Radio Suomi Lappeenranta

Matti J Kuronen

 • 21 min
 • toistaiseksi

Lappeenrantalainen eläkkeellä oleva rovasti Matti J Kuronen on elämässään ehtinyt paljon. Hänen apuunsa turvaudutaan edelleenkin usein parisuhdeasioissa. Jazz-musiikki on Matin sydäntä lähellä. Kuuntele Sirkka Haverisen tekemä haastattelu sydämellisestä Matti J Kurosesta.

Lähetykset

 • ti 2.5.2017 12.07 • Yle Areena

Jaksot

 • Ministerityöryhmä päätti sijoittaa Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin Kouvolan Uttiin. Tämän takia yhteensä 39 000 asukasta Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa jää kopterin hoidon ulottumattomiin.
  Lappeenrannassa maanantaina vieraillut ministeri Annika Saarikko huomauttaa, että ensihoidon tilanne paranee merkittävästi Kaakkois-Suomessa, vaikka kopteri ei koko aluetta tavoitakaan.

  Annika Saarikon tapasi Kalle Schönberg.

 • SaiPan organisaatiosta löytyy nuorten maailmanmestareita sekä toimistolta että kentältä. Vastikään SaiPan kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen solminut keskushyökkääjä Santeri Virtanen oli alkuvuodesta 2019 voittamassa maailmanmestaruutta Kanadassa. Myös toimistolla tiedetään mitä on voittaa nuorten maailmanmestaruus, sillä urheilujohtaja Antti Tuomenoksa oli voittamassa samaa pystiä vuonna 1987. Ikäluokka oli tuolloin todella kova, vaikka ainoaksi suomalaiseksi NHL-pelaajaksi tuosta ikäluokasta jäi Tappara-ikoni Janne Ojanen.

  Vesa Winberg tapasi Antti Tuomenoksan ja puhetta oli sekä vuoden 1987 maailmanmestaruudesta, Santeri Virtasesta kuin SaiPan joukkueen rakentamisesta.

 • Yksi junamatka voi muuttaa elämän lopullisesti. Näin kävi 1970-luvun alussa Anita Sirenteelle. Täyteen pakattu junavaunu saattoi kaksi nuorta vierekkäin ja samalla alkunsa sai elämän mittainen yhteinen taival. Sitä on jatkunut nyt 45 vuotta. Anita Sirenteen tapasi Vesa Winberg.

  Lappeenrantalaisen Anna Sirenteen tarina on yksi Radio Suomen SuomiLOVE -kilpailuun tulleista tarinoista.

  Uusi SuomiLove kausi alkaa 26.1. TV1:ssä (klo 21:15) ja Areenassa. Juontajina Mikko Kuustonen ja Jenni Pääskysaari

 • Oulun ja Helsingin alaikäisiin tyttöihin kohdistuneet raiskaustapaukset ovat järkyttäneet laajalti ja saaneet monet vanhemmat miettimään miten teini-ikäisten älypuhelinten käyttäjiä voisi valistaa ja suojella mahdollisilta uhilta. Lappeenrannan kaupungin digi- ja osallisuusasiantuntija Sami Taponen opastaa vanhempia puhumaan asiasta suoraan, mutta syyllistämättä. Hänet tapaa Elli Sormunen ja Miia Roivainen.

 • Tuskin 1990-luvulla mestarivaatturiksi opiskellut Arman Alizad uskoi olevansa 20 vuotta myöhemmin Kultaisella Venlalla palkittu tuottaja ja juontaja, jonka sarjoja katsotaan yli sadassa maassa. Arman Alizadia haastattelee Ville Toijonen.

 • Lappeenrantalainen Turkka Valjakka on päässyt kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn avustavaksi erotuomariksi. Valjakka kävi Yle Lappeenrannan aamussa Juha-Pekka Taskisen ja Ville Toijosen vieraana.

 • Pentti Pitkänen on työskennellyt Lemin kunnan talousasioiden parissa 35,5 vuotta. Hänen viimeinen työpäivänsä on maanantaina 17. joulukuuta, kun valtuusto kokoontuu päättämään ensi vuoden talousarviosta. Riitta Väisänen kävi tapaamassa eläkkeelle jäävää talous- ja hallintojohtajaa, kun työaamuja oli jäljellä 12.

 • Imatralainen paralympiamitalisti Matti Suur-Hamari vietti itsenäisyyspäivää presidentin juhlavastaanotolla. Viime viikonloppuna kilpailukautensa kahdella voitolla aloittanut lumilautailija Suur-Hamari sai ennen itsenäisyyspäivää presidentiltä Suomen leijonan 1. -luokan ritarimerkin. Toimittajat Ville Toijonen ja Juha-Pekka Taskinen tavoittivat Suur-Hamarin Helsingistä itsenäisyyspäiväjuhlien jälkeisenä aamuna.

 • Luumäellä Tarja Uusi-Illikaisen tilalle kesällä syntynyt Arttu-varsa voi hyvin. Irlannincob-varsa syntyi pahasti sairastuneena keskosena. Sillä oli verenmyrkytys ja etujaloissa olleen asentovirheen takia, varsa ei päässyt itse nousemaan seisomaan, eivätkä jalat kantaneet seisoessa.
  Nyt varsa on kuitenkin toipunut ja etujalkojen tuet ovat kuntouttaneet varsaa vauhdilla. Toimittaja Ville Toijonen kävi tilalla tapaamassa Arttua sekä omistajaa Tarja Uusi-Illikaista.

 • Tv-sarja Sorjosen päähenkilö ratkoo henkirikoksia Lappeenrannassa. Rikostutkija Sorjonen käyttää paljon muistitekniikoita ja päättelyä. Todellisuudessa henkirikosten selvittäminen on monen tekijän yhteistyötä. Myös tietokoneella istutaan paljon, mikä ei tietysti tv-sarjoissa olisi kovin kiinnostavaa näytettävää.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi rikosylikonstaapeli Ilkka Vainikan Kaakkois-Suomen poliisista. Vainikka on ratkonut henkirikoksia jo yli 30 vuotta niin Lappeenrannassa kuin Helsingissäkin.

 • Imatran kaupunki aikoo sijoittaa Linnalan koulun 300 oppilasta Kulttuuritalo Virtaan. Virrassa olisi tilat kymmenelle opetusryhmälle, mutta kuudelle ryhmälle kaupungin tarvitsee vielä etsiä uusia väistötiloja. Linnalan koulun sisäilmaongelmat ovat niin pahoja, että oppilaiden ja opettajien on päästävä pois koulusta mahdollisimman pian. Toimittaja Ville Toijonen haastattelee kaupungin palveluverkkouudistuksen projektipäällikköä Mari Routtia.

 • Jääpalloseura Lappeenrannan Veiterä haluaa nostaa monitoimihallin rinnalle Kisapuiston tekojään kattamisen.

  Jääpallon bandyliigassa pelaava Veiterä ei hyödy Lappeenrantaan kaavailtavasta monitoimiareenasta, vaan suosisi tekojään kattamista. Tekojään kattamisen hinta voisi asettua kolmen ja neljän miljoonan euron välille. Asiasta Juha-Pekka Taskisen ja Vesa Winbergin kanssa keskustelevat Veiterän toiminnassa pitkään olleet Topiantti Äikäs ja Kansainvälisen jääpalloliiton varapresidentti Leo Segerman.

  Tekojään kattaminen tarjoaisi esimerkiksi yleisöluistelulle kunnon tilat,

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

 • Poliisi on jatkanut Imatran ampumatapauksen tutkintaa. Poliisi on kuulustellut esitutkinnan aikana yli kymmentä todistajaa ja käynyt läpi valvontakameran tallenteita tapahtuma-alueelta. Kuuntele tästä tutkinnajohtaja Saku Tielisen haastattelu. Toimittajana on Jari Tanskanen. Haastattelu on tehty Imatralla 5.12.2016 puolen päivän aikoihin.

 • Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen jätti maanantaina 24.10.2016 eronpyyntönsä Imatran kaupunginvaltuustolle. Hän jää eläkkeelle syksyllä 2017. Pertti Lintunen vieraili tiistaina Radio Suomen vieraana Imatran studiolla. Haastattelussa hän kertoo ajatuksiaan Imatran kouluista sekä ruotii aikaansa Imatran kaupunginjohtajana. Toimittajina Juha-Pekka Taskinen ja Ani Malmi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä