Etnoilta

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Kiikarissa Fest Afrika, Kaustinen, Pori Jazz ja Youssou

 • 59 min
 • ei kuunneltavissa

1. Juurakko: Pala sielua (Suomi 2017) / Oi, Maalina (Inkoon musiikki)
2. Manu Chao & chalart58 (feat. Sr. Wilson): A la par del amor (Ranska/Espanja 2017) / Digisingle (Radio Bemba and La Panchita Records)
3. Damily: Hazo Latsakandoha (Madagaskar 2015) / Very Aomby (lesdisquesbongojoe)
4. Gary Lucas: The Wall (Instrumental) (USA 2001) / The Edge of Heave - Gary Lucas Plays Mid-Century Chinese Pop (Knitting Factory)
5. Taraf de Haidouks: Din Caval Moldoveneasca (Romania 2015) / Of Lovers, Gamblers and Parachute Skirts (Crammed Discs)
6. Davide Salvado: O Manso (Espanja/Galicia 2015) / Lobos (Fol Música)
7. Daymé Arocena: Madres (Kuuba 2015) / Nueva Era (Brownswood Recordings)
8. Youssou N’Dour: Serin Fallu (Senegal 2016) / Africa Rekk (Youssou N’Dour/Sony)
9. Echo Del Africa: Yiri Wah (Ylä-Volta 1970’s) / Bobo Yéyé - Belle Époque in Upper Volta (Numero)
10. Tukul Band feat. Mulatu Astatke: Bugalu (Etiopia 1988/1992/2017) / Ethio Stars/Tukul Band feat. Mulatu Astatke (Global Music Centre/Piranha)
11. Helsinki-Cotonou Ensemble: Minin Vodjo (Suomi/Benin 2016) / The Road is Long – Live at Savoy Theatre (Osuuskunta No Problem! Music)

Lähetykset

 • ti 27.6.2017 20.31 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Glasgown Celtic Connections -festivaalilta 2016 nauhoitettu konsertti, jossa irlantilaisen säkkipillin mestari Liam O´Flynn esiintyy BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesterin kanssa. Toisella puoliskolla kuulemme yhdysvaltalaisen Bela Fleckin (kuvassa) banjokonserton, jonka solistina hän itse soittaa.

  Konserttiohjelman toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Onko kantele naisten soitin? Entä kontrabasso? Mikä osuus naisilla on kansanmusiikin ammattikoulutuksessa? Millaisia teemoja naiseus tuo musiikkiin? Haastattelussa kantelisti ja multi-instrumentalisti Maija Kauhanen, kontrabasisti ja lyömäsoittaja Sara Puljula ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän professori, puhallinsoittaja ja perkussionisti Kristiina Ilmonen. Toimittajana Amanda Kauranne. Ohjelma on uusinta vuodelta 2016.

 • Soiko naismuusikkojen viulu eri tavalla tai eri paikoissa kuin mieskollegoidensa?

  Naisten osuutta festivaalikattauksissa tutkaillaan kolmelta kansanmusiikkifestivaalilta eri puolilta Suomea. Muusikkoudestaan kertovat viulupelimannit Ritva Talvitie, Christine Julin-Häggman, Piia Kleemola (kuvassa) ja Alina Järvelä.
  Ritva Talvitie on vaikuttanut legendaarisessa Tallari-yhtyeessä sen synnystä lähtien ja opettanut lukuisia viulisteja. Mestaripelimanni Christine Julin-Häggman on elvyttänyt jepualaista kansanmusiikkiperinnettä ja perustanut mm. nuorten naisten yhtyeen Jepokrydodnan. Piia Kleemola tekee post.doc-tutkimustaan eteläpohjalaisista viulusoitteista. Alina Järvelä on kotoisin pelimannipitäjä Kaustiselta ja soittaa ainoana naisena seitsenhenkisessä Friggissä, joka kiertää maailman lavoja. Toimittajana Amanda Kauranne.

  Toimittajana Amanda Kauranne.

 • Esbjörn Hazelius (kitara, viulu ja laulu) ja Johan Hedin (avainviulu ja laulu). Konsertti on taltioitu Bad Honnefissa, Saksassa tammikuussa 2017.

  Ohjelman toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Maarja Nuut (kuvassa), Brali un masas ja Skyle Group esiintyvät Euroradioiden Sounds of the Baltics -kokonaisuudessa, jolla juhlittiin Viron, Latvian ja Liettuan 100-vuotisjuhlaa tammikuussa.

  Toimittajana Amanda Kauranne.

 • Suomessa nimitetyistä 134:stä mestaripelimannista kymmenen on naisia. Keitä nämä mestarilliset muusikot oikein ovat? Miksi naisia on joukosta niin pieni osa? Sarjan esittelyjaksossa kuulemme musiikkia, arkistojen aarteita ja haastatteluja. Ohjelma on uusinta vuodelta 2016. Toimittajana Amanda Kauranne.

 • Kamerunilaissyntyinen muusikko Blick Bassy muutti muutama vuosi sitten Ranskaan ja ensin Pariisiin - juuri sen asian perässä kuin taiteilijat vuosisatojen ajan ovat tehneet eli inspiraation. Mutta oleskeltuaan kaupungissa hän huomasi, ettei suurkaupungin häly ollutkaan hänelle se paikka, jossa mielikuvitus pääsisi valloilleen. Niinpä hän pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa uudelleen ja muutti Ranskan maaseudulle ja johan alkoi runo- ja laulusuoni pulputa, pulputa jotain höyhenenkeveää ja ajatonta, persoonallista ja kulttuurit ylittävää.

  Blick Bassyn kanssa lavalla soittavat sellisti Clement Petit ja pasunisti ja kosketinsoittaja Johan Blanc. Konsertti on taltioitu viime heinäkuussa Itävallassa Kremsin kaupungissa Glatt und Verkehrt Festivaalilla.

  Toimittajana Tuuli Saksala

  Ohjelmassa soiva musiikki

 • Maailma kylässä 2018 - Abou Diarra. Konsertti on taltioitu Helsingin Kaisaniemessä 28.5.2018. Toimittajana Tuuli Saksala

  Abou Diarra, n’goni ja laulu
  Moussaka Koita, koskentinsoittimet ja taustalaulu
  Laurent Loit, basso
  Amadou Daou, percussiot
  Vincent Bucher, huuliharppu

  Ohjelmassa soiva musiikki:

  1. Seguin (Diarra)
  2. Ne Nana (Diarra)
  3. Abounico (Diarra)
  4. Djeli (Diarra)
  5. Anka Belo (Diarra)
  6. Tunga (Diarra)
  7. Tcheia Sigui (Diarra)

 • Uusia levyjä kansanmusiikin rikkaasta tarjonnasta. Toimittajana Amanda Kauranne.

  Ohjelmassa kuullaan seuraavia kappaleita:
  Antti Korhola Potkasee Oven Sisään: Uuden vuoden sävel
  mammantytöt!: Tyhmä tyttö ja Susi 666
  Ilo Ensemble: Lemmin salaa ja Arkireki
  Mari Kalkun: Linda, Linda! ja Motsavele mäng
  Juha Kujanpää: Kumina ja Jää sulaa
  Päivi Hirvonen: Nouskaa, neidot ja Tuu ti, tuuti tuomenmarja

  (uusinta tammikuulta)

 • Maailmanmusiikin arvovaltaiset Songlines Music Awards -palkinnot jaettiin 10. kerran. Samaan "musiikkiperheeseen" kuuluva Songlines Encounters -festivaali sisältää tänä vuonna erityisen Finnish Friday -illan Lontoossa 1. kesäkuuta. Songlines-lehden toimitus haluaa esitellä Frigg- ja Tuuletar-yhtyeet brittiläiselle yleisölle, kertoo päätoimittaja Simon Broughton haastattelussa. Lähetyksen lopuksi soi ensikuunteluna Tuulettaren Uho-kappaleen uusi remiksaus New Yorkin studioilta. Toimittajana Mika Kauhanen.

  Eliza Carthy & The Wayward Band: I wish that the wars were all over
  Oumou Sangaré: Bena bena
  Omar Faruk Tekbilek: Haydar
  Rhiannon Giddens: Hey bebé
  Black String: Growth ring (katkelma)
  Trio Da Kali & Kronos Quartet: Ladilikan
  Frigg: Kenkkuni ja Pikkuni
  Tuuletar: Uho (L5th remix)

Klipit

 • Viljo S. Määttälä puhuu Tallarin merkityksestä

 • Tallarin muusikot Ritva Talvitie, Risto hotakainen, Antti hosiosa ja Timo Valo kertovat yhtyeen 15-vuotishaastattelussa siitä, mitä yhtye heille merkitsee.

 • Paavo Helistö kertoo radio-ohjelmassa vuodelta 1986 Tallari-yhtyeen synnystä ja soittajista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä