Syötävät sävelet

Mozart ja neitseellinen manteli

  • 53 min
  • ei kuunneltavissa

Syötävien sävelten keittiössä Susanna Välimäki ja Janne Koskinen valmistavat ruokaisaa juomaa. Mozartin reseptin mukaan valmistuu herkullista mantelimaitoa. Mozartin terrierinä esiintyy Maisa. (Uusinta)

Mozartin mantelimaito

Ohje perustuu Eva Gesine Baurin tutkimuksiin ja siitä tulee neljä lasillista.

7 1/2 dl täysmaitoa
2 kananmunan keltuaista
100 g tuoreita manteleita (= hienonnettuna n. 2 dl)
1 tippa karvasmanteliöljyä (tai 2 tippaa karvasmanteliaromia)
4 cl (tai maun mukaan) mantelilikööriä
jääpaloja

Kuori mantelit kalttaamalla: Peitä mantelit kiehuvalla vedellä ja anna liota muutama minuutti. Kaada ne lävikköön ja sen jälkeen keittiöpyyhkeelle kuivumaan ja jäähtymään. Paina ja pullauta sisus kuoresta ulos etusormien ja peukaloiden välissä. Jauha siemenet mantelimyllyssä mahdollisimman hienoksi.

Sekoita mantelijauhe ja maito tehosekoittimessa. Lisää keltuaiset, likööri ja karvasmanteliöljy tai -aromi. Pyöräytä tehosekoitinta. Jäähdytä laittamalla valmistusastia jäitä sisältävään sankoon tai viininjäähdyttimeen. Toinen vaihtoehto on lisätä juomaan jääpala, mutta Mozartin aikana jäät laitettiin yleensä juomien ja ruokien ympärille eikä sisään.

Huom! Manteleiden on oltava mahdollisimman tuoreita, joten ne tulee ostaa irtomyynnistä hyvältä kauppiaalta. Suomessa ei myydä karvasmanteliöljyä sen myrkyllisyyden takia, joten se on hankittava ulkomailta. Suomen ruokakaupoista saa keinotekoista karvasmanteliuutosta, joka menettelee paremman puutteessa. Aito karvasmanteliöljy ei ole vaarallista maustetippoina ruuanvalmistuksessa käytettynä.

Lähde: Baur, Eva Gesine 2006. Mozartin ruokavieraana. Suom. M. Ovaska. Jyväskylä: Ajatus. S. 196. [Alkuteos Zu Gast bei Mozart, 2005.]

Ohjelman musiikit:

W.A. Mozart:

Komtuurin aaria oopp. Don Giovanni (Vitali Kowaljov, basso, ja Mahler-kamariorkesteri/Yannick Nezet-Seguin).

Cherubinon aaria oopp. Figaron häät (Aksel Rykkvin, poikasopraano, ja Valistuksen ajan orkesteri/Nigel Short).

Pieni gigue G-duuri (Andreas Staier, fortepiano).

Konsertto pianolle ja orkesterille nro 17 G-duuri (Maurizio Pollini ja Wienin filharmonikot).

Finaali oopp. Figaron häät (Patrizia Ciofi (sopraano /Susanna), Lorenzo Regazzo (basso /Figaro), Simon Keenlyside (baritoni /Kreivi Almaviva), Kobie van Rensburg (tenori /Don Basilio; Don Curzio),
Veronique Gens (sopraano /Kreivitär Almaviva), Angelika Kirchschlager (mezzosopraano /Cherubino), Marie McLaughlin, (sopraano /Marcellina), Antonio Abete (basso /Bartolo) ja Nuria Rial (sopraano /Barbarina) sekä Collegium Vocale Gent ja Concerto Köln/Rene Jacobs).

Jonathan Dove: The Magic flute dances Mozartin Taikahuilu-oopperan teemoista (Emily Beynon, huilu, ja BBC:n Walesin kansallisorkesteri/Bramwell Tovey)

Pjotr Tshaikovski: Preghiera (Rukous Lisztin transkription mukaan) sarjasta orkesterille nro 4 G-duuri "Mozartiana" (Detroitin sinfoniaorkesteri/Neeme Järvi)

Lähetykset

  • ke 14.6.2017 13.59 • Yle Radio 1

Klipit

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä