Radio Suomi Jyväskylä

Jyväskylän keskustayksiöhin ostajaryntäys - konkarisijoittaja ei shoppaile

 • 14 min
 • toistaiseksi

Jyväskyläläislähtöinen Olli Turunen aloitti asuntosijoittamisen jo kesätyörahoistaan. Nykyisin hän omistaa yhtiökumppaninsa Joonas Oravan kanssa reilut 30 asuntoa ympäri Suomea. Lisäksi miehet ovat kirjoittaneet Osta, vuokraa, vaurastu -nimisen kirjan asuntosijoittamisesta ja vuokramarkkinoista.
Turunen seuraa huolestuneena entisen kotikaupunkinsa Jyväskylän asuntokauppaa. Lähes koko kaupunkialueen pienet asunnot ovat sijoittajien omistuksessa ja matalat korot ovat aiheuttaneet uusien sijoittajien ryntäyksen markkinoille. Yksiöiden hinnat ovat karanneet korkeuksiin, joista konkarisijoittaja yhä harvemmin löytää kannattavaa kohdetta. Mutta osaako uusi sijoittaja välttää sudenkuopat?
Toimittaja Minna Matintupa kyselee Olli Turuselta vinkkejä onnistuneeeseen asuntosijoittamiseen.

Lähetykset

 • ma 15.5.2017 17.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Laulaja, lauluntekijä ja opettaja Antti Kleemola tehtailee kappaleita monille suomalaisille artisteille, mutta myös itselleen. Tällä hetkellä musiikin moniottelija on tyytyväinen työtilanteeseensa. Hän pystyy yhdistämään musiikin tekemisen ja opettamisen. Lauluja kirjoittaessaan hän noudattaa Laura Sippolan oppia, jonka mukaan kirjoittaessa on paras mennä häpeää kohti. Mikä itselle on kipeää, koskettaa todennäköisesti myös muita. Tänä vuonna Kleemola julkaisi yhden henkilökohtaisimmista lauluistaan, joka kertoo pojan suhteesta äitiinsä. Antti Kleemola Mikko Maasolan vieraana Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä:

 • Jyväskylässä paikallisliikenteen busseilla pääsi jälleen huristelemaan maksutta lauantana 8.12.2018 - sillä edellytyksellä, että päässä oli tonttulakki. Tonttulakkia ei tosin kukaan ole ennalta määritellyt. Myös näkymätön tai asenteeseen perustuva lakki kelpasi maksuvälineenä. Radio Suomen lauantailähetyksessä Riina Mäentausta ja juontaja Mikko Maasola seurasivat, millä mielellä väki kulki onnikalla erikoisena päivänä. Osa osasi ottaa tilaisuudesta ilon irti tekemällä bussiretkestä kiertoajelun. Seppälän pysäkillä bussia odotti Riitta Sillanpää:

 • Itsenäisyyspäivän 6.12.2018 alla professori ja myyrätutkija Hannu Ylönen kohtasi yllätyksen. Hänelle myönnettiin korkea-arvoinen kunniamerkki, Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki. Itsenäisyyspäivän aattona moni asia oli kuitenkin auki - esimerkiksi se, millä perusteilla se on hänelle myönnetty ja kenen pyynnöstä? Se oli kuitenkin selvää, että tunnustus tuntui hyvältä. Radio Suomen Jyväskylän aamulähetyksessä Ylönen katsoi, että kunniamerkki ei ole tunnustus yksin hänelle, vaan koko tiimille, jonka kanssa hän tutkijana on tehnyt työtä. Tunnustuksen saaminen ihmetytti paitsi tutkijaa itseään myös vähän hänen teini-ikäisiä lapsiaan:

 • Lapsuudessa topakalla pikku-Minnalla oli tapana kauhistella kauppiasisälleen, miten ruokakaupassa myytävät kukat syövät kukkakauppiaiden elantoa. 22-vuotiaana hän ilmoitti ryhtyvänsä itse kukkakauppiaaksi. Jyväskyläläisessä Parviaisen kauppiassuvussa asiaa ei kummasteltu, ja suvun hyvä maine auttoi nuorta naista alkuun. Minna Savolaisen yrittäjäura sai huomiota tänä vuonna, kun 44-vuotias kukkakauppias valittiin Keski-Suomen vuoden yrittäjänaiseksi. Savolainen muisteli uransa vaiheita Riika Raition haastattelussa Radio Suomen lauantaivieraana.

 • Kirjailija ja rikospoliisi Mikko Porvali tuntee harteillaan isovanhempiensa kokemukset, mutta ei pane sitä pahakseen. Porvali ammentaa kirjoissaan sukunsa historiasta. Hän arvostaa sitä, että on itse voinut tehdä valintoja vapaasti, toisin kuin esimerkiksi isovanhempansa. Porvalin ura poliisina oli vähällä tyssätä heti alkuunsa pahaan silmien taittovirheeseen, mutta lääketiede tuli avuksi. Työkseen Porvali tutkii rikoksia, mutta tuntee samalla vetoa selvittää, mitä lähihistoriassa todella on tapahtunut. Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä Mikko Porvali kertoo, miten hän onnistuu yhdistämään monta vaativaa työtä:

 • Muusikko Timo Rautiainen on kolmen lapsen isä ja myös jo isoisä. Hän tuli isäksi ensimmäistä kertaa 25-vuotiaana. Nuorena isänä Rautiainen olisi mielellään ottanut vastaan sen maltin ja läsnäolon taidon, joka vaikkapa nelikymppisellä isällä yleensä on. Oma isä opetti Rautiaiselle mm. käytöstapoja ja kunnioittavaa suhtaumista naisiin. Tärkeä muisto hänestä liittyy kansanmusiikkiin. Kuuntele Timo Rautiaisen mietteitä isyydestä Radio Suomen lauantaiaamussa. Toimittajana Riika Raitio.

 • Tampereella valittiin lokakuun lopussa maailman kauneimmat kissat. Jyväskyläläisen pariskunnan, Mikaela Hakosen ja Janne Penttisen, Hunis voitti persialaisten sarjassa maailmanvoittajakissan tittelin. Minkälainen persoona on tämä maailman kaunein? Ja minkälaisia ovat kissaihmiset? Mitä he ajattelevat yllättävästä voitosta ja rotukissojen jalostuksesta? Mikko Maasola haastattelee.

 • Jonna Ortju tekee musiikkia ja teatteria suurella sydämellä. Ortju laulaa, näyttelee, ohjaa ja käsikirjoittaa - siinä välissä häneltä voi lisäksi syntyä pidot suuremmallekin juhlaväelle. Suuri yleisö tuntee Ortjun Tangomarkkinoiden finaalista vuodelta 2016. Viime vuosi toi toimeliaalle musiikintekijälle monia menetyksiä, mutta naisen valoisuutta se ei ole himmentänyt. Jonna Ortju vieraili Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä pyhäinpäivänä 3.11.2018 Jussi Lindroosin haastattelussa:

 • Viisi ammattimuusikkoa tapasi Jyväskylässä ja perusti vuonna 2010 country-bändin, joka soittaa kuuluisia heavy- ja rock-hittejä. Stev e'n' Seagulls ehti keikkailla muutaman vuoden, mutta kun yhtye keksi tehdä videoita suoratoistopalvelu YouTubeen, alkoivat levy-yhtiöt ja kansainväliset keikkamyyjät soitella. Loppuvuodesta bändi lähtee jälleen kiertueille ulkomaille, ensi keväänä Yhdysvaltoihin. Radio Suomen lauantailähetyksessä kaksi bändin jäsentä eli Viljam "Hiltunen" Hänninen ja Matias "Herman" Haavisto näyttivät toimittaja Riina Mäentaustalle suosittujen videoidensa kuvauspaikkoja:

 • Jyväskylässä aloittaa Poikateatteri. Vaikka kaupunki on harrastajateattereita täynnä, tälle projektille koetaan todellista tilausta. Poikateatterissa 16-20 -vuotiaat nuoret miehet tekevät teatteria itseään kiinnostavista aiheista. Samalla poikien tunteet ja ajatukset pääsevät esiin. Poikateatteri-konsepti on kehitetty Mikkelissä jo kymmenen vuotta sitten. Yhtenä johtavana ajatuksena taustalla on sukupuolisensitiivisyys. Mikko Maasolan haastattelussa Kulttuuriklubi Siperian nuorisoteatterikoordinaattori Anumaaria Tulla ja poikia ohjaava Sauli Yksjärvi.

 • Orjuus ei valitettavasti ole historiaa, sitä esiintyy Suomessakin. Nykyaikana siitä käytetään nimitystä ihmiskauppa. Sen uhrit eivät kulje kahleissa, mutta heitä voi tulla kadulla vastaan tietämättämme. Sara Veistola ja Katariina Oja heräsivät ongelmaan pari vuotta sitten ja päättivät tehdä jotakin. Nuoret naiset tekevät vapaaehtoistyötä Valo - Ei orjuudelle ry:ssä, joka taistelee ihmiskauppaa vastaan. Veistola ja Oja kävivät Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä ennen Walk for Freedom -marssia. Studiossa naisia haastattelevat Riika Raitio ja Riina Mäentausta:

 • Arktisen upeeta on pohjoismaisen elokuvan festivaali Jyväskylässä. Se järjestetään lokakuun 22. päivä alkaen nyt 19. kerran. Tänä vuonna uuden tuottajan Mikko Järvisen luotsauksessa se on teemoittanut elokuvapäivät entistä tarkemmin ja isoksi teemaksi on valittu kapina. Ajankohtaisuutta tuovat muun muassa naiseuden voimasta kertovat elokuvat. Peppi etuenässä. Mikko Maasolan haastattelussa Ilokiven luolassa tuottaja Järvinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä