Radio Suomi Lappeenranta

ti 2.5.2017

 • 21 min
 • toistaiseksi

Lappeenrantalainen eläkkeellä oleva rovasti Matti J Kuronen on elämässään ehtinyt paljon. Hänen apuunsa turvaudutaan edelleenkin usein parisuhdeasioissa. Jazz-musiikki on Matin sydäntä lähellä. Kuuntele Sirkka Haverisen tekemä haastattelu sydämellisestä Matti J Kurosesta.

Lähetykset

 • ti 2.5.2017 12.07 • Yle Areena

Jaksot

 • Lappeenrannassa Elokuva Luotola Oy myi keväällä 2017 Nuijamies- ja Kino-Aula-elokuvateattereiden liiketoiminnan Finn-Kinolle. Elokuva Luotolan toimitusjohtaja Merja Luotola-Maarnela kertoi tuolloin, että myyntipäätös oli sen astisen elämän vaikein päätös. Myyntipäätöksen jälkeen Merjan elämään tuli valtava tyhjyys. Nyt elämässä on jälleen valoa. Merja Luotola-Maarnela perusti naistenvaateliikkeen. Sirkka Haverinen kävi kysymyssä miten Merja kaikesta selvisi?

 • Vuoden Terveydenhoitajaksi 2019 on valittu luumäkeläinen Katriina Ovaska. Hän tehnyt terveyden eteen työtä jo vuodesta 1992 saakka.
  Ovaskan valintaa Vuoden Terveydenhoitajaksi puoltaa ennen kaikkea hänen laaja-alainen osaamisensa ja kokemuksensa sekä moniammatillinen yhteistyö. 
  Vuoden terveydenhoitajaksi valittu toivoisi, että omaa ammattitaitoa ja osaamista voisi käyttää enemmän. Ovaskan tapasi toimittaja Ville Toijonen.

 • Lappeenrannan linnoituksessa Kehruuhuoneen yrittäjinä on toiminut neljän vuoden ajan Sari Kaasinen ja hänen miehensä Petteri Ukkola sekä Kaasisen tytär Kiisa Koskimies. Nyt he myivät Kehruuhuoneen yritystoiminnan Etelä-Karjalan Osuuskaupalle.

  Kehruuhuoneen luoneet yrittäjät perustelevat myyntiä isoksi kasvaneella yrityksellä. Kuuntele yrittäjä Kiisa Koskimiehen mietteet yritystoiminnan myynnistä.

 • Eduskuntavaaleissa isoja teemoja ovat vanhusten asiat, maahanmuutto ja sote. Monien liikuntaseurojen mielestä etenkin terveydenhuollon asioihin voitaisiin kiinnittää kuitenkin huomiota paljon paremmin, jos ihmiset saataisiin liikkumaan enemmän.
  Mutta millaisiin asioihin poliitikot ja kuntapäättäjät voisivat vaikuttaa, jos he ajattelisivat väestön terveyttä ja työkykyä.
  Haastateltavana on Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry:n, EKLUn, aluejohtaja Sakari Pusenius. Toimittajana on Ville Toijonen.

 • Etelä-Karjalan osuuskauppa eli Eekoo vakuuttaa, että suositun Kehruuhuoneen toiminta säilyy nykyisellään. Eekoo kertoo, että jatkossakin suositussa paikassa saa pöytiin tarjoiltuna lounaansa, painottuen lähiruokaan.

  Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuone on toiminut neljä vuotta Lappeenrannan linnoituksessa. Historiallisissa tiloissa toimiva keskus on palkittu kahtena vuotena vuoden lounaspaikkana.

 • Uniongelmista yleisempiä ovat yölliset heräämiset hikoiluineen. Lähes 80 prosenttia naisista kärsii erilaisista vaihdevuosioireista. Sirkka Haverinen tapasi Jaana Kieron, jonka vaihdevuodet alkoivat jo 45-vuotiaana.Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katariina Roslund kertoo yleisimmistä oireista. Jutun alussa kahdeksan naista kertovat alkuun ajatuksia vaihdevuosista.

 • Motocrossissa alkoi virallinen kilpailutoiminta 50-kuutioisissa viime vuonna. Nuorimmat kuskit ovat viisi vuotiaita. Imatran moottorikerho harjoittelee talvisin entisen jäähallin tiloissa, jonne kerho on rakentanut hyvät tilat talviharjoitteluun. Sirkka Haverinen meni katsomaan lasten harjoituksia ja tapasi nuoret kuskit, Sulo Kallion, Iina Suikkasen, Reino Vesterisen ja Jali Päivisen. Haastattelussa myös junnujen valmentaja Jarmo Vesterinen ja Suomen moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvist.

 • 19-vuotias Vanessa Techera oli viime vuonna vapaaehtoistyössä Espanjassa. Suomeen Vanessa tuli yhtä kokemusta rikkaampana ja tyytyväisenä siitä, että lähti reissuun. Eläkkeellä oleva Auli Taina on tehnyt vapaaehtoistyötä kotimaassa jo lähes 40 vuotta. Pitkäaikainen haave auttamisesta ulkomailla toteutui kun Auli suuntasi viime vuonna Peruun. Mikä saa ihmiset lähtemään vapaaehtoistyöhön maailmalle? Sirkka Haverinen kutsui naiset studioon.

 • Yhdentoista miehen porukka aikoo huhti-toukokuun vaihteessa hiihtää halki Grönlannin. Yli 600 kilometriä reilussa kuukaudessa voi kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei missään nimessä ole. Matkan varrella pitää varautua moniin yllätyksiin, aina jääkarhun kohtaamisesta alkaen. Kaverukset ystävystyivät armeijassa ja ovat siitä lähtien pitäneet tiivisti yhteyttä.
  Miten 11 henkilön retkikunta on valittu ja miten erilaiset persoonat selviävät tulevasta koitoksesta mahdollisissa ristiriitatilanteissa? Mitä miehet reissulta hakevat? Retkikunnan kolme jäsentä, Mikko Rita Imatralta, Risto Tella ja Verneri Nurmi Lappeenrannasta ovat Milla Tynkkysen ja Sirkka Haverisen vieraana.

  Miehet toivat studioon myös tärkeän esineen, mikä ehdottomasti on oltava reissussa mukana.

 • Etelä-Karjalassa pitää säästää sosiaali- ja terveyspalveluista. Mitä aiotaan nyt tehdä? Missä lääkäri tulevaisuudessa luuraa? Ovatko palvelut tulevaisuudessa pikku kunnissa vain etäpalveluita?

  Eksoten valtuusto ja hallitus ovat linjanneet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuutta.

  Elli Sormunen haastattelee Eksoten valtuuston puheenjohtaja Taina Lonkaa ja Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesteristä.

 • Imatralaisen Jukka Kärnän työura alkoi yli neljä vuosikymmentä sitten terästehtaalla reilun markan tuntipalkalla. Sittemmin hänen tiensä on kulkenut ammattiyhdistysliikkeestä kuntapolitiikkaan ja Arkadianmäelle. Viimeiset vuodet hän on työskennellyt SAK:n elinkeinopoliittisena asiantuntijana. Jukka Kärnän tapasivat Vesa Winberg ja Ville Toijonen.

 • Lappeenrannan kupeessa oleva Taipalsaaren kunta hakee säästöjä rakenteita ravistelemalla. Vehkataipaleen kyläkoulu on yksi liipasimella olevista ja se on saanut vanhemmat takajaloilleen. Vehkataipalelaiset pyysivät kunnalta tarkemmat laskelmat säästölistan takaa ja saivat ne. He alkoivat perehtyä tarkemmin konsultin ehdottamiin talouden sopeutustoimiin. Elli Sormusen haastateltavana ovat Taipalsaaren kunnanjohtaja Kari Kuuramaa, sekä kyläaktiivit Lauri Kauppinen ja Mirja Pulkkinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Erektiohäiriö tunnetaan usein nimellä ovenkahvatauti. Se on viimeinen asia, mikä otetaan lääkärikäynnillä puheeksi, kun toinen käsi on jo ovenkahvassa.
  Kiusallisuus leimaa edelleen miesten vaivaa, johon on olemassa monia erilaisia lääkkeitä ja hoitoja. Lääkkeillä on myös haittavaikutuksia, joten käynti lääkärillä tuo ongelmaan oikean hoidon ja lääkkeet.
  Toimittaja Ville Toijonen ottaa asiasta selvää Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Haastateltavana on urologian osaston ylilääkäri Nikola Fösel.

 • Etelä-Karjalan Vuoden 2018 yrittäjinä palkittiin Mikko ja Marko Kilpiä Kuljetus Kilpiä Oy:stä Lappeenrannasta.

  Kilpiän veljekset edustavat kolmatta sukupolvea 90 vuotta toimineen perheyrityksen johdossa.

  Kilpiän kalusto kuljettaa eri puolilla Suomea ja myös Venäjällä. Yhtiön palveluksessa on noin 70 ihmistä Suomessa ja kolmisenkymmentä Venäjällä. Katsastettavaa kalustoa on 250 ajoneuvon verran.

  Valinnan teki Etelä-Karjalan yrittäjäyhdistys. Ville Toijonen tapasi yrittäjäveljeksistä vanhemman, Marko Kilpiän.

 • Rajavartijan työ on etenkin rajalla partioidessa hyvin erähenkistä. Työpäivän aikana metsässä vietetään tunteja säällä kuin säällä ja siellä on selvittävä työtehtävistä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
  Toimittaja Ville Toijonen selvittää rajapartion työtä Lappeenrannassa Nuijamaan rajavartioaseman päällikön Janne Määttäsen kanssa.

 • Imatran kaupunki palkitsi Vuoden liikuttaja 2018 tunnustuksella Mika Hallikaisen. Hallikainen on 19 vuoden ajan käyttänyt vapaa-aikaansa ja kalustoaa tehdäkseen hiihtolatuja Vuoksenniskan pohjoispuolella Imatralla.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi vaatimattoman, tunnustusta saaneen Hallikaisen.

 • Puheterapeuteilla on kädet täynnä töitä ainakin Etelä-Karjalassa. Puhe- ja äännevikoja korjataan edelleen hyvin tuttujen keinojen avulla. Kielen, suun ja leuan motoriikkaa harjoitellaan ohjatusti ja kotiharjoituksissa.
  Toimittaja Ville Toijonen kävi kyselemässä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin puheterapeutilta Maija Ylämäeltä, millaista puhevikojen korjaaminen nykyään on.

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

 • Poliisi on jatkanut Imatran ampumatapauksen tutkintaa. Poliisi on kuulustellut esitutkinnan aikana yli kymmentä todistajaa ja käynyt läpi valvontakameran tallenteita tapahtuma-alueelta. Kuuntele tästä tutkinnajohtaja Saku Tielisen haastattelu. Toimittajana on Jari Tanskanen. Haastattelu on tehty Imatralla 5.12.2016 puolen päivän aikoihin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä