toistakymmentä keikkaa ympäri Suomea.
  Yhtyettä vahvistaa Hurriganesin alkuperäiskitaristi Ile Kallio.
  Yhtyeen rumpali ja laulaja J-P Kakkola oli innoissaan jo pääsiäisen yhteiskeikoista, kesästä puhumattakaan.
  Kakkolan tapasi toimittaja Ville Toijonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Erektiohäiriö tunnetaan usein nimellä ovenkahvatauti. Se on viimeinen asia, mikä otetaan lääkärikäynnillä puheeksi, kun toinen käsi on jo ovenkahvassa.
  Kiusallisuus leimaa edelleen miesten vaivaa, johon on olemassa monia erilaisia lääkkeitä ja hoitoja. Lääkkeillä on myös haittavaikutuksia, joten käynti lääkärillä tuo ongelmaan oikean hoidon ja lääkkeet.
  Toimittaja Ville Toijonen ottaa asiasta selvää Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Haastateltavana on urologian osaston ylilääkäri Nikola Fösel.

 • Etelä-Karjalan Vuoden 2018 yrittäjinä palkittiin Mikko ja Marko Kilpiä Kuljetus Kilpiä Oy:stä Lappeenrannasta.

  Kilpiän veljekset edustavat kolmatta sukupolvea 90 vuotta toimineen perheyrityksen johdossa.

  Kilpiän kalusto kuljettaa eri puolilla Suomea ja myös Venäjällä. Yhtiön palveluksessa on noin 70 ihmistä Suomessa ja kolmisenkymmentä Venäjällä. Katsastettavaa kalustoa on 250 ajoneuvon verran.

  Valinnan teki Etelä-Karjalan yrittäjäyhdistys. Ville Toijonen tapasi yrittäjäveljeksistä vanhemman, Marko Kilpiän.

 • Rajavartijan työ on etenkin rajalla partioidessa hyvin erähenkistä. Työpäivän aikana metsässä vietetään tunteja säällä kuin säällä ja siellä on selvittävä työtehtävistä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
  Toimittaja Ville Toijonen selvittää rajapartion työtä Lappeenrannassa Nuijamaan rajavartioaseman päällikön Janne Määttäsen kanssa.

 • Imatran kaupunki palkitsi Vuoden liikuttaja 2018 tunnustuksella Mika Hallikaisen. Hallikainen on 19 vuoden ajan käyttänyt vapaa-aikaansa ja kalustoaa tehdäkseen hiihtolatuja Vuoksenniskan pohjoispuolella Imatralla.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi vaatimattoman, tunnustusta saaneen Hallikaisen.

 • Puheterapeuteilla on kädet täynnä töitä ainakin Etelä-Karjalassa. Puhe- ja äännevikoja korjataan edelleen hyvin tuttujen keinojen avulla. Kielen, suun ja leuan motoriikkaa harjoitellaan ohjatusti ja kotiharjoituksissa.
  Toimittaja Ville Toijonen kävi kyselemässä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin puheterapeutilta Maija Ylämäeltä, millaista puhevikojen korjaaminen nykyään on.

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

 • Poliisi on jatkanut Imatran ampumatapauksen tutkintaa. Poliisi on kuulustellut esitutkinnan aikana yli kymmentä todistajaa ja käynyt läpi valvontakameran tallenteita tapahtuma-alueelta. Kuuntele tästä tutkinnajohtaja Saku Tielisen haastattelu. Toimittajana on Jari Tanskanen. Haastattelu on tehty Imatralla 5.12.2016 puolen päivän aikoihin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä