Salatut museot

Auto, sinä olet tähti

 • 19 min
 • toistaiseksi

Tässä jaksossa toimittaja Minna Joenniemi pääsee legendaarisen T-Fordin kyytiin ja oppii, mikä on kaksitahtimoottori. Kun lähdetään Jyväskylästä länteen tullaan Petäjävedelle ja siellä Kintauden kylässä sijaitsee Risto Höylän ja kumppanien perustama Keski-Suomen Tieliikennemuseo. Kokonainen halli on täynnä vanhoja kulkupelejä. Risto Höylä on myös tehnyt pitkän uran kotimaisten elokuvien autorekvisitöörinä. Hänen käsistään on tullut muun muassa Pelle Hermannin auto ja Rauni Mollbergin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan kuuluisa ambulanssi.

Lähetykset

 • to 22.6.2017 17.35 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Tammisaaren sairaalan kellarissa toimittaja Minna Joenniemi astuu eläkkeellä olevan osastonhoitajan Tina Rosströmin valtakuntaan. Rosström on ottanut työuransa varrelta talteen suuren määrän sairaalan historiaa, esineitä, laitteistoja ja muistoja mm. sairaalaan kuuluisalta, nyt jo lakkautetulta synnytysosastolta. Länsi-Uudenmaan Sairaalamuseo kertoo sairaanhoidon kehityksestä, mutta ennen kaikkea sairaalasta työyhteisönä. Hoitajien juhlia, tupakointia ja sukkanauhoja ei salailla. Kun luo oman museonsa, sinne voi myös sujauttaa omia vitsejä, ostaa pilailupuodista leikkioksennusta mallinukkepotilaalle. Ja tässä museossa selviää muun muassa, mikä on tonsiliitti-giljotiini.

 • Tampereelta luoteeseen sijaitseva Ylöjärven Antaverka kätkee maisemaansa merkittävän siivun maamme jäähdytystekniikan historiaa. Toimittaja Minna Joenniemi vierailee Suomen Jäähdytystekniikan museossa ja tapaa sen perustajan, kylmäalan 97-vuotiaan pioneerin Paavo V. Suomisen. Hänen mottonsa kuuluu "kylmä päivisin, kuuma öisin". Museosta löytyvät mm. Risto Rytin perheen käytössä ollut jääpalakaappi, Hotelli Tornissa 1950-luvulla majailleen neuvostoliittolaisen valvontakomission kuohuviinin jäähdytyksestä vastannut kylmäkoneisto ja vaikuttava rivistö jääkaappeja eri aikakausilta.

 • Suomen ainoa lastenvaunumuseo sijaitsee Viialassa. Eija Mäenpään perustaman Mukelo-museon kokoelmassa on noin 300 lastenvaunua, vanhimmat 1870-luvulta. Voiko ihminnen olla koukussa lastenvaunuihin? Ja miksi meidän kaikkien ensimmäiselle liikennevälineelle on vain tämä yksi museo? Näitä kysymyksiä miettii Mukelossa vieraileva toimittaja Minna Joenniemi. Museota ei ole hoidettu ja esineitä luetteloitu ihan museoammattilaisten standardien mukaan, mutta suurpiirteisyys on osa Mukelon ja sen emännän viehätystä.
  Ja Mukelo on kiistatta merkittävä museo. Suomessa on kymmeniä autoille, junille, veneille ja moottoripyörille omistettuja museoita, mutta meidän kaikkien ensimmäiselle liikennevälineelle, eli lastenvaunuille, on olemassa vain tämä yksi ja ainut museo. Lastenvaunujen kehityksellä on kuitenkin ollut merkitystä muun muassa lapsikuolleisuuden vähentämiselle.

 • Porvoon saaristosta löytyy Nissen Outboard -museo - eli ulkolaitamoottorimuseo. Toimittaja Minna Joenniemi eläytyy museon perustajan Nils Häggblomin maailmaan ja päätyy myös halaamaan perämoottoria. Kokoelmassa on kymmeniä entisöityjä perämoottoreita liki sadan vuoden ajalta ja muuta vesillä liikkumiseen ja kalastukseen liittyvää tavaraa.
  1950-luku on Nissen suosikkivuosikymmen, koska silloin hän itse alkoi myydä veneitä. Nisse on tuonut Suomeen perämoottoreiden lisäksi purjelautailun ja kirveenheiton.

 • Padasjokelaisen ite-taiteilijan Enni Idin sahti oli salakavalaa ja maalaukset ronskeja. Kylähullunkin maineessa ollut Enni Id (1904-1992) heittäytyi miehensä kuoltua maalaamisen vietäväksi ja maalasi myös kotinsa - lattiasta kattoon. Nyt Ennin värikästä kotimuseota ja hänen sahdinkeittäjänkin muistoaan vaalii luontaisparantaja Pirjo Rinne. Toimittaja Minna Joenniemi poikkeaa nelostieltä Padasjoen kohdalla itään ja tapaa Pirjo Rinteen lisäksi Enni Idin "noitamaista" persoonaa ja muistelevan naapurin Antti Mäkisen.

 • Kaarteen kotimuseo Lohjalla kertoo sota-ajasta ja hyödyntää uutta teknologiaa. Ilotulitteita maahantuova pariskunta Kalervo ja Teija Kaarre ovat rakentaneet kellariinsa lottakanttiiniin, juoksuhaudan, korsun ja pommisuojan. Museossa toimittaja Minna Joenniemi saakin kokea, miten pommit jylisevät, hälyytyssireenit huutavat ja valot värisevät, kun museon isäntä näpyttää sotaefekteja tabletilla.

 • Toimittaja Minna Joenniemen museomatka jatkuu Porkkalaan ja Suomen sodanjälkeiseen historian "vaaran vuosiin". Lena Selénin ja Berndt Gottbergin perustamassa Igor-museossa Inkoon Degerbyssä on esillä Neuvostoliiton sotilaiden jättämät jäljet vuoteen 1956 saakka vuokratulla alueella. Monet museovieraat tulevat Venäjältä ja heidän kädessään on vanha Neuvostoliiton passi, jonka kannessa lukee venäjäksi “Porkkalan Niemi”. Museo saakin jatkuvasti sosiaalisen median kautta uutta tietoa näistä Porkkalassa sen vuokra-aikana syntyneistä ihmisistä.

 • Tässä jaksossa toimittaja Minna Joenniemi pääsee legendaarisen T-Fordin kyytiin ja oppii, mikä on kaksitahtimoottori. Kun lähdetään Jyväskylästä länteen tullaan Petäjävedelle ja siellä Kintauden kylässä sijaitsee Risto Höylän ja kumppanien perustama Keski-Suomen Tieliikennemuseo. Kokonainen halli on täynnä vanhoja kulkupelejä. Risto Höylä on myös tehnyt pitkän uran kotimaisten elokuvien autorekvisitöörinä. Hänen käsistään on tullut muun muassa Pelle Hermannin auto ja Rauni Mollbergin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan kuuluisa ambulanssi.

 • Toimittaja Minna Joenniemen tie vie Varsinais-Suomeen ja Marttilaan. Sieltä löytyy Nostalgiamuseo, jossa on jo seitsemän taloa täynnä tavaraa. On kaksi kokonaista kyläkauppaa, yli sata kameraa, posliinia, traktoreita, kännyköitä, ja 1700-luvulla yhdestä puusta veistettyjä tynnyreitä ehkä enemmän kuin missään muualla. Nostalgiamuseon pitäjä Aila Aumala kertoo, että ihmiset tuovat sinne tavaroita turvaa. He tietävät, että heidän lapsensa heittäisivät ne kaatopaikalle tai veisivät kirpputorille. Mutta mikä onkaan se kaikkein nostalgisin esine?

 • Uuden sarjan ensimmäisessä jaksossa toimittaja Minna Joenniemi tutustuu tiettävästi maailman ainoaan muovikassimuseoon Perniössä. Tällä hetkellä museo on yleisöltä suljettu, mutta Timo ja Tarja Lapilalta löytyy toinen toistaan hykerryttävämpiä tarinoita noin 10-tuhannen muovikassin kokoelmastaan. Keskustelu muuttuu vakavammaksi, kun puhutaan muovin aiheuttamista ympäristöongelmista. Ehkä tästä museosta löytyy jonain päivänä maailman viimeinen muovikassi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä